REKLAMA

Wysublimowane danie czy banalny gulasz - czyli o Boeuf bourguignon

TOK360 "Od kuchni"
Data emisji:
2021-08-23 18:20
Czas trwania:
04:22 min.
Udostępnij:

Poniedziałek z kolejnym kultowym daniem - boeuf bourguignon, okrzyknięte najlepszą potrawą z wołowiny.

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
dzień dobry Paulina Nawrocka kulinarne w poniedziałki w TOK 360 staram się poświęcać klasycznym albo kultowym daniem była już Pawłowa była sałatka Cezar czyste serwowanie, ale polonez dziś danie, które okrzyknięte przez niektórych najsmaczniejsze danie z wołowiny, ale niech wegetarianie się nie zrażają stosunkowo łatwo można je zorganizować, o czym później wołowina pobór górską, czyli bez boginią powiedziałabym, że to danie godne najlepszych restauracji Rozwiń » kwintesencja kuchni francuskiej, ale jednocześnie jest to bardzo prosty gulasz danie domowe rodzinne wywodzące się z kuchni chłopskiej ponoć czasów średniowiecza wały były wtedy wykorzystywane głównie do pracy w polu do garnka trafiały po wielu latach ciężkiej pracy i ich mięso jak można się domyślać nie było najlepsze dlatego marynowane jest winien by kruszarka, a potem długo gotowano udanie pochodzi oczywiście z Francji dokładniej z Burgundii krainy winnic i malowniczych zamków była boginią opiera się na tym z czego region słynie, czyli właśnie na wołowinie i winie z tym zdaniem wiążą się też 2 kultowe dla historii kulinariów postaci pierwszą osobą jest gust dyskusje słynny francuski szef kuchni kucharz wielki kulinarny reformator, którego książce z początku dwudziestego wieku chyba po raz pierwszy pojawił się spisany przepis na wołowinę po burgund ku mięso miało być długo marynowany w winie, a potem gotowanym drugą postacią, która uproszczony przepis przedstawiła światu jest Julia Child jedna z pierwszych telewizyjnych kulinarnych ikon Amerykanka, która pokochała kuchnię francuską no i zachęciła Amerykanów do pokochania tejże postać doliczając w ostatnich latach przeżywała medialne renesans, a wszystko za sprawą innej czuli Jolly pałę, czyli amerykańskiej blogerki, która podjęła się dość karkołomnego kulinarnego wyzwania, żeby przygotować wszystkie 524 dania z książki doliczając wydanej w latach pięćdziesiątych i poświęconej właśnie kuchni francuskiej powstała książka opisująca zmagania niedługo później film Amy Adams fenomenalną Meryl Streep w roli Julii Child jeśli państwo nie oglądali tematy kuchenne lubią to bardzo polecam wołowina pobór Gąska zmagania z nią też w tej książce i filmy się pojawiają po lekturze miałam wrażenie, że jakieś skomplikowane danie jakież było moje zdziwienie, kiedy okazało się, że przygotowanie dania, owszem, trwa długo, ale jest dziecinnie proste i wymaga raptem 20 minut naszego zaangażowania najbardziej czasochłonnym elementem jest po krojenie smażenie mięsa potem właściwie danie robi się samo, choć warto mieć pod ręką dobry bulion to danie gulaszowa sięgamy, więc najdroższą wołowinę najlepiej sprawdzą się tłustsze kawałki jak karkówka łopatka pręga po kilku godzinach duszenia stają się idealnie miękkie mięso kroimy na spore kawałki osuszamy obsmażamy na brązowo na rozgrzanej patelni przerzucamy do naczynia, w którym będzie się dusić dodajemy podsmażoną cebulę marchewkę liść laurowy tymianek zalewamy to wszystko sporą ilością wina przykrywamy i wstawiamy na mniej więcej 3 godziny do umiarkowanie rozgrzanego piekarnika wino to oczywiście drugi ważny składnik klasycznie jak łatwo się domyślić burgund, ale będzie to pasowało właściwie każde czerwone wytrawne niezbyt kwasowe wina tradycyjnymi dodatkami są przenoszone na maśle pieczarki chrupiące kawałki boczku duszone cebulki dodaj do sosu ostatnie 10 minut duszenia i przyznam szczerze, że to obsmażamy na maśle pieczarki są moim najukochańszym elementem tego dania i tu ukłon w kierunku wegetarian pobór błysku można serwować również warzywa, choć pewnie ortodoksyjni miłośnicy kuchni francuskiej krzywią się teraz z lekkim niesmakiem zdarzało się robić duszone w winie boczniaki po burgund warzywa korzeniowe i była to naprawdę wyśmienita alternatywa w dodatku dużo szybsza do przygotowania dania można jeść świeżą bagietką i Julia Child pisała, że tradycyjnie podaje się gotowane ziemniaki wspaniale sprawdzi się też zapiekanka ziemniaczana we francuskim stylu, czyli ziemniaki ratę polecam bardzo zmierzyć jestem klasycznym daniem i gwarantuje, że będą państwo oczarowani efektem, który wcale nie wymaga szalonych wysiłków smacznego Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: TOK360 "OD KUCHNI"

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Podcasty TOK FM oraz internetowe radio TOK+Muzyka teraz 40% taniej. Wybierz pakiet Standardowy i słuchaj gdziekolwiek jesteś

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA