REKLAMA

Fenomen ulicznego jedzenia

TOK360 "Od kuchni"
Data emisji:
2021-08-13 18:20
Czas trwania:
05:12 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
dzień dobry Paulina Nawrocka kulinarne piątkę poświęcam trochę uwagi trendom nie inaczej będzie dziś pochyla się nad tematem fenomenu ulicznego jedzenia tzw. Street foodu zasadniczo Street to jedzenie uliczne zjadane w przelocie w biegu bez eleganckiej zastawę sporo jest Street foodu, który kojarzy się na narodową stany Zjednoczone z burgerami Belgia z frytkami Grecja szpital z warzywami mięsem Tajlandia ze smażonym Tajem wielka Brytania z rybą frytkami, a Niemcy nie tyle nawet Rozwiń » skóry warstwę co z kebabem typu toner, do którego szalonej popularności przyczyniła się zresztą mniejszość turecka często Street to jest taka kwintesencja smaków uwielbianych przez mieszkańców danego kraju nie należy jednak na pewno nie zawsze utożsamia Street foodu fast foodem, bo współcześnie naprawdę wiele miejsca z ulicznym jedzeniem dba o jakości serwuje bardzo dobre dania przygotowane sercami dbałością o szczegół osobiście uważam zresztą to za taki znak czasów rewolucji żywieniowej, której jesteśmy świadkami historycznie Street od pojawiał się szczególnie tam, gdzie następował masowy napływ ludności ze wsi do miasta sprzedaż żywności na ulicy stawała się często podstawowym zajęciem dla mieszkańców wsi nieprzygotowanych do podjęcia innej pracy słabo opłacani robotnicy też właśnie w takich miejscach zazwyczaj dbali siłą rzeczy, więc ta kultura rozwijała się na terenach mocno zurbanizowanych współcześnie Street wód jest przede wszystkim atrakcją turystyczną i opcją na tanie dla często bardzo smaczne jedzenie w podróży, a oto co w tym Street, choć takiego popularnego i dlaczego tak bardzo ludzi kusi pytam Marcina Wojta sika Azja parlament wykładowcę akademickiego specjalistę od Street foodu tak to ludzi pociąga Street foodzie chyba najbardziej to właśnie jego autentyczność prawdziwość jedynie proste naturalne jedzenie certa 1 dziś widzi, kto robi jedynie tanie i kojarzone z jakąś historią dłuższą po prostu to jest nieprawdziwe bardzo często nie są wcale wymyślne potrawy jest krótkie mniej to jest czasami 1 pozycja tak, że to jest charakterystyczne, zwłaszcza dla Street foodu w Azji w ogóle restauracji bardzo skupiają się na 1 daniu dlatego to nie jest dobry po prostu robią niejednokrotnie jak jest przecież przed przekazywany z pokolenia na pokolenie dopracowywany ludzie przychodzą nie do konkretnego miejsca jako przykład na konkretne dania osób, które już zawsze bardzo a jakie są najpopularniejsze takie dania właśnie Street budowę na świecie, więc takim daniem o rodowodzie z budowy tak naprawdę klimacie baśni ludowych Ramen zdecydowanie tu działa też się skupiać na 1 daniu zwykle restauracja miejsce terminem jednak parlament fenomen Ramen ma zdecydowanie Street ludowe korzenie różne też dania, które są formy, jaki właśnie kanapek każda nacja każde miejsce ma swoje charakterystyczne kanapki i Europy wagi w Ameryce Południowej to efekt wspólnych rzeczy są wietnamskie pan mi pan Kondeusz Palermo w jakiej emitent w Meksyku to zawsze łatwe do wzięcia jest dosyć oczywiście kanapki w takim sensie fenomenem amerykańskie burgery bliskowschodnich kebab polskie zapiekanki to wszystko ma Sweet ludowych korzeniach często do dzisiaj jest forma Street budowy sprzedawane, więc agent rzeczywiście to jest ta to wspólna takie były różnego rodzaju Street interesuje nie tylko jako jedzenie, ale też jako pomysł na życie, bo wiele osób po prostu postanawia rzucić korpo i np. robicie tak Super fajna tania bezpieczna bez ryzyka formę wypróbowania swoich sił tym czy naprawdę to się będzie podobało ludziom się będzie podobało to ja wymyśliłem dowodzą, że jest fajne poda takie stanowisko szyć budowy chce przetestować swój pomysł zobaczyć też zrobić tak przed biznesem zarobił pierwsze pieniądze, które potrzeby na odparcie natomiast rację faktycznie siadło no to na koniec porada, gdzie pojechać na Street od Warszawy bardzo polecam targowisku Bakalarska które, jakby kontynuacją targowiska na na stadion dziesięciolecia, który był absolutną legendą i tam ciągle jest dużo dużo miejsc w szczególnie wietnamskim bardzo autentyczny jedzenia w takiej formie mocno mocno w tym budowę, jeżeli nawet instrukcję budowy, chociaż są też panie z muzykami, których można sobie kupić po prostu wuzetka internetowa, która ma właśnie korzenie w tych Street ludowych miejsca zdecydowanie polecam targowiska Bakalarska na świecie bardzo polecam w Europie są teraz nie można podróżować po świecie można po Europie bardzo polecam Palermo Neapol pod tym względem autentycznego europejskiego Street pod boki jedynie z ulicy w dobre, a na świecie Singapur Pandora tam właśnie to jedynie uliczne w takich takich funkcji ćwiczy się postawie jest naprawdę dużo świetnych rzeczy Singapur nawet nagrodzonych dyskami myślenia dla mnie to są zdecydowanie to miejscówki, ale w Polsce można ulicznego jedzenia szukać dość wspomnieć o takich wyrokach z foodtrucków Gdańska bułkę ze śledziem podkarpackie prosiaki nowoczesnym wydaniu trzymać Anka po krakowsku, która śmiało może konkurować z burgerami smacznego Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: TOK360 "OD KUCHNI"

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Podcasty TOK FM oraz internetowe radio TOK+Muzyka teraz 40% taniej. Wybierz pakiet Standardowy i słuchaj gdziekolwiek jesteś

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA