REKLAMA

A la polonaise - kulinarny klasyk, znany na całym świecie

TOK360 "Od kuchni"
Data emisji:
2021-07-26 18:20
Czas trwania:
03:45 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
kuchni dzień dobry TOK 360 od kuchni Paulina Nawrocka w tym tygodniu to znów je w ramach tego pasma będę gościć państwa głośnikach słuchawkach, a wraz ze mną kulinaria kuchenne porady gastronomiczne trendy propozycje wycieczek kulinarnych pomysły na potrawy z historią i dzisiaj takie klasyczne danie rodem z gastronomicznej Biblii, czyli dla ruska strona Mig, a nawet nie tyle danie co raczej sposób serwowania nasz, czyli Polski niebagatelny wkład w dziejach światowej gastronomii Rozwiń » nie trzyma już państwa niepewności chodzi o serwowanie, ale polonez, czyli po prostu po polsku jako metody określa się tym mianem kuchniach świata założę się, że doskonale państwu znaną Otóż chodzi o podawanie czegoś ze zdumienia na maśle bułką tartą wielu osobom ten sposób w ogóle nie kojarzy się z wykwintną kuchnią ba mi również długo się tak nie kojarzył z restauracyjnym jedzeniem niekoniecznie ukochane potrawy z dzieciństwa kojarzymy, a ja właśnie w dzieciństwie pewnie jak całe rzesze dzieci z lat osiemdziesiątych zajadała się gotowanym kalafiorem czy fasolką szparagową polaną właśnie pachnącą rumianą bułką tartą, ale skąd ten sposób to określenie przedostało się na światowe gastronomiczne salony musimy trochę cofnąć w czasie do okresu dla Polski trudnego dla rodzimych kulinariów za to bardzo dobrego, czyli okresu rozbiorów i panowania Stanisława Augusta Poniatowskiego król był bowiem prawdziwym smakoszem, który co szczególnie typowe w tamtym okresie bardziej od ilości cenią jakość jedzenia w dodatku przyjaźnił się ze swoim kuchmistrz berlińczykom polem trema i to właśnie kultura mody dbał o oprawę słynnych obiadów czwartkowych był człowiekiem wykształconym, który znał się nie tylko na kuchnię, ale na filozofii medycynie botanicy i interesował się co dziś nazwalibyśmy wpływem jedzenia na zdrowie właśnie dlatego zaczął podawać na Królewskim stole więcej warzyw takich jak szparagi kalafior ND 2 są sesje polane właśnie było apetycznie z wymienionych masłem i bułką tartą albo bardziej bogatej wersji jeszcze dodatkowo obsypane się danymi jajkami na twardo i natką pietruszki i to właśnie ten sposób serwowania, który łączył tradycje kuchni polskiej i francuskiej z czasem stał się w Europie znany jako Ala polonez Biblia światowych kulinariów, czyli właśnie we wspomnianej już larum gastronomik czytamy, że Ala polonez mówi się Jarzyna ugotowanych naturę, czyli po prostu ugotowanych z odrobiną soli posypane żółtkiem jaja na twardo pietruszką lub ziołami polany bułką smażoną na maśle klasycznie w ten sposób serwuje szparagi lub kalafiora ten wspomniany zestaw wziął też jest zresztą bardzo konkretne i często kojarzone z polską chodzi o pietruszkę szczypiorek estragon Koper sezon idealne na jedzenie, ale polonez, bo skala piór czy fasolka szparagowa są obecnie pyszne tanie i łatwo dostępne, a jak przyrządzić perfekcyjną bułkę tartą na sięgnęłam po poradę do królowej dziewiętnastowiecznych kulinariów, czyli Lucyny Ćwierczakiewiczowej Lucyna Ćwierczakiewiczowa jak to ona zaleca raczej na bogato Czuba łyżkę tartej bułki na ćwierć funta masła, czyli na nasze to będzie jakiś współczesny pół kostki około 100 g ważne jednak, żeby nie rozpuszczać całego masła od razu najpierw rozpuszczamy łyżkę dosypujemy bułkę, gdy się równomiernie zrumienić zacznie pachnieć dodajemy resztę masła, gdy masło się pieni gotowe do polewania ugotowanych warzyw smacznego Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: TOK360 "OD KUCHNI"

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj wszystkich audycji Radia TOK FM kiedy chcesz i jak chcesz - na stronie internetowej i w aplikacji mobilnej!!

Dostęp Premium

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA