REKLAMA

Czym są Superfoods?

Niedzielny obiad
Data emisji:
2021-08-01 12:20
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
15:55 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
niedzielny obiad w niedzielnym magazynie Radia TOK FM Przemysław Iwańczyk kłaniam się państwu jak co tydzień zresztą państwo ulubionym cyklu tak odważy się tak powiedzieć i zrobi to staram się jak mogę tylko ze skromnością, ale to do państwo decydują o tym co się podoba co nie państwo wskazują na to, że nasi goście są dla państwa bardzo pomocni przede wszystkim bardzo kompetentni tak mogę obiecać od razu będzie dziś pani Katarzyna Błażejewska-Stuhr jest z nami Rozwiń » dzień dobry dzień dobry dietetyczka kliniczna przychody te tyczki autorka bloga mama wielkim mieście także ekspertka kampanii jedz owoce warzywa pani Katarzyno Super Foods czy moglibyśmy zdefiniować to to słowo ten termin, bo zdaje się, że ile osób tyle opinii na ten temat dla 1 Super Foods nie, trzymając się definicji to może być coś nie absolutnie niezdrowego, ale po prostu smacznego Superfoods, czyli Super jedzenie albo Super żywność to są produkty, które mają wysoką gęstość odżywczą to znaczy, że w niewielkiej ilości produktu znajduje się dużo witamin mikroelementów, ale też różnych substancji, które wpływają korzystnie na nasz organizm mogą to być substancje, które np. działają przeciw nowotworowi poprawiają naszą odporność, ale to mogą być też substancje, które powoła poprawiają układ krążenia i pomagają nam zapobiegać różnym chorobom, które nam grożą z powodu z kolei mało odżywczej diety, czyli za przyczynę tego Super Foods dobrze czy do Polska do Polski dotarła ta moda związana z Super Superfoods, czyli jest to w ogóle młoda często kulinarny trend, a jeśli tak to, skąd przyszedł ja myślę, że rzeczywiście jest to moda, która nam towarzyszy od jak już czasu i my, obserwując to, że nasze odżywianie się znacznie pogarsza mam coraz mniej czasu na przygotowanie dobrych wartościowych posiłków w związku, z czym po szykujemy się daniami gotowymi półproduktami, które niestety mają mniej wartości odżywczej, a z drugiej strony nawet żywność taka prosto z ogrodu ma teraz mnie nieco mniej wartości odżywczych w związku z tym, że sposób uprawy jest nieco inne i odkup rolnikom zależy na tym, żeby te ich zbiory były jak najbardziej chłonne i żeby z 1ha mieć jak najwięcej zbiorów w związku, z czym siłą rzeczy te składniki odżywcze chociażby, które są w glebie muszą rozdzielić się na większą ilość produktów, które zjadamy dlatego np. pszenica ma mniej minerałów niż stare jej odmiany takie jak samo przeczy płasko Orka w związku z tym zaistniała taka mniejsza w naszym żywieniu i potrzebujemy produktów, które tych składników odżywczych mają wyjątkowo dużo no i zaczęliśmy szukać, a teraz co jest modą, a co jest faktem dietetycznym to już tutaj są różne drogi, bo moim zdaniem do Odrze wciąż np. o wiele bardziej i o wiele lepsza jest nasza Polska Jagoda, którą możemy teraz zebrać w lesie niż Jagoda sprowadzana z drugiego końca świata, która jest usłyszy ona kilka miesięcy temu i odbyła bardzo długą podróż, ale tutaj to już pozostawiam do oceny własnej właściwości dobrze, gdybyśmy chcieli wylicytować teraz wszystkie owoce warzywa, które należą do superfood w Polsce, bo co kraj to to to pewnie ze względu na klimat glebę, o czym pani przed chwilą powiedziała no inne będą od osób są produkty i ja myślę że, zaczynając może od zielonego koloru to mogę wspomnieć o pokrzywy mniszka lekarskim nagietka nad pietruszki potem możemy przejść trochę dalej do tych białych, czyli cebula czosnek to całą pewnością są Super wszyscy czarny bez, który ma białe kwiaty również moim zdaniem jest superfood ze mną myślę, że różne orzechy przede wszystkim orzechy włoskie laskowe takie typowo polskie i olej, który z nich produkujemy np. olej lniany również moim zdaniem jest Super wc tutaj też możemy myśleć jutro do dołożyć czy wszelkie produkty właściwie pszczele czy np. kiełki ostatnio jeden z sąsiadów na działce polecił mi bym posadził sobie kilka krzaków jagody kamczackiej z tego co wiemy pani gorącą zwolenniczką tejże właśnie co ma takiego sobie, że warto ją mieć albo próbować przynajmniej gdzieś ją zagospodarować w ruchu u siebie w ogródku no przede wszystkim Jagoda kamczacka sprawdza się świetnie w naszych warunkach i to jest niesamowita przewaga wobec innych jagód borówek, że możemy ją mieć na jednym z krzaczków u nas w ogrodzie i możemy ją cieszyć się nią dużo wcześniej niż to borówkę amerykańską, którą z, którą ona poniekąd konkuruje na przede wszystkim ma właśnie bardzo dużo przeciwutleniaczy i bardzo dużo składników odżywczych, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie na układ krążenia są świetne na nasze oczy i na wzrok także myślę, że warto z tego względu też te jagody kamczackiej jeść, ale w ogóle ma w sobie całą moc witamin mikroelementów, które wpłyną nie tylko na poszczególne narządy naszego ciała, ale też w ogóle na funkcjonowanie całego organizmu czy powinniśmy Super po Super Foods sięgać nie musimy chyba jakąś polską na zasób sposób jedzenie sięga w zależności od pory roku, bo wtedy wartości odżywcze tych, że są największe czy czy po w ogóle nie ma żadnego znaczenia o zdecydowanie jestem zwolenniczką jedzenia sezonowego lokalnego sezonowego w związku, z czym rzeczywiście coś co będzie tuż po zerwaniu z grządki czy Krzaka to na pewno ma najwięcej wartości odżywczych ja nawet ostatnio z utrudnioną siedział kopaniem odkryłam i układ pojęcie ciepłych truskawek prosto z Krzaka, ponieważ jak w czerwcu zbieram truskawki takie w południe nagrzane słońcem to ona jeszcze przez pół godziny były naprawdę ciepłe i myślę, że wtedy miał najwięcej wartości odżywczych i rzeczywiście tak jest, że w momencie, kiedy my zrywamy roślinę to zaczyna się proces rozpadu składników odżywczych w niej zawartych część witamin ulega rozpadowi również część wartości odżywczych, które na bieżąco krążyły w roślinie poprzez system wodny w przez korzenie i do liści noś nie docierają na bieżąco, więc im ten listek będzie bardziej, więc dźgnięty w tym tych wartości odżywczych nie będzie mniej mniej dlatego, jeżeli wybieram coś sezonowego i ten dystans pola do stołu jest krótszy tym na pewno te składniki są dla nas cenniejsze mam wrażenie tutaj być może moja intuicja zbyt wybujała, że Superfoods będzie robić będą robić furorę u nas w kraju wielu powodów nie zamierza pani wciągać w dyskusję polityczną, ale te są dzisiaj będą o tym mówi na antenie o godzinie 14 ale, słuchając prezentacji polskiego ładu i założeń w nim zawartych z oburzeniem z obłożeniem podatkowym dla tych, którzy być może zarabiają więcej włącznie słyszy od nich rozproszą w radzie okej to w takim razie na własną rękę teraz będziemy kupować od rolników, bo zdrowe 2 nie będziemy płacić za to podatkowego będziemy płacić dyrektor tak na marginesie mam nadzieję, że nie zamkną za to nie jestem sygnalistą też proszę proszę mieć władzę, ale mam wrażenie, że coraz więcej osób mówiąc już zupełnie serio zaczyna kombinować tak jak w latach osiemdziesiątych dziewięćdziesiątych lepiej zrobić 100 km pojechać do rolnika wziąć od niego bezpośrednio nie wchodzi po wielkopowierzchniowych sklepach czy też nawet troszeczkę mniejszych przepłacać jeszcze mieć towar niezgodny z założeniami tak no ja od lat, działając w stowarzyszeniu Sloane właśnie bardzo staram się dotrzeć to takich lokalnych małych rolników może nie tyle ze względów finansowych co ze względu na to, że wtedy miałam pewność co kupuje wiemy, że na pewno nie zachodzi jakieś przekłamania na tej linii od producenta do mnie natomiast rzeczywiście jesteś także coraz większą popularność zyskały takie kooperatywy jakieś lokalne działania i nie wiem na ile to znaczy na pewno pandemia się mocno do tego przyczyniła my postanowiliśmy zwrócić się w stronę ziemi i doceniać tych, którzy produkują żywność i chyba uprawa jedzenia to była jedyna branża, która jest, której pandemia nie niewiele zaszkodziła nam się taką naturalną uprawę jedzenia szczególnie rolnictwo wielu z nas się w tamtą stronę skierowało tu z kolei pukam się wpierw ja również, ale że myślę, że jest to dobry ruch, ponieważ mamy też w naszym kraju bardzo wiele różnych produktów, których w zasadzie nie znamy tak jak mówiłam o tym, że my szukamy jagody goji, a na półkach sklepowych, a nie wybieramy tej naszej pani Katarzyna wydobywa Nisko, że to te wszystkie sieci LM, które próbowały dziś rozkodować swój towar poprzez kolejnych pośredników piramidy pewnie uznało, że będą uprawiać taką narrację, że Jagoda go jest zbawienna wszystko i należy ją spożywać o jej wyższość nad naszymi rodzimymi produktami zaczęto przekonywać na każdym możliwym takim celem owym spotkaniu taktach no i to jakoś tak się utarło rzeczywiście te jagody są o wiele droższy niż nasze, a nam się wydaje często też jak za co zapłacimy więcej to co jest bardziej wartościowe niż jak pójdziemy do lasu na gramy sobie tych jabłek sami, ale myślę, że właśnie warto zwrócić do tych polskich produktów i myślę tak jak świat trochę korzysta z nich i ja również ostatnio zgłębiam temat białego buraka, który jest polskim produktem wy hodowanym w Toruniu mojej rodzinnej miejscowości i we Francji ta odmiana śnieżna kula święci triumfy, a u nas właściwie ze świecą szukać także myślę, że fajnie jest poszukać takich naszych tajemniczych różnych produktów na jak np. skorzy raczy będzie mord, który kiedyś był bardzo porządne proszę powtórzyć u nas ostatnio węży mord inaczej skorzy NRA to jest takie warzywa korzeniowe bardzo zalecam uważać, bo bardzo brudzi na zewnątrz jest taki czarny w środku ma białe wnętrze, które szybko się utlenia, więc jak obierzemy ten węży Moore najlepiej w rękawiczkach to dobrze by było skropić tylko sokiem z cytryny, żeby nie ściemniał nam, a jest on bardzo cenny dla naszego układu odpornościowego chociażby i w takiej starej Polsce w medycynie ludowej były one serwowane jako leki na kaszel i przy problemach z trawieniem także myślę, że warto poszukać go na Targu i jeżeli znajdziemy właśnie rolnika, który będzie uprawiał np. będzie mord to myślę, że warto za takim rolnikiem pójdzie, bo to znaczy, że szuka starych odmian, które jak mówiłam często są o wiele bardziej od dziewczyn niż te nowe nie umawialiśmy się NATO dlatego być może panią zaskoczę ale, ale myślę, że pani NATO w małym palcu w oparciu o Super Foods proszę skonstruować taki przykładowy dzienny jadłospis dla przeciętnej polskiej rodziny jeśli w ogóle taka istnieje mamie no ja myślę, że nasze zadanie możemy zjeść kaszę jaglaną, która jest niezwykle cenna i wartościowa, ale jeżeli ktoś woli płatki owsiane również mogą być do tych do tej kaszy do płatków możemy dosypać właśnie orzechów suszonych owoców albo świeży teraz w szczycie sezonu na drugie śniadanie jak zawsze zachęcam do koktajlu jest wielką fanką koktajli i można mogę tutaj podsunąć pomysł na banalnie prosty koktajl szczególnie do zapamiętania Gruszka Pietruszka i bez względu na to czy wyciśnie sok z korzenia pietruszki i gruszki czy z z miksu jemy zieloną natkę z Gruszką i dodajemy dodamy do tego trochę wody to będą to smaczne koktajle na obiad zdecydowanie poszłabym rośliny strączkowe i myślę, że tutaj też spokojnie możemy uznać, że chociażby Bóg, który teraz jest dostępny będzie takim Super fotce możemy go zjeść np. jakąś kaszą i sosem pomidorowym albo za górką czy bez, bo to jest odwieczny problem Polaków no ja myślę, że tutaj już każdy musi sam w zaciszu swojego dołu rozstrzygnąć ten ten temat myjemy najczęściej u nas ze skórką obu, ale jak już taki starszy i otwarty czy to wtedy czasem obieram no dobrze jesteśmy jednak dodać jeszcze czosnek do tego do tego bobu i kaszy makaronu, jeżeli myślimy o podwieczorku najczęściej myślimy o czymś na słodko, ale ja myślę, że na słodko już sporo było, więc możemy np. możemy np. zjeść placki z dyni albo cukinii, do których które pole jemy chociażby olejem lnianym albo posypujemy pokruszonym orzechami, jeżeli wcześniej ich do tego śniadania nie dodaliśmy, ponieważ dzienna porcja orzechów dla każdego to jest jego osobista garść no więc, więc garść wykorzystajmy w ciągu dnia na kolacje śledzie w oleju lnianym np. chlebem razowym to jest absolutne Super Foods i takie taka bomba i bank kwasów omega 3, który świetnie działają na naszą odporność na nasze samopoczucie, ale tak przygotowane kilka kilkanaście dni wcześniej czy tak od razu świeży Śledź polaną olejem i i to wszystko no jak ten Śledź z cebulką poleży w oleju będzie smacznie to się tak, że tak boję się gryzie, ale możemy polec na bieżąco areszty zostawić w lodówce na później dziękuję pani bardzo będziemy oczywiście wracać do tematów związanych z Super Foods bo, bo to jest po pierwsze, intrygujące po drugie, po prostu zdrowym miejmy nadzieję, że państwo też przyłączą się do tego by poszukać przede wszystkim we własnym sąsiedztwie po drugie, spróbować pani Katarzyna Błażejewska-Stuhr była z nami dietetyczka kliniczna przychody te tyczki autorka bloga mama wielkim mieście także ekspertka kampanii jedz owoce warzywa dziękuję pani bardzo dziękuję bardzo, państwa zapraszamy na informacje Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: NIEDZIELNY OBIAD

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj wszystkich audycji Radia TOK FM kiedy chcesz i jak chcesz - na stronie internetowej i w aplikacji mobilnej!!

Dostęp Premium

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA