REKLAMA

Kuchnia roślinna wygrywa z tradycyjną: pyszna, różnorodna i zdrowsza niż tradycyjna. "Czemu nie spróbować?" [sponsorowane]

Podcast sponsorowany
Data emisji:
2021-08-10 06:30
Czas trwania:
30:13 min.
Udostępnij:

Marcin Krysiński opowiada, jak zaczęła się jego i jego rodziny przygoda z kuchnią roślinną. Współwłaściciel firmy Mihiderka przekonuje, że dieta roślinna jest zdrowsza niż jedzenie produktów odzwierzęcych. Jak mówi, na początku było ciężko, ale okazało się, że rezygnacja z tradycyjnych potraw i mięsa zaowocowała zwiększeniem energii, szczuplejszą sylwetką, poznaniem nowych ciekawych smaków. Podkreśla, że w ich restauracjach w ciągu roku wypróbowano 1000 różnych przepisów na dania roślinne, a klienci często się dziwią, że burger bez mięsa może być tak pyszny. Rozwiń »

Do wysłuchania podcastu zaprasza właściciel restauracji Mihiderka. Zwiń «

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
, jeżeli Lesiński witam państwa serdecznie państwa moim gościem jest Marcin Krysiński bardzo ciekawa osoba na bardzo ciekawy temat będzie rozmawiać panie Marcinie, dlaczego to jest temat ciekawy już panu tłumaczy, dlatego że ja myślę, że po pierwsze, zacząć przygodę z dietą roślinną i w ogóle z tym co się z nią wiąże w tak specyficznym miejscu, jakim jest Polska, która jednak jeszcze bardzo kojarzy się i grill ową i karkówką owo jednak jeszcze ciągle mamy jakieś Rozwiń » takie przekonanie, że jak człowieka stać na to mięso kilka razy w tygodniu to jest to również jakiś taki podświadomy wyznacznik statusu to po pierwsze po drugie myślę, że ta ciekawa rozmowa będzie również, dlatego że coraz mniej ten wizerunek jest prawdziwe to znaczy wiele osób chętnie poszukuje różnych rozwiązań związanych z dietą dietą rozumianą jako cała strategia żywieniowa, bo jednak również pośród wielu mitów, których mam nadzieję uda mi się z panem dzisiaj porozmawiać jest również to, że dieta po pierwsze, kojarzy nam się z odchudzaniem i myślę, że tego możemy zacząć takie są moje pytania po pierwsze, czy, żeby uruchomić taką firmę jak misji Darka, czyli sieć restauracji związanych z dietą roślinną oraz Kate ringiem roślinnym trzeba było mieć dużo odwagi czy może to jest właśnie najlepszy moment, bo najlepsze miejsce, żeby przekonywać nieprzekonanych dzień dobry na początek i teraz myślę, że możemy zacząć już ten temat dzień dobry panie redaktorze dzień dobry państwu no tak tak to jest, że my jesteśmy wychowani w pewnej kulturze pewnej tradycji żywieniowej i rzeczywiście wspomniane grillowanie kojarzy się z określonymi składnikami na tym grillu nasz obraz takiej codzienności budujemy wg tej tradycji pewnej sytuacji trzeba próbować zastanowić się czy można to zmienić i czy, jeżeli zmienimy to dla nas będzie to w jaki sposób korzystne czy może nie no jak popatrzymy sobie na NATO co jemy to przecież powiedział, że musimy jeszcze tak tradycyjnie jak nas wychowano wiele rzeczy się zmienia zmieniają się nawyki powiedzmy przesyłu informacji tutaj rozmawiamy przez internet kiedyś internatu nie było więc, że jest mnóstwo takich spraw idą do przodu i te dotychczasowe zachowania danej sferze odchodzą do lamusa naj podobnie zjedzeniem przecież przy dzisiejszej wiedzy przy dzisiejszej technologii, jaką dysponujemy wcale nie podano, że właśnie musimy też miasto, że musimy hodować zwierzęta po to, żeby potem zjeść musimy martwić się oto 3 to co jemy ma odpowiednie składniki dla nas itd. bo bo nagle okazuje, że właśnie dieta roślinna wg danych badań, że są powszechnie dostępne w internecie popadł ta roślina jest korzystniejsza dla naszego zdrowia i dlatego warto zgłębić zgadza się bo, gdybyśmy znieśli do przodu to zapewne nie usłyszelibyśmy się tak jak pan wspomniał zapewne jeździlibyśmy konno na oklep oraz używali nadal lamp naftowych dlatego dobrze, że jest szansa na to, żebyśmy rozwijali również w tym kierunku no też pytanie czy Polska jest takim odpowiednim miejscem czy dostrzega pan, jaki potencjał, bo za chwilę porozmawiamy sobie o tym ile jest w misji serce biznesu, a ile jest jakieś misji, jeżeli ona w ogóle jest no ale jeśli robić biznes to raczej w takim miejscu, w którym się uda jak zakładam dla tak Polska jest takim samym wydają się krajem jak każde inne mamy swoje przyzwyczajenia, ale też mamy przecież wszystkie cechy człowieka w tym uszy oczy rozum jesteśmy wstanie przyswajać informacje przetwarzać i później z tego korzystać no i to właściwie cała historia ta przygoda mojej rodziny jest kuchnia roślinna właśnie zaczęła się od oglądania i przetwarzania informacji, ponieważ są badania pokazują w skrócie, że bardzo istotne dla naszego zdrowia jest to co jemy idąc dalej okazuje się, że kuchnia roślinna jest znacznie korzystniejsza dla zdrowia człowieka niż tzw tradycyjna kuchnia ze składnikami i odzwierzęce, ale teraz, ponieważ na skutek pierwsze pytanie czemu nie spróbować tak było z nami myśmy obejrzeli takich firm, które prezentował w sposób bardzo rzeczowe okazywał, jaka to taka zależność wygląda po jest film, żeby na podstawie wielkich chińskich badań na zmianę zwyczajna stawy w skrócie pokazane jest w tym filmie to, że jedzenie białko wierzącego szkodzi i tak każdy może sobie wygooglować obejrzeć przeczytać nie chcę w ten w tym kierunku tutaj nasze rozmowy rozwijać natomiast co do zasady myśmy po prostu po obejrzeniu tego filmu powiedzieli dobra to jest problem i zaczęliśmy nasze nawyki żywieniowe zmieniać zaczęliśmy patrzeć bardziej na to co wiemy, czego się składa oczyszcza wyeliminowaliśmy składniki odzwierzęce po opróżnieniu pisarki no i na początku ciężko to rzeczywiście trzeba mieć jakieś jakiś powód, bo po co mam coś zmieniać jak jest mi korzeń zaczęliśmy iść w kierunku odnalezienia w tej zmianie tych korzystnych rzecz np. tego, że po obiedzie, który składa wyłącznie roślinnych składników mieliśmy dużo więcej energii do tego, żeby coś robić późno spacer jakąś aktywność inną wykazać, a w przypadku tradycyjnych obiadów mam tu akurat na Śląsku są kluski rolada to się chciało generalnie spać to jest taka pierwsza grupa różnicą, że w ogóle mi liderka jest interesem rodzinnym prawda działacze jako taka firma rodzinna ta cała nasza czwórka cała nasza czwórka tutaj działa, dlatego że ubywa mówi jak my, bo całą całą rodzinę, jakby postawa w różnych oczywiście akt z zakresu, bo każdy ma swoje, jakie poglądy jakoś tam różnicuje legalnie przy czym myślę lubimy kuchnię roślinną na moim przypadku, jeżeli go do tego byśmy tak podeszli tej sumy 20 kilo tylko, zmieniając dietę, więc wspomniany wcześniej aspekt dieta kojarzy się z odchudzaniem również działa w przypadku diety roślinnej i to znam wiele osób, które takiego, czego doświadczyły, że na początku tak sobie rozmawialiśmy to był świat trawę kamienie jak to no oczywiście, że PiS na początku musi być, zwłaszcza na Śląsku znam takie powiedzenie, że żuru chłop jak z muru teraz co i oczywiście pewnie spotkał się pan nierzadko z takimi właśnie uwagami, że wyrosną panu zęby jak królika jak pan będzie jak marchewka sałata albo w ogóle, bo już takie, gdzie albo już albo korzonki pan puści, bo bardzo często tak jest tak nam się kojarzy się facet silny to niedużo musi się najeść to jeszcze musi najeść pół prosiaka i 2 krowy wiaderko ziemniaków do tego, ale tutaj pytanie, a 3 widział pan goryla właśnie widziałem gola słonia nawet widziałem to są zwierzęta roślinożerne prawda mało tego jak tak przyjrzeć niektórym sportowcom albo jakby się przyjrzeć tak np. armii Izraela, która jako żywo głównie na humus się w pomarańczach owoce itd. to też nie są ułomki także tych mitów chyba jest sporo często wyższe tam spotykać z takimi mitami prawda, że facet jak nie wie Ula nie zagryzie pszczołami itd. to nie sprawdziły facet na państwa taki jeden z mitów, że prawda też jest taka, że w skali naszej działalności prawie sześcioletniej minimalnie więcej mamy pan jako klient, czyli panie są skłonne bardziej do takich zachowań może też eksperymentalnych może za dużo słowo, ale to w naszych ankietach wynika zrobić, żeby robiła to co z ankiety z jednej z tych z 1 są takie właśnie wynikało, że w pewną większością naszych klientów są panie i panie mają większą taką chęć do próbowania różnych rzeczy wychodzących poza ten stan da oczywiście pamiętam, kiedy przyszła do nas pan, który trenował zaś teatr łączy coś takiego no i naprawiliśmy 4 różne burgery w ofercie on za wszystkie 4 i pozioma państwa i w ogóle nie pytał czy to jest, więc znaczenia czy wiadomo kuchnia roślinna definiuje raczej chodzi, ale udział często zwracają uwagę i toteż jest następna sprawa, że jeżeli chcemy komuś pokazać walory smakowe kuchni roślinnej czy tego co co większość ma też nie mówmy może to jest kuchnia roślin nie naciskajmy równą tej presji i wtedy wspomniała samym początku tradycja nie weźmie góry przed przed tym momentem tego tej konsumpcji, bo to te doznania smakowe powodują, że człowiek nie kursuje się na tym z czego jest jedzenie zrobione tylko szefa kursuje na tym, że o fajne smaczne i dopiero po dogaduje się ty wiesz co, ale to jest stuprocentowo roślinny jedzenie jak wysoko to jest tak jak w małym dzieckiem, które często pyta mamy, czyja to Lubie i dopiero kiedy jest przekonany, że lubi i mu smakuje to tam potem rozważa czy to jest z tego owego tak naprawdę myślę, że to jest głównie w tym przekonaniu o ważnych rzeczy pan wspomniał, dlatego że zdarzało się spotykać takich i Turowie cudzysłów nawróconych wegetarian wegan, którzy właśnie często miałby tej presji ulegają lub lubią wywierać presję mówiąc Boże to co jeszcze jest takie rzeczy jak może twoja wątroba już na pewno jest do wymiany itd. myślę że, toteż wywołuje taką odwrotną reakcję to znaczy wie pan pachnie tu kimś lekko nawiedzonym religijnie i myślę, że pan powiedział ważnej rzeczy po prostu warto spróbować, jeżeli nam smakuje, a ja otworzyłem sobie w tej chwili stronę Mich lider KPN na patrzę na wasze Eni na ten tydzień widzę tak paprykarz z ogórkami mało celnymi pomidorami krakersy krem z kalafiora z takimi Zielona Pietruszka pikantny marokański gulasz na bazie pomidorów ciecierzycy cukinii marchewki pomarańczy kuskus migdały kapary morelowa pana kota widzę kawową, czyja śniadaniową widzę humus i w ogóle widzę tak dużo rzeczy, że jako żywo nie kojarzy mi, że to z deską polaną keczupem albo czymś co nie ma smaku dlatego myślę, że po prostu warto się odważyć i wcale nie jest powiedziane, że wszystkim będzie smakować, ale myślę, że wiele osób byłoby zaskoczonych jak wiele potraw wykonanych wyłącznie z roślin może mieć smak w ogóle smak już to, że może być pyszne no to już kolejna sprawa prawa myśmy przez ostatni rok w kateringu, które ma troszeczkę inną charakterystykę no myślę, że wykonali ponad 1000 różnych przepisów sądzę, że to ta różnorodność mówi sama siebie tuje, żebym wrócił do tego wątku biznesowego, bo pan wspomniał o tym to jest biznes czy to jest taka misja jak powiedział w ten sposób to jest misja, która być może w pewnym momencie przekształci się jakiś biznes, bo na razie mamy taką sytuację, że doszliśmy w UE w lutym zeszłego roku mieliśmy 10 lokali nawet taka ciekawostka już przyszła umowa na lokal do Warszawy, żeby w Warszawie otworzy pierwszą naszą gospodarkę na drugi dzień ogłoszono lockdown to spowodowało z 1 strony perturbacje bardzo duże u nas myśmy bardzo mocno na tym lockdownie, ale też zmusiło nas do myślenia o innych jak droga rozwoju i muszą spadliśmy na pomysł skoro klienci mogą do nas przyjść to przejdźmy do klientów i zaczęliśmy robić Katherine jest chyba nazbyt taka dieta pudełkowa roślina tu właśnie w tym segmencie działalności mogliśmy rozwinąć bardzo duży zakres tych przeróżnych potraw tych przepisów tych tych pomysłów, a tutaj przed naszym spotkaniem ma łącz jadłem taką ciekawą właściwe by sałatkę surówkę połączenie soczewicy i porzeczek marynowane rzodkiewki marchewki duszonej do tego jeszcze była papryka świeża takie fajne dresy to jest jedna z 1000 potraw czy przepisów żeśmy tutaj właśnie to ja wymyślam, żeby to wymyśla Dorota moja córka PLO tutaj właściwie ona jest komisji Darko od strony smaku, ale chcę podkreślić, że to może się przekształcić biznes, ale dla nas istotne jest, że pewną misję sobie realizujemy, że mamy takie poczucie, że coś fajnego, bo wiadomo nikt nie jest idealne nie można mówić dobre jest to jakiś Super ktoś nie, ale my robimy na miarę naszych możliwości obecnie Małopolską rodzinną firmą na miarę naszych możliwości robimy po prostu coś co sprawia nam frajdę i widzimy, że ludzie, którzy do nas przychodzą właśnie w tym lutym zeszłego roku mieliśmy około 3030 000 klientów uważa też bardzo dużo bardzo dużą, ponieważ my nie kierujemy naszej oferty takim rozumieniu, że to tylko do wybranej grupy każdy może część każdego zapraszam, żeby spróbował tak jak jest kuchnia amerykańska kuchnia bałkańska kuchnia gruzińska kuchnia włoska to jest kuchnia roślinna mamy wielką satysfakcję z tego, że klienci, którzy nas odwiedzają często właśnie oni nie dlatego przyszli kuchnia roślinna tylko kolorowo smacznie żal takie sytuacje, że i to właśnie pan, bo anatomii zapadły pamięć kiedyś także 1 pan przyszedł do obsługi po którejś wizycie mówi wiecie panie co, ale dopiero teraz zorientowałem, że to burgery są bez mięsa to jest satysfakcja, na które się to robi, jeżeli się uda zamienić na coś zawsze jakieś pieniądze zarabiać, bo to będzie Super, bo też, jakby jakiś sens prowadzenia działalności, która koniec końców się nie opłaca na, ale nie przyświecało nam przede wszystkim brudny biznes bardzo zaczynaliśmy to prawie 6 lat temu no nie było jeszcze takiej medialnej pozytywnej informacji takiego przekazu, że ta kuchnia roślinna taka korzystna zresztą nie tylko dla zdrowia, bo to też ma po wspomniał za chwilę ile korzyści płynie dla świata dla nas z tego, że ludzie coraz więcej tych roślin jedzą wtedy było także było takie pionierskie działania, że tak bardzo na zasadzie sam brakowało nam takiego jedzenia, bo jak sami zmieniliśmy to dieta jedliśmy roślinach, a dużo pracujemy no i nie było za czasu gotować sobie samemu NATO szukaliśmy miejsca, gdzie można zjeść akurat tam mieszkamy nie było, bo tak co do słowa mówimy to otwórzmy zrób mamy jakieś tam oszczędności spróbujmy, ale do głowy nam wtedy nie przyszło, że z tego lokalu nr 1 w Gliwicach po no powiedzmy to będzie za 3 lata zajęło 21943 po 4 lata będzie mieć 1010 lokali i tak się składa, że była perspektywa na kolejne 20 rozmawiałem z zainteresowanymi inwestorami pandemia to wszystko popsuła będziemy wracać do do tego tematu, ale już wzmocnieni doświadczeniem zarówno w kateringu, jaki w ogóle przed jak przetrwać taką sytuacjach pandemia jest jakieś doświadczenie myślę, że ich od strony biznesowej, ale też wiele osób były na przekór, a może dzięki tej pandemii zainteresowało się też dbanie o zdrowie bardziej myślę, że każda z tych stron to znaczy wy, którzy proponujecie i ci, którzy będą z tej propozycji korzystać stają przed nowymi wyzwaniami to faktycznie tak jak pan mówi może być ciekawe doświadczenie może się sprawdzić na otwarcie kolejnych 20 lokali może przyjdzie czas po prostu trochę później dokładnie tak przykra sprawa, ale trzeba iść do przodu no cóż na samym początku robiliśmy to bardziej dla siebie potem jak to się Ross zaczął rozrastać zwykle było coraz, więc zaczęliśmy myśleć ale by było fajnie, jakby liderka trafiła pod strzechy, ale proszę wyobrazić ile trzeba było otworzyć lokali, żeby trafić pod strzechy nagle dzięki Kate ringowej, który z kolei przy współpracy ze specjalistyczną firmą kurierską taką, która ochotniczo rozpoczął po całej Polsce już teraz teoretycznie na katering może dotrzeć do ponad 2 tysięcy miejscowości w Polsce, jeżeli mówimy tutaj jeszcze o tym aspekcie zdrowotnym to nie tylko zdrowie oczywiście największy wpływ na nasze zdrowie ma jedzenie, bo to wkładamy do naszego organizmu mało, kto zwraca uwagę na te składniki nie znam wielu ludzi, którzy tak dokładnie czytali co tam jest w tym składzie opatrzność patrząc na cenę, żeby było dużo ewentualnie smacznie i tam do tego koszyka odpadają, ale nie zastanawiają się to też jest kolejna rzecz jak wysoko przetworzona jest jedzenie klemy spożywa już już nawet bez podziału roślinne nie roślin i my dodatkowo sobie jeszcze daliśmy za cel, żeby nasze jedzenie było stosunkowo jak najmniej przetworzone jak patrzymy na skład i składzie jesteśmy więcej niż 5 takich składników no nie woda nie przeprawę to już jest tak na granicy, ale jak nie rozumiemy co pan jest napisana tak dziwne nazwy to się wysoko to, że jedzenie przetworzone mat, jakby tego lub lub rzadziej lub nie dopiero na tym swojej wiary, a druga druga definicja można poważnie to w ten sposób czy ten przepis, który chcemy zrealizować da się zrobić w domu przy użyciu urządzeń mamy normalnie kuchni czy to wymaga jakichś to urządzenia też wirówek jakiś pupilek jakichś specjalnych procesu my staramy się misji RC to połączyć nie wszystko da się zrobić tak w 100%, bo jest higiena jest są przepisy sanepidu są realia nie przyzna się zrobić, ale mamy frajda, bo nie da, że kuchnia roślinna jest dobra dla zdrowia zresztą tutaj zrobił taką dygresja po przeszło niezauważone, ale na samym początku pandemii Polska Akademia Nauk ogłosiła wytyczne takie sugestie co robić, żeby wzmacniać swoją odporność i wśród nich było, że dieta roślinna sprzyja budowaniu odporności organizmu ma teraz minęło 1,5 roku pandemii i niedawno też czytałem w internecie, że zrobiono badania, z których wynika, że ludzie będący na diecie roślinnej w ramach tego badania znacznie lepiej znacznie łagodniej przeszli, jeżeli przechodzi na covid rząd, że zauważyli, że przechodzą to dużo łagodni, żeby potwierdza te badania potwierdzały tamte Antek pomniki polskiej Akademii nauki co ciekawe to nie przebiło do głównego do głównego przekazu medialnego przecież to takie proste mówimy o tym głośno w takim razie chociażby z tego powodu warto rozważyć zmiany w swoim trybie żywienia i myślę, że też dlatego sporo pani korzysta z waszej propozycji jednak panie w tak, a Thomas raczej chyba są trochę bardziej świadome albo przynajmniej trochę bardziej dbają o one też mają do siebie członków rodziny Otóż to to jest tym namysłem pani bardzo często co może je w pracy co dzieci jedzą w szkole i czy to będzie na pewno zdrowe dlatego widzi pan tutaj te informacje podkreślamy wobec tego pojawiła się informacja tak jak pan wspomina, że ta dieta roślinna również takim nic długofalowym wpływie na zdrowie ma niewątpliwie znaczenie to warto rozważyć dodatkową co mamy do stracenia przypomina, jeżeli ktoś obawia się, bo główne główny aspekt, dlaczego chcemy zjadać zwierzęta to jest białko ten rzeczone Goryl jest na pewno silniejszy niż człowiek myślę, że silniejszy niż wiele drapieżników, które żywią się mięsem, ale ja nie widzianych z filmu, że stado jakiś drapieżników rzuca się na grilla, chyba że się taki dobry mający, ale takiego zdrowego to wątpię jest niesamowicie silny na pytania z takim razie z czego czerpie to białko skoro on jest rośli może, ale przecież są sportowcy, którzy mają fantastyczne wyniki chwalą się tym zresztą czy dobrze widziałem, że na na misji Darka PL tam jest również propozycja kateringu sportowego można to tak określić, kto to przygotowujemy może gdzieś przemknęło, że coś takiego przygotowujemy natomiast na ten moment po prostu mamy oferta roślin mamy współpracowaliśmy kiedyś się właśnie wegańskim kulturystą, który wyciskał podnosi tam nie odróżnia tego 300 kilo i to to jest taka ciekawostka, że takich ludzi, więc znowu jest taki film, gdzie część gospodarcza i tam pokazane jest taki siłacz popełniam on podnosi samochody wygania no i ten pierwszy taki element takie przełamanie mentalne co szkodzi spróbować co do stracenia przeglądałem niedawno taką ofertę firmy co robią odżywki dla dla turystów dla sportowca bardzo duża jest odżywek białkowych czysto wegańskich takie białko sojowe grochu widziałem również takiej ofercie zgadza się jest jest ta propozycja ten rynek też rozwija, bo to niema co gadać skoro jest popyt to jest podaż no tak, czyli tych spraw opcją wegetarian wegan jest coraz więcej lub tylko jeszcze chciało rozróżnić weganizm od wegetarianizmu bo, a tak może tak faktycznie faktycznie ustalmy te różnice, bo być może te osoby, które nas słuchają wiedzą, że są ludzie, którzy nie jedzą mięsa, ale to jeszcze nie weganie to należy wegetarianie rozróżnić uczonym rozróżnienia między wegetarianizm weganizm jest to, że wygania nie jedzą niczego co ma w swoim składzie jakieś elementy odzwierzęce oraz to ciekawe tego co jest pochodną wyzysku zwierząt, czyli np. nie jedzą miodu właśnie nowe ten mit chciałem zapytać pomiędzy tym lub takim trójkącie jest kuchnia roślinna kuchnia roślin ma ona spełnia wymogi kuchni wegańskiej, ale jednocześnie staramy się unikać rzeczy, które są wegańskie, ale są bardzo wysoko przetworzone, mimo że nie są od zwierzęce to nie bardzo są roślinne pochodzą wiadomo te składniki pochodzą zresztą od roślin, ale także tutaj rozmawialiśmy jakiś ekstrakty wyciągnie jakieś tam eksponowane coś mocno takie dodatki to wtedy to to już nie jest dokładnie Kukla roślin, a tych form jest sporo ja muszę panu będzie skupiłem się kiedyś właśnie na takie market owe i niedrogie burgery roślinne muszę powiedzieć, że jedno mówiąc delikatnie nie ujęły mnie nie złapały mnie za serce, chociaż Wola tego, żeby dać się oderwać była spora, ale faktycznie dopiero jak zajrzałem jestem w środku no to pomyślę sobie tak być może to jest też ten aspekt rosnącej świadomości i popularności diet roślinnych po prostu ktoś chce na tym zarobić i one faktycznie z tych względów, o których pan wspomniał spełniały warunki wegetarianizmu i weganizmu, ale no to było blisko do do jakiś takich rzeczy, które w ogóle są niejadalne nie smakowało pachniało, ale nie tak jak pachnieć powinno rozumiem, że to jest również to co wy bierzecie pod uwagę, że to jednak przede wszystkim było pyszne no tak staramy się właśnie, żeby to co my proponujemy oczywiście tutaj też warto wspomnieć, że często pada taki zarzut skoro nie chcecie jeść mięsa to czemu coś nazywacie kotletem to my nazywamy latem w tym kształt to postać tego w jaki sposób te składniki trzeba przedstawić albo w postaci kotleta albo w postaci kiełbaski albo jakieś inne postaci, która ma nazwę określającą kształt szanujący się bieganiem czy osoba będąca na dzieci roślina nie ma żadnego powodu, dla którego chciałaby, żeby ktoś pomylił, żeby ktoś np. wziąć coś myślę, że bierze mięso a bo to tylko podmiotu chodzi o kształt postać jak mówimy Burger roślinny to Burger polega na tym, że w dół, czyli dolna część bułki jakieś dodatki kotlet sosy górna część spółki i to całe nazywa się budżetem na miłość boską jakże inaczej nazywać nas oczywiście są tacy, którzy robią z tego zarzut faktycznie i takie zadęcie religijne jak to kotlet jak to pulpety przecież to zarezerwowane, ale myślę, że to są takie małostkowe rzeczy myślę, że jeszcze wiele tematów mamy do poruszenia, ale właśnie chciał zapytać tych takich, którzy już by się chętnie przekonali, ale jeszcze nie mają odwagi może warto zacząć właśnie takich produktów, które smakowo są blisko mięsa nie po to, żeby dać oszukać tylko, żeby po prostu było łatwiej zrobić ten krok co pan myśli oczywiście, że każda metoda, która przybliża nas do tego celu jest dobra i nie może, żeby nie próbować tylko, jeżeli komuś brakuje tego smaku i powie ja nie mogę zrezygnować ze smaku, bo wtedy rzeczywiście szukania tych zastęp plików tzw. ma sens, bo można popróbować tylko, że poprzemy takie moje doświadczenie oczywiście też próbuje co się dzieje na rynku próbuje różnych nowości niektóre rzeczy są rzeczywiście bardzo smaczne jest cyklicznie co tam kupie nagle zauważyłem taką prawidłowość, jeżeli mówimy o takich bardzo wyrafinowanych zastęp ligach taką bardzo zbliżone do powiedzmy kurczaka to się dawno Adam Kucza to dziesiąty rok jest temat dzieci, ale powiedzmy, że tak taka jest idea docencie patrzy skład nagle okazać, że to jest np. wyciąg nie będzie pszenicy, czyli mamy gluten zmieszany z wodą przystąpi to jest ta nasza wartość życia, którą chcemy zjeść w postaci ceł do kurczaka czy pseudo jakiegoś nie będą mogą imitować jakieś mięso to nie jest moim zdaniem dobry kierunek docelowy to jest tak jak z fast foodem czasami można coś tam zjeść na zasadzie jestem w podróży dla smaku wiadomo, że niemożna być ascetą kompletnym i tu podobnie, a te tzw. zastęp Niki one mają sens na tym przejściowym etapie, ale bardzo mi było miło jak pan czyta naszą mniej tam nie ma tam nie ma próby zastąpienia w takim sensie, że zastępujemy coś to są po prostu kompozycję zerwane przez Dorotę kierunku pokazania jak fajna jest kuchnia roślinna i znowu jednak będzie bardzo smakowało to drugi będzie bardzo smakowało to, ale to jest urok naszych kubków smakowych naszego naszą świadomość jasne jak każdą kuchnię eks każdą propozycją kulinarną, bo dokładne i tu tutaj po prostu po co do tego ludzie jeżdżą po świecie oglądają różne rzeczy, a co szkodzi spróbować innego jedzenia miasta nie wszyscy odważają się od razu na kalmary gdzieś będąc za granicą nie wszyscy odważą się na owoce morza, ale są takie sytuacje, w których chętnie spróbują dlatego wszystkich myślę na koniec tej naszej rozmowy, bo myślę, że tematów takich jak i jakie są kolejne kroki w tym świecie, dlaczego dbanie również, że o siebie to dbanie o całą planetę itd. jeszcze uda nam się poruszyć, a na razie panie Marcinie zachęcamy do tego, żeby po prostu spróbować nikogo nie namawiamy nikogo nie na wracamy tylko tak po pierwsze, my zachęcamy do tego, żeby rozważyć zdrowotne aspekty takiej diety, ale to po drugie po pierwsze warto się przekonać, że ta kuchnia i znowu spoglądam na waszą stronę dlatego przełyka ślinę jest naprawdę bardzo smaczna i zapraszam, żeby od tego zacząć taka próba dużo kosztuje można sobie wybrać z któregoś dnia jak co nam najbardziej pasujemy to dostarczamy i dopiero wtedy zacząć sobie wyrabiać swoje zdanie na ten temat ponadto, jeżeli ktoś mieszka w okolicy lokali na to też zapraszam do naszych lokali, gdzie można się przekonać mamy troszeczkę inne media, bo to specyfika lokalu determinuje i tak zacząć próbować to jest dobre, bo to był jeszcze wspomniana koniec to nie tylko zdrowie chodzi, bo my żyjemy w jakimś środowisku jesteśmy odpowiedzialni jako dorośli ludzie za za to w jakim stanie zostawimy środowisko naszym dzieciom wnukom tak, ale my popatrzmy jeszcze szybko tu wspomnę, że jeszcze są korzyści dla środowiska, ponieważ kuchnia roślinna ma znacznie mniejszy taki ślad ekologiczny dużo mniej zużywamy zasobów dużo mniej emisji jest gazów cieplarnianych warto też wspomnieć na to nie zwraca się uwagi, ale hodowla zwierząt wiąże się z emisją metanu metan jest chyba 25× bardziej szkodliwa co 2 proszę zwrócić uwagę, że nie mówią media nikt głośno nie mówi, że jest, jakie zagrożenie metanowe, że trzeba walczyć z metanem, bo wprowadzono coś takiego jak ekwiwalent co 2 i ten metan przelicza się na ekwiwalent co 2, po czym przekaże jest, że trzeba walczyć co 2 nową emisją dwutlenku no tak docieka pan faktycznie nie do tego nie dotarłem o tym, że krowy i ich hodowla ma wpływ to owszem, tak, jeżeli się tam gdzieś jakoś dotrze to można się dowiedzieć co jest dalej fotowoltaika jazda na rowerze kolejne kroki tak jak 2 lata temu kupią auto elektryczne i tym autem elektrycznym też jako pierwszy samochód jest, że wszędzie nie mam żadnego problemu z przemieszczaniem się i później wzeszłym roku jeszcze powiedzieliśmy 4 małe auta do rozwożenia jedzenia po Śląsku, bo to, żeby się z tego, że patrzy pan przez okno świeci słońce i to słońce daje może nam dać energię taką mamy ciepło, ale przy odpowiednie technologie to słońce zamieniam się na prąd my mamy 2 ja mam w domu plus firmy, czyli płatne 2 w elektrownie fotowoltaiczne łącznie wyprodukowały do tej pory prawie 100 megawatogodzin energii, a samochody którymi jeździmy służyły 20, czyli powiedzmy, że jeże na prąd ze słońcem to jest wielka satysfakcja, dlatego że zazdroszczę ludziom, którzy zamontują korków, jakie stoją za spalinowym korku, ponieważ było, a zaczyna się po prostu od tego, że przestaje jeść mięso misji Derka w Gliwicach Katowicach Krakowie mamy nadzieję, że spotkamy się w tych kolejnych, ale to oczywiście też ta sama nadzieja, która każe nam wierzyć, że dziś ta pandemia tam powoli już będzie się kończyć miejmy taką nadzieję dbajmy o zdrowie na myśl, że wszystkich zachęcamy do tego, żeby spróbować diety roślinnej od tak ze zwykłej ciekawości, a tu już naprawdę nie muszą być ani Gliwice Katowice ani Kraków to po prostu może być internet, czyli ich liderka kropkę PL zapraszam serdecznie fajnie dziękuję panie Marcinie mam nadzieję, że to była pierwsza z cyklu naszych rozmów jestem zaciekawiony mam jeszcze mnóstwo pytań zapraszam serdecznie dziękuję państwu dziękuję panu panie redaktorki dziękuję serdecznie Zwiń «

DOSTĘP PREMIUM

Podcasty TOK FM oraz internetowe radio TOK+Muzyka teraz 40% taniej. Wybierz pakiet Standardowy i słuchaj gdziekolwiek jesteś

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA