REKLAMA

Pandemiczne trendy gastronomiczne

TOK360 "Od kuchni"
Data emisji:
2021-07-30 18:20
Czas trwania:
05:05 min.
Udostępnij:

Paulina Nawrocka opowiada o tym jak zmieniły się nasze jedzeniowe zwyczaje w pandemii. Dziś o restauracjach, ale też o gorączkowym poszukiwaniu drożdży w sklepach

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
Paulina Nawrocka dziś w TOK 360 od kuchni trochę o tym jak zmieniła się nasza kulinarna rzeczywistość w wyniku pandemii zmieniła się to bardzo zarówno w kontekście gastronomii całej sceny restauracyjnej zachowań konsumentów, ale wpłynęła też na nasze domowe gotowanie już prawie 1,5 roku minęło, a ja wciąż pamiętam opętań Pogoń za drużynami, które jedno popołudnie zniknęły w większości sklepów piekliśmy na potęgę chleby ciasta drożdżówki PiS chce drożdże Rozwiń » były na szczycie trendów Googlea mnóstwo ludzi szukał ukojenia w gotowaniu potraw nostalgicznych kojarzących się z dzieciństwem statkami z poczuciem bezpieczeństwa renesans Klusek pierogów wszystkiego co po angielsku zwierzę Comfort foodem po polsku dobrego odpowiednika brak, ale chodzi o jedzenie, które przytula i Koj do góry nogami wywróciła się dostała scenę gastronomiczną wiele lokali nie przetrwało przeciągających się lockdownów wiele zmieniło pro firm adresy uznawane za kultowe poznikały z mapy wielu polskich miast najlepiej poradziły sobie miejsca, które były adresowane do lokalnej społeczności te, które miały podtrzymać zainteresowanie socjal mediach swoim miejscem dostosowały swoje my nie dowożą do finansów do jedzenia na zewnątrz przede wszystkim przetrwały te, które dobrze karmiły o tym jakie trendy wciąż mają się dobrze, jakie dopiero przed nami mówi dziś dr Magdalena Tomaszewska Wolarek badaczka kultury kulinarnej i szefowa w ustawie na Uniwersytecie SWPS tak naprawdę większość trendu, które są prognozowane na ten i kolejne lata są to trend ten czy inny sposób związane z pandemią przede wszystkim bardzo istotne są ciągle kwestie zdrowotne zdrowe odżywianie pamiętamy ciągle tych wszystkich rent, które były wcześniej czy kiszonki nasza odporność bardzo mocno związana ze sposobem naszego odżywiania do tego jeszcze jedną z takich ważniejszych trendów w tym nadchodzącym roku będzie energia, a mianowicie szukamy takich połączeń z różnych związków, które jest dla nas jak najbardziej odpowiedniej chociażby takim świetnym przykładem jest połączenie cynku z witaminą c do tego jeszcze jeśli chodzi o restauracje bardzo silnie zaznacza się trend związany ze zmniejszaniem liczby obsługi restauracji wiemy obecnie to jest bardzo duży problem pandemii stąd też wszystkie koncepty, które wymagają jak najmniejsza liczba obsługi będą tymi koncertami, które będą się cieszyć dużą popularnością to rozumiemy rynek trochę odpowiada na to co się dzieje, bo po prostu pracowników gastronomii trudno, bo wiele osób się przebranżowić zło dokładnie brakuje pracowników zatem trzeba nieco zmienić formułę tutaj więcej pewien sposób uwaga zostanie przerzucona na klienta może być zamawianie przez internet albo zamawianie poprzez aplikację, żeby wykluczyć obsługę kelnerską na tym etapie ewentualna odbieranie jedzenia z baru czy takie bardziej casual Love mniej formalne koncepty odchodzi od takich restauracji bardziej klasycznym stylu myślę, że tak jak mówi się o tym, że co najmniej efekty pandemii od będziemy odczuwać jeszcze przez 23 najbliższe lata taki tutaj kwestie z takimi konceptami gastronomicznymi, które są oparte i mniejszą liczbę pracowników, a także też otwartą przestrzeń, bo pamiętajmy o tym, że staramy się jak najbardziej mili zminimalizować możliwość zakażenia, czyli zamiast eleganckiej kolacji w eleganckiej restauracji raczej posiłek na świeżym powietrzu raczej Street kwot raczej zabawa jedzeniem tak Street utwór trawki pikniki na świeżym powietrzu wszystkie lokale, które mają bardzo duży ogródek to będą trendy, które na pewno będą dominować w najbliższych latach raczej prostota niż wymyślne formy na talerzu raczej tak, dlatego że w trudnych czasach raczej szukamy takiego jedzenia, które nas potrzeby po krzepi, więc jak najbardziej komfort cud mniej wyszukanych restauracji odkryć to nie jest dobry moment to nie jest dobry moment na wprowadzenie nowych produktów na wprowadzenie bardzo ciekawych wyszukany eksperymentalnych ani żadnym wypadku raczej idziemy coś co wszyscy znają wszyscy kochają co każda musi raczej podoba posługuje, czyli komfort to smaki dzieciństwa, czyli co wracamy kulinarnie w Polsce lat osiemdziesiątych dziewięćdziesiątych myślę, że to takie jak najbardziej, dlatego że jest dobry moment na to, żeby wyciągnąć jakieś stare przepisy jakieś potrawy, które znaliśmy z czasów naszych babć ciąć właśnie takie smaki dzieciństwa Tusk jak najbardziej myślę, że mamy bardzo szerokie spektrum jeśli chodzi o kuchnię regionalną, która mogłaby zagrać pierwsze skrzypce w ramach tego trendu komfort wód, więc nie mamy się, czego wstydzić warto sięgać regionalne specjały i to moja propozycja dla państwa na dziś na stronie Ministerstwa Rolnictwa można znaleźć listę potraw tradycyjnych dla każdego regionu polecam się zapoznać i zatonąć w pomysłach na placuszki kluski cuda kasze i inne pyszności od np. bieszczadzkie suczki, czyli proste i szalenie apetyczne placki z kiszonej kapusty smacznego Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: TOK360 "OD KUCHNI"

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj wszystkich audycji Radia TOK FM kiedy chcesz i jak chcesz - na stronie internetowej i w aplikacji mobilnej!!

Dostęp Premium

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA