REKLAMA

O książce "Sitopia. Jak jedzenie może ocalić świat"

TOK360 "Od kuchni"
Data emisji:
2021-07-14 18:20
Czas trwania:
04:29 min.
Udostępnij:

Wpływ codziennych wyborów zakuponych na planetę, jak żyć ekologicznie, jeść rzeczy smaczne i zdrowe. Zaprasza Paulina Nawrocka.

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
Paulina Nawrocka dzień dobry dziś w TOK 360 od kuchni trochę poważniej, bo pomyślałam sobie, że te wakacje kulinarne środy zajmiemy się ratowaniem planety od kuchni właśnie bo, choć stoję na stanowisku, że w walce z kryzysem klimatycznym bardziej od naszych codziennych wyborów liczą się decyzje państw korporacji innych wielkich tego świata to myślę też, że nie zaszkodzi bardziej świadomie podchodzić do konsumpcji do tego co jemy jakiem, dlaczego jak to wpływa na nas na Rozwiń » nasze najbliższe otoczenie z mikrofonem ruszyłam na krakowskie Planty jak pozytywnie wpływać na klimat na planetę właśnie w kuchni co możemy sami robić, żeby jakoś tam bardziej ekologicznie żyć w panice na ja kupuję rzeczywiście takie produkty nieprzetworzone nie kupuje żadnych proszków przede wszystkim kupować i jedzenie bez opakowania, bo my mamy jeszcze w opakowaniu segregować to co nam, że tak zostaje segregować ja mam kompostownik staram się, żeby nie było żadnych odpadów w kuchni mniej mięsa trzeba jeszcze jest zdecydowanie za dużo mięsa się marnuje teraz za dużo wydała się modą, bo jest tak doznania ludzie się po prostu zapędzili w tym wszystkim wszystkiego jest za tyle głos ulicy, z którym trudno się nie zgodzić sporo praktycznych trafnych w sumie dość prostych zdroworozsądkowych porad pełno takich porad i spostrzeżeń jest też bardzo ciekawa książka, która niedawno ukazała się w Polsce nakładem wydawnictwa wysoki zamek i to ja jak jedzenie może ocalić świat Caroline styl i oto czym sytuacja jest i czy utopią pytałam Jacka Tokarskiego z wydawnictwa jest nasze nasza droga droga do tego, żeby żyć trochę lepiej żyć świadomie, żeby przez swoje wybory żywieniowe chronić naszą planetę, bo jest naszym po prostu ludzkim obowiązkiem no i okazuje się, że to wcale nie jest trudne nie jest trudne takie najprostsze rzeczy to po pierwsze, zastanówmy się co ląduje u nas na talerzu czy nie ląduje za dużo mięsa, jeżeli jest to miasto to może warto pomyśleć o tym, żeby kupić od producenta bezpośrednio, czyli od rolnika na na Targu niekoniecznie w dyskoncie druga rzecz to jedz my wspólnie jak najczęściej ale, chociaż niech to będzie kolacja gotujemy w domu, jeżeli tylko potrafi albo uczmy się gotować w domu i w bardzo bardzo ważne nie wyrzucajmy jedzenia tak planujemy swoje zakupy żeby, żeby jedzenia nie marnować, bo to jest obraza naszego człowieczeństwa tak wyrzucania jedzenia ze świadomością taką, że wielu ludzi na świecie wciąż głoduje, więc jest też takie podejście etyczne proste rzeczy małe gesty jakieś codzienne zachowania, toteż trochę przepis na to jak miasto uczynić przyjaźniejszym tak no bo takie proste rzeczy, żebyśmy świadomie patrzyli na miasto także, jeżeli rośnie łąka kwietna wzdłuż ulicy to zastanówmy się, dlaczego narośnie to jest taka najprostsza najprostsza rzecz teraz można wszystko znaleźć w internecie, więc wystarczy takie rzeczy poświęcić chwilę czasu i przeczytać, ale też możemy spróbować na w mikroskali produkować siedzenia choćby nie wiem hodować działaczy czy kiełki no tak zupełnie drobne drobne drobne gesty są pomysły dla miejskich rolników, czyli ogrody społeczne, jakie hodowle na działkach, ale też ule, które powstają na dachach na dachach budynków powstają farmy miejskie, więc bez wątpienia jest to droga, którą musimy podążać to, że chcemy ale, ale musimy podążać, dlatego że miasta rozrastają miasta będzie żyło coraz więcej ludzi to miasta będą miasta też muszą produkować siedzenia książkę państwu polecam do praktycznych porad będziemy w TOK 360 od kuchni wraca czy dziś bez konkretnych kulinarnych sugestii przepisów bo, żeby mieć ekologiczny posiłek to naprawdę wystarczy obecnie pójść na Targ kupić jakieś warzywa bez woli plastikowych opakowań po prostu zjeść ze smakiem może być fasolka mogą być pomidory sezonowo lokalnie i w dodatku z przyjemnością Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: TOK360 "OD KUCHNI"

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj wszystkich audycji Radia TOK FM kiedy chcesz i jak chcesz - na stronie internetowej i w aplikacji mobilnej!!

Dostęp Premium

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA