REKLAMA

Pho, spring rollsy i Bánh mì czyli kulinarny Wietnam

TOK360 "Od kuchni"
Data emisji:
2021-08-10 18:20
Czas trwania:
05:06 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
dzień dobry Paulina Nawrocka dziś zabieram państwa kulinarną podróż chwilowo ze względu na obostrzenia związane z pandemią jest to podróż niemożliwa do natychmiastowej realizacji można jednak zainspirować się do gotowania kierunek moim zdaniem szalenie ekscytujące kulinarne, czyli Wietnam moją państwa przewodniczką jest inny Nguyen Wietnam, który mieszka w Warszawie zawodowo zajmuje się gastronomią zapytałam ją m.in. o to dlaczego Wietnam jest atrakcyjnym krajem dla Rozwiń » smakoszy w 1 charakteryzuje się właśnie duże świeżością mamy bardzo dużo się tak naprawdę bardzo dużo każde danie w praktyce jak byśmy zmienili Zhou mogłoby zmienić nazwę mógłby się stać innym dań tak naprawdę jeśli pojedziemy do Wietnamu to na pewno próbujcie wszystkie zawija, czyli zawianych naleśników ryżowym zawiany sałacie i do tych potraw podaje się najwięcej ilości się, bo odnosi tym właśnie charakteryzują później Wietnam jest różnorodna jest bardzo różnorodna, dlatego że Wietnam jest krajem wzdłuż południka na północy jest trochę im są inne warzywa na południe inne w środku są też inne przez to, że mamy całe Wybrzeża także, żeby też są inne na północy, gdzie jest mniejszy dostęp do morza przez to jest więcej słodkowodnych ryb, a na środkowy to tylko słono wodne ryby warto na pewno zjeść owoce morza robione na miejscu albo nawet na taki trik ty gdzie łowi się owoce morza od razu się go zjada wtedy zobaczycie, jaka jest różnica między świeżością taką dopiero co wyłowiono taką świeżością, który przyjeżdża przylatuje do Europy podobnie chyba jest z mięsem z tego co czytałam w Wietnamie tymczasowy obróbki bardzo szybki no jest szybkie ze względu też na to, że Wietnam jest stosunkowo biednym krajem i nie mamy tam tyle sprzętów, jakby logistyczny magazynowy więc, o co chodzi Rzeźnik rano ubija świnia i w południe ona już jest na bazarku zwykły człowiek nie robi zakupy na tydzień, bo nie ma sensu trzymać w lodówkach po pierwsze, te miasta stają się mniej, jakby świeże, a po drugie to jest tak blisko domu rzesze wychodzi to bazarku codziennie kupuje niema sensu przechowywania co koniecznie trzeba w Wietnamie zjeść takie kanoniczne klasyczne potrawy na pewno trzeba spróbować Fon, bo o tym co jest tak osławione na całym świecie, a w Wietnamie jest po prostu zrobione w niektórych miejscach naprawdę do perfekcji tylko czasami nie nie warto się wyrwać aż do takiego premium FAO najpierw trzeba jeszcze uliczny zrozumieć go testujemy jedzenie na Street budowy poziomie później dopiero przejdźmy do takim październikowym, a jeśli wyjechać akurat nie możemy im dowód na mocy teraz trudno, bo Azja i wciąż nie otworzyła się w dużej mierze dla turystów to co najlepiej sobie w domu zrobić, żeby ten smak Wietnamu przywołać najlepiej najłatwiej zrobić w domu Spring Rosy zawijane ciasto ryżowym różne składniki naprawdę jest klasyka natomiast w warunkach europejskiej możemy tam podmienić na innych rzeczy, który są dostępne w Polsce np. możemy tam dać marchewki ogórki sałatę zawsze tam jest makaron ryżowy jakiś tam element miasta, ale ktoś nie mięsa może używać tofu, a zmiana klasy jest boczek boczek krewetki są 2 klasyczne rzeczy i działy to wyróżnia właśnie swych głosów od rejonu nawet na północy podaje się z Rosy głównie z kolendrą na środkowy często podaje się z ananasa z bazylią pańską piersiową, a na południu z kolei często dają z takiej wziął z po smaku ryb wydaje mi, że te europejskie polskie smaki też bardzo trafiają mi tak no Polska, jakbym krajem kanapkowy i pani, jakby najbardziej to pasuje ma mieć tak naprawdę pozostałość francuskiego zajmowanie naszych terenów przez dawnych dawnych latach i oni jakby nauczyli nas robić świecie przez to, że Wietnam jest wilgotne, więc to bułka się różnie trochę od francuskiego ona jest pusta jest napęd trzymała jest chrupiąca i cokolwiek tam się nie włoży to będzie maszyn właśnie dzięki tej pani, bo skupiające w Polsce czasami się nie da uzyskać takiej szybkości nie za pomożemy, jakby rekompensować dobrym nadzienia intensywnym nadzieniem pasztetem karkówka pieczona albo schab pieczony elementem, który nie może zabraknąć pani to jest kolendra i raczej można dodawać People Stala happy marchewkami to na pewno będą sobie państwo sami w stanie zrobić bardzo pięknie dziękuję dziękuję Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: TOK360 "OD KUCHNI"

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Aż 60% taniej! Największa obniżka cen TOK FM Premium. Teraz podcastowe produkcje oryginalne, podcasty z audycji TOK FM oraz Radio TOK FM bez reklam z 60% zniżką!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA