REKLAMA

Sabich, hummus, jachnun – od czego zacząć przygodę z kuchnią izraelską?

TOK360 "Od kuchni"
Data emisji:
2021-07-27 18:20
Czas trwania:
04:59 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
dzień dobry Paulina Nawrocka dziś mam dla państwa kolejny pomysł na kulinarną zagraniczną podróż czasy pandemiczne niestety są takie, że trzeba te plany raczej traktować jako inspirację niż wezwania do natychmiastowej realizacji, bo pandemiczne obostrzenia w wielu krajach podróże nie ułatwiają takim krajem przy tym bardzo ciekawe dla poszukiwaczy smaku jest Izrael pełna warzyw przypraw i kolorów kuchnia izraelska uchodzi za jedną z najbardziej różnorodnych na świecie Rozwiń » zarówno położenie geograficzne jak historia wpływają oczywiście na to jak ta kuchnia wygląda współcześnie faktem jest, że stół Izraela jest wybitnie kosmopolityczne, bo pachnie Europą Afryką, ale i Ameryką czy orientem obowiązkowym punktem wycieczki jest wyprawa na uliczny bazar smaków Izraela najlepiej bowiem próbować pod gołym niebem, ale więcej o tym wszystkim o tym, dlaczego to świetne miejsce na astronomiczną wycieczkę opowiada Dominika Zembala z portalu stosunkowo bliski wschód do Izraela wartości wybrać jak jest takim lisem przede wszystkim to jest taki raj Vegę wegetarian wegan jest ogromny wybór bliskowschodnia kuchnia jest niezwykle różnorodna bardzo ciekawa oczywiście i mięsożerców też znajdą coś na siebie, ale co warto zauważyć przede wszystkim jest niezwykła różnorodność, bo Żydzi z całego świata tak naprawdę zjeżdżali się do Izraela przez lata przywozili ze sobą swój taki Toborek doświadczeń i tradycji także tych kulinarnych z miejsc, gdzie się wychowywali wcześniej, więc właściwie od zasady Lassa możemy znaleźć i elementy kuchni polskiej niemieckiej hiszpańskiej irackiej jemeńskiej tak naprawdę każdy znajdzie coś pysznego dla siebie, czyli Kociołek państwu EW całego świata, a co w tym kociołku najważniejszego, czego koniecznie trzeba spróbować no cóż na pewno trzeba spróbować takich klasyków Izraela dzisiejszego kuchni bliskowschodniej na śniadania na pewno polecam SA ich na pewno polecam Ciach non morze słów kilka troszkę o tym też co to jest, więc sami to jestem Izraelczycy śmieją, że jest to skrót od salad Waitsa JR cel, czyli sałatka jajka więcej bakłażana i to jest taka kanapka właśnie wiekiem na twardo z warzywami sałatką izraelską i grillowanym bądź smażonym pieczonym w złożonym w klasach przepyszna daje naprawdę kopana cały dzień Ciach no to jest znowu śniadanie jemeńskich Żydów to jest takie lekko słodkie ciasto rolowane bardzo cieniutkie warstwy zwijany w rolkę jedzono też z wiekiem na twardo psy z takim ziołowym pikantnym sosem pycha i też na pewno pozwala nabrać sił na cały drugi dzień zwiedzania na pewno trzeba spróbować fala fala na pewno lubiany i znanych musi też popularnie na każdym rogu ja polecam, żeby udać się też do tych dzielnic arabskich czy do jaw w Tel Awiwie czy do arabskiej dzielnicy Jerozolimy, bo moim zdaniem u Arabów można jeszcze przed cudowne jedzenie no i nie nawet nie zacznę mówić o wszystkich słodyczach, które są trudne przecież też warto próbować, a jeśli funduszy albo możliwości na wyprawę nie mamy to jak sobie Izrael na talerzu zrobić w domu najprościej tak naprawdę kuchnia nie jest trudna to jest kuchnia, która ma być docelowo sycąca smaczna aromatyczna i prosta właśnie wykarmić dużo osób naraz myślę, że to co warto mieć to właśnie trochę takiego zapału dużo warzyw można się udać na Targ do różnych sklepiku kupić sobie ciecierzyca kupić sobie bakłażana kupić sobie troszkę ostrej przeprawy, jeżeli lubimy oczywiście, ale ta kuchnia jest raczej pikantna, więc ja zachęcam, żeby trochę takiego swoista karność dodać i cóż, że blender ewentualnie patelnia do grillowania czy smażenia tak naprawdę to proste wszystko inne dostaniemy w produktach lub w jakiej formie bardziej lub niegotowej humus jako otwarta sałatka izraelska czyli, czyli tak naprawdę ogórki pomidory i tyle to jest taka baza, która wystarczy ile gospodyni pani domu i panów w domu szefów kuchni tyle wersji sałatki izraelskiej co więcej nazywa się też sałatką arabską i każdy sobie do niej rośnie jak swoje prawa można znaleźć wersje z cebulką można znaleźć w wersji z papryką kolendrą pietruszką co kto lubi tak naprawdę odkładamy, więc na Kołek wszelkie pseudonaukowe bajania oni łączeniu ogórków z pomidorami i przyrządzamy sobie miskę pysznej izraelskiej albo jak kto woli arabskiej cała smacznego Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: TOK360 "OD KUCHNI"

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj wszystkich audycji Radia TOK FM kiedy chcesz i jak chcesz - na stronie internetowej i w aplikacji mobilnej!!

Dostęp Premium

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA