REKLAMA

Pierogi, dobry chleb i miodobranie czyli o kulinarnych festiwalach

TOK360 "Od kuchni"
Data emisji:
2021-08-12 18:20
Czas trwania:
05:02 min.
Udostępnij:

Paulina Nawrocka zaprasza na przegląd polskich festiwali kulinarnych. Zdradza też inne sposoby na spędzenie wolnego czasu smacznie i w dobrym smaku.

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
Paulina Nawrocka witam się dziś państwem z małego rynku w Krakowie odbywa się tu dziewiętnasty festiwal pierogów potrwa do niedzieli codziennie do północy można próbować pyszności jest kilkanaście stoisk od smaku pierogów może naprawdę zakręcić się w głowie dzień dobry na co pani skusiła to jest Barski pierogi i 9 Mądro tak degustacji, jakie są ślady tak apetycznie to wasz pachnie dużo ze skwarkami co przygotować mamy pierogi z kaszą gryczaną z miętą i serem Rozwiń » oczywiście tradycyjne ruskie, ale z dodatkiem Bazyli, które są bardzo smaczne do tego tajskie, czyli z kurczakiem imbirem oraz pomarańczą i coś się cieszy największym wzięciem najpopularniejsze są stronie, ponieważ są ciekawe, bo mało osób chyba ja kiedykolwiek pierogi zrywam w tym roku to tradycyjnie bananami czekoladą wiśnia na słodko w serze Zborów com i nowość rabarbar białą czekoladą pani mamy taki plan, że chyba spróbujemy po prostu każdego z wojska, ale Kraków i pierogi to nie jest jedyna opcja na ten weekend dziś w Poznaniu wystartowała też piętnasta edycja ogólnopolskiego festiwalu dobrego smaku potrwa do niedzieli na Starym rynku i moc atrakcji czeka tam też na państwa jarmark dobrego smaku, na którym można skosztować serów z Wielkopolski czy Kaszub ryb z Pomorza i Mazur wędliny sękacze z Podlasia zaopatrzyć się miody przetwory prawdziwy chleb poza tym są warsztaty kulinarne dla całych rodzin konkurs nadanie ze śledzia pokazy szefów kuchni wiele innych atrakcji jeśli wolicie państwo bardziej kameralne imprezy to festiwal smaków Beskidu Wyspowego zaprasza w małopolskich położonych w przepięknym lesie są degustacje lokalnych produktów również pewności kameralna atmosfera, ale jeśli w ten weekend akurat gdy państwo się wybrać nie mogą oni na to mam radę oto co jeszcze można latem zrobić by miło spędzić czas w terenie z jedzeniem w tle pytała Magdalenę Tomaszewską golarek badaczka kultury kulinarnej możemy wyruszyć też szlakiem skansenów muzeów na otwartym powietrzu, który bardzo często możemy zobaczyć jak żyli ludzie różnych innych epokach bardzo często prezentują szeroką gamę informacji dotyczących życia codziennego możemy zobaczyć garnki sprzęty używane do obróbki zboża obróbki mleka bardzo często tego typu miejsc organizują również wydarzenia cykliczne związane z kalendarzem roczne np. wskazanie w Sierpcu wsi Mazowieckiej możemy wziąć udział w wykopkach zobaczyć jak wyglądało wykopywanie ziemniaków co wtedy podawano można zobaczyć jak wyrabiano masło, czyli tego typu rzeczy możemy też właśnie szukać kasy znak mamy muzea związane z kulturą żywienia jest muzeum obwarzanka w Krakowie pan muzeum piernika w Toruniu mamy muzeum Plewa i te miejsca również oferują bogatą ofertę edukacyjną, a także związaną z różnymi wydarzeniami, które możemy włączyć jako jeden z punktów naszej podróży myślę, że takim trochę niedocenianym, a całkiem ciekawym adresem dla poszukiwaczy smaków są różne lokalne wiejskie gminne festyny pikniki, bo tam bardzo często swoje stoiska mają koła gospodyń wiejskich oczywiście myślę, że tam też możemy zdobyć ciekawe informacje te panie bardzo chętnie opowiadał o tron dziedzictwo kulinarne i często możemy zapoznać się z potrawami, których nie zjemy innym regionie bardzo często są też dania związane z jakimś konkretnym domem myślę, że koła gospodyń wiejskich jak najbardziej ciekawe źródło informacji zresztą bardzo często wydają się też można spróbować skontaktować się z takim kołem i wybrać takie spotkanie w sezonie letnim wczesną jesiennym dobrym pomysłem są też imprezy z grzybami, które boi takie są organizowane w Polsce oczywiście mamy szeroki wybór, bo to nie tylko wina nie tylko chleb nie tylko pierniki, ale także grzybobranie zresztą dużą popularnością cieszą się wszelkiego rodzaju spotkania kursy festiwale poświęcone dzikim roślinom jadalnym oczywiście tutaj, żeby też w ten zakres wchodzą jak najbardziej myślę, że każdy amator znajdzie coś dla siebie dla osób, które bardziej chciałby się zagłębić kwestie historyczne związane z kulinariami też jest bardzo bogata oferta ze względu na to, że różne muzea chociażby muzeum pałac w Wilanowie czy muzeum na Wolinie organizuje różne wydarzenia związane też kulinaria w kat na woli nie mamy dobranie organizowane w sierpniu jest święto plonów mamy rekonstrukcje historyczne w różnych innych muzeach też warto poszukać tego typu rzeczy, bo one na pewno są bardzo rozwijające dla tych osób, które szukają takiego aspektu historycznego Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: TOK360 "OD KUCHNI"

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Podcasty TOK FM oraz internetowe radio TOK+Muzyka teraz 40% taniej. Wybierz pakiet Standardowy i słuchaj gdziekolwiek jesteś

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA