REKLAMA

Na polu, na dworze, na targu, czyli jedzenie pod gołym niebem i Slow Chef Festival

TOK360 "Od kuchni"
Data emisji:
2021-08-27 18:20
Czas trwania:
04:46 min.
Udostępnij:

Paulina Nawrocka zaprasza na ostatnie wydanie wakacyjnego cyklu kulinarnego. Smacznego!

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
dobry wieczór państwu Paulina Nawrocka dziś w TOK 360 od kuchni zabieram państwa dość gwarne ruchliwe kolorowe pachnące miejsce, jakim jest stary Kleparz w Krakowie, a ze mną jest Szymon Gawlik przewodnik turystyczny przewodnik kulinarny i jesteśmy tutaj nieprzypadkowo, bo to miejsce dużo mówi o trendzie, który ostatnio obserwujemy orędzie na eksplorowanie targowisk kupowanie na targowiskach, ale spędzania czasu tak dokładnie tak to wygląda, że miejsca, które zawsze Rozwiń » przywykliśmy traktować jako miejsce, gdzie robimy zakupy, gdzie chodzimy i po prostu kupujemy różne produkty jak wspomniałeś kolorowe piękne bardzo smaczne bardzo autentyczne stają się również miejscem spędzania czasu możemy tutaj przyjść możemy nawet usiąść na leżaczku zamówić kawę zamówić jakąś kanapkę jakiś drobny land i po prostu spędzić czas to jest zmiana funkcji targowej, którą obserwujemy no przede wszystkim miasta oczywiście natomiast też pokazuje bez zmiany w nas, że szukamy każdej okazji do tego, żeby na zewnątrz spędzić trochę czasu coraz więcej tutaj też takich miejsc w ogóle nie targowych w jakimś jedzeniem z kanapkami z napojami wydaje mi się też to w ogóle wpisuje się bardzo szeroki trend trochę post pandemiczny trend jedzenia na zewnątrz jedzenia naporu jedzenia dla różnych właśnie odkryty placach jak w targach śniadaniowych tego chyba też sporo tak jest jesteśmy w Krakowie i oczywiście w Krakowie zawsze jemy na polu proszę o tym pamiętać, nawet jeżeli jemy nadwozie to wiemy na polu natomiast oczywiście Kraków to miasto duże, gdzie targowisk jest sporo każdy z nich ma swoją specyfikę stary Kleparz jest taki trochę delikatesowych, a trochę właśnie służące sprzedaży natomiast jest również start trójkowy ekologiczny naturalny, gdzie sprzedają sami rolnicy to jest jego największa zaleta, że właściwie nie ma tam handlarzy nie ma tam handlowców tylko są rolnicy i on się cieszy dużą popularnością Warty trójkowy no to jest historia sukcesu, która trwa już 8 lat niedawno właśnie obchodził ósme urodziny i rzeczywiście tych wystawców w tej chwili jest około 60 nie wszyscy są na każdym Targu, ale zrobiła się bardzo duża grupa odbiorców w tym również szefowie kuchni nie damy zaprosiliśmy szefów kuchni z krakowskich restauracji, żeby zaczęli na Targu pietruszką gotować mamy specjalny projekt, który nas właśnie stał się festiwal zapraszam państwa na najbliższą edycję, która odbędzie się 28sierpnia można sobie zaplanować na koniec wakacji taką wycieczkę do Krakowa na park i właśnie na wydarzenie co pan sędzia stał się festiwal to jest no tak dosyć prosty koncept, w którym gotuje 2 szefów kuchni na żywo trzeba się wcześniej te porcje zarejestrować, bo one są bezpłatne i ograniczonej ilości zapraszamy na Facebooka Targu pietruszkę owego tam wszystko znajdziecie można z tymi szefami spotkać porozmawiać i lepiej poznać produkty od targowych wystawców gości szefowie gotują przypadkowych produktów tylko wyłącznie od tych, które można na Targu Pietruszka kupić to jest chyba też także coraz bardziej jesteśmy świadomi tego co jemy co chcemy jest dlatego też targi są takie atrakcyjne, bo to jedzenie można pomacać obejrzeć to widzimy tutaj ładne ziemniaki pomidorki zupełnie inaczej niż markety, gdzie to wszystko za foliowane po pierwsze, taką żywność można poczuć w każdym sensie, ale po drugie to jest chyba ważniejsze nawiązać relację ze sprzedającymi tego nie ma w żadnym sklepie w żadnym dyskoncie, a tutaj przecież wszyscy mamy swoich ulubionych sprzedawców, z którymi możemy porozmawiać tak naprawdę nie tylko o tym co sprzedają na każdy inny temat stary Kleparz jest też miejscem atrakcyjnym wśród turystów to się zgadza on stary Kleparz znajduje się na przedłużeniu drogi królewskiej na przedłużeniu starego miasta jest takim no dosyć naturalnym punktem, w którym można zakończyć zwiedzanie Krakowa albo rozpocząć, jeżeli chcemy sobie kupić na początek coś do jedzenia niedaleko jest również np. muzeum obwarzanka, organizując warsztaty właśnie za plątania wypiekania tego symbolu Krakowa mamy pomysł gastronomiczną wycieczkę po Krakowie dziękuję bardzo, dziękuję serdecznie Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: TOK360 "OD KUCHNI"

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Podcasty TOK FM oraz internetowe radio TOK+Muzyka teraz 40% taniej. Wybierz pakiet Standardowy i słuchaj gdziekolwiek jesteś

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA