REKLAMA

Gród Mieszka kotletem schabowym stał? Mity o znaczeniu mięsa dla polskiej kultury

TOK360 "Od kuchni"
Data emisji:
2021-07-28 18:20
Czas trwania:
04:57 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
dzień dobry Paulina Nawrocka tak jak obiecałam w środę lekko z natury kulinarną Formuły przełamuje tematem ratowania świata od kuchni i za pomocą jedzenia ostatnio było odpowiedzialnych wyborach naszych decyzjach konsumenckich, które mają wpływ na klimat planetę, a jedną z takich decyzji głośno dyskutowany ostatnimi czasy jest na pewno kwestia jedzenia bądź niejedzenia mięsa i jakkolwiek osób deklarujących weganizm wegetarianizm z roku na rok przybywa coraz więcej lokali Rozwiń » serwujących taką kuchnię, a produkty wege roślinne zamienniki mięsa wypełniają półki popularnych dyskontów to niestety wciąż statystycznie jako nacja mięsa jemy bardzo duża z raportu Narodowego Instytutu zdrowia publicznego wynika co prawda, że to spożycie sukcesywnie spada na przełomie ostatnich 10 lat około 6 kg, ale nadal przeciętny Polak zjada rocznie prawie 68 kg mięsa, czyli więcej niż zakładają normy światowej organizacji zdrowia i to prawie 2× więcej wspaniałym pretekstem do rozmyślań i zastanowienie się nad rolą mięsa w naszym codziennym Eni nad tym, dlaczego ludzie tak dużo tego mięsa jedzą jest książka wydana przed kilkoma dniami przez wydawnictwo czarne sztuka mięsa ze szlachty za nie opowiedziana historia mięsa Magdaleny Kasprzyk seria i do krótkiej rozmowy z autorką tej książki teraz państwa zapraszam wiele mitów obala aż w tej swojej książce dotyczących mięsa jak choćby pan, że schabowy symbol polskości kotlet schabowy w historii polskiej kuchni to stosunkowa nowa rzecz, dlatego że jego historia sięga tak naprawdę początków dziewiętnastego wieku natomiast spopularyzował się dopiero pod koniec dziewiętnastego wieku, ale nigdy nie był synonimem polskiej kuchni to stało się dopiero po 1945 roku, kiedy to polskie polskie władze komunistyczne postawiły na hodowlę tucznika sporo też mówi o tym, że no właśnie za komuny żyliśmy tak dużo jeść mięsa, bo kiedyś to ludzie głównie kaszą grzybami żywili, zwłaszcza ci ubożsi, ale wciąż udowadnia, że to też nie do końca prawda to jest jeden z mitów faktycznie to też zależy od tego, jakim okresie mówimy i czy mówimy o mieszczanach czy Chłopach natomiast prawda jest taka, że tego mięsa jadano i to jadano sporo i to wcale nie wieprzowinę natomiast drób najważniejszym miejscem gospodarczo była przez wieki wołowina wieprzowina gęsina i owce to jest dopiero wiek dziewiętnasty, ale chyba nigdy powszechnie nie dano tak dużo tak kiepskiego Miąsek współcześnie nie wszystko było oczywiście sezonowe miejsca przez wieki było produktem sezonowym tak jak warzywa i owoce głównie także z tego powodu, że np. jeżeli chodzi o woły bardzo ciężko było wyżywić zimą i de facto na ziemiach polskich w koronie, jeżeli mówimy o centrum kraju to brakowało tam pastwisk, więc to był naprawdę bardzo duży problem jak wyżywić takie duże zwierzęta inaczej przy sytuacja przedstawiała się na Wschodzie kraju, gdzie kwitł tzw. wielki handel wołami to jest naprawdę 200 lat polskiej historii wołowina była najważniejszą gospodarczą mięsem później czasem gęsina, a wieprzowina dopiero od drugiej połowy dziewiętnastego wieku na współcześnie faktem jest żyjemy tak jako społeczeństwo stanowczo za dużo mięsa mięsa dość kiepskiej jakości i dochodzi do kuriozalnych sytuacji, że to nie jest co jest tańsze od warzyw takich to jest prawda jest tańszy od niektórych warzyw wystarczy popatrzeć, jakie były ceny np. papryki tej zimy sięgała ona niemal 30zł za kilogram może nawet więcej czy korzeni rodzimej pietruszki podczas gdy kg wieprzowiny kurczaka można kupić za 999 to mięso pochodzi z hodowli wielkoobszarowych zwierzęta są hodowane no i uwłaczających warunkach i naprawdę zachęcam do tego po to jest ta książka, żeby jeść mięsa dużo mniej za to lepszej jakości, żeby szukać dobrej jakości wołowiny jeszcze więcej gęsiny, żeby czasem zjeść sobie jagnięcina natomiast, żeby ograniczyć mięso, czyli stać się refleksji tary Janinę tak jak i tam od kolegi słynny izraelski szef kuchni, który właśnie takim Flexi tary Janinę jest po prostu być bardziej świadomym konsumentem Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: TOK360 "OD KUCHNI"

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Podcasty TOK FM oraz internetowe radio TOK+Muzyka teraz 40% taniej. Wybierz pakiet Standardowy i słuchaj gdziekolwiek jesteś

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA