REKLAMA

"Cztery składniki". Krótki kurs ekranizacji książek kucharskich (po nowemu)

Po sezonie
Data emisji:
2021-08-19 22:00
Audycja:
Czas trwania:
49:01 min.
Udostępnij:

Samin Nosrat, autorka bestsellerowej książki "Salt Fat Acid Heat", zaliczanej do grona najlepszych podręczników gotowana wszechczasów, tym razem w charakterze bohaterki serialu. Serialu, który niby przypomina książkę, ale ma się do niej, w gruncie rzeczy, nijak. Bo czy z przepisu na kurczaka w maślance naprawdę dałoby się uszyć serial?

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
Jakub Janiszewski Anna Malicka Bartosz Staszczyszyn to jest audycja po sezonie dzisiaj porozmawiamy o serialu no powiedziałbym dość specyficznym będącym chyba kombinacją programu telewizyjnego serialu Krajoznawczego oraz czegoś o gotowaniu, czyli o 4 odcinkowy serial zrealizowany przez Netfliksa na podstawie słynnej książki kucharskiej, jakiej sami inną strat książki kucharskiej, która nosiła tytuł sald fakt, iż hit hit 4 elementy, tłumacząc na Polski sól tłuszcz kwasy i Rozwiń » ciepło, czyli to co sami no strat sami Nostra uznaje za kluczowe w gotowaniu sami strat to jest Amerykanka irańskiego pochodzenia urodzona już w Kaliforni rodziców imigrantów, która zasłynęła po pierwsze, tą książką po drugiej fali tsunami dla New York Timesa o gotowaniu sami na straty w czasie gotowania w takich bardzo słynny restauracji amerykańskiej nazywający się pani Lis tytułowe, czyli pani SA tytułowy pani to jest postać filmu Marcela pani Jola, dlaczego już mocno zapomnianego reżysera francuskiego z lat trzydziestych czterdziestych tam pojawiał się w kilku produkcjach jak i honor Panic i ponieważ restauracja się pani z założona w latach siedemdziesiątych przez niejaką, ale złotych oraz przez przypomina okresie nazywał to filmoznawca z Berkeley University, więc jeszcze wszystko przed wami w kwestii jest możecie zostać kucharzami pani jest bardzo znana restauracja w Kalifornii, która praktykuje taki takie podejście do kuchni jako czegoś co powinno być swojskie co powinno być przyjazne i czemu powinny przyświecać takie powiedziałbym taka filozofia zostaje na bilety, czyli pewnej pewnego zrównoważenia czy np. nie kupujemy Przemysłowo hodowanych kurczaków tylko mamy umówionych producentów, które poza, którzy pozwalają, zanim kurczak wizję ruchu pozwalają się choćby cieszy trochę życie by pobiegać potrafiono tak mówi oczywiście przenośnie, ale generalnie chodzi o to, żeby to wszystko było bardziej przyjazne Eko i właśnie nieskażone przemysłową produkcję tak niszczącą i pani dzisiaj bardzo jak złoty Erste to są bardzo znane postaci dla takiej wydział kultury kulinarnej Stanów zjednoczonych i to nie nie jest przypadek akurat tam właśnie się sami ostro najpierw pojawiła tam uczyła gotowania, a potem część tego gotowania we włoszech skutkiem czego powstała książka, która jest też niezwykłą książkę kucharską to nie jest taka książka jak np. nie wiem Julia Child, czyli masa przepisów jak tam zrobić nie wiem wołowinę po drugą szkół tylko to jest książka, która trochę próbuje opisywać procesy, które powinny zachodzić w kuchni tak, żeby to jedzenie było okej tak jak sami strat widzi jak NATO postrzega dlatego np. że ktoś z państwa tę książkę miał w ręku to wieża nasze dzieli na 2 części pierwsza część właśnie o o tym jak sól ciepło kwas i tłuszcz wpływają na smak i to właśnie taka trochę no może nie naukowa, ale pewien wywód powiedziałbym taki bardziej natury ogólnej, a dopiero w drugiej części są przepisy, na które wszyscy tak bardzo liczą czekają to co się wydarzyło w tym serialu bardzo ciekawe, dlatego że ten serial z prób próbuje nam sprzedać to co sami strat napisała w zupełnie jeszcze nowej postaci, czyli tak powiedziałem połączenia programu gotowaniu programem podróżniczym jeszcze do tego z elementami przynajmniej jakiegoś tam jakieś tam przepisy Logi, bo pewnie parę rzeczy można stamtąd wyciągnąć, jeżeli ktoś nie boi gotować to może się zainspirować tymi 44 odcinkami jest dość ciekawe w swojej formie takie mam wrażenie bardzo to pokazuje w jaki sposób dzisiaj robi się seriale Lifestyle Love takie seriale właśnie gotowaniu architekturze urządzaniu domu tak, że takie połączenie czegoś co telewizja wypracowała już dawno temu, czyli zabierzemy państwa nie wypadł z Meksyku tam się dużo gotuje z limonką, czyli Kwaśny smak jest bardzo szeroko praktykowany i zabierzemy państwa nie wiem np. do Japonii, bo tam smak umami albo do Włoch, bo tam nie wiadomo dość tłusta kuchnia i będziemy na tej podstawie coś kombinowali i to jest rzeczywiście myślę interesujące znaczy to się ogląda z pewnym zaciekawieniem, choć muszę powiedzieć, że będą zafascynowany, że Samir Nasri została gwiazdą telewizji, bo to jest anty telewizyjna postać tak powiedział tak największej ogólności mówiąc, ale może macie inne zdanie jak to się w ogóle oglądało waszym zdaniem ja bym zaczęła tego, że to rzeczywiście jest bardzo symptomatyczny program na tle tego co się dzieje w telewizji jak zmienia się w ogóle program myślenia o programach kulinarnych w telewizji takim szerszym sensie to co mówi, że to jest serial, który jest robiony tak jak programy Lifestyle owe ja bym jeszcze dodać drugą stronę to jest bardzo zmieniła się podejście do tego czym jest w ogóle program kulinarny, bo to, że to są programy, które są Super popularne właściwie, odkąd telewizja zaczęła istnieć, gdyż tam w latach pięćdziesiątych tak tak w szerszym myśleniu o od zawsze były programy kulinarne uważało się że, że kuchnia to jest miejsce, gdzie telewizor stoi z kuchnią stale IQ w kuchni gotowało razem z telewizorem chcą się to nie tylko w stanach Zjednoczonych, chyba że ktoś telewizor w salonie wtedy mieć takie sceny jak zdaje się wielu poniedziałkowych tak jak to było w Polsce mówi o perspektywy amerykańskiej, gdzie telewizor był takim towarzyszem codziennych zmagań kucharek z kolejnymi posiłkami i bardzo długo telewizja czy mogę takie programy były nudnawe to znaczy rzeczywiście ktoś gotował się przy przyglądaliśmy, ale oczywiście to jest jakby nawet trudno nazwać gatunkiem, chociaż to jest jakiś taki osobny nurt w telewizji ze swoimi gwiazdami ze swoimi autorytetami jeszcze do tego w tym takim trikiem, który zawsze wszystkich potwornie irytował ja to już mam gotową radę, ale myślę, że tak telewizja w jakim sensie trochę się znudziła, chociaż popularność nie wiem znajdzie liczy czy w, zwłaszcza Brytyjczycy tutaj w ostatnim czasie górują czy Jamiego Oliviera, który gotuje i właśnie zmienił mentalność Brytyjczyków i nauczył Brytyjczyków gotować za to jest to jest to jest takie absolutnie fascynujące elementy i fascynujące postacie, które zmieniły telewizję, ale też w pewnym sensie mentalność nas Seco jako ludzi Zachodu, bo w pewnym momencie takie programy stały się po prostu no nie chcę powiedzieć, że nudna ale, ale zbyt powtarzalne i kiedy ogląda się takie telewizje, gdzie przepisy są głównym elementem czy przygotowanie głównym elementem coraz więcej programów takich jak jak ten serial to znaczy bardziej uczących życia i kuchni jak i wprowadza takiego myślenia o kuchni jako części naszego naszej codzienności naszego życia niż rzeczywiście uczącej gotować i Car i nawet z sędziami Olivier też pojechał sobie do Włoch i też uczył jak robić makaron, czyli wszystko to jest chyba obowiązkowy punkt programu nawet my mamy przecież naszego Makłowicz, który zwiedził cały świat, żeby gotować w różnych zakątkach świata, ale myślę, że tak mówiąc już poważnie w to jest część to jest jakiś w jakim sensie pokazuje naszą mentalność to znaczy wyszliśmy trochę kuchni chcemy poznawać kuchnie świata i taką jakąś filozofię gotowania tego czym przygotowanie współczesna jest oczywiście pewnie moda pewnie przemienia albo zamieni się coś innego, ale ten pęd ten króciutki serial myślę jest odpryskiem właśnie takiego myślenia takiego nowoczesnej telewizji, która się skupia na bardziej na filozofii jedzenia i tego czym jest jedzenie gotowanie, a nie tylko już na nas samych przepisach tak to jest ciekawe w w tym właśnie program właśnie czy serialu, bo nie wiem jak klasyfikować do końca albo serial raczej dokumentalne o kuchni aniżeli program to co jest ciekawe, że on z drzewa pewną taką modę to jest od paru lat bardzo obecny na fakt szefowania samego jedzenia jako właśnie takiego elementu, który wymaga dopracowania jest bardzo finezyjny to znaczy taka kulturoznawca wyprawa i to co mnie tutaj urzekło, mimo że nie byłem przekonany prawdę mówiąc do tego tytułu jakieś obawiałem się bardzo to będzie to co mnie urzekło to bardzo ciekawe dla kogoś, kto jest intencja strony światem jego różnorodnością jak pewnymi cechami różnych kultur dla mnie te wszystkie Niewiem co teraz tych potem produkuje się z ekskluzywną sól to jest coś bardzo ciekawego, o czym miałem pojęcia powinien fakt, że po pierwszym odcinku postanowiłem, że czemu ja nie jestem włożyli oni właśnie wszystkim makaronów, ale oczywiście jest to program, który łączy te ten kulinarny zapał jakąś taką wiedzę o świecie też przy okazji przemyca i różnych różnym podejściu do do kultury do myślenia kuchni do myślenia o rodzinność np. to bardzo interesujące w nim rzeczywiście mam poczucie to jest dużo bardziej taki program właśnie kulturoznawczyni kulinarny, a przy okazji oczywiście można się dowiedzieć paru bardzo ciekawych rzeczy już stricte dotyczących gotowania, ale też tych 4 składników, które właśnie są tytułowymi składnikami w tym serialu, ale ja bym chciał trochę porozmawiać formy tutaj, bo my się wydaje to bardzo ciekawe w jaki sposób udało się wyjść z gotowaniem ze studia telewizyjnego czy nawet takiej konwencji programu dokumentalnego zrobić coś co jest trochę tej sami in trochę gotowanie jako takim trochę o tych procesach, które rzeczywiście podczas gotowania zachodzą czy to co na swoje szczęście, że biła to jest naprawdę to jest naprawdę to nie jest ekranizacja książki jest jakby poziom do robienie czegoś do tego tytułu jak robienie pewnych boków tak jak rozbudowanie książkę jako wehikuł taki popkulturowy kulturowy czy Mark marketingowe można powiedzieć jak Platforma, do której można dostawić jeszcze spotka, do której można zostawić film to się właśnie wydarzyło to, że zostawiono 4 odcinki, które są pewnym ilustracjami do tych kluczowych tez, które na swojej książce stawia bardzo ciekawie ten ten sposób w jaki te rzeczy połączono to znaczy wystawcami, która ma być taką naszą przewodniczką narratorką one miejscami dla mnie nieznośna i bardziej irytujący dlatego żona ma taką kalifornijską nagrań kalifornijską moduł nasz mistrz do widza to znaczy my tego nie teoretycznie nie odbieramy jako mistrz cenione taka weselu wódka tak wybucha tym swoim śmiechem co chwilę to lepsze potwornie wprost sztuczne jak przeczytałem wywiad z nią dla yorka ratusz w ogóle byłem przekonany, że to jest sztuczne po prostu, dlatego że ona w ogóle się latami leczyła depresji zdaje się dalej się leczy, więc ten rechocze, którą tak łatwo wpada chyba bardziej nerwowy niż rzeczywiście szczery i terminy, które robi zeza, które tam stawy są takie dla mnie na wyrost, jakby nie przyciąga bohaterka nie ciekawi to co ma dopowiedzenia natomiast zmyślona nie podoba jako osoba, która ma, jakby telewizyjnie mnie przytrzymać przed ekranem nawet wydaje mi się odpychająca miejscami nie ale jakby sam zamysł taki śmiały naprawdę taki na podpis pod pełnymi żaglami, żeby tutaj z tytułu rozmowy o jedzeniu pojedziemy do Japonii i do Włoch, gdzie tam jeszcze to, że wydaje na swój sposób imponujące i fajne, że ta w taki sposób można do tego tematu podejść równocześnie właśnie nie odchodząc aż tak daleko, bo to nie jest nasza Bartek, że to jest ten element kulturoznawcze jest, że to nie jest program kulturoznawca jedzeniu trzeba podejść do żywności czy podejście do jedzenia to jest jednak bardzo użytkowe to jest takie dla widza, który pewnie bardziej Amerykaninem Polakiem, ale w sumie Polak też tego globalnego widza Zachodu tak powiedział tak sobie wyobrazić takiego człowieka i to jest interesujące w jaki sposób osiągnięto tu widać bardzo dużo pracy takie Rzemieślniczej telewizyjną filmowej właśnie czy i to jest coś, o czym często rozmawiamy też zrobił bardzo takie hybryda silne, że z 1 strony widać, że to jest produkcja telewizyjna, ale zarazem środki coraz częściej są filmowe prawda jakiś jazdy kamery jakieś filmowanie z drona jak taka próba przeniesienia tej sytuacji, którą obsadzono daną sami na taką na w jak taką fantazję o np. wakacjach w Toskanii prawda czy słynny wątek romantycznych filmów kobiecych prawda przeróżnych, że to się to wplata splata się takie elementy innych kontekstów konwencji właśnie kinowych po to, żeby nadać tej historii większego dla większego rozpędu, że to się trochę zaczyna robić miejscami podobne uwaga uwaga do 1 modelka już niemalże to jest to takie tak jak taka próba grania na pewnych skojarzeniach z nie smakować życia złe z doświadczaniem, jakby jakiś pełni przeżywaniem czegoś ważnego, choć teoretycznie mówimy o tym co mamy należy w zasadzie jest mało znaczące właśnie nie celebry tą takie rzeczy takie Lola Sloane i tam nie wiem co jeszcze lało, że ja w ogóle myślę że, że tutaj odbiorcą nie jestem pewna czy to jest rzeczywiście widz zachodni ja dla mnie to jest jednak przede wszystkim widz amerykański, dla których dla, którego dużo większym stopniu chyba niż dla nas Europejczyków jest Włochy są to królestwem tego tego romantyzmu makarony PS to te są zapachy, które są tektury, których trzeba dotknąć na żywność do Francji nie pojechała dziwne, że dobre, ale na pewno drugi sezon stał za pierwsze to Japonia z kolei to jest takie miejsce, gdzie właśnie odnajdziesz harmonię odnajdzie SZ ducha ducha ducha tak zdecydowanie ale, chociaż muszę powiedzieć, że rzeczywiście odcinek soli bardzo się polował i trochę burzy moją koncepcję ale, ale w dalszym ciągu uważam, że to są takie miejsca ikoniczne, zwłaszcza w myśleniu amerykańskim nawet Meksyk tutaj jest pokazany jako ten kraj, który zobaczy się tuż tuż obok 3 takie Czechy tak takie tuż obok was jest biedny kraj, gdzie możecie nowohucianie o owadach odpowie spróbować jeśli żyjecie właśnie zastrzelono w Lesznie bojową tego wątku nie ma tutaj wszyscy wszystko jak mogą was ewentualnie ciąć otruć, ale zobaczcie jak jak każdy z tych odcinków jest skonstruowany też pod tym kątem wszystko kończy się wspólnym jedzeniem Bieszczadami biesiada we włoszech biesiada w Meksyku takie tak jest rzeczywiście celebrowanie życia, ale bardzo specyficzny sposób mnie się podoba, ale też mogę zrozumieć czy widzów, dla których to może być wdrażające lśniące chciałam powiedzieć no tak dokładnie w i bodziec, bo tutaj to ten schemat jest jest jakimś takim cały czas lejtmotywem, do którego powracamy i aż by się chciało trochę dłużej posiedzieć do Japonii zobaczyć morze to jest może to jest nie tylko sól może tam jest coś więcej jest jakoś inaczej może nie tylko ryby i stąd ta podróż kulturoznawca ja ja bym ja bym tam dłużej posiedział, niemniej jednak jako krótki bardzo atrakcyjny produkt uważam, że ten teren bardzo ciekawy, ale też jest jednym z elementów takiej w ogóle naszej kultury naszego myślenia o tym jak jak jak wygląda współczesne jedzenie jak ja jak jak ta filozofia w gotowanie no funkcjonuje w różnych na świecie po prostu żyjemy powiedział, że to raczej jest o tym jak to się zmieniło, dlatego że w latach dziewięćdziesiątych na niedzielę by nie zrobiła takiego filmu nie obwieszczenie było możliwe ani Amy Oliver ani żadna z postaci, którą wymieniła to znaczy to się stało teraz i oczywiście to jest jakby zasługa samej osadzona tak oryginalną książkę kucharską napisała trzeba powiedzieć jest książka bardzo wyjątkowa na tle tego co w ogóle się produkuje ona jest nie bez powodu zaliczana do Top ten wszechczasów jeśli chodzi o książki Colina kulinarne Kucharski w stanach i nie bez powodu była na liście bestsellerów New York Timesa też nie bez powodu, jakby York Times tyle czasu sami strat, jakie kooperatywy był, więc to wszystko wydarzyło nieprzypadkowo to jest jednak wokół bardzo oryginalnego podejścia ciekawej osoby, bo sami Nostra jest warto powiedzieć o tym filolog szkoły oraz skończył anglistykę Barclay jak i fascynacja żarciem może się właśnie wizyty szefa wsi Pani Senator po prostu poszła z rodziną takiej wszystko smakowało decyzja, że tu chce poznać te 3 się dowiedzieć jak to się robi ja bym Doda jeszcze 1 element, który tutaj co prawda w tym serialu nie pada, ale jestem przekonana, że ma wpływ na wciąż gdzieś tam w tle może się pojawią rzeczywiście to jest jej korzenie rodziny, ponieważ Iran jest bardzo specyficznym miejscem, gdzie jedzenie pełni bardzo ważną rolę w takim scalanie ludzi, ponieważ w Iranie jedzenie swoją drogą dla nas bardzo subtelne tamte smaki są tam nie ma ostrych przypraw wszystko jest delikatne wszystkie oparte na takich niuansach wiecie woda Różana jako najbardziej czy płatki róż jako jako najbardziej wysublimowane wysublimowana przeprawa, ale wspólne jedzenie pełni rolę dużo ważniejszą niż niższe we współczesnej kulturze amerykańskiej właśnie zachodniej to jest coś ważnego tam w momencie kiedy, kiedy dostaniesz pestki granatu to znaczy, że Rze że, gdy jesteś powitany w domu Jana jak ten element wyciągana w 0101. plan oczywiście ona jest Amerykanką i to nie ma tutaj co do co do MEN chyba nikt nie ma co do tego wątpliwości, ale jest ona może ona ma, ale gdzieś też też w ten ostatni odcinek, gdzie one się spotyka matkę jesteś taki specyficzny, ale w, ale chciał sam powiedzieć, że wydaje się, że korzenia wpływają na jej rozumienie jedzenia jako właśnie pewnej formy kultury na pewno natomiast czy tylko to, odnosząc się do tego, że nikt nie ma wątpliwości ona ma może rzeczywiście to ciekawe co mówiła swoim doświadczaniu, jakby świata amerykańskiego przez perspektywę domów, które się wydawało nam to takie klasyczne doświadczenie dziecka imigrantów, gdzie kraj pochodzenia rodziców jest wynoszony do rangi mitycznego raju, w którym wszystko jest wspaniałe smaki są intensywne zapachy cudowne widoki niezapomniane, po czym trafia aż do tego Iranu jak już nastolatek nic się nie podoba smaki są takie widoki takie wszystko jest takie, żeby takiej ewidencji takiej takie rozdwojenie jaźni dzieci imigrantów bardzo częste ten mały Iran, które budują rodzice nagle się okazuje zupełnie nie przystawała do żadnego rzeczywistego Iran to po prostu są opowieści 1001 nocy, więc one ciekawą postacią jest przez to myślę, że przez traumę jest jakaś trauma nie wiedzieć, dokąd dokładnie, skąd jest nie myśli poczucia głębokiego zakorzenienia w rzeczywistości, w której się czy urodził to jest jakiś to jest jakiś taki potencjał na jakiś kryzys tożsamościowy siano rzeczy taki doświadczyła co też uczniom ciekawą myślę, ale pewnie pewnie w jeszcze się już ostatnia rzecz wydaje się, że Iran też jest takim Persowie, którzy emigrują wyjeżdżając z Iranu są w sytuacji to jest zupełnie inna emigracja niż taka migracja my sobie możemy wyobrazić to jest emigracja z splątane rozmaitymi politycznymi konfliktami bardzo wiele Persów tak wspomina swój kraj właśnie którzy, którzy już są tam w którymś pokoleniu wystarczy wspomnieć czy autorkę Persepolis dokładnie tak samo wspomina ten Krawiec jest też bardzo specyficzne dla Persów w ogóle, ale czy i to pewnie powoduje, że ta mieszanka, której mówi się jeszcze bardziej wybuchowa niż w przypadku emigrantów innych krajów, bo to jest jeszcze tak znowu dorzuca, że rodzice ostatnie wyjechali z powodu z powodu rewolucji oni wyjechali z powodów religijnych wcześniej skutkiem czego ich migracja jest inna niż ta emigracja choćby autorki Persepolis, ponieważ ona też nie mogę na to, że ten mówi, że nie mogła się odnaleźć w tym świecie migrantów z jakby z o jak powiedzieć z rozdania Rezy Pahlawiego tak, a tylko też, jakby byli osobno, że chodzi o to, że to było takie już osobno osobno pod wieloma względami i myślę że, toteż mogło jakoś tam leczone tym barze to jest takie będziemy teraz analizowali biografia kucharki, żeby ustalić, dlaczego ona takie dzieła popełniła, ale z drugiej strony jest to też jak Boże jakież to jest osiągnięcie przez dobrą książkę kucharską tyle się tego wydaje Teresie tego robić to jednak w większości wypadków przechodzi bez Echa zrobienie czegoś co ma taki rozgłos sektor zdrowia na straty na pewno no dużo tak dużym dużą sprawą myślę, że to co powiedziałeś o jest mu się kocha jest nie bez racji, że to jest kolejny etap pewnej mody na kulinaria też popkulturze, bo jakiś temu okazję wpisać też przyglądać temu jak by jak rzeczywiście jak zachowa zachodzi synergia między popularnością kultury kulinarnej i po kurs po kulturze w serialu chociażby to jest coś co ciągnie z nami od bardzo dawno najpopularniejsza w stanach książka Kucharska przez wiele lat to była książka wydana w czterdziestym roku po Przeminęło z wiatrem, bo to przepisy Przeminęło z wiatrem i autobusy bestseller w tamtym czasie powinien się Jurija Czajki cała reszta, ale też seriale na odwrót prawda powrót, wliczając w kinie także Streep prawdę wali Giulia, ale też to co ustnej lata obserwowaliśmy to było to, że ta kulinarna kultura zaszczepiła się w niej w serialowym świecie bardzo intensywnie też przekładało na to jak szybko sprzedawały pewne rzeczy książki kucharskie była książka Kucharska wydana zresztą również u nas mamią akurat przepisy z rodziny Soprano Rosie oczywiście uszanowałem gotowałem z ITI Karmel tak, ale są ta książka została przez autorkę wcześniej pełnił Airbus 5 innych książek kucharskich i one miały średnio przez państwo 30 000 egzemplarzy tam się sprzedała 300 000 egzemplarzy samych Stanach, więc to pokazuje jak też kultura napędza to możemy też kupić przepisy z gry o tron, mimo że George Martin twierdzi, że oni nie brał w ogóle pod uwagę tego to jest zjadliwe, więc zajmie to jak bardzo to kultura i kulinaria się wzajemnie napędzają jak też pracującym popularność to jest 1 ciekawa rzecz to właśnie fetysz zwany jedzenia porno twórców w tym momencie stało się zjawiskiem kulturowym jak wygląda Hannibala serial Hannibal, który to, pomijając fakt, że anty rasistowskiego mięsa, które w zamrażarce, ale te dania są dziełami sztuki ma na to się to na pewno okazywane ta Solar to jest fotografowane także nie mamy co SEK sesje modowe no to wygląda po prostu jakieś arcydzieł małe, więc myślę, że ten serial w pewnym sensie ten dokumentalny o tym mówimy przenosi, jakby nas na kolejny etap tak jak mieliśmy re Makowicz ów okresu byśmy w studiu telewizyjnym przygotował byliśmy na Master szefa, gdzie to studia trwały rywalizację teraz wchodzimy właśnie w call to jest świadectwo tej nowej epoki, czyli właśnie tego w wychodzimy właśnie ze studia wchodzimy do domów były to każdy odcinek kończy to biesiada, żeby taką właśnie iluzję pewnego ciepłą domową ości, ale też właśnie tego czym podziała się tego, że to ma być serial, który namawia do takich świadomego korzystania z życia korzystania z kuchni jako 1 przejawu prawie 2 obecnie, że to, jakie jest nawet się staje się symbolem celebrowania życia i myślę, że to jest taki kolejny etap pytanie gdzie, dokąd pójdziemy z tą tą modą, bo on również korzystać tak rozbudowany segment dzisiaj właśnie sprawdziłem z ciekawości jak piszemy jak kulinarny na Netflixie to nam wychodziło wrzucała podstrona tytułów to jest szaleństwo stworzymy włącznie z serialem gotowanie po marihuanie, więc wrażenie, że te drogi kulinarnych Mistrzów wjadą to są bardzo dziwny minister to prawda też powstają takie filmy, które opowiadają nie wiem o załamanych kucharza prawda, którzy byli kiedyś mistrzami byli na topie potem coś tam jakby toteż, jakby zaczyna wchodzić takie bardziej personalne historię wrażenie, że w Polsce takim taką próbą oczywiście zagarnięcia tego rynku poza Magdą Gessler, która też, jakie leki takie wejście robionym przez TVN chyba trudne Tworek z serialu, który był bardzo klasycznym takim właśnie przepisowym gotowaniem w studiu czy nawet być może mniej w domu rośnie dokładnie, który nazwał sexy kuchnia Magdy Gessler i tam też taki pomysł, żeby tutaj znajdziemy jakiś bardziej ogólny trikiem będzie miała być taka kuchnia, a wprost, jaka nadal nic z tego nie wyszło na radarze jest azot pietruszce naprawdę po prostu człowiek hasłem posługa wszystko opada ale ale by kombinowali kombinowali wokół jedzenia, żeby nadać jakiś innych znaczeń niewątpliwie tak to niewątpliwie w tej chwili bardzo duży wysiłek telewizyjny tak powiedział być może dzieje się to po prostu, dlatego że gotowanie jest jednak niewiele lub przygód, które jeszcze ludziom Zachodu zostały generalnie pytanie, które sobie zadajemy, która jest być może taki najbardziej otwartym pytaniem każdego dnia jest dziś zje bywa co reszta jest niestety dość przewidywalna miał rok, ale też tutaj śmieję, ale myślę, że moda na gotowanie też trochę ewoluowała, że teraz trochę inaczej podchodzimy do gotowania należy właśnie wolniej inaczej to nie jest kraj zupełnie inaczej szukanie właśnie dziwnych smaków spotkania z przyjaciółmi ten ten serial też oddaje w taką no jak zapowiedź hipsterskie, ale trudno mi Józef cela była prawda hipsterskie modę na na taki gotowanie świadome czy w ogóle jedzenie świadome i właściwie ja sama temu ulegam chyba nie ma w tym w tym niczego złego tak naprawdę, ale sądzę, że te programy są takie, dlatego że nagle z zaczęliśmy poszukiwać w jedzeniu czegoś więcej już nie wystarczy posolić solą już to musi być różowa albo sól himalajska albo jeśli to mam nadzieję nie to samo albo albo Polska itd. itd. czyli czyli, gdy staliśmy się też zupełnie innymi konsumentami kultury gotowania co ten i ten serial jest właśnie odzwierciedleniem takiej mody jeszcze tylko chciałem powiedzieć, że kiedy Kuba nas zaprosi do tego byśmy ten serial dzieli na warsztat ligowe, jeżeli jak zobaczyłem, że to nie znałem w ogóle ani z autorki ani tego zjawiska jej książki widziałem tylko, że tytuł właśnie się ratusz sól temperatura myślę najpierw, że to będzie kolejny taki interwencyjny materiał jak wiecie jak dokumentacja tak to się, że w McDonaldzie w analizie muszę zdrowie posypało nie Otóż sól stanowią hut Group już katastrofa dokładnie Atu okazało się, że jest wręcz celebracja zachwyt nad tym co ten tusz potrafi wnieść nie ukrywam bardzo ucieszyłem faktur, zwłaszcza że nie trzeba przekonywać do szóstej włoskich potraw a, ale poczułem się rozgrzeszony dzięki temu filmowi wielu, mimo że jestem ignorantem kulinarnym akurat ten pierwszy odcinek władz co najmniej wpłynął bardzo mocno, a to się jak dziś mam wrażenie interesujące się z 1 strony tę, że ta kultura Lofoty hipsterskie może być właśnie z 1 strony taka takim trochę wiązaniem w gwizdek, jakby na i tak wzywaniem, żeby uważać nie jest McDonalda, jakby żywić sałatą można sobie coś takiego może zrobić coś co będzie interesujące będzie nie będzie drażniło zresztą hipsterskie już taką, bo realizatorzy kością latem nie ma w ogóle tego tonu i jakkolwiek byłbym nie wiem pewnie nie hipster to nie jest najbardziej moją cechą charakteru to tutaj nie boli ten ten hipster Kieres i mam przecież tego też pewien wdzięk dzięki temu, że nawet autorka to rzeczywiście perlisty śmiech jest nieznośne, ale z drugiej strony, jakby ci ludzie, z którymi się tam spotykamy jak ich prawdziwość jest bardzo czekała rzeczywiście to oni też w pewnym momencie wchodzą pewne elektrony im przypisuje, kiedy obserwujemy tego hodowcy świń, które tam zgrywa wielkiego filozofa do tematu tłuszczu z 2 jest to bardzo zabawne, bo widzę, że ten człowiek absolutnie w Iranie do tego podchodzi już powiedzieć, że ten luz jakaś taka lekkość tego serialu to jest coś co niejako kulinarnego gwarant jakości niezupełnie zainteresowany tego typu treściami jakoś urzekło to prawda, bo rzeczywiście zrobione na wydechu to nie jest jakieś zadań i pewnie jakieś takie straszliwie męcząca tylko to jest coś co można obejrzeć jakiegoś rodzaju przyjemnością, a ile się właśnie ma luz na nas za samo sami, która tak jak mówię dla mnie nie jest postacią telewizyjną absolutnie im mniej tym lepiej, ale to co w ogóle mnie zastanowiło jak słucham siebie ranne to pomyślę sobie, że rzeczywiście trzeba pamiętać o tym jak się mocno zmieniło podejście do gotowania i to bardzo krótkim czasie jeśli chodzi o Polskę pewnie stany Zjednoczone miały dłuższy rozbieg wielka Brytania czy Francja już w ogóle czy Włochy o tyle by Polska to jest jakaś nie wiem wysokich w zasadzie erupcja fascynacji gotowaniem, bo przypomnijmy sobie lata osiemdziesiąte wreszcie gotowanie było takim takim podłym zajęciem dla mam babć niech one pójdą do kuchni coś tam rzeźbią generalnie niby były takie domy, w których tak o taki sam smokami i wychwalano te zadania, ale to było coś podłego raczej także gotowanie stanie przy garach było rzeczą podłą i dla osoby niemające większych ambicji albo wrobiony w to tak tak postrzegano, kto się zmieniło coś co dzisiaj w zasadzie wyznacznikiem jak już obycia jakiegoś talentu jakiegoś rodzaju powiedziałbym umiejętności, którą należy posiadać osoba, która nic nie umie ugotować z traktowana tak jak taki trochę taki przegub to trzeba powiedzieć, że tak zupełnie nic tak zupełnie nic, a jeszcze w latach myśl 837 można było taką osobę postrzegać jako osoby zaś oddaje rzeczom wyższym jako kogoś, kto właśnie nie marnuje czasu jakieś tam bzdury prawdach coś zje tam idzie do książek, a teraz nie teraz jakby to już jest opowieść o tym, że jeśli masz być Bowie wątpię to powinien wyjść stanąć przy garach i zrobić coś, żeby ludzi tak urzekł sprawdza i uwieść, więc jest zmiana totalna plus oczywiście to, że faktycznie cały czas jesteśmy takim etapie odkrywania różnych powiedziałbym ingrediencje kulinarnych niekoniecznie nam to dobrze idzie np. nie wiem czy bardzo ciekawi jak wychodzi tak jakby tak, jakby naprawdę szczerze jak Biedronka powiedziała jak jej idzie czy ten tamten taki dyskont najbardziej masowe dla przeciętnego Polaka jak i sprzedawanie nie wiem anchois albo np. jakiś takich rzeczy, które są już bardzo mocno zapisane w popkulturze świadomości, ale niekoniecznie ludzie wiedzą co z tym robić, bo może wiedzieć coś takiego jest słyszeć o tym tysiące razy niekoniecznie wiesz jak to użyć jak to smakuje, z czym to łączyć jak się to w ogóle je, więc nie bardzo interesuje, jakby to rzeczywiście wyglądało w takim życiu codziennym, ale niewątpliwie aspiracje zgłasza elitarne aspiracje są bardzo w tej chwili wokół bycia smakosze bycia znawcą kuchni taki, ale dla nas też jest powrót do takiego powiedziałabym takich lokalnych miłości do lokalnych potraw tutaj ona jedzie, żeby zobaczyć jak włoska babcia robi makaron, a w Polsce to jest zrób sobie sam ogórki, bo przecież już niemożna jeść kiszonych ogórków ze sklepu trzeba samemu kisić jak to jest to to myślę, że to jest element, który takiego, ale to jest do lokalności czy u nas jest cały czas taka opowieść pierogi Jakuba opcji prawda czy, jaką mamy też troszeczkę taka nuta natomiast w stanach to jest właśnie to, o czym teraz mówisz, czyli jak ta noc na cała robi pesto to jest właśnie to co forsowała Alice Waters i pani, ale to zawsze było elitarne czy czarny świat, jeżeli ktoś z państwa ma czas i chęć to warto sobie znaleźć na ciebie jakiś wywiad zawisła też poznać jak ona mówi, bo to też jest film Leszka tym razem Francuzka też daje się w obecnej albo jakieś bardzo dobrym Uniwersytecie mamy zmiany mówi jak dama to jest kobieta, która całe życie prowadziła restaurację łącznie z tym, że sama tam smażyła steki przez jakiś czas określony chyba pojawia w tym serialu no właśnie tam się Nostra śmieje z jej nożyka, które w takim krótkim scyzorykiem to jest ulubiony właśnie to jest ona mówi to jest już tej słynnej gali złotych, czyli jak on tam funkcjonuje jako w pewnym sensie synonim takiej wysokiej dobrze zrobionej kuchni, choć równocześnie Pańskiej bardzo drogą restaurację to nie jest restauracja to też ważne dla tego serialu to nie jest restauracja 3 Gwiazdkowa przewodnika myślę oni mieli 1 gwiazdkę w ogóle olewają cały ten ten biznes przewodnikowi to jest jakby inne podejście do gotowania gotowanie ma być dostępne, choć równocześnie Rączka złoty mówi w wywiadach, że to co oni robią się pani to, bo to nie jest tania restauracja oni mówią, że to jest forma bo, ale nigdy nie będzie ci to nigdy nie będzie tanie dlatego tak się nie da, bo właśnie, bo wybieramy tych producentów, którzy tak jak inny sposób hodują i jakby unikamy tego cięcia kosztów, które takie niszczące dla środowiska, ale też warto tutaj dodać, że sama nas właśnie w tym wywiadzie, który znalazłem dla New Yorkera też zaczyna się trochę zmienia mnie ciekawi, które to, w którą stronę to pójdzie ona ponoć pisze kolejną książkę zobaczymy co będzie tym razem, bo ona sama mówi, że trochę to podejście do kuchni, które ona miała w właśnie w tych 4 składnikach wszystkich do utrzymania niedotrzymania, dlatego że narracja o zmianie klimatu zaczyna iść tak, ale daleko, że coraz bardziej nieetyczne nie okej niech hipster ski i nie kulis jedzenie mięsa w ogóle skutkiem czego trzeba trochę zęby zejść tej tonacji, którą ona forsowała właśnie, że można to robić tylko trzeba patrzeć na to kto jak hoduje, jakie ma podejście do tych zwierząt nie takie trochę nie da nie można tak oszukiwać sama o tym mówi o związkach ona próbuje inaczej jeszcze, ale też tonie nie do końca wychodzi znaczka nikt nie będzie taką 100% wegetarianką weganką, ale może będzie próbowała Rze oraz opisy taką historię, że kiedy wyszła książka słynna książka Safran afera zjadanie zwierząt czy zabijanie zwierząt będą też nazywała to wyszło po polsku i na pewno można ustalić to napisał do niego wściekłego maila po lekturze tej książki rządzą się nic nie rozumie, że nie rozumie tego całego przemysłu, który stara się inaczej tych farmerów, którzy starają się robić to inaczej oni jakoś tam odpowiedział tak bardzo elegancko rozumiem twoje podejście się nie zgadzam natomiast potem napisał kolejną książkę jesteśmy pogodą i Radosława, która jest o tym właśnie zmianach klimatycznych związanych z naszymi nawykami i ona mówi, że po lekturze książki już jesienią udało utrzymać takiego podejścia, że on się myli i i mówi, że sama próbuje, jakby inaczej już do sprawy podchodzi, więc to też będzie zmieniało i na pewno u nas się będzie zmieniał też myślę, że tak kuchnia tradycyjna mięsna taka związana z rozmaitymi przyjemnościami pod podniebienia taki bardziej plebejskiej, że tak to ujmę też będzie coraz bardziej poddawano jakieś krytyce coraz bardziej ta moda będzie szła w stronę wege w stronę czegoś co będzie właśnie takiego bardziej Eko i to będzie ku to na pewno, ale myślę, że to u nas jak zawsze zajmie trochę czasu, bo rzeczywiście jesteśmy ciągle w tym takim skansenie mam wrażenie kulinarnym gdzie by hołdujemy tej przeszłości, jakby Sejmu kultowi tego co 2 babcie te kuchnia Podlaska moda na nią, która też się by rozwija tego typu rzeczy to wszystko jest coraz mocniejsze to rzeczywiście fajne jest to jak się zmienia w kulturze to postrzeganie możemy to teraz nie mamy w Polsce tego typu produkcji, które miały, gdzie to świadomość ekologiczną klimatyczną chociażby, ale też pamiętam, kiedy się przygotowałem artykuł o tym właśnie serialowy jedzeniu rozmawiamy prof. Beata Łaciak, która bardzo uważnie śledzi polską kulturę serialową m.in. i obyczaje, które odzwierciedlają się właśnie ona też całą uwagę na to, że w Polsce w ogóle bardzo się też opowiadanie o kulinariach zatrzymało na pewnym etapie oczywiście kuchnia jest właściwością nie babci szklaną czy babki złoto Polic, która tam w tym dworku bici tradycyjne potrawy, a z drugiej strony też, jakby to nasz otwarty na świat nie znajduje odzwierciedlenia na świat kulinariów z różnych kultur, że cały czas mamy wrażenie w Polskim serialu suszy jest synonimem takich jak jesionu bogatych, że jakby zatrzymaliśmy się trochę w latach dziewięćdziesiątych jak w tej takimi dostawami myślenie stereotypami kulinarnymi myślę, że u nas, zanim przejdę nadejdzie ta przemiana Magda Gessler zaczyna uczyć wegańskich kuchni to minie parę, ale myślę, że dalej tak powiedziała, że to jest jednak też jakieś ustalenia sprzed paru lat musi wydać 3 strasznie raptownie zmienia cały czas Mitta Biedronka migocze przed oczami nie to, że mam ochotę reklamować czy inny dyskont, ale chodzi też ten nagły zalew w kuchni takich regionalnych, które tam się pojawi czy takie do rzucania do tej oferty bardzo takiej bazowej właśnie schabowy kurczak ma swoje mleko do rzucanie tych rozmaitych takich dni oraz kuchnia włoska teraz portugalska oraz grecka teraz hiszpańska to się jednak tam pojawia, czyli lud tego pragnie zrozumiem sokiem zostaje wszystko popkultura nie nadąża nie popkultura nie nadąża za niczym moim zdaniem Polska popkultura nasza rodzima Niemiec nie nadąża absolutnie niczym z własnymi już tam no nieważne nie jest to brzydko mówić natomiast chodzi o to, że jeśli zostanę na czymś innym np. czy my mamy w Polsce takie postaci, które mogłyby funkcjonować jako właśnie te ikony takiego nowego gotowania nie chodzi mi Gessler, która z cepelią tylko właśnie się zastanawiam czy może może Marta Gessler, która była pierwsza przed Magdą jej kuchnia artystyczna, a to może to jest coś takiego co co trochę tak przypomina to się pani sprawdza czytanie to się też oczywiście kuchnia z innego momentu w czasie, ale też nawiązywała do trendów kulinarnych w latach dziewięćdziesiątych to bardziej już chyba natomiast może to jest taki tak taki kawałek tej opowieści o Polsce, który na taki właśnie takiej powiedziałbym nowoczesny światowy godny zarazem, że nie mamy jak przebranej za Niewiem pudla pani, która biega i coś krzyczy dziwnego w telewizorze tylko mamy by opowiadanie o takiej właśnie podejście do gotowania takie szlachetne bardzo tak coś to coś takiego bym tutaj no to z tym się to kojarzy natomiast może kręgli widz może to jest coś takiego, ale mam wrażenie, że trochę zbić jeśli chodzi o jak budowanie takiej kultury kulinarnej w Polsce szerszej poniesienie tak naprawdę ani kręgli ceni Gessler Marta Gessler mimo wszystko oni nie zawitali pod strzechy to znaczy cały czas gdzieś kręcili w takim takim w obrębie elitarnym tak powiedziała to nie jest masowe masowa, bo jednak Magda Gessler jej program to jest masową oglądalność masowej telewizji dla masowego widza tutaj cały czas przecież np. ogromnie cenie książki kucharskie Kręglicka, których są właśnie bardzo blisko takiego normalnego gotowania normalnego człowieka, ale mimo wszystko to są to byli autorzy wysokich obcasów jakiegoś zupełnie innego kręgu niż taka masówka popkultura wysokie obcasy to jest masówka nie róbmy z tego, ale bardzo elitarnego tygodni ale, ale nie tak jak Magda Gessler, która z kolei stała się gwiazdą memów takiego informują o takiej działalności każdego lata niezauważalnie to jest performer z tak to jest forma ja też myślę, że my nie doceniamy trochę 1 fenomenu czasem myślę o tym kto nas uczy gotować i obawiam się na to żadnych informacji, które mu to udowodnić, ale że popularności stała obecność siostry Anastazji na pocztach od las jest nieprzypadkowa, że jeżeli od 20 lat pamiętam siostry Anastazji przepisy stoją na tych portach myślę, że część naszych wyobraźni kulinarnej jest kształtowana właśnie tam z pewnością, choć może być zbiorowej Narodowego planu na razie prowadzona robi to system zostanie za zarazki, które z tych książek nie ja generalnie zaglądają tylko do Azji i warto uważnie Soprano, ale generalnie wierzą nam książki kucharskie, ale myślę, że to zjawisko to, że tynk takie coś istnieje istnieje tyle lat pewnie nie jest jakby w próżni no ale też nie działa nigdy sprzedaży książek jeszcze przejdę na pocztę sprawdza ona tam daje ta ostatnia gotowanie po marihuanie pokazy dla chyba to może się tak na koniec zranił się, że warto podkreślić podbić czy to, o czym w zasadzie cały czas tutaj mówimy, ale co wydaje mi się, że Polsce i w stanach pewnie teraz myślę, że w każdym kraju dzisiaj takim rozwijającym się będzie wysoko rozwiniętym to już ma swoje to swoje robi czy to, że gotowanie się strasznie mocno krzyżuje z podróżami wobec światowej, czyli torze, gdzie byłeś, że coś spróbowała ścieżkami jadłeś coś potrafi to teraz tworzyć potrafi w tym oczarować publikę to bardzo sad co bardzo o tym właśnie, żeby być bywałem świecie człowiekiem i że ten serial o tym właśnie opowiada oznacza to właśnie tutaj mamy taką panią, która z niejednego pieca i to co o to właśnie nastroju przestał czaruje przestało być także Włochy też niestety, ale stereotypowy Włoch wy o w obcym kraju szuka włoskiej restauracji tutaj tutaj właśnie jest coś odwrotnego jedziesz gdzieś spróbuj tego, ale wiesz myślę, że w Polsce jeszcze 1 element, który zapominamy, czyli w dostępność restauracji, które też zaczęły trochę inaczej myśleć o jedzeniu myślę że, toteż wpływa na nasze przyzwyczajenia to, że jednak suszy już nie elitarne tylko tylko szeroko dostępne i pewnie tego typu miks czyli, czyli tych różnych post po postaw i jednocześnie dostępności tych w wysublimowanych dziwnych potraw powoduje, że takie programy właśnie wzajemnie nakręcają popyt i podaż dobrego jedzenia, ale cały czas rzeczywiście gdzieś, jakby sobie zadać pytanie, jakie sportretowany jedzenie w polskich filmach serialach to właśnie praktycznego nie ma nie ma ona jest ciągle, gdyby domeną starszego pokolenia takiego trochę z obowiązkiem ewentualnie symbolem luksusu jeśli chcemy pokazać milioner z milionerem to oczywiście będzie w jakiś restauracji, kto będzie wyglądała na taką, że tam nie wejdziemy akurat no dobrze to tyle naszej strony Jakub Janiszewski Anna Malicka Bartosz Staszczyszyn Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: PO SEZONIE

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Podcasty TOK FM oraz internetowe radio TOK+Muzyka teraz 40% taniej. Wybierz pakiet Standardowy i słuchaj gdziekolwiek jesteś

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA