REKLAMA

"Zwierzostan". Jak udomowienie i przemysłowa hodowla zapoczątkowały systemowy wyzysk zwierząt?

Weekend Radia TOK FM
Data emisji:
2021-08-28 23:00
Czas trwania:
41:19 min.
Udostępnij:

A także o tym, jak i dlaczego zwierzęta dla nas pracują, kim są sentienty, co to znaczy, że eksploatowane zwierzęta są nieobecnymi w przestrzeni publicznej "referentami", czy możliwe jest zrównoważone rolnictwo i świadoma konsumpcja oraz dlaczego zbyt mało mówi się o tzw. gatunkach liminalnych?

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
przy mikrofonie Małgorzata Czyńska teraz naszymi gośćmi są prof. Paulina Kramarz ekolożka i popularyzatorka nauki i dobry wieczór dobry wieczór, a także prof. Marcin Urbaniak bioetyk i zoopsycholog dobry wieczór dobry wieczór witam państwa spotykamy się przy okazji programu dokumentalną Przyrodniczego pt. zwierza stan, który można oglądać bezpłatnie w serwisie ipla program, a właściwie seriale powstał we współpracy z wieloma organizacjami pro zwierzęcym mi docelowo ma Rozwiń » składać się z 10 odcinków teraz można obejrzeć już 5 pierwszych każdy z takich odcinków opowiada o jakimś gospodarstwie hodowli azylu, w którym zwierzęta są traktowane z szacunkiem z uwzględnieniem ich potrzeb, ale też ze sprawą każdej historii przenosimy się też do świata będącego w kontrze do takich miejsc, czyli do świata, gdzie zwierzęta są traktowane jako produkt służący jedynie do zarabiania pieniędzy, które finalnie trafiają do rzeźni albo po prostu na śmietnik nasi dzisiejsi goście są ekspertami, którzy pojawiają się w tych odcinkach i dzisiaj co nieco porozmawiamy o świecie zwierząt właśnie świecie, które my ludzie zawładnęli ósmy na początku pierwszego odcinka pojawi się taka myśl że, zanim pojawiła się hodowla przemysłowa to nasi przodkowie respektowali święte prawa wsi zgoda z naturą i z jej naturalnymi cyklami czy rzeczywiście było tak licznie to może pan na to pytanie no może jakiś takiej czystej idei nigdy nie było, bo tak samo nie ma idylli przyrodzie przyroda po prostu polega na tym, że zjada się jest zjadane na, ale na pewno zdecydowanie większy szacunek dla zwierząt dla przyrody trzeba pamiętać, że nawet przez morze zresztą UK spraw brzydkiego chamstwie ostatnio głośnej książce przeczytać, że nawet przyroda ożywiona była jakimś takim szacunkiem tak bardzo podmiotowo ani przedmiotowo traktowane znaczy no np. właśnie, że kamień traktowany niejako tylko kami tamy martwe kawałek świata no tylko też jakąś tam miał rolę zwracano się do niego no powiedzmy tam można już trochę pogaństwo zahaczyć, ale dopóki chodziło o to, że ten cały świat był bardziej spójny nie ma takiej porządkowanie na coś się tylko używa tak tak jak to teraz jest i wszystko użyteczne na całą resztę, czyli np. ludzi, którzy tego używania cierpią czerpią korzyści jak nabywanie jakiś Super idylli no też wkraczamy też tutaj okres to jest, które zaczęli tam 500 lat temu, czyli znaczny okres głębokiego kolonializmu i Ameryki północnej Południowej no ona okres na nasilały się to się obecnie nazywa pańszczyzna, o czym też można w wielu książkach czytać i ja może powołać na cytat właśnie ska propos polskiego, który bardzo fajnie o tym pisze że pan czy należy pamiętać, że empatia nie jest rozłożona społeczeństw równomiernie i mierzenia drabinie społecznej tym jest mniej zachować kamienne serce nie należy czuwać Ink pan traktował bydło jak niewolników swoich włościach jak bydło włościanie traktowali zwierzęta po ludzku podzieli z nimi nie tylko Kierat, ale baru tak, bo to po prostu ówczesnym świecie pańszczyzny to zarówno zwierzęta jak i większość ludzi była po prostu uzyskiwana, żeby utrzymać wysokie dochody, więc to był taki pierwszy start w uzyskiwaniu również zwierząt hodowlanych tylko łącznie no no nie takie nie traktowani jako podmiotów jako też uczestników życia to tylko oczywiście mówię to, który z punktu widzenia noty bogaczy część społeczeństwa głównie jako toną nie tylko źródło pożywienia, ale również źródło zysku tak jak się sprzeda nadmiar jakiś wyhodowanych zwierząt tak dalej to masz po prostu więcej pieniędzy sam początek tego co jest chyba w naszej cywilizacji jedną z najgorszych rzeczy, jaka się dzieje to znaczy fermy przemysłowe dlatego wierzę najgorsze, bo jest to związane z cierpieniem nie tylko zwierząt hodowlanych, bo o tym, że najwięcej mówi to cierpienie po prostu faktycznie ono na niewyobrażalne, ale również osób, które pracują na tych formatach, czyli no widzą to wszystko muszą w tym uczestniczyć osób przetwarzających tt no nieprawdopodobne ilości martwych ciał, ale też dzikiej przyrody, który zabiera miejsce do życia często się wypala lasy, czyli pali się te zwierzęta, żeby zakładać uprawę paszy dla zwierząt również pień rolników rolne rolnicze, które tracą swoje małe średnie gospodarstwa na koszt właśnie tak dużych ferm na miejscach wielkoobszarowych monokultur te bitą pasze dla zwierząt hoduje, więc takie wszechobecna jest też będą w środę ceny akcji instytucji Szczecin w Ameryce Południowej, które tracą miejsce do życia tak, bo znów jest hodowana np. swoje no jest się zaczęło właściwie niedługo po wynalezieniu kolei, która umożliwi transport na duże odległości bardzo panie teraz takim rozwojem kapitalizmu Prusak bardzo 1 proces opisuje niejaka Caroline styl, jaki książce stopie czy jedzenie ratuje świat przed tym sposób się stało w stanach Zjednoczonych i ułatwiło transport samego mięsa np. 1 miejsca do drugiego co mogło co umożliwiło jak gdyby większą sprzedaż tego mięsa czy znów idziemy w kierunku zysków tak, bo jak mamy kolej tak już nie musimy pędzić zwierząt 1 miejsca drugie możemy większej ilości tego mięsa oczywiście było pokryte lodem transportować 1 miejsca do drugiego tak no i znajdował też ten moment, kiedy zaczęto opracowywać mówi się z bardzo dużym cudzysłowie bardziej wydajne systemy hodowli zwierząt tak, czyli taki właśnie między nimi Klatt jakieś tak ograniczone miejsce przestrzeni zaczęło się też to niestety karmienie zwierząt tym czym nie powinno być karmione m.in. ziarnem tak widzę jest ziarno być źródłem pożywienia dla ludzi to, żeby zwierzęta po prostu takim po karmie szybciej nabierają masy ta chciała, więc produkują mleka no po prostu szybciej można jest zabić sprzedać więcej znowu hodować znowu więcej zyskać, ale należy pamiętać, że to przyspieszenie hodowli przy pomocy tym wysokoenergetycznych zbóż jest chociażby dla krów szkodliwe tak po prostu, gdyby szybciej no po prostu nie dość niezdrowe tak normalnie to poseł Szynkowskiego, ponieważ bardzo dużego lekarz produkują no to jak powiedzieć no tak mnie zabrzmiało okrutnie po prostu się zużywają tak czy tu krócej żyją te jako życie jest stan jest taki początek może być kolej ten przykład można pokazać choćby ze sprawą kur, gdzie taka żyjąca w dobrostanie najdłużej żyjąca przeżyła 16 lat w przypadku kur chowanych w chowie klatkowy to są jakieś 2 lata 3 na kole kurczak to te kury bok buciki wolniej rosną, więc znana nam jest też hoduje kury, więc skutki są mielone no, więc w przypadku brojlerów no to sporego koszmarnego życia oczywiście one mają jeszcze są hodowane są rasy tak takie rasy, które bardzo szybko bardzo krótkim czasie przestają przestają te części ciała, które są dziełem najbardziej atrakcyjne łatwiej sprzedać np. mięśnie klatki piersiowej nowo się prawie poruszać nie mogą to jest ktoś zobaczy jak wygląda hodowla brojlerów to myślę, że nie jest już w stanie zjeść później panie profesorze co dla zwierząt oznacza ten moment historii, które i można opisać ze sprawą takich słów, że dawno dawno temu i tutaj stawia się odpowiednią liczbę lat potem stawiać odpowiednie słowa, czyli pies koń Koza został udomowiony przez człowieka na ile kwestia udomowienia zmieniła życie zwierząt i jakie konsekwencje niesie to ze sobą dzisiaj notę złożone pytanie z tego względu, że mówimy tutaj o bardzo różnych gatunkach zwierząt i też różnych formach eksploatacji zwierząt uogólniając, czyli biorąc pod uwagę wzięto towarzyszącej gospodarskich gospodarskie hodowlane zwierzęta można powiedzieć, że udomowienie spowodowało używanie instrumentalne używanie zwierząt w różnych celach zaspokajających nasze potrzeby, ale punktem takim wspólnym mianownikiem była praca, którą to zwierzęta sobie powiedzmy kupowały naszą uważność jakiś relatywnie względny dobrostan przed wynalezieniem tego okrucieństwa kim jest masowa hodowla przemysłowa, gdzie dobrostan jest kompletną fikcją, więc psy pracowały na swoje utrzymanie dzięki swojej zwinności był takim szybkim narzędziem, które łatwo się uczy komunikować z nami jest względnie tanie w utrzymaniu, a krowy świnie kury pracowały w ten sposób, że wykorzystywaliśmy chciała w pełni kości skóry mięso tkankę tłuszczową plus pracowały dosłownie na roli jak krowy konie i kolejne stulecia 3 czy wręcz Tysiąclecia prowadzące do tego przełomu, którym była przed chwilą mowa, czyli do wynalezienia masowej hodowli przemysłowej to był to był ten moment przełomowy jak go datuje na rewolucję przemysłową, czyli psią osiemnastego dziewiętnastego wieku, kiedy pojawiają się takie skoncentrowane obozy z ogromną ilością zwierząt hodowlanych wcześniej trzymanych w swobodnie na powiedzmy w jak jakiś mniejszy czy większej przestrzeni łąki przydomowej ten przełom powoduje, że u nas nie tylko zmienia się forma konsumpcji w cywilizacji zachodnioeuropejskiej np. czy spożywamy duże ilości mięsa faszerowane szczepionkami antybiotykami witaminami, ale pojawiają się też kategorie już całkiem uświadomione kulturowo, że osobno są zwierzęta towarzyszące, które pracują, ale ta praca jest trochę utajona psy koty są takimi maskotkami których, których w cudzysłowie praca polega na dostarczają nam rozrywki i zaspokajaniu np. jakiegoś jakichś potrzeb estetycznych tutaj szczególnie jeśli chodzi o zwierzęta rasowe osobną kategorią są zwierzęta gospodarskie hodowlane, które eksploatujemy bezwzględnie, dostarczając sobie różnego rodzaju pożywienia mięsa skór itd. osobną kategorią zwierzęta, które eksploatujemy, ale już tylko dla rozrywki, czyli cyrki menażeria pierwsze ogrody zoologiczne nie pub ogarnie delfinarium walki zwierząt wyścig zwierząt no i konsekwencji tego rozwiązania i eksploatacji w dwudziestym wieku pojawiają się zwierzęta laboratoryjne wykorzystano celów specjalnych aż do współczesności taki najświeższy jej gdzie rozrost tej tkanki aglomeracji miejskiej powoduje, że pojawia się nowa kategoria zwierząt limit danych, czyli granicznych już nie dzięki ich jeszcze nie udomowionych granic takiej tzw. synantropizacji, które czerpią korzyści z żerowania w pobliżu siedzib ludzkich, ale nie są od człowieka w pełni uzależniony jak zwierzęta towarzyszące, czyli to co np. wiewiórki Jeża to są przede wszystkim tak wiewiórki jeże one muszą względy na tyle mocno na opisywane, że on schodzą w rejon miasta jeść i w tym ekosystemie miejskim przebywają całymi dekadami natomiast cierpią tak źródłowo z to pojęcie książki z polis Donaldson i lakiem Lykke to nie zwrotami granicznej były bardziej lisy dziki sarny, które okresowo wchodzą i przemieszczają się w obrębie na granicy miasta jak powiedziałem żerując PS ożywia pojawiający się naszym przetworzonym jedzeniem, aczkolwiek dają sobie radę w momencie, kiedy z jakiegoś powodu są od tego miejsca miasta odizolowane jeże wiewiórki gołębie miałyby pewnie większe problemy niższy niż Lis czy dzik, który ten sam osobnik albo jego albo jego potomstwo trafia z powrotem w obszar dzięki leśny, ale tak Chemika i Donaldson uważają, że jeże wiewiórki krety bociany plus ten rząd, które kojarzymy automat jako dzikie, czyli sarny czy lisy to wszystko są zwierzęta w tym momencie eliminowane zamiana dramatycznie kurczące się ekosystemy skoro powiedział pan, że nawet psy czy też kod pracują będąc po prostu z nami w domu to czy w ogóle możliwe jest istnienie zwierząt i współistnienie zwierząt i ludzi bez wyłączenia tego z pojęciem ich prace czy możliwe jest tak współżycie bez eksploatacji to zależy jak jak szeroko rozumiemy pracy i eksploatację dają tutaj przedstawiłem bardzo tak może być hermetycznie wąsko jako wykorzystywanie konkretnych osobników, gdzie ta korzyść bezpośrednia kupuje psa czy kota rasowego pożywiają się mięsem nabiałem korzystam z kosmetyków testowanych na zwierzętach ubieram się z wełny albo Kaszmir spożywa się olej palmowy, który jest produkowany w ten sposób, że zwierzęta dzika rzeka już nie zginie wtedy jestem konsumentem, który funkcjonuje z bezpośredniej eksploatacji z tej pracy zwierząt jest tym bardziej że odwiedzą właśnie takie miejsca rozrywki jak ogrody zoologiczne rynki delfinarium popularnie natomiast, jeżeli jestem świadomym konsumentem, który dba i uważnie dobiera takie produkty, które nie wiążą się ze z tą eksploatacją to znaczy od żywią się jestem na diecie roślinnej jestem weganinem spożywamy produkty lokalne bez kupowania np. roślinnych produktów, ale które generują wysokie ślad węglowy omijam szerokim łukiem te nieszczęsne miejsca rozrywki nabywa kosmetyki testowane na zwierzętach certyfikatami wówczas jest możliwe przynajmniej w założeniu założeniu funkcjonowanie na tyle świadomy uważne, że wykluczające ten rodzaj eksploatacji ten rodzaj pracy zwierząt, na którą moje nawyki konsumenckie mają wpływ, na które na, które to pracę moje decyzje mają wpływ ją podtrzymują, a więc tak jest to możliwe natomiast w czasie wznowić na ile realne funkcjonowanie całych krajów czy w skali kontynentalnej no ja prywatnie uważam, że można pomyśleć wyobrazić sobie taką sytuację, ale oczywiście ona implikuje pytania co zrobić już funkcjonującymi zwierzętami, które np. są uwięzione w przemysłowych hodowlach są uwięzione w ogrodach menażeria ach, co zrobić ogromną ilością różnych grup zwierząt, które już w jaki sposób z niewoli szliśmy zmusiliśmy tej pracy czy w laboratoriach ogromne ilości zwierząt szczurów myszy różnych gatunków, na których testuje się czy to farmakologiczne 3 czy kosmetyczne, jakie substancje notes dalsza odpowiedzi dalszy problem ale, odpowiadając krótko tak jestem stanie się to wyobrazić wydaje się, że jest możliwe z coraz bardziej świadoma uważna konsumpcja, która minimalizuje lokalnie cierpienie zwierząt związane z ich eksploatacją, a w skali globalnej jest jakaś znacząca istotna już ilość wyborów konsumenckich, które rozpoczynają nowe humanitarne etyczne trendy zrównoważonego konsumowania dostaje skali globalnej na świecie Mané 70 000 000 000 zwierząt hodowlanych 23 z nich są w hodowli przemysłowej nawet znaczy, że pozostała 13 nie czyli jaka jest alternatywa pani profesor no niech pani martwić, ale jeszcze więcej w tej chwili szacuje się nawet 90%, a powoła on ograniczony nadane z serialu, ale też zmienia no to tam Instytut nie te niedoszacowane, ale niestety zmienia to jest bardzo przykre tak jak ja się zatrzyma dlatego 70 czy tylko leży 77% powierzchni rolnych jest przeznaczone na hodowlę zwierząt w tej chwili już jest ponad 80 Janusz zaczną jednak bardzo ważnej sprawy, bo Marcin dużo mówi odpowiedzialny konsumpcja jest oczywiście całkowicie zgadzam, ale trzeba pamiętać, że to nadmierna konsumpcja mięsa jaj nabiału na naszej bogatszej części świata wynika z tego, że za dużo zwierząt hoduje tutaj trzeba zacząć też od tej góry to znaczy to jest to samo jest plastykiem i że obciąża się osoby konsumujące plastik jego recyklingiem itd. tak dalej tak naprawdę już w przypadku plastików mówi, że musimy zacząć od góry traktują tych o koncerny, które produkuję mamy to są sytuacje w tej chwili jeśli chodzi o produkcję żywności to 5 największych koncernów kontroluje właśnie cały rynek, a że powoła nową corollę instynkt, kto kontroluje żywność ma władze niestety no, więc już w tej chwili koncerny również zajmujące się mięsem nabiałem jajami zaczynają przyjmować produkcję tzw. białka roślinnego czy litewskie Vegę burgery tak dalej oraz mięso z hodowli komórkowych atak nawet ulewa, a zysk, a jeżeli chodzi o hodowlę zwierząt to tak nie chciał źle zrozumiał często to jest źle zrozumiany z mojej strony przecież na pewno musimy maksymalnie ograniczyć tak maksymalnie ograniczyć ich hodować zwierzęta maksymalnie zapewniony dobrostanem to znaczy krowy powinny być wypłacane kozy powinien być wypasano owce powinny być wypłacane są systemy zwane Agro 6 sędziów jest też połączone od razu zapewnieniami bardzo urozmaiconą paszą na łąkach różnymi roślinami też dodatkowo wzbogaca różnorodność przede wszystkim powinny być też, jeżeli już dokarmiany to powinno się też używać resztki żywności tak jak to było kiedyś tak pewnie świnie karmić resztkami żywności w dużej mierze tak jak w tej chwili karmi się ziarnem, które powinno być przeznaczone dla dla ludzi albo np. mączką kostną w trakcie bardzo niebezpieczne też etymologicznie po prostu trzeba powrócić do tradycyjnych metod hodowli zwierząt z dodatkiem najnowszej wiedzy tak ale by maksymalnie ograniczyć tak do tego zwierzęta powinny przede wszystkim Toma głębszy sens wtedy żydowskim zjadać coś co jest niewiadomą dla człowieka tak tak bardzo bym przykładem jest Koza, bo mówi, że Koza zje wszystko tak na przy okazji jest taki wtedy można powiedzieć takie wytwarzanie żywności Eko systemowe on, bo Koza zjada to, czego my nie jesteśmy w stanie zjeść może nam dostarczyć np. mleka tak no pan po pewnej konsekwencji również i mięsa, a jednocześnie produkuje produkuje wytwarza nawóz naturalny tak, bo odchody zwierząt również na odchodne jeden z najlepszych nawozów, jaki jak może istnieje jeszcze dodatkowo globu twórczy tutaj mamy zamknięty nie musimy produkować wtedy nawozów mineralnych musimy używać, bo mamy zamiennik miasto to się uda zrobić takie takie metody są takie jest grupa metod określane jako Agro ekologiczne są też permakultury już wiadomo w tej chwili, że tzw. intensyfikacja ekologiczna tak to znaczy np. zadziwienia miedzy tak dalej zdecydowanie podnoszą wydajność upraw roślinnych tutaj dodatkowo włączamy tak jak w ekosystemie, gdzie są też różne zwierzęta roślinożerne dołączamy zwierzęta notkę ponoć pani, że nie chodzi o to, żeby jak skoro mamy dobre metody, żeby tych zwierząt właściwej obecnie do kosztów maksymalnie ograniczyć do 3 na pewno policzyć tak źle i tych zwierząt wystarczy, żeby ten ekosystem agrarny dobrze funkcjonował tak mogą też jesteśmy też wtedy część tego systemu tak, bo to tutaj też pamiętać, że jesteśmy wówczas włączeni w ten w ten cały system nie tak jak teraz to, ale nie z nim żadnego systemie będziemy do sklepu kupujemy już jest żywność workach tak, które gdzieś tam byłaby tworzona, więc to jest do zrobienia wiadomo jak to zrobić no tylko nowe osoby lokalu górę tak no no cóż no i musimy przestać pozwalać na to, że z wytwarzania żywności są czerpane zyski, bo w tej chwili żywność wytwarzana głównie do wytworzenia zysków owych 5 najbogatszych koncernów jak już pierwszym krokiem otoczyć raz jest świadoma konsumpcja, żeby uświadomić, jakim kosztem to tania żywność jest wytwarzana, a drugim krokiem też po prostu brak przyzwolenia na takie praktyki nam się nimi nie możemy zgadzać, żeby pary koncernu niszczyło naszą ziemię, bo to właściwie, jeżeli chodzi o wytwarzanie żywności jeśli popatrzymy np. Amazon tak też eksterminacja życie na ziemi tak nie zysku w terenie nie, żeby wyżywić świata, bo to rolnictwo przemysłowe, gdzie chodzą te fermy przemysłowe, które zajmuje 70% zasobów rolnych na świecie to różne zasoby żywi zaledwie 30% ludzkości to Daddy tylko, dlatego że akurat 30% więcej pieniędzy, żeby więcej kupować więcej marnować i ale to co możemy robić, bo powiedzenie nie zgadzam się na to nic nie zmienia dla pań pierwszym krokiem takim bardzo łatwym to jest wspieranie małych średnich gospodarstw lokalnego wytwarzania żywności są kooperatywy spożywcze są ruchy, które nazywają rolnictwo wspierane społecznie czy tutaj mamy takie już istniejące mechanizmy, gdzie po prostu skracamy maksymalnie odległości od pola dostał jak to się mówi tak czy po prostu Bono, bo koncerny zarabiają w momencie, kiedy cena skupu również mięsa nabiału i jest jak najniższa, bo tych mamy sytuację, gdzie kilogram żywego zwierzęcia, które kosztować złotówkę, tak więc to maksymalnie zbliżamy się do osób wytwarzających żywność, ale oczywiście wytwarzających żywność w sposób przyjazny środowisku, bo jest to możliwe dalej tak nawet niekoniecznie ekologiczne gospodarstwa istnieją, czyli wszystkie akcje związane z targami, żeby jak najwięcej tak jak kiedyś to byłoby to też już kiedyś funkcjonowało targi miasta tak dziękujemy albo bezpośrednio albo minimalnym pośrednictwem od od wytwórców żywności takie no po prostu połączenie osób wytwarzających żywność z osobami i ją chodzących bez tych pośredników chociażby koncernów też supermarketu, którzy bardzo różne duża sprawa no też edukację swoich znajomych itd. właśnie wskazywanie zwracaniu uwagi często ta żywność wytwarzana w systemie rolnictwa przemysłowego jest po prostu wiem, że mnóstwo głosów, ale miasto to na pewno nie jest zdrowe to niema takiej możliwości to jest to co Marcin mówił, że to są zwierzęta, które są budowane z dużą część antybiotyków o takim zagęszczeniu po prostu muszą być karmione antybiotykami, bo inaczej, bo chorują już do tego wszystkiego to przyspieszenie Niewiadomy właściwe naukowo powodów przerost narysował to nawet nie jest, ale żydowskiego potem przetwarza się to dodają różnego rodzaje soli także na to dłużej do konserwacji do lepszego wygląda tak dalej okazało się, że to już takie takie inicjatywy tak inicjatyw jest coraz więcej no po prostu pokazać koncernom, że my sobie bez was po prostu poradzimy nie no jak miałem to brzmi trochę jako mikro skala tak, ale jeżeli tego nie zaczniemy to po prostu nie ruszymy, a dla mnie taki osobiście dla mnie bardzo ważny krok to właśnie wspieranie małych i średnich gospodarstw, bo to są ludzie, którzy tracą pracę na rzecz uprzemysłowienia rolnictwa i zupełnie to jest niepotrzebne, bo są ludzie, którzy potrafią wytwarzać żywność hodować zwierzęta wiem, że są różne koszmarna historia, jeżeli chodzi o osoby posiadające psy też są koszmarne historie, ale większość głosów to po prostu osoby, które potrafią z troską hodować zwierzęta naprawdę miał własnego doświadczenia na tym filmie, który dzisiaj omawiamy na wykorzystanie jest to też pokazane jestem też po prostu no aha tak jestem też pokazane pokazane to w jaki sposób zwierzęta są też po prostu podobne do nas to znaczy to w przypadku np. kury są w stanie rozpoznać do 100 twarze swoich współtowarzyszy, że mają swoje przyczółki mają swoich wrogów, że kolejny przykład kozy wolą Towarzystwo też mam myśli ludzi i osób wesołych pogodnych i zastanawiam się, jaką rolę w takim nieludzkim traktowaniu zwierząt odkrywa to, że tak mało o nich wiemy, że do niedawna jeszcze przecież toczy się spór o to czy w ogóle ryby są w stanie odczuwać ból i to pytanie do pana profesora na ile w ogóle są zaawansowane takie badania pozwalające nam poznać psychikę różnych zwierząt i czy w ogóle jest na to zapotrzebowania czy w 3 jest zapotrzebowanie mam nadzieję, że tak jest to względnie nowy świeży trend w naukach przyrodniczych i coraz więcej humanistycznych nowy świeży oznacza pół wieku od lat pięćdziesiątych sześćdziesiątych intensywnie rozwija się badanie procesów poznawczych mentalne przetwarzanie różnych sygnałów zmysłowych w psychice zwierząt i jawne otwarte mówienie, że w ogóle zwierzęta posiadają życie wewnętrzne, czyli procesy psychiczne definiuje się różne rodzaje inteligencji zwierząt i mówi się ich podmiotowości do uznaniowości, jakie jakich doznają od, jakie emocje towarzyszą na szczęście coraz więcej mówi się o takim pojęciu zwanym sentymentem, czyli podmiotowość osobowa organizm, doznając odczuwając różne stany emocjonalne psychiczne fizjologiczne, który niekoniecznie tak zaawansowanym podmiotem jak np. hominidy człowiek obywatel w tym człowiek czy delfiny SENT and set 5 zamknięte to jest bardzo szeroka grupa sięgająca ryb, a nawet niektórych bezkręgowców np. mięczaki głowonogi ośmiornice przykładowo, więc i sama Samar rozwój zaawansowane taki progres w tych naukach przyrodniczych zwanych konkretnie np. ekologią poznawczą czy kognitywistyka ewolucyjna, którą ja się zajmuje zawodowo i zaangażowanie to też różnych dyskursów nauk humanistycznych nauk społecznych psychologii filozofii socjologii pokazuje, że jakiś rodzaj zapotrzebowania jest naukowe poznanie tego świata wewnętrznego i wyciąganie z tych z tych wniosków jakich dalszych konsekwencji przede wszystkim prawnych politycznych mam nadzieję też ekonomicznych to się dzieje na świecie m.in. w Polsce na pewno zbyt wolno jeśli chodzi o oczekiwania osób, które są wrażliwe na cierpienie zwierząt, ale ten trend jest pozytywny i rozwijał się do nauki natomiast problemem jest komunikacja komunikacja medialna wniosków i odkryć związanych z z tym z procesami poznawczymi pomysłowością zwierząt nad nami jakieś konkretne błędy czy raczej po prostu brak tej komunikacji nie mam na Marsie ogólny brak to znaczy media niedostatecznie intensywnie informują, ale to też można powie, że media rzadko kiedy informują w ogóle o hermetycznych specjalistycznych badaniach odkryciach nauk ścisłych i przyrodniczych no są specjalistyczne rzeczy którymi interesują się eksperci ekspertki, a w momencie, kiedy pojawia się jakaś spektakularna sensacyjna wiadomość odkrycie np. że zwierzęta komunikują się symbolicznie, jeżeli nauczyć tych symboli mam to na myśli szympansy czy papugi to taka spektakularna wiadomość wtedy przez media wśród, jaką jest tam krąży, a potem ludzie sobie nie zapominają natomiast na co dzień nie mówimy o o pamięci epizodycznej kompetencjach społecznych o używaniu narzędzi przez zwierzęta czy właśnie rozpoznawaniu twarzy co jest umiejętnością bardzo powszechną wśród małp, a okazuje się, że również owce kury i gołębie potrafią rozpoznawać nasze twarze, więc tutaj raczej kwestia jest bank informacyjnej, w której z 1 strony zamknięty jest zamknięta grupa ekspertów zajmujących się na co dzień tymi badaniami z drugiej mamy bańkę informacyjną, gdzie zamknięty jest krąg aktywisty ręcznych organizm za aktywistów organizacji pozarządowych, które wykorzystują wnioski z tych badań, ale komunikują je na takim zasięgu na ile jest to możliwe dana organizacja pozarządowa zajmująca się ochroną czy ratunkiem troską o zwierzęta nie ma z ani funduszy ani ani możliwości, jakie klubowych, żeby nagłaśniać każdą jakoś ważną informację na trzecią trzecim obszarem są po prostu regularnie konsumenci, którzy żyją trochę niewiedzy, a trochę tą, jeżeli ta ta wiedza przenika mamy do czynienia z takim zjawiskiem, jakim jest tabu mówienia o eksploatacji zwierząt głównie zwierząt gospodarskich to tabu nie mówienie o eksploatowanych zwierzętach i wręcz usuwanie eksploatowanych zwierząt przede wszystkim hodowlane gospodarskich kur święcie kur z naszego życia takiego codziennego to jest zjawisko znane nam co najmniej od 3 dekad całkiem dobrze opisane nazywa się to zjawisko nieobecnym punktem odniesienia lub nieobecnym referentem w obecnym podmiotem zwierzęcą to znaczy my konsumujemy fragmenty ciała zwierząt zwłoki zwierząt, ale językowo kulinarnie konsumujemy np. udko albo szynkę polędwicę no nie jest to fragment nie każdego z fragmentem świni czy jak nie ja jak cięcia tylko językowo i kulinarnie omijamy te drastyczne elementy pozyskiwania jedzenia po to, żeby nie kojarzy sobie tego negatywnie duszą przestrzennie też izolujemy rzeźnie znajdują się na peryferiach skupisk miejskich, więc powiedzmy taki regularny codzienny konsument, który nie należy ani do sfery aktywisty rocznej ani do sfery eksperckiej jest skutecznie izolowane od informacji no to jest chyba główny problem, że zbyt mało zbyt rzadko się nagłaśnia ja swoje strony i organizacje znana pozarządowe i robimy co możemy, żeby te, żeby te, żeby ta informacja ta wiadomości komunikaty krążyły wśród osób i do tego np. służy inicjatywa, jaką jest marsz wyzwolenia zwierząt, która będzie miała miejsce 4września to jeszcze jeszcze o tym dzisiaj opowiemy natomiast mam poczucie, że w ogóle ten świat zwierząt stan zwierząt stan jest odsuwany jest na boki, toteż została jakoś podkreślona oczywiście pewnej bańce informacyjnej przy okazji choćby powodzi w Niemczech, kiedy mówiło się o ofiarach w ludziach, kiedy mówiło się o stratach w podstacji zalanych domów w stacji utopionych samochodów, ale o tych zwierzętach, które zginęły w trakcie powodzi było już cicho tak tutaj przypadek ostatnie ostatnie dni sytuacja skrajnie tragiczne co się dzieje Afganistanie to jest taki najświeższy przykład pokazujący, że ludzie emigrują ludzie uciekają z ze strefy wojny z Afganistanu i niektóre wrota może nie wiem jakich liczbach, ale sądzę, że ta porzucane są w Kabulu jest cały ogród zoologiczny został porzucony przez pracowników część zwierząt towarzyszących jest zabierana za sobą znamy przykład kobiety, która jest z rasowym kotem na granicy polskiej i ten aspekt kota został wychwycony przez media, ale przez pewne grono mediów są pokazane w negatywnym świetle, że kobieta, które posiada kota rasowego dużej wartości pieniężnej jest taki sposób podejrzaną emigrantkę w każdym razie przy każdej sytuacji, kiedy następuje rodzaj kataklizmu czy katastrofy cywilizacyjnej społecznej albo naturalnej o zwierzętach się w mediach praktycznie milczy nikt nie mówi się, jeżeli powódź to nie mówi się ile zginęło zwierząt, chyba że jest to pożar przemysłowej hodowli albo wraca się ciężarówka z transportem zwierząt do rzeźni, ale pokazuje się to raczej z perspektywy straty finansowej tego żywego inwentarza, który moglibyśmy znowu wykorzystać a w jaki sposób zmarnował nie pokazujemy tutaj o osobowości podmiotów żywych czujących cierpiących skrajnie wystraszone zestresowanych odczuwać ogromny ból pragnienie zimno nie pokazujemy istot, które cierpią tylko mówimy o inwentarzu o znowu użytkowo instrumentalnie traktowanych w grupach, których w, których nawet nie widzimy indywidualnego jednostkowego cierpienia jak chciał właśnie dodał, że problem co ważne z chwilą mówiący właśnie kolejny koszmarny aspekt przemysłowy nadal duża koncentracja zwierząt powoduje, że cokolwiek się dzieje na to naraz umierają już ogromne liczby zwierząt są zabijane z powodu epidemii jest afrykański pomór świń czy też ptasia grypa to jest jeszcze bardziej koszmarny, że nie tylko jest cierpienie zwierząt, ale trzeba pamiętać, że zwierzęta czymś zostały nakarmione tak np. no paszą zabrano dzikim zwierzętom to jest jakiś taki Damiana już w ogóle no tak chciał też dodać, że to jest raz przez podmiot bardzo takie przedmiotowe traktowanie Marcin powiedziała jeszcze proszę sobie wyobrazić, że nigdy nie mówi co Marcin mówi, że jak jest powódź czy coś się nigdy nie mówi o chlewni, które w, których zginęły zwierzęta jest on Tax zrobione zwierzęta często nie mają uciec, tak więc jest koszmarna wprost to jeszcze tematycznie, ponieważ jeszcze przed widzami 5 kolejnych odcinków zwierzę stanu jakieś tematy pojawiają się, o których milczy, których nie mówi, które nie zauważa, które z, których warto było zdawać sobie sprawę to może ja zacznę na pewno rząd laboratoryjne zwierzęta, które są absolutnie bezsensownie ogromnych ilościach to 100, na które testuje się różnego substancje bardzo często bez żadnych kompletnie konsekwencji naukowych zwierzęta kosztowana celów specjalnych znowu dla naszej rozrywki często, którą o, których się okresie nieba one pracują też pewien czas konie czy psy, a potem nie został w ten sposób zaopiekowane, kiedy przychodzą na taką bieżącą emeryturę i zbyt mało mówi się o zwierzętach tych tzw. gmina granicznych w jaki sposób oswajać nie zwierzęta, ale ludzi z obecnością zwierząt, które wchodzą w naszym miejscu mieszkania dlatego, że to nasze miasto weszło tak naprawdę ich miejsce zamieszkania, więc ja mam nadzieję, że o zmianach nominalnych granicznych laboratoryjnych będzie jeszcze więcej w kolejnych odcinkach no i być może bezkręgowce ach, o zapylacze ach, które nie znajdujemy wobec graczy, których nie dostrzegamy wokół siebie, ale owady bezkręgowce szczególnie zaplecze są fundamentalnie istotne dla całego życia na ziemi pani profesor, jakie pani wywołała Nata no ja niestety powtórzę, że należy podkreślić, że podstawowym problemem również przychodowi zbierane są ceny skupu wymuszane po prostu przez przez koncerny, które powodują, że hoduje się po prostu tak ogromnej ilości zwierząt to po prostu to jest takie dla mnie bardzo ważnej no też powtórzę to jest dla mnie bardzo ważne, że po prostu ludzie powinni zobaczyć jak zwierzęta są hodowane tak, bo to jest po prostu no bo właśnie między miała przez farmy przemysłowej przez kolej, z którym wiązać się w ogóle stracili kontakt z tym jak żywność wytwarzana jest w ogóle nie mają pojęcia kupują mleko w pudełku i coś tam w woreczku plastikowym to jest raz znajdujący się do głosu Marcina, jeżeli owady, bo to rolnictwo przemysłowe, które używa dużej ilości środków owadobójczych najniższy te siedliska zajmuje Mabion mogli różnorodność tak dalej jest jedną z podstawowych czynników powodujących masowe wymieranie owadów to jest no czasem kilkadziesiąt procent w ogóle populacji biomasy to nazywa wprost nie przeżyjemy tak owady nie tylko zapylają i to nie tylko zapylają nasze uprawy w jakiś czy czwartą upraw za planem przesuwane to nie nie przez cały tylko przez wszelkiego rodzaju zapalać, bo pszczoły miodne nie są w stanie zabić wszystkiego, ale też napad rozkładają materię organiczną, ale są też pożywieniem dla innych zwierząt, więc nie będzie owadów NATO nie będzie zwierząt dla finalnych takich jak jeże, które żywią Adamem prostu no są głosy, że bez owadów to tak wytrzymamy no może parę miesięcy no po prostu to powoduje głód ta powoduje zaburzenia funkcjonowania systemu zaburzenie obiegu materii energii bez systemu jest to także ma takie inny aspekt nalot no ja myślę, że to Marcin pewnie się pojawią jednak takie badania, że owady też czują, bo to, że mają inteligencję myślą już wiadomo trzmiele potrafią uczyć od siebie nawzajem, ale często się co dziś takie głosy, że nie czuję bólu no, więc to jest taka bardzo niedoceniana nielubiana często grupa zbiera też na kompletne kolejną edycję w takim razie naszymi gośćmi byli prof. Paulina Kramarz ekolożka i po Polaris autorka nauki bardzo dziękuję ja również bardzo dziękuję dobranoc, a także prof. Marcin Urbaniak bioetyk i zoopsycholog dziękuje dziękuję bardzo, zapraszam do oglądania serialu zwierza stan, a ich za chwilę jeszcze o inicjatywie, którą zresztą już pan profesor wywołał inicjatywie na rzecz zwierząt, która miała swoją odsłonę przyszła sobota Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: WEEKEND RADIA TOK FM

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Podcasty TOK FM oraz internetowe radio TOK+Muzyka teraz 40% taniej. Wybierz pakiet Standardowy i słuchaj gdziekolwiek jesteś

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA