REKLAMA

Kulinarna podróż do Danii

TOK360 "Od kuchni"
Data emisji:
2021-07-13 18:20
Czas trwania:
04:53 min.
Udostępnij:

Dziś o nowej nordyckiej kuchni, czyli o powrocie do korzeni. Sięgamy po łatwo dostępne i świeże produkty. Zaprasza Paulina Nawrocka.

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
Nina Nawrocka witam państwa dziś pierwsza obiecanych wypraw posmak zagranicę w dodatku, chociaż nie bardzo daleko, bo do Danii dla niektórych kulinarny kierunek oczywistym dla innych dość zaskakujące, zwłaszcza jeśli dania kojarzy się głównie z klockami lego syrenką oczywiste jednak dla tych, którzy śledzą co dzieje się w gastronomii, kto na świecie wyznacza trendy, a badania jest w ścisłej czołówce takich krajów i od kilkunastu lat nie schodzi z ZUS smakoszy, a to za Rozwiń » sprawą tzw. nowej kuchni nordyckiej, czyli trendu, którego wpływy można dziś znaleźć w restauracjach na całym świecie, bo na całym świecie dobrze świadomi szefowie kuchni starają się gotować sezonowo lokalnie, czyli z tego co w danym kraju pod ręką historia dość prosta mniej więcej od lat sześćdziesiątych kuchnia duńska coraz bardziej zglobalizowanym pod koniec dwudziestego wieku więcej było restauracji z kuchnią śródziemnomorską niż duńską łatwiej było fast food z całego świata niż jakieś lokalne narodowe danie brzmi to pewnie dość znajomo przełom nastąpił w 2004 roku wtedy to grupa szefów kuchni z całej Skandynawii w tym słynny Rene Redze pierwszy w kopenhaskiej nome wciąż jednej z najbardziej znanych restauracji świata opublikowała manifest nowej kuchni nordyckiej, czyli powrotu do korzeni prostych technik prostych składników gotowania w zgodzie z porami roku z tego co rośnie jest hodowane lokalnie, a nie sprowadzane z drugiego końca świata, czyli raczej śledzie, że to i olej rzepakowy zamiast oliwy bakłażanów klientom się spodobało posypały się nagrody kuchnię skandynawską zachwycił się cały astronomiczny świat no i trwa w tym zachwycie cały czas warto, więc ten kierunek wziąć pod uwagę jeśli jedzenie stanowi ważny aspekt naszych wakacyjnych podróży, a kilka praktycznych porad przed taką kulinarną wycieczkę do Danii poprosiłam ekspertkę gastronomii Karolina Milczanowska z portalu chyba by która całkiem niedawno odwiedziła ten kraj tak dopiero co mam w Kopenhadze jest metka osób, które kochają gastronomia, ponieważ jest to najwięcej restauracji gwiazdkowych najwięcej się dzieje jest mnóstwo stron to po prostu miasto żyje gastronomią cały czas specyfika jest taka, że Duńczycy jesień zimę spędzają w domu właśnie wiosna lato całą spędzają na mieście tam trawniki są pełne parki są pełne i oczywiście knajp również są pełne co na pewno trzeba zdanie zjeść na pewno ten ich nie ślepy kanapki czy szmer zebry z Mildred nie wiem nie wiem jak to dokładnie czyta, ale są to kanarki żytniego właśnie coś kwaśnego chleba z taką ogromną masą dodatków najczęściej są młode ziemniaki Tatar wołowy śledzie czy pomidory sezonowe warzywa, ponieważ Duńczycy uwielbiają sezonowość to faktycznie wszędzie widać, czyli jemy dużo rabarbaru w tej chwili bardzo dużo świeżych ogórków bardzo dużo truskawek w lecie po prostu cały czas jeszcze tam restaurację warzywa, ale dania ma też opinię kraju, do którego trzeba jechać raczej z grubszym portfelem o niestety jest to prawda bardzo ciężko sobie wyobrazić budżetowe wypadł właśnie do Danii to jeszcze, ale do Kopenhagi już w ogóle nie jako stolica jest faktycznie najdroższa i tam trzeba liczyć się scenami 2, a nawet 3× wyższy niż w Polsce, a eleganckie restauracje potrafią policzyć za kolację nawet kilka tysięcy złotych można podpatrzeć też na patrzący nadanie co będzie np. modna w Warszawie za 2 lata jasne, kiedy tam pojedziemy widzimy, że bardzo dużo restauracji jest, które powstają w Polsce jest tak naprawdę kupią to 11 taki, który zdaniem Silka funkcjonują, więc jak najbardziej np. wyłania się taki trend będziemy zdobić mieszkanie kwiatami polnymi i restauracje i właśnie te kwiaty polne oraz takie zioła zioła kwiaty ostre będziemy zjadać ja myślę, że od Chińczyków powinniśmy się nauczyć sztuki serwowania jedzenia pożywnego, czyli zdrowego i pysznego jednocześnie to na koniec pytanie jeśli kogoś akurat na wycieczkę nie stać co może sobie zrobić w domu, żeby te smaki pani otworzyć ja myślę, że zaczęłabym od kupienia dobrego chleba po prostu ciemnego żytniego w jakiej Rzemieślniczej piekarni potem poszłabym po dobrym Mathias lub śledzie z Bornholmu i do tego zrobiła sobie młode ziemniaki mają one zjazdową wszystko razem może jakieś Zioło może jakiś kwiat rzepaku na górę życzę państwu smacznego i pozostawiamy taką refleksję, że główna myśl nowej kuchni nordyckiej nie odbiega od tego co wiedział już nasze babcie, że najlepiej gotować z tego co obecnie jest w sezonie, bo wtedy jest naj smaczniej najpóźniej w innej proszę Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: TOK360 "OD KUCHNI"

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Podcasty TOK FM oraz internetowe radio TOK+Muzyka teraz 40% taniej. Wybierz pakiet Standardowy i słuchaj gdziekolwiek jesteś

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA