REKLAMA

Przepisy kulinarne sprzed (ponad) 200 lat

TOK360 "Od kuchni"
Data emisji:
2021-07-16 18:20
Czas trwania:
04:34 min.
Udostępnij:

Paulina Nawrocka zaprasza na ucztę na Wawelu. W menu: pstrąg ojcowski, bulion żółty z bażantem i perliczka z kaszą. Na deser legumina z kozim serem, anyżem i wodą różaną.

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
Paulina Nawrocka się kłania przy piątku trochę trendach kulinarnych kierunkach i znów od przewrotnie, bo dziś zamiast o przyszłości jedzenia technologii w służbie żywienia i nowoczesnych technikach będzie o przeszłości i historii okazuje się bowiem, że książki kucharskie sprzed 200 lat wciąż mogą być fantastycznym źródłem inspiracji tak dla domowego gotowania jak i dlatego restauracyjnego poważni szefowie kuchni otwarcie przyznają, że garściami czerpią z przepisów Rozwiń » Ćwierczakiewiczowej mona owej Wojciecha wieluński, którego książka kucharz doskonały ukazała się w Polsce 1700 osiemdziesiątym trzecim roku niektóre przepisy zupełnie nie przystają do naszych czasów ilości masła Żółtek wypiekach Lucyny Ćwierczakiewiczowej może podnosić cholesterol, ale tej ostatniej są też np. bardzo aktualne przepisy na kreatywne wykorzystanie warzyw w sezonie eleganckie zupy czy smaczne zapiekanki mogą to zresztą sprawdzić państwo sami, bo w archiwach polskiej biblioteki cyfrowej na stronie polo na PL jest bardzo obszerny dział kulinarny wszystko jest za darmo zdigitalizowane bardzo polecam zatonąć w przepisach sprzed lat zachwycić się językiem kreatywnością dawnych kucharzy kucharek przybywa nam zresztą w Polsce kulinarnych rekonstruktorów ludzie, którzy próbują odtwarzać zapomniane smaki dania najważniejszym chyba w Polsce adresem jest muzeum Pałacu króla Jana trzeciego w Wilanowie tam od lat dzieją się ciekawe rzeczy wydawane są książki zabytki kulinarnej historii przełożone na współczesny język odbywają się też warsztaty kuchni dawnej kolacji rekonstrukcyjne ogromna w tym zasługa wilanowskiego mistrza kuchni historyka jednocześnie czy Macieja Nowickiego, który niestrudzenie zgłębia tajniki zapomnianej kuchni polskiej, ale jak się okazuje nie tylko Wilanów z kuchni się bierze najlepszym dowodem na to, że rekonstrukcję kulinarne to szperanie w historii poszukiwanie inspiracji w tym co jedzono dawniej nabiera naznaczeniu popularności jest to co już dzisiaj kilkadziesiąt minut będzie się działo szacownych murach zamku Królewskiego na Wawelu ze mną pani Bogumiła Wiśniewska właśnie z zamku Królewskiego na Wawelu co się będzie działo przygotowaliśmy ucztę kulinarną to rekonstrukcja wesela Zygmunta Augusta i Katarzyny Habsburżanki to co miało miejsce w 1500 pięćdziesiątym trzecim roku tutaj na Wawelu odbędzie się dzisiaj raz jeszcze zachowały się liczne zapiski rachunki dworu Królewskiego stąd wiemy co jadano nadwozie co było najbardziej popularne co nieco mniej, inspirując się tymi dokumentami, które posiadamy postanowiliśmy przygotować dla państwa ucztę kulinarną to dziś będziemy rozpieszczać kubki smakowe w tym wyjątkowym otoczeniu w tym wyjątkowym miejscu zaczynamy od spaceru po ogrodach Królewskich zapraszam państwa dalej na Live Kukiz, podczas którego Bartek Kieżun będzie opowiadał o tym co jak gotowano zapoznana z realiami kuchni renesansu życiem dworskim tutaj na Wawel, a potem już to co najlepsze, czyli serwowana kolacja na dziedzińcu arkadowym przy zachodzącym słońcu przy śpiewie ptaków myślę, że wyjątkowe wydarzenie dla nas wszystkich można się poczuć jak Katarzyna Habsburżanka i co zjeść można pobyć przez ten 1 wieczór królową, ale król zaczynamy od przystawki, która jest przystawką rybną bardzo mocno regionalną, bo jako pierwsze danie wyjeżdża pstrąg ojcowski potem zupa bulion żółty z bażanta następnie danie główne cielęcina apel Liczka Kasia, czyli to co tutaj na dworze Królewskim było najbardziej popularne i deser legł mina z kozim serem Anny ziem cynamonem i wodą różaną myślę, że zmieni bardzo inspirujące myślę, że interesują nas wszystkich jak to naprawdę będzie smakowało i co jadali królowie brzmi intrygująco drugi syn nie są na tyle egzotyczne składniki np. nie pokusić o odtworzenie jakichś takich zdań w mu będą państwo publikować jakieś dawne przepisy już wkrótce rozpoczynamy cykl warsztatów kulinarnych online na żywo, który podczas, których będziecie mogli państwo gotować razem z nami działania są przygotowane w taki sposób, że będzie można również wykupić opcję z dostarczeniem produktów do domu i wtedy gotować to co jadano tutaj nadwozie renesansowym Jagiellonów mam nadzieję, że uda nam się zrealizować kolejne edycje uczty kolejne edycje kulinarnych rekonstrukcji doby renesansowej zarówno tutaj zamku Królewskim na Wawelu, jaki w naszych oddziałach trzymam kciuki smacznego w takim razie smacznego Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: TOK360 "OD KUCHNI"

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj wszystkich audycji Radia TOK FM kiedy chcesz i jak chcesz - na stronie internetowej i w aplikacji mobilnej!!

Dostęp Premium

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA