REKLAMA

Arbuzy zamiast jabłek w Polsce? „Niestety, nie mamy tyle wody”

EKG - Ekonomia, Kapitał, Gospodarka
Data emisji:
2021-08-06 09:00
Prowadzący:
Czas trwania:
13:20 min.
Udostępnij:

Prof. Bohdan Chojnicki o katastrofie klimatycznej: Musimy przyzwyczaić się do tego. że wody będzie brakowało i zmieni to rolnictwo. Zmiany klimatu to nie jest historia w której od czasu do czasu trzeba będzie rozwiązać jakiś problem – skutki będą poważne i długofalowe.

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
K2 ekonomia kapitał gospodarka jest dziewiąta 6 to jest magazyn EKG Maciej Głogowski dzień dobry dziś naszym gościem jest pan prof. Bogdan chojnicki z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu dzień dobry dzień dobry panu dzień dobry państwo wyobraża pan sobie taki scenariusz, że ze względu na postępujący kryzys klimatyczny łatwiej będzie w Polsce hodować arbuzy niż jabłka niezupełnie to znaczy z 1 strony najbardziej, że takowym robi się cieplej statystycy w statystyce to Rozwiń » bardzo wyraźnie widać, ale nadal bowiem jesteśmy na północy bardzo mocno wysunięcie blisko bieguna takie bym powiedział różnego rodzaju zawirowania chłodne mogą nas oddziaływać drugi jeszcze 1 ważna rzecz staje się arbuzy potrzebują dużo wody do następnej będzie problem no z tym będzie problem wydawałoby się szczególnie w kontekście tego co się dzisiaj dzieje czy wczoraj w nocy czy wczoraj po południu wydaje nam wydaje się, że mamy dużo wody, ale proszę zauważyć to woda ona skutecznie zalewa natomiast niektóre regiony Polski lokalny magister natomiast niektóre regiony Polski czerpią brak wody, ale może ten przykład arbuzy zamiast jabłek był rzeczywiście zbyt daleko idące, ale z drugiej strony przecież w dyskusji takiej, która toczy się na świecie o skutkach kryzysu klimatycznego pojawiają się te informacje prognozy i opracowania analizy jak będziemy zmieniali swoje uprawy także w tym miejscu, w którym my się znajdujemy tak to znaczy wydawałoby się, że mam jeszcze jakiś wachlarz możliwości tutaj w naszym rejonie, ale z drugiej strony też proszę popatrzeć, że ten wzrost temperatury odbywa się we wszystkich krajach także tych południowych i tam temperatury są skrajnie wysokie w wielu miejscach no no widzimy chociażby ostatni w tym ostatnim tygodniu potężne pożary na południu Europy no to oznaczać tylko, tyle że produkcja żywności w tamtych miejscach może być już nawet mnie nie tyle nie tylko zagrożona co czasami niemożliwa, więc z 1 strony globalnie patrząc można sobie wyobrazić rzecznym tak odsuwa paradne te problemy, że to może nie u nas, a to nie tak niesłychanie, gdybyśmy można było sobie tak wyobrazić, gdybyśmy byli samotną o otwartą wyspą, która w przypadku, gdy np. się okaże, że zbyt duża susza w Polsce kupi sobie żywność na zewnątrz natomiast tak naprawdę rynek żywnościowy globalne i każde zaburzenie nawet na drugim końcu świata no on będzie także objawiać u nas także to sytuacja, w której nasze rolnictwo będzie ustawa będzie stawiane przed nowymi wyzwaniami szczególnie w kontekście gospodarki Wodnej to widać to i powiedzmy jeżeli, jeżeli u nas tak panie profesorze czy będą jakieś uprawy, których już tutaj nie będzie można, których upraw nie będzie można kontynuować czy nie generalny ziemniaka wytarła kukurydza, ale trzeba pamiętać, że wrażenia kanapka w Polsce robi się zbyt ciepło i to w długim terminie dlatego też, że jak jest po prostu zagrożony wiemy, że jak z naszych stołów też niektóre znikną stał się w pewnym sensie warzywem, a nie znaczy być warzywem zasianie, a nie jakimś takim podstawowym źródłem, żebym energii takie takie nowe gatunki, które ma się mają się pojawić w sumie się pojawił, bo mamy kukurydza, która jest odporna na upały i nawet sobie dobrze radzi z brakiem wody, choć proszę spojrzeć na pola wokół nas zobaczymy miejsca, gdzie kukurydzę walczy o przetrwanie szczególnie w pasie powiedzmy zachodnim zachodnim polskiej mówi się też słoneczników i soli z tym, że tutaj chyba potrzeby glebowe czy wymagania glebowe tych upraw będą trochę nas ograniczać jak bardzo i w których dziedzinach czy być może się we wszystkich kryzys klimatyczny zmienia naszą rzeczywistość teraz mówiliśmy o uprawach żywności to jest przecież jeden z elementów kilkanaście dni temu rozmawialiśmy o tym od tych nietypowych zjawiskach atmosferycznych, które tak na co dzień nam mogą sprawiać i utrudniać życie funkcjonowania czy są jakieś takie obszary naszego życia, których kryzys klimatyczny nie naruszył i nie naruszy w honorowym kryzys klimatyczny, jakie obszary życia znaczy generalnie jak może inaczej trochę pozwoli pan troszkę inaczej odpowiemy na to pytanie, bo znam się często wydaje, że ta zmiana klimatu to jest w zasadzie taka historia, w której od czasu do czasu będzie rozwiązać jakiś problem i w pewnym sensie ludzie, którzy w ten sposób myślą troszkę mają rację natomiast proszę, bo rzeczywiście jest także mamy mamy np. podtopienia gdzieś na dzisiaj w Krakowie czy podtopienia w Lublinie w okolicach Lublina są jakoś poradzimy z tym w tym momencie można by było tak troszeczkę tą samą zmianę klimatu stawia działaczy stwierdził, że ona w zasadzie to jest takim powiedzmy kolejnym w kolejnym zagadnieniem do rozwiązania wystarczy się ubezpieczyć, ale jak zwraca uwagę na coś innego na długofalowe skutki takie skutki wtórne tak tej całej zmiany, bo z 1 strony to jest Polska, która coraz częściej doświadcza służb no oczywiście takich gwałtownych zjawisk które, z którymi mamy do czynienia tego lata natomiast proszę pamiętać, że to się dzieje we wszystkich innych krajach i to ta data ta ten wtórny efekt może być wyjątkowo może być wyjątkowo niebezpieczne, bo powiedzmy jeszcze raz powiem zaburzenie na zaburzenia na rynku gospodarki Żywnościowej proszę też pamiętać, które kraje naprawdę robią się gorące i trudno w nich żyć znowu można były, gdyby tak tylko posadzić po drugiej stronie, że tak mamy wypowiedzieć sceptyka powiedziałby innej co z tego człowiek przetrwa tak przetrwali jak ktoś był np. w Egipcie czy Tunezji wierzę, że ludzie nawet tam żyją tylko my jesteśmy w takiej sytuacji, której populacja ludzka rośnie i potrzeby rosną bardzo gwałtownie takie zaburzenia one naprawdę wprowadzają bardzo poważny problem, jakby napędzają cały cały system to trochę dobrze widać np. jest odpowiedź panie profesorze na te moje pytanie o to, które obszary ewentualnie są wyłączone spod tych negatywy z poddziałania negatywnych skutków kryzysu klimatycznego pobrała się na to pytanie tak jakoś mam wrażenie że, że chciałem grać myślę o tym, żeby powiedzieć raczej w kontekście takim długofalowym tego skoku wiatr pozwoli pan, że dokończy o tej Sardynii, bo często możemy nawet ostatnie dziś też zadawał pytania, kiedy koniec no właśnie to pytanie o koniec jest troszeczkę takim pytaniem, które tak jesteśmy za, jakby wszyscy zaprogramowanie, bo duża na szczęście zaprogramowana, że koniec świata jest taki Armagedon, kiedy jeźdźca apokalipsy w zasadzie niszczą wszystko co spotkają na drodze co powiedz mi odpowiada natomiast uzasadnia ostatnimi od kilku chwil bo, bo jak upały ciągle były rzeczywiście one tam tak samo jak wszędzie narastają te upały, bo rośnie temperatura globalna na całej ziemi, więc Sardynia z tego schematu nie się, że tak powiem nie łączy i nagle pojawia się potężny Borze 20 000ha spłonęło 1500 osób ewakuowanych to jest taki moment, w którym mówimy nikt nie nazwiemy tego końca świata, ale to są właśnie takie nękające czy lokalnie albo globalnie skutki tej zmiany temperatury i wciąż porównuje to zmiany klimatu do takiego tąpnięcia płyty tektoniczne to nie jest to to nie jest sytuacja, w której skończy się świat, ale pamiętamy, że będą inna na na na pustyni sobie funkcjonuje z tym, że ich tam zdecydowanie mniej na zasady gry są powiedział takie, które pewnie niekoniecznie chcielibyśmy przenieść na nasz świat także najbardziej obawia takiej globalnej zmiany, która tak pogorszy nasze funkcjonowanie, że będziemy, że cała no powietrzne cywilizacja globalna cywilizacja lekarza globalna każda cywilizacja powiedzmy którego, która występuje na ziemi ona będzie musiała się zmienić i tych zmian powiem szczerze obawiam się najbardziej, bo między jedno, ale co się kryje, że się kryje pod tą zmianą może to może inaczej mnie chodzi po prostu o to, żebyśmy tak często jak to jest możliwe rozmawiali o kryzysie klimatycznym może jeszcze przekonywali tych, którzy nie chcą wierzyć, że ma miejsce albo potrafią sobie to winny sposób wytłumaczyć, że jakieś zjawiska są obecne, ale tak jak pan trochę o tym wspominał dobrze to to przetrwamy to może sobie powiedzmy to jak będzie się żyło za 20 albo 30 lat to jest niby odległa perspektywa politycy uwielbiają takie perspektywy 2030 lat, bo trudno ją rozliczyć, ale mamy dowody badania i naukę dużo lepszej sytuacji niż tę naukę 53100 lat temu, bo zwiększa możliwość możliwościami to jak będzie wyglądała nasza rzeczywistość na 3 w mojej ocenie będziemy będziemy nękani coraz częściej takimi zjawiskami ekstremalnymi i oczywiście ktoś powie, że to te i to znowu odwołam się do tego rolnictwa, bo przestałeś bardzo dużo rzeczy rozumiemy nawiasem mówiąc 50% czasu naszego umysłu poświęcamy jedzeniu zdobywaniu jedzenia w ogóle czy spotkanie przy jedzeniu natomiast trzeba powiedzieć także takie nękanie coraz intensywniejsze gospodarki Żywnościowej w wielu miejscach na pewno doprowadzi do sytuacji, w której ludziom nie będzie się dobrze żyć to jest jeden z takich elementów, który o, których na pewno się często mówi, czyli różnego rodzaju przednie czy pewnego przykro czy różnego rodzaju migracje ludności co do tego nie mam wątpliwości emigracji będą się nasilać ziemia nie jest gumę produkujemy żywność tak duże jak tylko to możliwe powierzchnia uprawna się nie zmienia, bo wszystko co mogliśmy uprawiamy, a te zmiany klimatu one będą coraz bardziej ten rynek zaburzać, nawet jeżeli biuro u nas dalej będą te jabłka arbuzy to nie oznacza, że i nasze przyzwyczajenia czy możliwości się nie zmienia tak nasza ma nam tutaj już w Polsce tak patriotyczne teraz to spróbujmy inaczej na to spojrzeć na dziś pewnie w Polsce wydajemy w granicach 2030% naszych dochodów na żywność, gdy spojrzymy np. na pas Afryki północnej dam wydaje się około 80% dochodu dochodów na żywność zaburzenie zaburzenie gospodarki Żywnościowej w zasadzie stawia od razu pod ścianą wszystkie biedne kraje natomiast w naszym przypadku im więcej wydajemy na żywność tym mniej pieniędzy mamy na inne rzeczy w ten sposób zmienia się nasza zmienia się nasz komfort życia dobrze dla nas osiągalne wydajemy na żywność mamy wyższy komfort życia i pana przekroczeń no proszę jak może Brosza tylko przypomnieć sobie 2008 tam przykład przyczyną nie była zmiana klimatu tylko zwyczajnie tąpnięcie na giełdzie nowojorskiej wiemy dobrze co znamy co dobrze to historia pamiętamy gwałtowny wzrost cen ryżu albo może ktoś nie pamięta to to powiem, że bardzo mocno zdrożał nawet u nas na półkę z tym, że nie zauważyliśmy tego, bo Czyż nie jest jakimś elementem, który bardzo zwracamy uwagę natomiast cała Afryka Północna zapłonęła można powiedzieć, że zapłonęła z przyczyn politycznych można powiedzieć, że zapłonęła z różnych innych przyczyn, ale jeżeli ludzie w żołądkach mają mało jedzenia albo mniej jedzenia na pewno bardziej intensywnie myślą o zmianach łatwiej przekonać do różnych rozwiązań proszę też przypomnieć sobie 70 dziewiąty przepraszam 709 i 80 rok w Polsce to były lata, w których produkcja żywności była bardzo mocno zaburzona nawiasem mówiąc chłodne bardzo chłodne lata 80 roku pamiętamy co się wydarzyło i oczywiście możemy powiedzieć, że była cała masa uwarunkowań politycznych pragnienia wolności, ale demokracji natomiast często rząd kasie zaczyna bardzo dziękuję panie profesorze za dzisiejszą rozmowę pan prof. Bogdan chojnicki Uniwersytet przyrodniczy w Poznaniu dziękuję bardzo, teraz informacje po informacjach druga część magazynu EKG będziemy mówić może nie o kryzysie klimatycznym, ale trochę kryzysie politycznym i konsekwencjach ekonomicznych na myśli tutaj zmiany w Polsce ekonomia kapitał Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: EKG - EKONOMIA, KAPITAŁ, GOSPODARKA

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Podcasty TOK FM oraz radio TOK+Muzyka bez reklam - teraz 40% taniej w zimowej promocji!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA