REKLAMA

Chaczapuri, adżapsandali i dużo kolendry, czyli kulinarna Gruzja

TOK360 "Od kuchni"
Data emisji:
2021-08-24 18:20
Czas trwania:
05:08 min.
Udostępnij:

Paulina Nawrocka-Olejniczak zaprasza na krótką wycieczkę nie tylko po gruzińskiej kuchni, ale także po gruzińskich zwyczajach.

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
dzień dobry Paulina Nawrocka dziś pomysł na kulinarną podróż wybierzemy się do Gruzji i będzie to szalenie smaczna wyprawa długa, bo sięgająca starożytności i bogata historia tego regionu sprawiła, że w kuchni gruzińskiej wyraźnie można odnaleźć wpływy naprawdę ogromnej ilości kulinarnych kultur greckiej rzymskiej żydowskiej indyjskiej bałkańskiej tureckiej ormiańskiej arabskiej rosyjskiej tworzy to wyjątkowo smakowitą i aromatyczną mieszankę wspaniałe sery dobre Rozwiń » mięso warzywa orzechy mnóstwo żyły oczywiście wina, bo to właśnie ten kraj jest kolebką światowego winiarstwa, a kuchnia Gruzji i wyjątkowość pytałam, kiedy pręgi Live, czyli Gruzinka, która prowadzi w Krakowie Georga Why and Arts Gallery Gruzja to jest jeden z tych krajów, o których często słyszy się jako o miejscach, do których warto pojechać na jedzenie na taką kulinarną podróż kulinarną wyprawę, dlaczego co w tej kuchni Gruzji takiego wyjątkowego, a wg mnie kuchnia gruzińska różni się tak cenny, że ona jest bardzo prosta nie, że po prostu w kuchni gruzińskiej czujemy wszystkie te produkty czy warzywa czy sery czy mocne produkty i przez to ta prostota robi to wyjątkowo jest wg mnie to jesteś także ono cały czas jest taki to oczywiście trochę się zmienia, a bardziej nowoczesna się robi, ale te przepisy są bardzo stare też zachowane niezmienione i mamy takie bardzo stare potrawy typu meru, który jest nie wiadomo, z którego wieku pochodzi też z kurczaka danie, które ciężko bardzo stare i dokładnie tak robi się teraz jak wcześniej robiło Gruzja chodzi też bardzo gościnny kraj tak wg mnie gry jest bardzo silny kraj w każdym domu to też zawsze jak gość przychodzi zawsze na kresy tu i jest coś do jedzenia stolica bardzo lubimy gości bardzo lubimy jak przychodzą do nas lubimy gości a jakie są takie najbardziej kanoniczne potrawy co koniecznie trzeba zjeść, czego koniecznie trzeba w Gruzji spróbować rada jak najbardziej lubię chinkali to jest dla mnie jedzenia nr 1 to jest takie pierożki na nasze gruzińskie to są wersje z mięsem wegetariańskie serem ziemniakami i to myślę, że to jest koniec się koniecznie tam musi sprawować człowiek, a oprócz tego jest też bardzo tradycyjne bardzo popularne też bardzo lubię chaczapuri chaczapuri to jest taki powiedzmy placek drożdżowy w środku jest ser to jest zapisane w piecu i z masłem posmarowany podane na talerzu i stała się to jest bardzo proste danie niby, ale jest tak smaczne jeśli ktoś akurat do Gruzji pojechać nie może to co najłatwiej zrobić sobie w domu teraz jest prościej, bo mnóstwo się otworzyło też miejsce z jakąś kuchnię gruzińską w całej Polsce no ale jakby ktoś chciał własnym są tam w domu coś przygotować to co byś polecał np. z psem dali teraz jest bardzo fajne bakłażany można sobie zrobić taką i na zimno i na ciepło taką potrawę w Polsce mówią, że to jest w formie gulaszu podane, czyli to jest także pokryjemy bakłażany na kostki po kroimy takie plasterki cienkie różne kolory papryki damy tam pomidory i to razem Muszynę i później jakież jest wszystko przygotowane jest ziemniaki ugotowane albo podsmażone można dać jest, jaki jest gotowe już można być co tak i kolendra sól i to jest krajem chociaż, jeżeli ktoś lubi więcej warzyw zawsze można więcej warzyw dać, bo to jest stworzone dania tak jak pizza np. w czasach biedy co było w kuchni w domu to wszystko wróciło do garnka to się robiło dokładnie taki sposób trzeba to zrobić można tam marchewki dodać albo cukinie różne tam warzywa to co lubimy tutaj naprawdę wychodzi bardzo smacznie za to zjeść na zimno albo mecze kto jaki kolendra to jest chyba też dosyć charakterystyczny składnik gruzińskiej kuchni tam nie zawsze fascynuje, bo tak Meksyk kolendrą stoi Tajlandia kolęd zostaje, ale Gruzja też tak tak Gruzji to większości dań kolendrę bardzo rzadko zdanie nie ma kolendrę chaczapuri takie rzeczy no oczywiście nie ma co jeszcze w środku, chociaż są kilka wersji np. Kundery z mięsem minister w kole krajów, jakie botwinka tam też jest kolendra dajemy, ale tak to, jeżeli chodzi o danie prawie wszędzie mamy kolendrę króluje po prostu no to na koniec pytanie o swoje ulubione danie kuchni gruzińskiej chinkali to jest moje numery 1 mimo tego zawiadamiający nie przepadam to znikali z mięsem to jest dla mnie ulubione danie zdecydowanie bardzo Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: TOK360 "OD KUCHNI"

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Podcasty TOK FM oraz internetowe radio TOK+Muzyka teraz 40% taniej. Wybierz pakiet Standardowy i słuchaj gdziekolwiek jesteś

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA