REKLAMA

Popandemiczny brak rąk do pracy

Gościnnie w TOK FM: Puls Biznesu do słuchania
Data emisji:
2021-07-16 11:40
Czas trwania:
58:48 min.
Udostępnij:

Najmocniej dotknięte przez lockdowny branże mają nowy problem - pracownicy w poszukiwaniu stałych dochodów i stabilizacji znaleźli sobie inne zajęcia. Co teraz? Zastanawiają się nad tym goście podcastu "PB do słuchania". Rozwiń »

Przez Polskę przechodzi fala upałów, wielu z nas wyjechało na urlopy i wakacyjne okoliczności przyrody sprawiają, że można zapomnieć o pandemii. Mamy pozory normalności, ale normalności pełnej wciąż nie ma. Szczególnie widać to w branżach, które mocno odczuły skutki pandemii i kolejnych gospodarczych lockdownów, czyli m.in. w branży turystycznej, gastronomicznej czy hotelarskiej. Po częściowym zniesieniu restrykcji wrócili do nich klienci – ale nic nie jest takie, jak dawniej.

Ludzie, którzy wcześniej pracowali np. w restauracjach po odcięciu od dochodów musieli znaleźć nowe zajęcie. O tym problemie jest właśnie dzisiejszy podcast – o popandemicznym braku rąk do pracy i o tym, jak sobie w tej sytuacji radzić.

0'00 Marcel Zatoński - wstęp
1'14 Cezary Maciołek o deficycie pracowników
12'41 Waldemar Hołówka o gastronomicznym wygłodzeniu
24'56 Andrzej Przeniosło o hotelowym ożywieniu
34'45 Tomasz Napiórkowski o osłabionym fitnessie
43'59 Piotr Pleśniak o restarcie restauracji
57'15 Marcel Zatoński - zakończenie Zwiń «

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
dzień dobry nazywam się Marcel Zatoński, a to jest Puls biznesu do słuchania przez Polskę przechodzi fala upałów wielu z nas wyjechała na Europę i wakacyjne okoliczności przyrody sprawiają, że można zapomnieć o pandemii, choć chyba wszyscy jesteśmy świadomi, że to jeszcze nie koniec i może czekać nas kolejna fala zakażeń mamy pozory normalności, ale normalności pełnej wciąż nie ma szczególnie widać to w branżach, które mocno odczuły skutki pandemii i kolejne Rozwiń » gospodarcze lockdownów, czyli m.in. w branży turystycznej gastronomicznej czy hotelarskiej po częściowym zniesieniu restrykcji wrócili danych klienci, ale nic nie jest takie jak dawniej co widać choćby po ludziach, którzy w tych branżach pracują często stawiają pierwsze kroki dopiero zbierają doświadczenie, bo osoby, które wcześniej pracowały przy restauracjach po odcięciu od dochodów musiały znaleźć nowe zajęć o tym problemie jest właśnie dzisiejszy podcast o pandemicznym braku rąk do pracy i o tym jak sobie z nim radzić zapraszam do słuchania o tym, że w wielu branżach będzie problem z deficytem pracowników wiadomo już od kilku miesięcy jeszcze w kwietniu agencja pracy grupa progres informowała, że w branży HoReCa, czyli firmach zapewniających usługi hotelarskie restauracyjne cateringowe w 2020 roku zniknęło ponad 5000 etatów, a wielu dotychczasowych pracowników się przebranżowili i nie ma zamiaru wracać do dawnego zajęcia o to czy ten trend jest nadal widoczne tam Cezarego marszałka prezesa grupy progres trend nadal jest widoczny, ale oczywiście znacznie mniejszym stopniu, ponieważ branża szeroko rozumiana korek, a więc hotelarstwo gastronomia otworzyła się i dzisiaj działa pełną parą, a więc potrzebuje też pracowników praktycznie wszystkich poziomów stanowisk w związku z tym jest dużo ofert pracy jest bardzo duże zapotrzebowanie są permanentne deficyty, o czym świadczą też statystyki chociażby ilości zamieszczonych ofert na portalach rekrutacyjnych zeszły miesiąc, czyli czerwiec 2020 pierwszego roku był rekordowy, jeżeli chodzi o ilość publikowanych generalnie ofert pracy i w tym również związanych z sektorem chore KW ponad 320 000 jest nawet lepszy wynik niż w czerwcu roku 2019, więc tym przed sądem, a miasto świadczy o tym, że gospodarka ruszyła, że sektor ruszył i pracowników poszukuje oczywiście no i ogromne wyzwanie dzisiaj to co działo się w ostatnich miesiącach, więc tak naprawdę duża niestabilność i brak możliwości zapewnienia ciągłości pracy pracowników właśnie z tego sektora co skutkowało niestety, ale no masowy eksodus sami odpływem pracowników do bardzo różnych branż niekoniecznie dzisiaj pracownicy chcą wrócić do miejsc, które znają albo sprzed pandemii albo w trakcie pandemii, licząc na to, że sytuacja się zmieni proces to w zasadzie to co działo się w Polsce i na całym świecie trwa bardzo długo, więc duża część osób musiała siłą rzeczy poszukać innego zatrudnienia na tak to ludzie obawiali się, że nawet jeśli teraz hotele się twarzą czy restauracje to za chwilę znowu mogą być zamknięte tymczasowo zdążyli sobie znaleźć inne stabilną pracę czy wiecie, jaką tą inną stabilną pracę wcześniejsi pracownicy sektora haka znaleźli, w jakich branżach najczęściej znaleźć zatrudnienie, kiedy odeszli z restauracji hoteli tak oczywiście monitorujemy projekty zbieramy feedback rynku rozmawiając z kandydatami rozmawiając z przedsiębiorstwami, które kupują pytań właśnie, skąd są pozyskiwani kandydacie i tam dzieje się źle bardzo często ponosi konkretny sektor w zakresie rekrutacji też ciągłości pracy korzystanie z aktorek, która ma się dobrze, a sektory, które miały się dobrze pandemii mają nadal dobrze to są chociażby związane z szeroko rozumianym sektorem e-commerce, a więc od pracowników, którzy zajmują się obsługą platform czy też się pracą w magazynach czy w sektorze logistycznym czy też na tym odcinku dostarczania towarów, więc kurię, że tam zapotrzebowanie jest bardzo duże i spora liczba pracowników właśnie mikro mała do tej branży, która dzisiaj też konkuruje całkiem niezłymi stawkami może sobie na to pozwolić z racji tego, że szaleństwo Commerce dotknęło, jakby nasz kraj zamawiamy dzisiaj w online to nie dotyczy odzieży elektroniki, ale też pożywki i innych artykułów więcej tam możemy odnaleźć sporą część pracowników, którzy pracowali właśnie w sektorze korek, ale nie tylko, bo też osoby, które pełnią funkcje menedżerskie w hotelach cztero pięciogwiazdkowych np. odnalazły się w agencjach nieruchomości pracując w firmach dużych i butikowych proponujące mieszkania, bo rynek mieszkaniowy również rozgrzane jest bardzo duże zapotrzebowanie na mieszkania, zwłaszcza dużych aglomeracjach jest ogromny popyt na mieszkania, więc tutaj też jest niesamowity ruch są duże potrzeby w zakresie osób, które mogły właśnie prezentować mieszkania i dbać o transakcji pomiędzy kupującymi, a sprzedającymi, a więc tutaj też widzimy odpływ oczywiście sieć handlowa związana ze sprzedażą produktów mamy też przykłady sklepów jej tych mniejszych formatów tak jak Żabki czy też średnio formatowych jak Lidla Biedronki tam również można odnaleźć pracowników z tego sektora no oczywiście dla tych bardziej zmotywowanych szeroko rozumiany sektor IT z programistami łącznie tutaj też widzimy duże zainteresowanie szczególnie osobami, które szkolą się tak napisał gotowe na przebranżowienie się natomiast przebranżowienie jest raczej stały, ponieważ wynagrodzenia branża IT również poszybowały mocno w górę, o czym świadczą też dzisiejszą duszenia to co się dzieje, bo tam również branża boryka się dużymi deficytami pracowników natomiast nie jest rozwiązany z kolei z lockdownem i zamykaniem poszczególnych miejsc jest związane z ogromnymi potrzebami chociażby e-commerce, której wspomniałem, ale też generalnie z informatyzacją i ligę digitalizacją organizacja jest tutaj jest również duża część pracowników, którzy szkolą się przeszkolili pracują dzisiaj po prostu chcę tutaj jako programiści czy może jako osoby na stażach również płatnych, bo jest dużo większa stabilizacja niż w sektorze chorego, a skąd w takiej sytuacji restauratorzy hotelarze mogą rekrutować pracowników, zwłaszcza taki niewykwalifikowanych by uzupełnić braki kadrowe czy też da zrobić miałem studentami pracownikami z Ukrainy czy są nawet jakieś inne kierunki zagraniczne, z których pracowników się ściąga bardzo dobre pytanie, na które stare osoby by odpowiedzieć agencje zatrudnienia i sami restauratorzy tak oczywiście rynki wschodnie auto na myśli głównie Ukraina Białoruś ostatnio też federacja rosyjska trochę Gruzja Mołdawia to są kierunki pierwszego wyboru, jeżeli chodzi o cudzoziemców natomiast pamiętajmy też o tym, że aktualnie mamy prowadzoną przez Polski rząd kwarantanny, która też niestety na trochę wydłuża proces możliwość zatrudnienia pracownika możliwości przejść obowiązkową kwarantannę bądź test na koronawirusa 7 dniach co wydłuża cały proces jesteśmy w trakcie sezonu i dzieje się bardzo dużo, więc czy pracownicy są potrzebni tu i teraz drugim problemem jest to, że jednak w związku ze nauczaniem zdalnym jednak duża część studentów nie wróciła po prostu do dużych aglomeracji, bo nie wynajmowała stancję, bo nie wynajmu pokoi mieszkalnych pracowała w tym zdalnym, a więc nie ma potrzeby teraz powrotu na 2 miesiące po to, żeby podejmować zatrudnienie to też jest niestety problem ponieważ część osób po prostu z pozostała swoich miejscach zamieszkania, a więc tych studentów, ale też nie ma aż tak dużo, na których moglibyśmy się dzisiaj skupić Ano pamiętajmy praktycznie wszystkie rozpiętości geograficznej w Polsce te oparte na turystyce, więc od Polski północnej i naszego morza przez Mazury Kaszuby po góry borykają się z tym samym problemem, bo pracownicy też mają do wykorzystania ulotek, które właśnie teraz wykorzystują, bo skumulowały się w latach ubiegłych, a więc po prostu masowo wyjeżdżając widać też po obłożeniu hoteli i nawet miejsc, w których spożywamy posiłki, bo w godzinach szczytu jest naprawdę bardzo trudno i gospodarki i kierunki wschodnie na pewno studenci tak, ale to nie jest prosty temat, ponieważ studentów często nie ma, bo są pracują w innych dziedzinach oczywiście liczyć osoby bierne zawodowo nocą nie jest też takie oczywiste proste wózek przyczynami nie podejmują zatrudnienia, bo stopie bezrobocia nie mówię, bo to jest rejestrowała natomiast nie jest jakiś duży zasób dzisiaj dla branży gastronomicznej też możemy pomyśleć o osobach starszych może ponieść osoba z niepełnosprawnościami szczególnie lekkimi, które mogą wykonywać pracy generalnie wszystkie ręce na pokład dzisiaj jak pan redaktor pewnie zauważyć państwo zauważam w wielu miejscach kupuję tych turystycznych wiszą tak jak ja pamiętam kilka lat temu kartki z ogłoszeniami poszukuje pracownika poszukuję barmana kelnera kucharza i tej permanentnej regularne co nie wróży dobrze dla branży w kontekście tego, że jednak są też z trzymiesięcznym jesteśmy w trakcie tych ludzi nam brakuje, a jakich branżach poza hotelami restauracjami obserwujecie w wyniku pandemii odpływ pracowników, zwłaszcza tych na podstawowych stanowiskach tak dużych odpływów jak sektor boryka nie ma dzisiaj szczególnie, bo duża część branż, które borykały się z problemami czy pracownik niewykwalifikowany chociażby nasz produkcyjna związana z motoryzacją brakami w poszczególnych komponentów w jaki sposób za czas sobie radzić, więc ten przepływ pracowników nastąpił w ostatnich miesiącach i jest dużo większa płynność to też świadczy o tym wystawienia akurat w tej dziedzinie, bo te moce produkcyjne czy też chociażby problemy z faktami i dotarciem komponentów są one zauważalne są duże natomiast nie ma dużej masowej ilości wykwalifikowanych pracowników, którzy wskutek pandemii sektora zniknęli można mówić o tym, że spory ruch dzieją się w sektorze bankowym, ale też są pracownicy sensu stricte niewykwalifikowani, chociaż racji, że tak mówimy być może osoby, które rozpoczynają do tej kategorii można było zaliczyć oczywiście branża turystyczna, a więc biura podróży, chociaż też w ostatnich tygodniach z kolei kierunek się odwróciły podobnie w przypadku chore dziki na gwałt potrzebne są osoby do sektora by pomóc w zakresie no właśnie łączenia tutaj klienta z ofertami i też mamy sygnały o kontakt Center, z którymi współpracujemy zgłaszają się duże podmioty z prośbą o rekrutowanie kilkudziesięciu do właśnie poprzez kontakt telefoniczny mogą udzielać informacji na temat różnych możliwości wyjazdów, więc dzisiaj rynek jest na tyle mocno rozgrzany, że trudno powiedzieć o tym, że widać odpływu wykwalifikowanych pracowników, jeżeli nawet co się dzieje, iż w skali lokalnej regionalnej komisji bardzo szybko ci pracownicy mogą znaleźć pracę i zagospodarowanie przez inne sektory, bo przecież mamy pamiętane w zbiorach panie owoców i waży witam też brakuje pracowników brakuje setki tysięcy w zasadzie, bo my jesteśmy też w szczycie akurat tego obszaru beat no rynek jest bardzo bardzo mocno rozgrzane i to można przeczytać w mediach praktycznie wszystkich agencji i przedsiębiorcy wspomagają się, skąd pozyskać pracownika pracownik jest dzisiaj na wagę złota, a jeszcze wracając do branży HoReCa co też może być problem tej dotacji niestety, ale też sektor nie jest konkurencyjna, jeżeli chodzi o stawki wynagrodzenia, ponieważ po drugim lockdownie boryka się z tym, żeby w ogóle wrócić jako takiego funkcjonowania, a inne branże mogą zaproponować dużo lepsze stawki czy branża budowlana nie jest dzisiaj myślę czym się unikatowym, żeby znaleźć kelnera barmana na budowie, który pracuje jej do końca chcę wrócić do gastronomii, ponieważ zarabia więcej dzisiaj pracując fizycznie, ale dużo większą stabilizację pracy i pracę bardziej przewidywalne niezależna od napiwków od klientów bardzo dziękuję za rozmowę moim gościem był Cezary Maciołek prezes grupy progres bardzo dziękuję pozdrawiam mój kolejny gość to weteran branży gastronomicznej i doświadczony szef kuchni, który karierę rozpoczynał jeszcze w latach osiemdziesiątych Waldemar Hołówka jest obecnie właścicielem House Group zajmującego się m.in. usługi kateringowe mi, a także przewodniczącym rady Izby gospodarczej gastronomii polskiej zrzeszającej firmy branży gastronomia od czerwca ruszyła po lockdownie, ale w wielu restauracjach łatwo zauważyć deficyt pracowników czy braki doświadczenia w ostatnich tygodniach pojawiło się też sporo publikacji medialnych na ten temat na początek pytam, więc ta czy problem jest realne i odczuwany na co dzień czy też media go nieco wyolbrzymia faktycznie herb pojawił się zarówno bardzo mocno temat i problem pracodawców, którzy działają w branży chemicznej na jednocześnie jest to temat dla mediów, bo nie ukrywam, że zniesienie obostrzeń ni nastanie sezonu wakacyjnego zwiększyło zapotrzebowanie na pracowników zarówno w sektorze turystycznym, do którego zalicza się gastronomia także jak widać popyt przewyższa podaż wiele osób podczas lockdownu odeszło z gastronomi i jak widzimy nie bardzo chcą do niej wracać no i druga jeszcze kwestia rzadziej też szukają młodzi ludzie pracy wakacyjnej nie ma to też duży związek ze studentami, którzy dość mocno byli angażowani do pracy gastronomi co trzeba dodać też okres wakacyjny może teraz też, jakby sprawia to, że z sezonie obiekty, które pracują sezonowo podszedłem bardzo dużą ilość pracowników jest to też problem moja druga kwestia to mamy może jeszcze trochę więcej problemów, bo ludzie też nie chcę wracać do gastronomii ze względu na niepewne perspektywy często są krótkie umowy umowy zlecenia no i stąd, jakby te niedobory kadrowe i też może też presja wynagrodzenia te mam taki dowód anegdotyczny czytam rozmowy ze znajomymi znajomy sommelier nie miał pracy w czasie lockdownów zaczął tak trochę sobie dorabiać, układając płytki na i co prawda praca ciężka fizyczna, ale płaca pewniejsza teraz może tam po ukończonych kursach malarskim to Niechcę wracać do biznesu już lepiej zarabia pytanie czy pan obserwuje w branży nawet wykwalifikowani pracownicy odeszli i nie chcą wracać czy raczej właśnie problem tych mniej wykwalifikowanych pracowników na podstawowych stanowiskach trenerskich problemu, więc jest wiele m.in. właśnie tych osób, których ta pandemia dotknęła, którzy z dnia na dzień stracili pracę może też w przypadku tego zaprzyjaźnionego barmana, który pan wspomina, bo stało się tak, że ludzie pozostali bez pracy bez pieniędzy te pomoc w ogóle, jakie były z opóźnieniem te spowodowały tutaj regres i pracownicy byli zmuszeni w ogóle szukać tematów zastępczych no i co więcej się przekwalifikować-li ta teraz ktoś, kto doświadczył pracy gastronomi nadmienię, że to nie jest lekka łatwa praca praca pod presją praca w przypadku kelnerów bezpośrednio w ogóle z ludźmi mamy społeczeństwo dość takie jak myśmy, oceniając wymagające i może to też, jakby spowodowanie tej sytuacji pandemicznej pozwoliło ludziom znaleźć się winnej branży i tutaj jak nie ma tej chęci, jakby wracania do niepewnej branży, bo ta branża chemiczna jest cały czas w ogóle poobijana poprzez tę pandemie co więcej może dodać, że bardzo dużo lokali pozamykał, a i teraz odbudowanie tego no i potrwa tak wg naszych obliczeń co najmniej 2 lata no dobrze co mogą zrobić restauratorzy właściciele hoteli firm kateringowych pańskim zdaniem by przyciągnąć jednak, żeby jakiś pracowników czy jedynym rozwiązaniem jest znaczne podniesienie płac, na które pewnie w warunkach tego podbijania pandemicznego też nie ma specjalnie pieniędzy czy trzeba ściągać pracowników z zagranicy jak radzicie z tym problemem właśnie panie redaktorze momentu jak pan zauważył podwyższenie wynagrodzeń od tego jak by się to zaczęło, że zarówno, jakby 1 strona pracownica nie pasują pracodawcę zwrócili na to uwagę i te płace są znacznie podwyższane, bo co więcej jest bardzo dużo ludzi poszukiwanych do tej gastronomii potem na przykładzie samej Warszawy to jest tak dziś ponad 1100 ofert, jakie tam, gdzie ostatnio przeglądałem dotyczących samych kucharzy kelnerów wspomnę już barmana czy barista Moto wiąże się to, że te stawki już wahają się od 18zł dla ludzi bez doświadczenia branży nawet do 30zł dla doświadczonego kucharza nie wspomniał szef kuchni, gdzie już w ogóle takie stawki są w granicach ponad 8,51000 brutto także co do płac nastąpił wzrost, ale ja uważam, że same płace nie załatwią tematu z tego względu, że wzrost kosztów restauratorów w ogóle pracodawców spowoduje odbicie znowu na cenach tych usług na cenach zmieni no to takie jest zamknięty koło się robi ja myślę, że pracodawcy powinni zwrócić uwagę, że to może być efekt krótkotrwały, bo pracowników, żeby zatrzymać powinno się im coś oferować więcej przede wszystkim chodzi o stabilizację pracy przede wszystkim umowy długoterminowe o wypłatę w tym przypadku pandemicznych tych godzin postojowych, gdzie właśnie mamy przykłady informacje z kraju, że te godziny postojowe nie były płacone także nie niekiedy występują to właśnie nierzetelnych pracodawców co więcej usystematyzowanie godzin pracy zmianowość pracy wielokrotnie te godziny pracy gastronomii są wydłużane prawidłowe rozliczanie tych godzin przerwy na odpoczynek polepszy warunki socjalne dla pracowników zapewnić opiekę zdrowotną jakiś pakietami badań zdrowotnych czy wprowadzić jakieś darmowe karnety fitness siłownia basen także wiele narzędzi jest, żeby pracowników utrzymać, a nie teraz w ogóle po pandemii z uporem ich szukać, a rynek niestety, jeżeli chodzi o wykwalifikowane kadry jest pusty i co więcej tak wcześniej wspomniałem masy pracowników dosłownie uciekło z tej branży jest pan przewodniczący rady Izby gospodarczej gastronomii polskiej i izba zapowiadała skierowanie pozwu zbiorowego wobec skarbu państwa w związku z tym wprowadzono lockdown bez, jakiego okresu uprzedzenia i pomoc publiczna była była zbyt niska jak rozwija się sprawa tego pozwu i czy jako branża nie obawiacie się kolejnych lockdownów i właśnie braku wsparcia publicznego dla was tutaj muszę nadmienić, że jest to jakby główne działania w ogóle, którym jest przewidywany czas pracy Izby, bo zajmujemy się największym pozwem zbiorowym powojennej Polsce można to tak określić i ten pozew jest cały czas w ogóle w fazie już złożenia nawet tutaj ogromny szczegóły do dzisiaj się do pozwów zbiorowych przygotowanych przez izbę zgłosił 577 firm moi tutaj ze względu na konieczność jednorodności grupy zostały podzielone pozwy na 9 grup zostały pozwy to są już złożone 2stycznia to są firmy turystycznej hotele i obsługą pozwów z podpisaną umową Izby z kancelarii była i wspólnicy tej pierwszej kolejności były złożone od firmy turystyczne obiekty noclegowe organizatorzy turystyki agenci turystyki kluby nocne dyskoteki domy weselne to były w tej pierwszej fazie, a aktualnie w drodze przygotowany jest największa grupa to są firmy gastronomiczne, które zostały objęte 2 lockdownami i to jest tutaj wg naszego określenia poza główne ten nr 1 to są lokale gastronomiczne, które prowadzą działalność przed 13marca 200020kwietnia i objęte zakazem działalności w całości przez 2 lockdowny to za 13marca 18maja 2020 i od 25października do 28maja 2021 i w tej grupie mamy najwięcej zgłoszonych firm wraz z 650 i w tym etapie pracujemy nad weryfikacją dokumentów zbierania oświadczeń o przystąpieniu no tam finalizowania wpłat, bo tutaj przy tej grupie jest dość wysoka opłata sądowa, gdzie będzie wynosiła około 200 000zł fakt, że to rozwijana to już 650 firm także my ten pozew planujemy zakończyć do końca lipca jest taki plan na późniejsze data złożenia tego pozwu jest na początku sierpnia także niektórzy nie zaniechali my prowadzimy to skutecznie chcemy by poszkodowani przedsiębiorcy, którzy nie dostali faktycznie ani grosza będą tutaj sądzić się o odszkodowanie tak, ale jednocześnie istnieje ryzyko kolejnego lockdownu mówi się czwartej fali właśnie tutaj czujemy to zagrożenie już tutaj specjaliści epidemiolodzy się w tym temacie wypowiadają w mediach jest to już dość mocno nagłośnione no i my jako izba będziemy się starali, aby nie dopuścić do ponownego zamknięcia gastronomii, bo gastronomia może już, czego ta nie przeżyć i tutaj już nawet pomysły na wczoraj słyszałem tam wypowiedzi że, aby podzielić miejsca na sale, które będą przyjmowały osoby zaszczepione z paszportem covidowym drugie, gdzie znowu będą mogli przebywać niezaszczepieni na ogródkach pojawiają się pomysły miał myślę, że w tej kolejnej fali pandemii zarówno pracodawcy jak restauratorzy będą potrafili wykorzystać doświadczenia tego ostatniego roku, bo łatwiej wdrożyć już jakiś pewnie procedury bezpieczeństwa i sposoby działania, dostosowując się już doznanej specyfikacji nie jest w tej sytuacji branży gastronomicznej także izba gospodarcza Kassel Polski będzie robić wszystko już wszelkich możliwych sposobów argumentów by jednak nie dopuścić do ponownego zamknięcia gastronomii jeszcze rozmowy się rozpoczęły także są planowane spotkania z przedstawicielami rządu myślę, że na pewno będzie skuteczny plan, żeby tej astronom jednak nie zamknąć trzymamy kciuki za waszą branżę bardzo dziękuję za rozmowę moim gościem był Waldemar Hołówka właściciel chodzą grupy przewodniczący rady w izbie gospodarczej ze strony polskiej dziękuję pozdrawiam wszystkich zależne w restauracjach po pandemii jest gorąca i podobnie wygląda sytuacja w hotelach które, zwłaszcza w miejscowościach turystycznych przeżywają teraz oblężenie, choć wciąż nie mogą działać pełną parą o sytuacji w hotelach postanowiłem porozmawiać z Andrzejem przeniosą, który zarządza hotelem na sali w Nasielsku wcześniej m.in. kierował hotelem Hilton przy krakowskim lotnisku hotelami w Rzeszowie France i Kazimierzu dolnym, a karierę zaczynał w największych hotelach stołecznych jest też wykładowcą wyższej szkole turystyki ekologii oraz na Akademii Leona Koźmińskiego na początek pytam go jak po odmrożeniu branży wygląda popyt na usługi hotelowe tak wśród klientów indywidualnych jak i wśród klientów firmowych czy osób, które wynajmują obiekty na imprezy okolicznościowe prawdę mówiąc wszystko może nie wróciło do normy, bo to jest zbyt wie pan optymistyczne, ale rzeczywiście popyt, jeżeli chodzi o miesiąc czerwiec był bardzo duże oczywiście wszystko to zależy od tego jaki hotel mamy takie lokalizacje dlatego osoba nie muszę mówić, że inną sytuację mają hotele miejskie mają te, które są nad morze miny mają konferencyjnej mają takie jak jestem na wsi i zajmuje się też jakimś integracja mi natomiast generalnie tak jak rozmawiał z kolegami ten popyt wrócił na coś co widzę siebie w hotelu tylko jest 1 rzecz, której wszyscy jakoś tak zapominają, że to odmrożenia, które miały nastąpić no to chciałem przypomnieć, że jako hotelarze do 26czerwca byliśmy w rygorze 50% obłożenia i to, że mieliśmy możliwość powoli odzyskiwać biznes, bo było zapytań goście chcieli przyjeżdżać małe firmy, bo nie było dużych jak i zamówień, ale takie małe firmy one chciały przyjeżdżać tylko rygor, który mieliśmy narzucony 26czerwca powodował, że mogliśmy włożyć tylko 50% gości oczywiście uzasadnienie, ale chyba nie ma żadnej regulacji prawnej jak sprawdzacie oni mogą deklarować, a my nie możemy tego sprawdzać jesteś taki trochę dziwne natomiast, żeby zrobić konferencję, bo też tego wszyscy nie wiedzą to, żeby zrobić konferencję na 30 osób należało mieć cale 450m² na 30 osób to duża SA 15m na osobę takie były restrykcjom się zmieniło 26czerwca teraz jest 10m na 1 osobę czyli, żeby zrobić na 30 osób konferencję małą trzeba mieć sale 300m² to proszę wyobrazić, jakie to są absurdy absurdem, ale pomoc w cudzysłowie przedsiębiorcom, żeby odbijali się z tego biznesu w dalszym ciągu 75% obłożenia hotelu by już nie wspomnę o sytuacji, kiedy ktoś może będzie się tak, że majowa otworzyli wszystkie informacje publiczne, które mówiło o tym oczyszczone były zwykle w połowie prawdziwe, dlatego że hotele były otwarte, ale bez gastronomii czyli kto pojedzie do hotelu, żeby nasili wie pan w jednostkach czy należał do pokoju jedzenie to było trochę taki nie fair w stosunku do nas oczywiście nie wspomnę, że żadnej pomocy za to żeśmy nie otrzymali, bo tarcze, które mieliśmy obejmowały tam koniec roku pierwszy kwartał, a potem nie było nic w stosunku do nas mówią, że jesteście otwarci, niemniej jednak, żeby tak nie narzekać to bardzo pozytywnie widzimy przynajmniej ja ze swojego punktu widzenia tutaj, bo mam tutaj 18ha i w bardzo duże zapotrzebowanie na imprezy tak jak zdrowe się na zewnętrzne takie kosze rzeczywiście fajnie kręcić dużo zapytań i no powoli można powiedzieć, że w przypadku mojego hotelu zapytania są także wiem, że koledzy z innych miejsc nie mówił takich mad Nisko owych tam takich wypoczynkowych, bo oni mają żniwa takiej Unii tam się dzieje Armagedon, ale najgorzej mają miejskie, chociaż te miejskie też powoli ruszają, ale od najgorszej sytuacji są wszystkie konferencyjne, bo niemożliwość organizowania wielkich imprez, bo tak jak powiedziała 1 osoba na 10m² to, żeby zrobić 100 osób same sale 1000m², a to mało, który hotel posiada, a bierze pan pod uwagę możliwość kolejnej fali pandemii, która wam na jesieni znowu ograniczy biznes jak pan planuje na ten rok czy dnia przyjmuje rezerwacje to 4 istotne ryzyka z Pańskiej perspektywy no znowu jesteśmy sami z tym wszystkim, bo ja muszę przyjmować rezerwacje oczywiście większość naszych kontrahentów mówi o biznesie nie możemy się indywidualnym większość naszych kontrahentów w Europie zastrzeżenia co w przypadku wód tak muszę na to musimy zgadzać, bo musimy dziś optymistycznie myślę, że będzie wszystko dobrze tak natomiast nie jestem lekarzem i są takie służby, które nas za to odpowiadają te informacje, które w tej chwili w przestrzeni medialnej, gdzie wszyscy robią o tej czwartej fali ja spodziewam się, że to jest taki sposób na to, żeby nastraszyć ludzi, żeby się szczepili, ale może czas zacząć robić coś konkretnego tak jak makro zrobił od razu się kilka milionów ludzi zapisało na szczepienia to nie jest moja, jakby tutaj działkę tylko znowu z punktu widzenia biznesu naszego to domyśla się pan, że trudno nam cokolwiek planować, jakim cały czas mamy tytułowy informację, że mogą nas zamknąć tak, a kolejnego zamknięcia to Niewiem co tam przeżyję rozmawiamy o tym jak wygląda sytuacja z pracownikami, bo w dużych miastach wystarczy wejść na serwisy z ofertami pracy to widać duży popyt SA pracowników sektora lekka i w razie po prostu brakuje rąk do pracy jestem ciekaw czy pan to obserwuje, zwłaszcza w takim hotelu jak zarządzane przez pana w mniejszych miejscowości jest problem z pracownikami trzecie tego problemu nie ma nie odstaje od innych i to akurat chyba wszyscy hotelarze jesteśmy bardzo podobnej sytuacji, bo wszystkich pracowników tam się nie udało utrzymać być może jakieś wyjątkowe hotele, które w jakiś inny sposób funkcjonowały miały możliwość otrzymały sporą część kadry, ale nie wszystkich i ci pracownicy tak jak pan słusznie zauważył po prostu podchodzili, bo musieli z tego zysk mają rodziny mają tego nie zmieni branżę i poszli do różnych klas tak, ale wypłata są sklepy mówi na przykładzie swoich pracowników poszli do sklepów pasję do magazynów poszli na kurierów i wracamy do pracy, ale słuchacze cenią panie prezesie no tak mamy stabilizację tak sklepu nie zamkną pana mogą zamknąć i teraz sytuacja jest taka, że wszędzie brakuje wykwalifikowanych rąk do pracy, bo tak na siłę to zawsze możemy kogoś przyjąć tylko to co teraz obserwuje w hotelach wszędzie las ostatnio byłam znajomych mało odpoczynku nad morzem wszędzie brakuje kadry do pracy to są przypadkowi ludzie my pracowaliśmy na to, żeby to kadry wyszkolić latami, a teraz spotykamy się po prostu przypadkowymi ludźmi miłymi chętnymi do komisji potrafiącym w związku z tym oni nie chcą wracać do biznesu, który jest wszędzie co mówią, że jest zagrożony biznesem i co co będzie dalej no to też ciekawe pytanie, a na jakiś konkretnych stanowiskach bardziej niż najmniej odczuła ten deficyt rąk praca głównie gastronomia w sensie obsługa kuchnia znajdziesz recepcja to są takie stanowiska, które były mocno uzależnione szczególnie tak jak w gastronomię czy hotelowej czy takie zewnętrzne bazowaliśmy na studentach bazowaliśmy na ludziach, że przyjeżdżają dorabiali sobie tak dalej oni też żyli wie pan trochę typu trochę z tego teraz tego nie ma ta branża najbardziej posypała nam zostanie nadzorowi zostali jacyś pracownicy tacy kluczowi z nimi to, że nie ma problemu w ogóle, ale każdy, kto myśli poważnie o biznesie robił wszystko, żeby takie osoby utrzymać, ale one same nic nie zrobią a w jaki sposób pańskim zdaniem branża może radzić z problemami z rekrutacją pracowników oprócz tej metody najprostsze, ale w warunkach kryzysu dość trudnej do zrealizowania, czyli wyraźnego podnoszenia płac ta metoda, której pan mówi niestety bardzo teraz popularna, bo po tym, jak się otworzyło każdy zauważył, że 100zł rocznie jest to złoty i wszyscy przychodzą podwyżki tylko my jako przedsiębiorcy rok też pan policzymy i nie zawsze stać na to, żeby takie pieniądze zapłacić natomiast nie wiem co będzie dalej, bo oczywiście numerek ratujemy nową osobę musimy szkolić musimy je uczyć zawodu myślę, że to zależy znowu hotelu jest jest duży hotel ma duże zapotrzebowanie na pewne standardy tak dalej no to te hotele sięgają już moi znajomi sięgają po Filipiny wie pan do pracy taki, że Ukraina, ale Filipiny po prostu nie ma chętnych do pracy w tym biznesie musi troszeczkę czasu minąć musi wokół naszej branży być troszeczkę spokoju w sensie takim, że jesteśmy branżą naprawdę fajną przyszłościową można dobrze zarabiać pieniądze mieć bardzo satysfakcjonującą pracę tak jak nie wrócą studenci w październiku po ocenie, na którym wykładam też deklarują, że będzie to stacjonarne, ale czy będzie to tego nie wiemy nie będzie tego zastrzyku no to Niewiem pozostaje nam właśnie, jakie kierunki dalekowschodnie bądź zmiana standardów funkcjonowania hoteli restauracji bardzo dziękuję za rozmowę moim gościem był Andrzej przeniosło prezes hotelu seria w Nasielsku hotele restauracje nie są jedynymi branżami, które zostały mocno dotknięte przez pandemie i zwłaszcza przez gospodarczy lockdown bardzo trudnej sytuacji znalazły się też m.in. kluby fitness, które bardzo długo w ogóle nie mogły przyjmować klientów, a i teraz nie radzą sobie najlepiej, zwłaszcza że wakacje to dla nich zazwyczaj martwy sezon do rozmowy o problemach tej branży zaprosiłem Tomasza Napiórkowskiego prezesa polskiej federacji fitness na początek pytam czy kluby podobnie jak restauracje hotele mają teraz problem z brakiem pracowników przede wszystkim myślę, że mamy podobny problem jak branże, które były pozamykane przygaszone hotele tylko dlatego jest zupełnie zrozumiałe wśród pracowników potencjalnych, że nie mają pewności czy tak znowu na jesieni, kiedy wynajął mieszkanie będą oczekiwali stałych zarobków nagle praca z powrotem zniknie ten tytuł lorda, więc jak najbardziej jest to problem poza tym nasz sektor nie chcę mówiąc o zakresie skupia bardzo często studentów osoby młode uczące się no wakacje jest znacznie mniej czy dużych miastach przy po prostu nie ma na miejscu, bo korzystają z wolnego z wielu do troszkę problemy się skumulowały, bo też nie jest tajemnicą, że same wakacje jako wakacje do naszej branży czy pod kodem pracowniczym kodem sprzedażowym to jest taki naturalny lockdown troszeczkę no tak, aby ludzie w wakacje uprawiają sport na zewnątrz czy wypoczywają to zawsze jest najsłabszy sezon dla branży teraz jesteście w jego czasie otwarci ponownie, ale to nie jest moment, który można odrobić straty z poprzednich miesięcy wzrosła dokładnie, a na jakich stanowiskach w klubach najbardziej wam brakuje rąk do pracy czy można znaleźć pracowników zastąpić mniej doświadczonymi osobami wytrenować w tym okresie to nie jest takie proste możemy powiedzieć o 3 takich stanowiskach podstawowych fundamentalnych czy instruktorzy fitness rodzaju klubowych trenerzy personalni od opieki nad tzw. salą nadzoru chlorem oraz oczywiście obsługa klienta także recepcja ewentualne działy sprzedaży jest to to są takie abonamenty dzięki właśnie ta średnia wieku dla pracowników jest też niska tu jest faktycznie ciężko i mogą sprawdzić, jakie poniekąd są podejmowane działania Rosji tego, że rynek pracy wygląda jak wygląda i instruktorów fitness i trenerów faktycznie trzeba szukać jest dużo trudniejsze ciężko jest ich zastąpić ten moment jakąkolwiek formą automatyzacji, czego nie można powiedzieć recepcji faktycznie kluby fitness, widząc nawet jeśli dużym wysiłkiem pozyskamy jakiegoś pracownika czy pracowników no to rotacja pracowników w naszym sektorze jest naprawdę spora tak Czesi bez pracownicy wymienia się regularnie między 3 miesięcy to nie we wszystkich klubach ale, ale tak często wygląda, bo to człowiek powinien zaczyna się zastanawiać czy, inwestując 4 dla pieniędzy danego pracownika być może pewne procesy obsługi nie wszystkie ale, chociaż część będzie należało by zautomatyzować już dzisiaj widzimy całkiem sporą liczbę klubów zautomatyzowanych czy bez obsługowych, które no mają się całkiem dobrze i poradziły sobie senatorowi dzisiaj dużo mniej czerpią z tytułu chociażby braku pracowników nowo i to nie do końca dotyczy, a cała branża możecie zrobić by przyciągnąć do pracy nowych ludzi też ludzi, którzy przekwalifikować się w czasie pandemii, bo najbardziej oczywistą rzeczą jest podnoszenie pensji bycie konkurencyjnym pod względem wynagrodzenia, ale rozumiem, że dla klubów to nie jest moment, w którym mają pieniądze na to, żeby podnosić pensje trzeba na pewno zrewidować kwestię umów o pracę być może to ważny być może to może stać bardziej zachęty umieszczono go oczywiście też to wiąże z kosztami, bo zatrudniamy studentów mówi zlecenie bardzo dobrze wiemy, że poniżej 2006. roku życia dla pracodawcy jest spora ulga jeśli chodzi o podatki związane z jego pensją i obliczamy netto brutto i koszt pracodawcy jest znacznie mniejszy w przypadku studenta natomiast trzeba też skalkulować czy właśnie ta oszczędność, ale okraszona rotacją czy obarczona rotacją pracowników, że naprawdę oszczędnością, bo teraz czas by zadać pytanie ile kosztuje wyszkolenie pracownika ile kosztuje miasta dotacja fizycznie i czy przypadkiem nie lepiej może nieco podnieść stawki zastanowić nad umowami o pracę, żeby to było po prostu jego bardziej pospolitych narzędzi czy umów zawieranych z pracownikami, bo będzie to np. długoterminowo dużo bardziej opłacalne niż ta oszczędność na poziomie tylko pół roku się okaże, że koszt wyszkolenia pracownika będzie po prostu znacznie znacznie wyższy niż oszczędność poczynione na podstawie tej umowy zwolnione ze składem no tak, ale podstawowym problemem dla was przecież dla dla branży gastronomicznej pozostaje to, że wciąż żyjecie w niepewności, bo nie wie czy nie pojawi się kolejny lockdown znów pracownicy nie będą mogli pracować i nie będzie przychodów dla klubów nie będzie pieniędzy w ubiegłym tygodniu złożyć pozew zbiorowy przeciwko skarbowi państwa w związku z lockdownami może pan to jest trochę o tym jak uzasadniacie na jakie rozstrzygnięcie liczycie uzasadnia jego wykładnię prawną i przepisami, które mówią bardzo jasno, że to nie tylko widzę konstruktem ustawa zasadnicza jest konstytucja, że bez formy ustawy bez oparcia takie tego typu obostrzenia, bo nie mają mocy prawa najlepszym dowodem tego jest ogromna skala umorzeń wszelkich postępowań doświadczane PIT, które trafiły do sądu mogę panu panie też powiedzieć, że wszystkie wszystkie sprawy, które zostały doprowadzone do końca, czyli do finalnego wyroku nawet druga instancja nawet pierwsze, bo sanepid nie podejmował II instancji zostały umorzone czy na ten moment bilans tych wszystkich spraw rozpoczętych sanepidzie, gdzie rzekomo łamane były obostrzenia i oby nam było otwarte w trakcie lockdownu trybu uznać za nielegalny okazało się, że praktycznie w każdym uzasadnieniu sądu jest te jego główne zdanie, że lockdown obowiązujący wówczas obostrzenia nie miała umocowania w ustawie, tudzież nie funkcjonują nie mają mocy prawnej tym samym osoba jest może z bazy pod wale to jest główna podstawa do pozwu tego pierwszego etapu pozwu zbiorowego, które pożyczyły, który ma na celu prawnie wykazać, że lockdowny czytelna obostrzenia nakładane na nas były nielegalne i faktycznie przez to, że nałożyło nielegalny państwo to państwo jest odpowiedzialne jeszcze nie pod kątem dokładnie, jakie kwoty, ale sam fakt odpowiedzialności zostaje ustalony rozumiem, że jak chcecie ustalić tę odpowiedzialność i potem w następnym krokiem ma być domagania się odszkodowań za ten okres przestojów dokładnie to będą indywidualne w większości pozwy czy mówimy o kilkuset lub więcej pozwach stricte indywidualnych też być zmęczoną swoją indywidualną stratą wg wzoru, który na pewno zaproponujemy wszystkim chętnym, żeby to było po prostu spójnej i skuteczne, ale tak mają fundamenty stricte niepodważalny dowód na to, że odpowiedzialność ponosi państwo to nie trzeba już w sądzie prowadzić batalię na zasadzie kto jest winny, bo wiemy też inne kontra pytanie ile jest winny i czy są po prostu są tak mu notę państwo będzie mogło co najwyżej bronić się na zasadzie umniejszenia pomniejszenia kwoty roszczenia odszkodowawczego, ale jeśli dokumenty będą mówiły dokładnie uzasadniały dokładnie kwotę roszczenia o to tak samo za wiele państwo tutaj nie działa dobrze, a też na koniec pytanie ten trzeci kwartał to tego byliśmy jest dla branży zawsze trudna teraz wyjątkowo trudno czy odważa się w ogóle prognozować, że to jak będzie wyglądała końcówka roku liczy na to, że klienci wrócą do klubów czy też trzeba będzie coś w samym funkcjonowaniu klubów zmieniać by po pandemii ludzie chcieli tam ćwiczyć przede wszystkim chcemy być przygotowani prawnie na ewentualne kolejne podejście do lockdownu te kluczowe tutaj jeśli zapewnimy naszych klubowiczów, że nie przerwiemy treningu zaraz po dla przykładu w białym kawę czy rozpoczęcie okresu takiego sezonu, który bardzo się w połowie września się zaczyna grać będą pewni, że kupując karnet klub za 2 zgodnie za miesiąc 6 tygodni nie zamknie to faktycznie ta końcówka roku może wyglądać optymistycznie natomiast to kluczowy jest, żeby przygotować je do samego ewentualnego lockdownu pod kątem szczególnie prawnym, bo nie będzie tajemnicą będą bowiem oficjalnie, że zrobimy wszystko nawet celowa będzie wprowadzał, żeby ponownie się nie zamknąć to czeka nas gorąca jesień w takim razie w branży fitness oby kolejna fala pandemii przyszła bardzo dziękuję za rozmowę moim gościem był Tomasz Napiórkowski prezes polskiej federacji fitness dziękuję panu dziękuję władzom z dotkniętych przez pandemię branż znikają ludzie, a przedsiębiorcy głowią się jak związać koniec końcem biznes jednak podobnie jak natura nie znosi próżni, więc miejsce tych, którzy odchodzą zajmują nowi ludzie mój ostatni rozmówca to właśnie taki nowy człowiek jest nim Piotr Leśniak, który od kilku lat myślał o wejściu w branżę gastronomiczną, ale w końcu zdecydował się na to kilka miesięcy temu przejmując wrocławską restaurację stacja dizajn na początek pytam o to dlaczego teraz i czy nie obawiał się, że wchodzi biznes, które zaraz pada stacja lizanie restauracją, która funkcjonuje od kilku lat na rynku komisja tylko stałem się właścicielem toteż, jakby troszeczkę by może ma łatwiejszą, a może to mniejszą robotę, ale tak by myślę, że będzie w kraju, jeżeli chodzi o tak, bo istota odpowiedziała na pytanie o to należy mieć na uwadze, że znalezienie lokalu, bo wszystkim wszystko rozbija się o lokal na dniach koncepcję miejsca nie kuchnia, ale Loka znalezienie lokalu w centrum miasta, który byłby atrakcyjny dla inwestora dla właściciela restauracji czy miał ocenić potencjał był zlokalizowany w odpowiednim miejscu przecież szlakach spacerowych albo miejsca, gdzie bywają turyści, a do tego był zarost jakąś rozsądną kwotę czynszu tu generalnie jest czynem heroicznym dlatego, że jakby pomysłu założenia restauracji w moim przypadku to nie jest coś się urodziło dopiero teraz podczas pandemii czy w ogóle się z 2001. koszt to pomysł dawniejszy natomiast by poszukiwania już miejsca dotychczas, jakby się udawały no zazwyczaj właśnie nie udawało takiego lokalu znaleźć albo właśnie taki lokal by uratować jak wspomniałem był on za czynsz, który na powodował, że opłacalność tego przedsięwzięcia będzie dosyć wątpliwa nie teraz mamy sytuację pandemii, która stworzyła swego rodzaju okienko transferowe, dlatego że dla dużo lokali stanie się restauracyjną z uwagi na obostrzenia wprowadzone przez rząd i faktyczne zaprzestanie prowadzenia działalności, bo umówmy się wynos nie jest tutaj na tyle atrakcyjną formułą handlowania, żeby utrzymał wszystkie koszty związane z posiadaniem lokalu to spowodowało, że dużo tych właścicieli dotychczasowych musiało gdzieś zdobyć środki na przeżycie nawet własne to często wiązało się z zamknięciem biznesu czy właśnie poszukiwaniem potencjalnego nabywcy biznes najjaśniej tak by ta możliwość spowodowała, że wreszcie udało mi się znaleźć potencjalnego właściciela restauracji, na które był gotów się dostały rozmawiać o sprzedaży do tego wszystkiego pandemia spowodowała też to, że ta nagłość może inaczej w butach chęć by znalezienia pieniędzy przez właścicieli, ponieważ dusiły ich obowiązki publicznoprawne tak składki podatki tak dalej się wiążą z prowadzeniem przedsiębiorstwa koszty pracownicze co dało pieniądze, bo im potrzebne szybko to też spowodowało, że ich możliwości negocjacyjnych do ceny nie były większe niż, gdyby ten biznes był uchylający tak jak miało miejsce przed pandemią i też myślę jednak uwagę na to że, gdyby był czas przed pandemią to dużo tych osób nie zdecydowałoby się na stołecznym, dlaczego mieliby sprzedawać dobrze funkcjonujący biznes myślę, że takich przypadków było dużo mniej, bo było incydentalne no tak, ale wchodził pan w czasie pandemii biznes, który już wcześniej funkcjonował, ale nie funkcjonował na tyle, żeby poprzedni właściciel chciał go prowadzić no z jakimi problemami zderzą się pan na początku czy popyt po tym, lekkim odmrożeniu potem większym narażeniu spełnił oczekiwania czy plan czy nadal jest po prostu trudno w branży to jest także ja miałem w głowie 2 scenariusze warianty wariant realistyczny wariant optymistyczny już się nie ulega wątpliwości, że wariant realistyczny bardziej 60 niż wariant optymistyczne jest to o tyle zabawne, jakby no było także w moim przypadku ten poprzedni właściciel jeszcze przez jakiś czas był ze mną pomagał mistrz, jakby na nowo wejściu na rynek czy w rozporządzeniu restauracji natomiast widać było po naszych rozmowach też po rozmowach osób, którym pomagały w otwarciu tego przedsięwzięcia na nowo, lecz było, żeby oni troszeczkę nie oszacowali konsekwencji wynikających jednak los dał mu wynikających z nałożenia obostrzeń i zamknięcia ludzi samych, bo przez rząd w domach oczami na uwagę, że jednak lockdown spowodował bardzo duże przemiany w zachowaniach ludzi dużo osób np. dawniej wychodziło restauracji w sytuacji, gdy został były zamknięte zasiadło na kanapach przed platformami treningowymi zamawiało jedzenie na wynos podobnie z uwagi na powszechne wprowadzenie pracowania w tzw. trybie Home Office no co spowodowało, że biura wystaw były puste wszyscy pracownicy pracowali z domów i to też, że spowodowało, że zapotrzebowanie np. na śniadania czy Blanche z okolicy tych biur spadło, bo w zasadzie nie było żadnych chętnych, którzy mogliby z tych usług korzystać ci ME to spowodowało, żeby wszyscy ci mam wrażenie dotychczasowi właściciele każdym ten poprzedni właściciel marzyli tymczasem sprzed, jakby przyjęli takie dziwne założenie optymistyczne, że otworzenie nowego sami spowoduje, że to wszystko jak funkcjonowało przed lockdownem będzie dalej funkcjonował tak samo oczywiście nie było prawdą, bo nie bez kozery mówi otwierają nowe porządki wrażenie, że nawet pomimo tego, że kupuje już funkcjonujący lokal na rynku gastronomicznym to i tak spowodowało konieczność jak otwarcie na nowo nowo pozyskiwania klientów nowe oraz promowanie się myślę, że w skali dużego miasta czy w skali Wrocławia takich restauracji pierwszego wyboru ja nazywam będzie duże na pewno one miały takie portfele klientów, które pozwoliły na to, że tylko zniesiono restrykcje i otworzono gastronomia to ci klienci, jakby z wytęsknieniem rzeczywiście z powrotem latem jest natomiast ten lokal nie był okazem pierwszego wyboru, bo jednak jego formuła też była troszkę inna wcześniej niż dzisiaj po moim wejściu do restauracji pomoc, jakby określeniu nową ofertą tego miejsca restauracja do funkcjonowania potrzebuje ludzi kucharzy kelnerów itd. rozumiem, że stacja dizajn wcześniej miała jakiś zespół, który pewnie częściowo się z powodu pandemii wykruszył, więc pytanie podstawowe takie przy otwieraniu na nowo restauracji czy istniał problem z rekrutacją pracowników w jaki sposób zdobywano czy oczekiwania płacowe nie były wyższe niż wcześniej przed pandemią więcej nikt z pracowników dotychczasowych nie był w stanie ponownie zaoferować swoich usług, dlatego że musimy mieć na uwadze taką kwestię, że no ten lockdown czy zamieszek stronami trwało na tyle długo czy spowodowało też trwałe zmiany nos w zachowaniu pracowników gastronomii jak ja na bazie tych moich obserwacji mogę wyróżnić kilka grup 1 grupa STK, które się przebranżowić totalnie i np. informacja rozumiem tego przedniego właściciela było także osoby wtedy czas by od niego zatrudnione na świat, bo Przebraża miały się i nie mają specjalnie ochoty wracać z powrotem do gastronomii rynek też jasno męczącą pracę no ma swą specyfikę niewątpliwie odróżnia się takiej statycznej normalnej pracy na etacie, więc niektóre osoby, kiedy zasmakowały, gdy taki normalny przysłowie pracy już miały ochoty wracać do gastronomię z drugiej strony oraz miejsce gastronomik mocno Stali w kość jeśli chodzi o tym lotom, dlatego że też nie wiedzieli na ile co zamknięcie jest długie na ile będzie wydłużony, bo nie było wąskich ram czasowych, żeby podawały, że mogliby oni jak zaplanować swoje życie to spowodowało np. nawet dostrzegając minusy pozostawania w zatrudnieniu tam, gdzie są jednak wszystko decydowali się na dalsze trwanie u poprzednich pracodawców nawet w gastronomia przy stanowiskach, ponieważ nie wiedzieli, jaka będzie sytuacja nowego pracodawcy za chwilę nie będzie kolejny lokal ten pracodawca nie mając do nich takiego zaufania czy niemającymi na tyle dobrze zrobiony relacją 100 nie zwolni, więc z tego względu, żeby dalej trwali na tych swoich stanowiskach trzecia grupa to się to są studenci teraz w momencie, kiedy weszliśmy też tryb nauki zdalnej to siłą rzeczy studenci wyemigrowali z dużych miast może nie wybrali wrócili do domów, ponieważ mieli naukę zdalnie też spowodowało jednak ta znacząca grupa osób, które miały doświadczenie w gastronomii czyta łykiem wdowę czy wakacyjne to też zniknęła w tym momencie z rynku pracy tego lokalnego nie spowodowało, że w momencie, kiedy rzucaliśmy jakieś ogłoszenia o pracę to odzew był znikomy, a był bardzo mały Jerzy zgłaszały się jakieś osoby to były to osoby głównie pozbawione jakiegokolwiek świadczenia dopiero chciały wejść to branże albo osoby z jakim doświadczeniem, ale też nie było także można było specjalnie wybierać, dlatego że oczywiście specyfiką miasta na miejscu tam cały czas ruch wysoka rotacja pracowników, ale w momencie, kiedy mamy to zatrzymanie spowolnienie kilogram od ciąży ta rotacja zamiera i nie ma tego ruchu i to też powodowało, że poszukiwania pracowników naprawdę było dosyć stresujące czy dosyć takiego wymagające, ale koniec końców jakimś cudem udało nam się skompletować zespół oczywiście to jest także można by pewnie zatrudnić tych osób więcej, ale musimy zdawać sobie sprawę z tego, że należy w pierwszej kolejności patrzy na koszty jesteśmy na co specjalnie rozbudować tego portfela pracowników o to, żeby za chwilę musi zwalniać dokonać redukcji z uwagi na cięcia, więc będą to spowodowało, że poszukiwania oczywiście były trudne, ale jakoś tam się udało mam życie to jeszcze na koniec mam pytanie, bo wspomniał pan o tym, że na samym dostarczaniem posiłków na wynos nie da się funkcjonować na dłuższą metę nie pokryje kosztów stacja dizajn z tego co widziałem nie oferuje zamawiania online na własnej stronie pytanie czy to jest świadome podejście biznesowe, żeby ten on-line pozostawić innym i skupić się na ściąganiu klientów do restauracji może w online też się pojawić to jest także my cały czas myślę mocno na ten temat i nie ukrywa, że dzisiaj miałem rozmowy ze współpracownikami doszliśmy do wniosku, że należałoby ten dowód zrobić, ale nie, dlatego że właśnie tutaj zarabiać jakieś pieniądze w sumie wcześniej, bo to jest także mamy dzisiaj za modele tak albo decydujemy się na współpracę, z jaką platformą dowodową mamy 3 takiego funkcjonujące i jakby możemy za ich pośrednictwem tutaj oferować swoje usługi albo powoduje taka Platforma bierze około 30% wartości zamówienia co bardzo mocno obniża rentowność całego przedsięwzięcia drugie co oczywiście można zdecydować na samodzielne, ale też wymaga innych kosztów tak musimy mieć jakiś pojazd musimy ten pojazd serwisować musimy nadać mu paliwa często jest zwolnić pracownika, który będzie dania rozwoju mieszkańców też wiąże się znacznymi kosztami, więc na pewno są lokale gastronomiczne, które mają tak to wszystko zorganizowane, że dowóz w zasadzie istotą funkcjonowania tak np. pizzerię w tych lokalach jest tylko produkcja nie ma przyjmowania klientów więcej, bo one są na taki tryb sprzedażowy nastawiony do tego klasyczne restaurację motyw ten dowóz ta, która jako coś dodatkowego czas no my właśnie jak powiedziałem chyba zdecydujemy się na tego typu modele, ale nie z uwagi na to, żeby tutaj generować dodatkowe dochody z tego tytułu, ale tylko, dlatego że w ten sposób też jakość oraz promować, ponieważ tak jak wspomniałem dużo osób przyzwyczaiło do tego, że mogą zamawiać na dowóz myślę, że każdy zaobserwował nawet w zimie znaczące zwiększenie się rowerzystów dowożących jedzenie to właśnie takich porad, które zazwyczaj w poprzednich latach nie jeździli już było za zimno, a to mimo tak spowodowało, że jednak duże zapotrzebowanie na kurierów, a było zapotrzebowanie na jedzenie z dowozem tak by ludzie przyzwyczaili do tego, że mogą zrobić z tego korzystają, więc nawet, jeżeli nie spowoduje to, że jak zarobić przynajmniej to spowoduje, że potencjalni klienci, którzy chcą się o tym, że takie miejsce ma sytuacja istnieje i może jak już postanowią wyjść z domu to właśnie płyną do mnie dzień, więc ja powiedziałem tylko, w których promocyjnych upatruję tutaj sensu oferowania jedzenia na wynos, a niejako dodatkowego źródła zarobkowania bardzo dziękuję za rozmowę moim gościem był Piotr Leśniak właściciel restauracji stacja dizajn we Wrocławiu opowiem państwu, że w ostatnim tygodniu osób polskiego sektora gastronomicznego skorzystałem raz było smacznie miło sympatycznie, choć odrobinę nieśpiesznie na tyle nieśpiesznie, że jedna z siedzących przy sąsiednim stoliku klientek postanowiła wezwać menedżera i poskarżyć musi na cały głos, że czeka na fakturę skandalicznie długo, a przecież taksówka panią mieć w takich sytuacjach przez myśli przebiegami wiele rzeczy np. to czy jaśnie pani klientka wzięła właśnie na fakturę całkowicie prywatną kolację albo to ktoś na nią nakrzyczał kilka godzin wcześniej pracę i teraz musi wyładować się na Bogu ducha winnym na żarze, który za chwilę będzie pewnie krzyczą kelner, choć jestem myślałem sporo, nagrywając podcasty braku rąk do pracy w gastronomii hotelach i innych branżach tak jasne klient płaci klient wymaga, ale może w okresie pandemicznym wszyscy wymagamy od siebie nieco mniej i uśmiechamy się nieco więcej w końcu korzystamy z usług tych branż dla przyjemności ani po to, by rozładować frustrację na tym kończy dzisiejszą audycję za tydzień spotka się z państwem Grzegorz Nawacki, który po piłkarskich mistrzostwach Europy i u progu kolejnego sezonu ekstraklasy będzie rozmawiał z przedsiębiorcami, którzy postanowili postawić na piłkę zachęca do słuchania dziękuję za uwagę Marcel Zatoński był Puls biznesu do słuchania Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: GOŚCINNIE W TOK FM: PULS BIZNESU DO SŁUCHANIA

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Podcasty TOK FM oraz internetowe radio TOK+Muzyka teraz 40% taniej. Wybierz pakiet Standardowy i słuchaj gdziekolwiek jesteś

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA