REKLAMA

Jak planować kulinarne wyprawy?

TOK360 "Od kuchni"
Data emisji:
2021-07-15 18:20
Czas trwania:
04:56 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
dzień dobry Paulina Nawrocka dziś wkracza trochę na podróżniczej rewiry, ale to podróże, do których paszportu covidowego nie trzeba ani paszportu w ogóle ludzie siedzieli chyba na tych, którzy najpierw myślą, gdzie pojechać co zobaczyć, a potem na miejscu szukają czegoś do jedzenia i na tych, do której grupy ja należę, którym szlak wyznaczają restauracje lokale polecane karczmy albo kultowe miejsca z pyszną szarlotką może się państwa obrusza, że widok szarlotki milszy Rozwiń » komuś jest to widoków albo wspaniałych zabytków, ale mogę się założyć kg czereśnie w gruncie rzeczy kiepskie obiad po wspaniałej wycieczce psuje humor i wrażenia z wycieczki każdemu planując, więc kulinarną wyprawę można szukać restauracji knajp opierać się na kulinarnych przewodnikach internetowych recenzjach albo poleceniach znajomych to jest zwykle najlepsza rekomendacja jeśli szukamy oryginalnych polskich smaków takim drogowskazem może być np. lista produktów tradycyjnych pełno tam jest spożywczych perełek z każdego województwa mając już upatrzony produkt czy danie, które ty, którego chcemy spróbować pozostaje poszukać jakichś miejsce w danym regionie, które umożliwiają gwarantuje, że i zabytki i piękne widoki w pobliżu znajdą, a oto jak do tematu wycieczki kulinarnej podejście nie sztampowo on tylko od strony samodzielnego zorganizowania sobie czegoś naprawdę niebanalnego pytam Szymona Gawlika przewodnika turystycznego i przewodnika kulinarnego, czyli chyba najlepszego adresata takiego pytania wszyscy znamy gospodarstwa agroturystyczne to, że można pojechać takie miejsce można pogłaskać krowy można czasami wydoić kozę, że później z tego mleka rano można spróbować pysznego twarogu gospodyni np. to są wszystko rzeczy, które wielu Polaków spróbowało i rzeczy, które mają wielu wiernych, że szefa natomiast pojawiło się nowe zjawisko od jakiegoś czasu mianowicie wycieczki do producentów żywności oczywiście producentów rzemieślniczych ekologicznych autentycznych niewielkich gospodarstw po prostu żywność produkują czy nie jedziemy do fabryki mleka raczej jakieś małe gospodarstwo jest zdecydowanie nie jedziemy do dużej fabryki jedziemy do np. producenta serów zagrodowych takich jak gospodarstwo Chińczyków na Dolnym Śląsku czy tutaj niedaleko Krakowa Dębnik 52 takie fajne adresy, które mogę polecić jedziemy do gospodarstwa rybackiego nie wiem na północy mamy pstrąga z dzielnicy na południu pstrąga ojcowskiego są też świetne adresy możemy oczywiście pojechać na zbiór jabłek np. czy do małopolskiego Łącka czy bardziej centralną Polskę także tych możliwości jest nieograniczona liczba tyle, że to nie jest takie proste wyszukujemy sobie w wycieczkę do producenta żywności trzeba się trochę bardziej postarać zdecydowanie tak, a jeśli już znajdziemy tego producenta, jeżeli postanowimy, że pojedziemy do jakiegoś hodowcy czy rolnika nalega, żebyście państwo do niego wcześniej zadzwonili albo napisali, ponieważ to są ludzie bardzo zajęci, których jak sednem pracy jest nieprzyjmowanie turystów niestety tylko po prostu produkcja dla nas jedzenia, ale nie rozumiem zwykle chętnie są przyjmowaniu gości, którzy są zainteresowani pracą tak zresztą oprócz tego, że mają gospodarstwo to często przy tym gospodarstwo jest gospodarstw jest np. sklepik, w którym od razu można zrobić zakupy można spróbować produktów i spędzić trochę czasu porozmawiać z nimi o tym jak to jest być teraz takim właśnie autentycznym rolnikiem, ale rynek turystyczny też chyba odpowiada ona te potrzeby ludzi, bo są takie wyjazdy, które mogą być właśnie wokół jedzenia skupione tylko są dość niszowe i trzeba troszeczkę ich poszukać, ale pojawiają się właśnie takie czy jednodniowe wycieczki czy czasami nawet dłuższe, których sednem jest lepsze poznanie żywności np. doświadczenie turystyczne, ale równocześnie właśnie doświadczenie autentyczne kulinarne w miejscu, gdzie żywność powstaje, czyli np. robimy sobie sir np. robimy sobie sir np. wypiekany chleb np. hodujemy własny zakwas na ten chleb tam, gdzie takie warsztaty można zorganizować serdecznie zapraszam do udziału z tych wspomnianych aktywności, które można sobie zafundować we własnej kuchni bardzo polecam nastawić zakwas na chleb z mąki Żytniej i wody kilka dni dokarmiania można piec własny chleb to satysfakcja, którą naprawdę trudno porównać z czymkolwiek innym wiem co mówi Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: TOK360 "OD KUCHNI"

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Wszystkie audycje, kiedy chcesz! Teraz TOK FM Premium 30% taniej: podcastowe produkcje oryginalne, Radio TOK FM bez reklam i podcasty z audycji. Nie zwlekaj, słuchaj wygodniej!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA