REKLAMA

Z parapetu na talerz. Każdy ma w sobie coś z ogrodnika?

Niedzielny obiad
Data emisji:
2021-07-25 12:20
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
13:49 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
obie niedzielny obiad w niedzielnym magazynie Radia TOK FM dziś naszym gościem jest pani Anna Jaczewska rzut dietetyczka edukatorka żywieniowa reprezentujące narodowe centrum edukacji żywieniowej dzień dobry dzień dobry dzień dobry panu dzień dobry państwo mogę tak kawę na ławę zresztą tak, utrzymując się retorycznie w tematyce kulinarnej, kiedy usłyszałem od naszego wydawcy Tomka Kopki będziemy rozmawiać na temat kulinariów jedzenia na temat naszej rozmowy brzmi z Rozwiń » parapetu na talerz to się wystraszyłem co to takiego może być ale, ale okazuje się, że nie taki diabeł straszny chodzi po prostu o to by samemu coś mieć by później spożyć imię czy oprócz za spokojnego głodu albo też urozmaiconych dań także pewną satysfakcję, że samemu się na to zapracował dokładnie tak dokładnie tak no, więc zielone parapety, czyli inaczej mówimy zdrowe parapety ona już tak funkcjonują od wielu wielu lat jak przekonuje wszystkich, że tak naprawdę my nie musimy hodować w domu tylko tzw. roślin doniczkowych, bo tak naprawdę nie znam domu, w którym nie byłoby przynajmniej paru roślin doniczkowych, które umilają nam po prostu otoczenie tak naprawdę, dlaczego nie mielibyśmy zacząć hodować warzyw warzyw po prostu na naszych na naszych parapetach taki inne jeszcze rozmach tego nazwijmy to pomysł projektu wziął się 1,5 roku temu jak zaczęliśmy inne niestety pandemie i lockdown byliśmy w domu i zachęcaliśmy bardzo ludzi, którzy po prostu zostali zamknięci w domu do tego, żeby zaczęli hodować na swoich parapetach warzywa, ale rozumiem, że była to też zachęta terapeutyczna nie tylko związana z tym co możemy włożyć do garnka mówiąc akcją taktach jest bardzo wiele bardzo wiele aspektów to nie jest tylko to, że mamy zdrowy parapet zdrowy talerz, ale również mamy właśnie ten aspekt terapeutyczne ten aspekt takiej taki zdrowotny zajęcia czasu satysfakcji z tego co się robi i muszę powiedzieć, że oddźwięk był bardzo duże dostaliśmy bardzo bardzo wiele zdjęć oto właśnie odbiorców naszego portalu które, gdzie oni po prostu taki oddźwięk był po pierwsze, jakie to jest fajne po drugie, jakie te proste czasami osoby, które nie mają nic wspólnego z ogrodnictwem i którym tak naprawdę uprawa kojarzyła się tylko wyłącznie z ogródkiem działką gdzieś tam może dostawali jakieś produkty od od znajomych, którzy mieli takie takie miejsca, gdzie te warzywa można było hodować okazało się, że oni na swoim własnym parapecie czasami bardzo małym potrafi wyhodować po prostu cuda i tak naprawdę jest to bardzo proste i jeszcze tutaj oczywiście aspekt edukacyjny dla dzieci tak czas spędzony z dziećmi, które obserwują małe małą roślinkę, która naprawdę w przeciągu czasami paru dni potrafi być bardzo duża możemy coś z niej zrobić no to jest po prostu bezcenne od czego powinniśmy zacząć, bo myślę, że wielu z nas jest taka obawa rośliny, które mamy w domu no to nie wymagają aż takiej pielęgnacji takiej troski, ale już wyobrażamy sobie być może niesłusznie właściwie na pewno niesłusznie że, że to co później wyląduje na talerzu wymaga jednak doglądania wymaga zabiegów, które będą nas kosztować sporo czasu jesteśmy zabiegani nie mamy często okazji by przyjrzeć się by spojrzeć by w jaki sposób rośliną pomoc tak tutaj od razu powiem, że to jest mit to jest mit to co pan teraz powiedział, ale to jest miecz, który funkcjonuje premedytacją wypowiedziałem tak tak tak ja rozumiem wyczułam oczywiście osoby, które tak jak powiedziałam do tej pory nie miała nic wspólnego z tym, żeby uprawiać coś muszą przełamać u siebie takiej to nazywam takim strachem przed doniczkę ponieważ, jeżeli mętnym mieszkamy w bloku w domu gdzieś na jakimś piętrze nawet nie mamy czasami tarasu, bo tak też zdarza ani balkonu NATO w tym momencie my uważamy, że ta doniczka ta ziemia no tak troszeczkę nas to przeraża także to będzie troszeczkę no wymaga to jakiegoś miejsca też musimy dbać o te rośliny, a więc jakoś tam ziemia się pojawi jakiś brud trzeba posprzątać tymi roślinami czasie zajmować itd. itd. natomiast tutaj bardzo państwa chciałam przekonać, że absolutnie tak nie jest, jeżeli tylko przełamiemy ten stereotyp myślenia i ten strach przed doniczkę tak jak tak jak powiedziałam i zdecydujemy się to naprawdę ta hodowla we będzie bardzo prosta od czego zacząć tak naprawdę zaczynamy od spraw najprostszych, czyli właśnie doniczka i ziemia ogrodowa, którą po prostu kupujemy w sklepach ogrodniczych ewentualnie bierzemy od kogoś z działki po prostu i decydujemy się na proste warzywa takim bardzo prostym warzywa tak, żeby przejść do konkretów to jest np. szczypiorek natka pietruszki to jest cała ta rukola i możemy sobie na tym naszym przysłowiowym małym parapecie postawić taką doniczkę proponuję zacząć od szczypior właśnie też czy biuro możemy pozyskać 2 sposobami 1 sposób to jest taki, że bierzemy cebulę ubiegłoroczną, ale to jest raczej sposób na byśmy rozmawiali w kwietniu to także państwo radziła, żeby po prostu pójść na VAT na na na bazarek albo nawet w markecie również możemy wydać taką cebulę, która jest z ubiegłego roku i tam już pojawiają się takie zielone listki wsadzamy po prostu cebulę do ziemi podlewamy ją codziennie nie za dużo i za dosłownie tydzień mamy piękne wyrośnięte szczepią tata jest dosyć proste natomiast, ponieważ mamy teraz środek lata, więc może z tą starą cebulę będzie już troszeczkę problemu, ale mamy coś takiego jak jak dymka to takie małe cebulki, które jeszcze możemy też zakupić wsadzamy je do ziemi i również mamy piękne piękne szczypior dalej rzodkiewka rzodkiewkę sałatę możemy wysiewać tak naprawdę przez całe lato i tutaj już wysiewamy ją znoszą rzodkiewka po prostu robimy takie Love w ziemi wsadzamy tam nasionka tylko musimy pamiętać, że rzodkiewka przerywam tak czyni ją nie nie bierzemy wzrostach nie flance tylko ją przerywamy i tutaj dobra wiadomość, ponieważ listki rzodkiewki są jadalne czyli, przerywając ją możemy już listki dodawać np. dostała też do dozoru, więc no nie jest to bardzo skomplikowane tak naprawdę możemy hodować warzywa na każdym parapecie to też nie ma nie musi być kuchnia koniecznie to może być nawet salon może być sypialnia ważne jest, żeby ten parapet był może nie przez cały dzień bardzo słoneczne np. cała ta nie lubi za dużo słońca, a więc taki parapet, gdzie mamy dosyć dobry dostęp, ponieważ faktycznie jest im jeśli mówimy o tym czasie, który musimy poświęcić jest tak naprawdę, jeżeli już po siejemy czy posadzimy te nasze roślinki no to nasz nasz czas, który będziemy z nimi to będzie podlewanie i potem zbiór natomiast no tutaj chcę powiedzieć bardzo ważną sprawę, a mianowicie nawet osoby bardzo zapracowane jest to dla nich no taka prawdziwa satysfakcja, jeżeli nawet po pracy parę minut poświęcą na właśnie pielęgnowanie tych tych roślin jak proszę powiedzieć czy powinniśmy naszych jadłospisach nie wiem jak to recepturach kuchennych w zależności od pory roku uwzględnia się to co może przywędrował do kuchni z parapetu tak zaczyna się to zapewne da się to jako systemowo oczywiście w granicach rozsądku naszego gospodarstwa domowego zaplanować nadzieja tutaj przy tej okazji tak troszeczkę przemyca to zawsze to robi jak tylko mamy okazję, że warzywa i owoce na dzisiaj mówimy o warzywach są podstawą naszej diety to są bardzo też bardzo ważny składnik naszej diety, który powinien się znaleźć w naszych jadłospisach tak naprawdę przez cały rok tutaj ważna jest sezonowość produktów, dlatego że produkty warzywa, które jemy w danym sezonie na mają największą wartość odżywczą oczywiście są takie warzywa, które przechowujemy np. warzywa korzeniowe, bo musimy je przechować na okres zimy no one po prostu mają mniejszą wartość odżywczą niż te, które mamy no w danym sezonie to jest to jest oczywiste do tego oczywiście mamy jeszcze cały system transportu przechowywania, który również wartość odżywczą zmniejsza, więc jeżeli my hodujemy swoje własne warzywa oprócz tego jak sobie już ustaliliśmy, że jest satysfakcja niesamowita z tego to proszę zobaczyć ile etapów my omijamy to znaczy po pierwsze mamy na wyciągnięcie ręki sezonowe warzywa po drugie, one nie były transportowane one nie były dziś przechowywane, a więc tak naprawdę wartość odżywcza np. natki pietruszki, która jest prawdziwą skarbnicą natka pietruszki może nie każdy wie jest taką bombą witaminową w tej w tej pierwszej naprawdę wszystko ja skupię się tylko może na witaminie c w 100g natki pietruszki 3× więcej witaminy c niż w cytrynie oczywiście może trudno, żebyśmy tak codziennie jedno 100 g natki pietruszki natomiast, jeżeli my mamy ją na parapecie, czyli tak naprawdę na wyciągnięcie ręki i codziennie będziemy sobie siatkowe drobniutka im nawet posypywać te potrawy, które przygotowujemy jest to po prostu nieoceniony element naszego jadłospisu, a jeżeli teraz pietruszkę mamy cały czas, bo też tutaj chcę podkreślić taką rzecz, że jeżeli my się zarazimy netto ideę zielonych parapetów to my potem nie możemy już z tego wejść to znaczy my sobie już potem nie wyobrażam życia bez tego też troszeczkę tak jak z aktywnością fizyczną, jeżeli siedzimy na na kanapie jesieni ruszamy tam tak nam się nie chce natomiast potem, jeżeli już wejdzie nam krew aktywność fizyczna to by potem nie możemy bez nich rzecz ta prawda bez biegania bez spacerów bez pływania itd. i to to samo jest zielonymi parapetami, jeżeli ma już raz zaczniemy hodować to jest właśnie bardzo bardzo dobre i wspaniałe jeszcze raz zachęcam to potem nie możemy przestać, więc ta przysłowiowa natka pietruszki, którą mamy na wyciągnięcie ręki ten szczypiorek, który jest też chcę podkreślić bardzo dobre źródło kwasu foliowego łatwo strawne o wiele łatwiej strawne niż np. cebula, a Maciek bardzo podobne także nawet dla dzieci możemy ten szczypiorek dawać nawet bardzo małe dzieci swoja sałata swoja rzodkiewka swoja rukola za chwilę jeszcze powiem o kiełkach, które są w ogóle skarbnicą wszystkiego, więc oczywiście to co pan powiedział możemy włączać jak najbardziej systemowo tak systemowo ponieważ, jeżeli skończy skończy się ten sezon taki letni, gdzie tego słońca mamy dużo i ta uprawa jest na pewno łatwiejsza w tym momencie na to przechodzimy z kolei potem do do kiełków tak, które możemy sobie już właściwie od początku marca znowu hodować na naszych parapetach też troszeczkę inna zasada hodowli tutaj faktycznie trzeba troszeczkę więcej czasu poświęcić jest może bardziej pracochłonne natomiast no możemy przez cały rok właściwie z tych z tych naszych parapetów czerpać, a mam złą wiadomość na kiełki to mamy niespełna minutę, a jej ku no to bardzo im to, że to szybciutko kiełki po pierwsze, rosną bardzo szybko, więc tutaj edukacja dzieci jest niesamowita dzieci chciałabym zachęcić państwa, żeby nasze dzieci spotkały się z tymi roślinami w domu, jeżeli tym bardziej, jeżeli nie mamy ogródka nie mamy tego miejsca gdzie, gdzie możemy dzieciom pokazać, więc hodujemy na parapetach właśnie te zielone rośliny, o których mówiłam i kiełki, ponieważ piłki bardzo szybko rosną dzieci mają niesamowitą frajdę z tego, że takiego 1 małego nasionka dosłownie po paru dniach jest już fajna roślinka, z której można coś zrobić Nokię oczywiście skarbnica witamin składników mineralnych i i błonnika no zachęca oczywiście kupujemy kiełki, które są na nasiona, które są przeznaczone na kiełki jest bardzo ważne zawsze na takim opakowaniu jest podana, jakby instrukcja obsługi jak jak mamy teraz, więc po prostu możemy to robić do tej rozmowy będziemy z pewnością wraca Joanna Jaczewska szopce dietetyczka edukatorka żywieniowa narodowe centrum edukacji żywieniowej była z nami kłaniam się pani wszystkiego najlepszego dziękuję bardzo, państwa zaproszę na informację Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: NIEDZIELNY OBIAD

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj wszystkich audycji Radia TOK FM kiedy chcesz i jak chcesz - na stronie internetowej i w aplikacji mobilnej!!

Dostęp Premium

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA