REKLAMA

Kalimera! Grecka kuchnia radości Dionisiosa Sturisa

Niedzielny obiad
Data emisji:
2021-07-18 12:20
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
15:32 min.
Udostępnij:

Autor ''Grecja. Gorzkie pomarańcze'' oraz ''Zachód słońca na Santorini'' opowiada o swojej najnowszej książce ''Kalimera. Grecka kuchnia radości''.

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
niedzielny obiad w niedzielnym magazynie Radia TOK FM jest niezwykle miło przywitać naszego kolejnego gościa z nim medialni historii dziennikarz pisarz związany oczywiście z radiem TOK FM dzień dobry TENIS dzień dobry część ciała powinien powiedzieć Kali mera czy to jest już zbyt późno, bo mamy na zegarze już po południu no to jest moment, kiedy Grecy zaczynają mówić Kaspera tuż po południu właśnie mówią tak do samego wieczoru, ale do do południa mówi się etycznie Rozwiń » klimę taki tytuł albo część tego tytułu to twoja nowa książka, czyli grecka kuchnia radości o tym chciałbym dzisiaj z tobą porozmawiać w naszym cyklu niedzielny obiad greckiej kuchni było wiele o greckiej kuchni wiemy coraz więcej choćby ze względu na nasze wakacyjne podróże do tego kraju, ale mam wrażenie, że ty za chwilkę Opowiedz nam o tym, o czym jeszcze nie słyszeliśmy przynajmniej takie moje oczekiwanie no mam nadzieję, że sprosta właśnie te pytaj nie były powiedz kuchnia grecka czy da się ją zdefiniować od początku do końca da się ją włożyć w taką w takim nie wiem segmenty kuchni śródziemnomorskich takich, które kojarzą nam oczywiście z Włochami Hiszpanią Portugalią myślę, że były takie próby w przeszłości i faktycznie gdzieś ta grecka kuchnia tak to taka nazwa zbiorcza grecka kuchnia funkcjonuje jako element w tej kuchni śródziemnomorskiej, kiedy mówiliśmy o dietach śródziemnomorskich to to właśnie greckie dania pokazywano jako te, które mogą się do tej diety nadać, ale wydaje mi się dużym uproszczeniem, bo jednak kuchnia grecka jest sama w sobie bardzo bardzo zróżnicowana ja tej mojej książce zawarłem ponad 70 przepisów na takie dania powiedzmy kanoniczne takie klasyczne greckie przysmaki, które znamy poznajemy jeżdżące do Grecji, które znajdziemy w większości Tawerna czy greckich domach to są takie proste niezbyt wyszukana, ale Super smaczne dania, ale może ona potrzeby przyszłych książek zostawiłem sobie taką opowieść o o takim olbrzymim zróżnicowaniu właśnie w kuchni greckiej, bo każda wyspa każde miasto grecki to jest takie kulinarne uniwersum taki kulinarny mały świat, gdzie znajdziemy przepisy nie występujące praktycznie nigdzie indziej albo wersję tych klasycznych przepisów niewystępujące w innych miejscach, więc jeśliby chcieć tak greckiej kuchni przyjrzeć się czyta położyć pod mikroskop zobaczymy coś innego niż takie nasze bardzo popularne wyobrażenie o niej będący w 24 krajach Europy spośród przyjmujemy tę liczbę 55 muszę przyznać, że nigdy w Grecji nie byłem, ale z pewnością, gdybym tam pojechał to to przyniósłby jakieś wspomnienia kulinarne, które nakazywałyby odtwarzacz później na co dzień w domu i pytanie czy grecka kuchnia na to pozwala krótko mówiąc czy w Polsce znajdziemy produkty półprodukty, dzięki którym będziemy mogli sobie nie wiem zasiadający do stołu poczuć jak w Grecji my jeszcze bardzo cieszy, że dostaje takie opinie od Czytelników Czytelniczek tej książki ona już kilka dni jest na rynku i część osób już próbowała z nią gotować dostaje takie taką opinię, że Super, bo wszystkie składniki faktycznie są dostępne w moim osiedlowym sklepie i to jest prawda cieszyć, że książka powstała w tym momencie, kiedy kiedyś nie ma problemów polskich sklepach z greckimi produktami może poza kilkoma myślę, że ciężko jest nadal dostać czas to chwilowo także gotowe ciasto chwilę takim właśnie spożywczak osiedlowym, ale już większych supermarketach ona się zdarza serweta, który jest dodatkiem czasami podstawą wielu moich przepisów też jest dostępne Oliwa z oliwek już chyba weszła na stałe do naszego jadłospisu na szczęście, bo jest zdrowa podobnie oliwki, a poza tym moje przepisy są wegetariańskie, więc opierają się o świeże warzywa i owoce takie klasyczne greckie, ale takie, które też występują w Polsce pomidory cebulę ta groch fasola dużo właśnie roślin strączkowych ogórek świeży działa jeszcze 1 może być problem z dostaniem takiego bardzo dobrego smacznego suszonego oregano w Polsce, więc zachęca do zachęcam tych państwa, którzy jeździcie w Grecji, żeby wracając do Polski nawet na lotnisku kupić sobie właśnie suszone oregano one faktycznie zmienia postać zmienia smak wielu potraw, a to takie, które kupujemy w supermarkecie często po prostu jest jakimś takim słyszałem biura, które nie ma smaku, ale poza tym generalnie nie powinno być problemu z tym, żeby dostać te produkty, a jeśli chodzi już sama same przepisy one są bardzo łatwe jest jedna z takich najważniejszych cech greckiej kuchni, że przepisy po prostu proste i przygotowanie ich nawet dla osób, które na co dzień gotują nie będzie nie będzie żadnym wyzwaniem nie będzie żadnym problemem oczywiście co też z, które wymagają więcej czasu albo więcej planowania np. taka japońska Osaka czy uczestnicy takie słynne zapiekanki z beszamelem, gdzie tych etapów przygotowania jest kilka można sobie zostawić, na jaką specjalne okazje, ale poza tymi kilkoma zdaniami większość de zdecydowana to są rzeczy bardzo proste w przygotowaniu stare stereotypy są od tego by albo balladzie albo albo weryfikować i teraz chciałbym by pewnie wydać się to to pytanie śmiertelnie nudne, bo pewnie padało wielokrotnie chciałbym zapytać źródła co wiemy i co powinniśmy wiedzieć o sałatce greckiej, a co wiemy co powinniśmy wiedzieć o rybie po grecku, która przecież nie istnieje ach, no to on istnieje w mojej książce albo po grecku istnieje moich wspomnieniach istnieje w polskich domach na przy okazji Bożego Narodzenia często jest to jedna z tych 12 dań, ale faktycznie w Grecji ryba po grecku ten przepis nie funkcjonuje Grecji nie znają to jest moja kolejna misja może przekonać Greków do tego, żeby spróbowali ryby po grecku myślę, że posmakuje ja ten przepis umieściła w książce, dlatego że ryba po grecku przygotowywała moja mama, która była Polką i która była kucharką z zawodu, która także z pasji gotowała i tego gotowania nie nauczyła dlatego to jest taki hołd dla niej takie podziękowanie zresztą książkę jej również dedykują natomiast jeśli chodzi o sałatkę grecką Horia Wiki, czyli tak ogranych zdjęć ska sałatka, którą dostaniemy w większości polskich restauracji no to jest tutaj też taka moja misja pierwsza misja nr 1 jest przekonać Greków do ryby po grecku ami misja nr 2 przekonać Polaków i parki czy polskich restauratorów do tego, żeby serwowali prawdziwą sałatkę grecką, czyli taką, w której absolutnie nie występuje żadna sałata występuje natomiast pomidor ogórek cebula czasami mogą być kapary do tego ser feta oliwki Oliwa łyżka octu sok z cytryny oregano pieprz nie ma sałaty i proszę mi wierzyć ta klasyczna grecka sałatka jest naprawdę dużo smaczniejsza sałata trochę zabija smak, więc kiedy dostaniemy w polskich restauracji taką polską wersję greckiej sałaty to ja myślę, że moglibyśmy poprosić o wyjęcie tych liści, bo one tam po prostu nie nadają nie pasują, a czy jak jest w Polsce taką typową grecką potrawę i okazała się ona nie wiem lepsza smaczniejsza niż w samej Grecji, bo tak bywa przecież z kuchniami świata niech pomyślę niech pomyślę wydaje mi się, że w przyszłości, kiedy jeszcze jadłem mięso w Zgorzelcu w takiej fajnej greckiej restauracji, bo w Zgorzelcu jest kilka dobrych greckich knajp zjadłem bardzo dobry taki gulasz wołowy właśnie greckiego przepisu z pomidorami pyszne, ale ciekawe pamiętam bardzo dobrze w tej greckiej restauracji obok tego gulaszu i innych greckich dań były także ruskie pierogi pewne, więc taka kuchnia świata mówisz ale, ale myślę, że mamy szczęście w tej chwili w Polsce jest bardzo duża czy coraz więcej bardzo dobry greckich restauracji i polecam, bo potem znowu taka namiastka namiastka Grecji grecka kuchnia dla kolei jest twoja książka dla Rosji no ja jestem w pierwszej kolejności reporterem dopiero w drugiej jestem kucharzem czy kucharzem amatorem dlatego ta książka jest dla ludzi, którzy chcą poczytać trochę Grecji greckiej kulturze jedzenia greckiej kuchni, bo w książce poza 70 ma przepisami są też różne takie anegdoty historie związane z tym jak ja się uczyłem greckiej kuchni gotowania są wspomnienia z czasów, kiedy byłem na takim stypendium w Grecji i chodziłem codziennie ma stołówkę uniwersytecką i tam odkrywałem greckie smaki są takie opowieści o trochę regionalnych kuchniach Grecji, więc ludzi czeka w Grecji jest książka, a w drugiej kolejności może w pierwszej równolegle także dla tych, którzy cenią sobie greckie smaki i nie boją się gotować zresztą zachęcam wszystkich do tego, żeby tych przepisów próbowali bo, bo są naprawdę łatwa nawet ciasto chwile, które może kojarzyć się z jakimś wysiłkiem trudnością myślę, że przekonuje skutecznie w tej książce, że ona jest bardzo przyjazne i że bardzo łatwo można się z nim w kuchni obejść one takie elastyczne tak wyrażę, więc dla kucharzy amatorów i dla miłośników pracy jak najbardziej taka kamera myślę, że się nada nie jest być może dobry czas w tej chwili dla restauratorów bądź też przyszły restaurator, ale w kontynuacji poprzedniego pytania zapytam czy przetrwa książka może być taką Biblia dla tych, którzy być może zechcą otworzyć grecką kuchnie dzisiaj u nas w kraju no biorąc pod uwagę to, że w greckich Tawerna zwykle dostajemy taki stały zestaw przepisów kilkunastu dań w zasadzie one wszystkie w tej mojej książce też się znajdują to nie są jakieś bardzo wyszukane nowoczesne greckie potrawy w jakiś Super luksusowe to są właśnie te bardzo proste dania takie, które możemy dostać się w wersji typowej greckiej tawernie z tym, że są wegetariańskie dlatego myślę, że nie chciałbym tutaj się wykazać kosz z trwałością, ale myślę, że ten kanon kilkunastu tamtej książki dałoby się udałoby się wypisać później wygotować się, więc tak jeśli są ludzie, którzy myślą o tym, żeby otwierać teraz greckie restauracje tylko zachęca to to służę moją książką mogę nawet prezent podesłać to co na stole to jedno, ale też okoliczności, w których zasiada się do stołu to jest inna sprawa podejrzewam właściwie jestem przekonany, że te greckie są dość szczególne co należy zapewnić sobie w koło by by przeżyć prawdziwą grecką ucztę jeśli chodzi o składniki to takiej greckiej spiżarni nie może zabraknąć właśnie oliwę z oliwek sera feta oliwek greckiego jogurtu w mojej greckiej spiżarni nie może zabraknąć ciasta chwilo cynamonu pomidorów cebuli cytryn daje roślin strączkowych to jest takie taki fundament, ale myślę, że nawet ważniejsza aniżeli same składniki jest takie trochę inne podejście do do biesiady to, że my dotujemy coś dobrego to jest dopiero połowa sukcesu, ale jeśli chcemy sobie zaserwować takie doświadczenie właśnie, które znamy z greckich wakacji, czyli doświadczenie takiej biesiady to to przede wszystkim zespołowo musimy sobie musimy się na to przygotować, a więc musimy zaprosić ludzi to na listę naszych przyjaciół lub rodzina ludzi, z którymi czujemy się dobrze i z którymi chcemy spędzić czas, a my powinniśmy te ten stół zastawić taki sposób inne aniżeli tradycyjne w Polsce, czyli nie jest także 1 osobie przypisana jest przepisami jest 1 pas każdy może sięgać do tego samego talerza trochę sałatki pracowników chyba ja mu, czego tam jeszcze sobie życzymy i musimy być nastawieni, że nie chodzi tylko jedzenie jedzenie w zasadzie tylko dodatkiem do rozmowy do bycia razem do do wymiany doświadczeń smutków radości dlatego jedzenie musi być dobre także wtedy, kiedy wystygnie, bo Grecy lubią siedzieć przy stole po prostu godzinami warto sobie myślę też zapewnić dobrą muzykę owca, która umili to jedzenie i przyszły tańce, bo one są też nie nieodłączna w tej greckiej bicia no właśnie, jaki to jest rodzaj muzyki gdzie, gdzie możemy znaleźć Grecy słuchają takiej muzyki, która tak takiej greckiej muzyki i zupełnie się tego jest cały jest taki nurty laika tragedia, czyli takie piosenki, które po prostu znają wszyscy to są to są tam też inne rozumienie takiej gotowości niż nisz, które my w Polsce znamy, ale są takie popularne piosenki taki pop rock nie wiem do końca jak to ja inaczej wytłumaczyć kierunki, które ludzie znają, które im się dobrze kojarzą stowarzyszeniem takich tradycyjnych instrumentów twarda bus Kia skrzypce i to takie typowe greckie rytmy, które też powodują, że ludzie sami w pewnym momencie do tańca, a już najmniej tak mam nawet tak jak mniemam gorsza gorszy humor gdzieś się dziś ta muzyka zacznie rozbrzmiewać to co mam taki odruch, żeby się podnieść i i tam jakiegoś Piłata wykręcić szczególnie jeśli właśnie to jest przy jedzeniu jeśli jestem ze z bliskimi osobami, więc muzyka można znaleźć no oczywiście w internecie jest jest mnóstwo można wpisać jajka tragedia i cała masa wyskoczy dziękuję bardzo, panie, które zachęcą nas do tego co miesiąc temu pod grecką autor książki Kali mera, czyli grecka kuchnia radości kłaniam się trzeci dobrej niedzieli dziękuję bardzo, państwu zapraszam na informacje Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: NIEDZIELNY OBIAD

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj wszystkich audycji Radia TOK FM kiedy chcesz i jak chcesz - na stronie internetowej i w aplikacji mobilnej!!

Dostęp Premium

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA