niedzielny obiad w niedzielnym magazynie Radia TOK FM Przemysław Iwańczyk kłaniam się państwo naszym gościem jest dziś pani Sabina Francuz autorka książki mąka woda dzień dobry dzień dobry to jest także po lekturze książki, ale też i po wysłuchaniu naszej audycji wszyscy ci, którzy próbowali swoich sił w wypiekach jeśli chodzi o pieczywo właśnie za chwilkę staną się wyrafinowanymi piekarzami czy czy też jednak ta praktyka powinna być dłuższa ograniczająca się
Rozwiń »
tylko do lektury do do wysłuchania mam nadzieję ze Szcze pie wielką pasję i też radość wraz z pieczenia i próbowania swoich sił tutaj w tej materii natomiast nasz były one zostać mistrzem piekarnictwa jednak trzeba praktykować znacznie dłużej, ale mistrz przepraszam to tylko tytuł, który nadaje się właśnie w rzemiośle jakimkolwiek czy czy miejsce to jednak konsekwencja pewnej praktyki w niepewnej tylko długoletni myślę, że jednak konsekwencja praktycznym trzeba się doskonalić w tym no dobrze to jak postawić pierwszy krok pani Sabiny myślę, że najlepiej od pierwszego przepisu, a raczej od pierwszego działu książce, gdzie 8 umów o swoich Czytelników tak naprawdę materią, jaką jest mąka i przy pomocy takich prostych przepisów jest wykorzystanie sody, a czasami też naturalnych bakterii z firm czy też maślanki proponuje takie bardzo proste przepisy, które wychodzą zawsze czy to nie jest tak, bo kiedyś też usiłowałem się w to bawić tak to nazwijmy dobrym skutkiem jak później stwierdzili ci, którzy smakowali, że wszystko tak naprawdę kwestią podarowania dobrego zakwasu akt, że zakres tego jest ostatni właściwie etap wtajemniczenia przeprowadzą Czytelników przez taki im całe to właściwie tutaj pieczenia tak, żeby mogli zobaczyć wszystkie możliwe wypieki mogli zobaczyć jak jak tak naprawdę czas się zachowuje pod wpływem substancji, które jest Puls dnia, tak więc ten zakwas tak naprawdę jest ostatnim rozdziałem, gdzie naprawdę trzeba już mieć doświadczenie wiedzę w Ecole wiedzą, jakim bagażem pan startował, ale no tak od Kompanii uda się niestety tego tylko za wszelką po prostu można się zarazić dobrze proszę być, bo mogę mam wrażenie, że cieszy się coraz gorszą sławą co najmniej tak jak jeszcze kilka kilkanaście lat temu cukier nie ma pani wrażenia że, że w tej chwili gdzieś stygmatyzuje się nie mogę jako te, które wpływa niekorzystnie na nasze zdrowie zapytaniami jelita powoduje, że żyjemy będzie Jerzy w tę, gdzie rozwieje te różne wątpliwości które, które napisałam faktem jest, że mąka jest kaloryczna, zwłaszcza ta biała mąka natomiast wszystko to jest kwestia umiaru i takiego zdroworozsądkowego podejścia ludzi nie od wczoraj to mąkę i jakoś udawało nam się w miarę zdrowo żyć muszą zwracać uwagę po prostu na te produkty, które wybieramy Boga tak jak każdy inny produkt spożywczy powinna mieć swoją datę przydatności do spożycia i po prostu pilnować tego stracić dobrać wysokojakościowe produkt myślę, że uda się obalić ten mit no dobrze to teraz spróbujmy tak wykonać za pani sprawą pani pomocą ten 0101. krok w naszej w naszej relacji z mąką i wodą tak by, jaki wypiek powstał w końcu niedzielny obiad, toteż cykl, w którym z reguły nasi goście podają swoje sprawdzone przepisy bądź też proponują coś co mógłby każdy z naszych słuchaczy wykonać właściwie od zaraz po zakończeniu audycji nie wiem proponowała zacząć, jeżeli ma być rzeczywiście taka z przysłowiową marchewkę jakich może być po prostu wystartować z sukcesem i pobiegł dalej chleb na drożdżach, które można zrobić, kiedy po prostu robi się taki prosty drożdżowe zostały chleb to ciasto na noc w lodówce tak tak, ale przepraszam to zatrzymajmy się nim do lodówki możemy tak jak przygotować taki, jaki ciasto należy rozpuścić drożdże w wodzie z odrobiną cukru także pytać, którzy się do tego, żeby je aktywować je stosuje drożdże świeże lub ich zapach też przyznam, że w Kolnie obliczalność obraz jednak droczyć, które są żywym organizmem, które nie ma żadnych stabilizatorów i też, że może może być niespodzianką efekt końcowy, czyli są w różnych warunkach przy każdym z nas drożdże mogą zachowywać inaczej czy ma znaczenie to kto ich używa tak trochę przerysował półżartem pół serio z nieba nie będzie także tutaj szybko Hayek będzie ciął bywało na naprawdę drożdże natomiast na pewno temperatura regionu będą będą wykorzystywane i jakie będą mogły zacząć się startować z ciastem i też ich świeżość tak kupując drożdże re oczywiście mamy też datę przydatności na taki Kostro natomiast wszystko jest kwestią po prostu przepisywania sprawdzenia ich jako działają faktycznie no dobrze w odpowiedniej relacji mieszamy z mąką wodą i takie ciasto wkładamy do lodów tak takie ciasto wkładamy do lodówki najlepiej nacji po przebudzeniu się dać chwilkę, żeby się ociepliło upały temperatura potem dotykamy taki taki chleb mieć bardzo taki prosty przyjazny sposób ciepłe świeże pachnące czy posiadania takiej niczym nieprzypominający to ze sklepów wielkopowierzchniowych, gdzie tam też mrożonki wyjmuje się też oferuje nam się jako świeże pieczywo prawda dokładnie na dodatek mamy też wpływ na to, jaką mąkę dodamy niźli tylko taką możliwość może postarać o wycieczkę do młyna i kupieni świeżej mąki co najlepszego źródła czy pani tak jak nie wiem czy dopuszcza rozmaite wariacje na temat pieczywa, czyli dodawanie ziaren czy dodawanie orzechów dodawanie nie wiem rodzynki też są dobrym dodatkiem czy jednak jest pani konserwatywna i nie wiem tak jak z pizzą we włoszech Margarita i właściwie wszystko to co inne to to jest tylko wymysłem tych, którzy nie znają się na pizzy ja tutaj nie jestem aż taka restrykcyjna i metod nie zna tylko co też powinniśmy jeść to co lubimy, ale z umiarem moim takim osobistym nr. 1 jest taki chleb powszedni na zakwasie, gdzie mieszamy mąkę pszenną żytnią jest dość kwaśne natomiast to jest ewidentnie smak, który dziś mamy zakodowane dzieciństwa natomiast można jak najbardziej dawać wszystkie dodatki które, którą lubimy wtedy tak naprawdę przyjemności tylko przygotowanie, a przede wszystkim też zadania tego co upieczone jeszcze 1 kwestia tak przy okazji czy pani zwolenniczką by pieczywo, które wychodzi spod naszych rąk, ale także to, które kupujemy w sklepach mrozić i nie wiem mieć na podorędziu zawsze kiedy, kiedy nam go zabraknie tak by nie szukać sklepu albo albo też nie brać niepewnego źródła jak wszystkim wydaje taką zasadę, żeby nie marnować jedzenia, więc jeżeli rzeczywiście w stanie nic tego chleba po mamy jakość w planach, że nie będzie w stanie się do sklepu to takie pieczywo no to oczywiście można je zamrozić natomiast nikt nie smakuje tak dobrze Bochenek chleba wyciągnięty prosto z piekarnika to jest zrozumiałe, gdy chodzi mi nawet abstrahując, choć to bardzo istotne od marnowania żywności taki chleb zamrożonej rozmrożone ponownie nie traci swoich walorów tak smakowych ligi odżywczych smakowych pewnie tak dalej, ale odżywczy liczy on, aby jest korzystne dla naszego zdrowia poleca się jedynie tych produktów świeżych jednak, więc oczywiście mam wrażenie to jest ich przechowywania, gdzie w pewnej nie jesteśmy w stanie stracić, ale jednak wszystko optuje za tym, żeby jeść świeże pozytywnie musimy jeść pieczywa codziennie, więc Novotel takich zapasów po prostu państwo naraża nasze są akurat chleba proszę być jak bardzo czasochłonne przygotowanie takiego własnego pieczywa, bo myślę, że też wielu być może zniechęca się tym długotrwałym procesem wspomina ten moment kiedy, kiedy ciasto ląduje w lodówce ale, ale samo przygotowanie ciasta później wypiekanie to co to trzeba liczyć w godzinach prawda tak godzinach dosyć długich dlatego proponuję zacząć od tych klubów i krytyków na drożdżach i gdzie jednak temat kilka godzin potrzebne, żeby dać nam rozwozić działający cieszyć już ciepłe chrupiące produktem natomiast, jeżeli chodzi o pieczywo na zakwasie to jest cały ceremoniał, które musimy zachować pierwsze wyhodować sobie zakwas albo mieć ten zakwas, które od kogoś, który pielęgnujemy przez cały czas w lodówce i dokarmiamy go no i potem też pobudzanie tylko zakwasu tutaj mamy różne możliwości i przygotowania takiego chleba z prawa, które trzeba składać naciągać podczas przygotowania i wtedy ten proces trwa nawet 48 godzin wystawę na dużej, ale są też takich, gdzie wystarczy wymieszać składniki i również pozostawić miniona noc tak naprawdę, żeby nie przeszkadzać w pracy dzięki drożdże i potem następny dzień wypiec, tak więc tutaj myślę, że możemy na różne sposoby wbić potraktować bochenki takie piękne chrupiące rumiane a kto strony mamy do czynienia w piekarniach rzemieślniczych to zazwyczaj ich wyrób trwa dość długo myślę, że tutaj musimy sobie rezerwować takich warunkach domowych 24 godziny co najmniej no dobrze do w takim razie pora uczynić ten pierwszy krok może do poniedziałku poprzednich poczekają nasi słuchacze nie w niedzielę nie poszukują tych wszystkich składników myślę, że w poniedziałek taki będzie dobrym dniem, żeby rozpocząć wszystko na nowo prawda tak w poniedziałek myślę, że nowy tydzień nowa przygoda to jest dobry czas zacząć no i tego się trzymajmy pani Sabina Francuz autorka książki mąka woda, bo naszym gościem temat dotyczył oczywiście wypieków takich domowych, które może pokusić absolutnie każdy z nas wszystkiego najlepszego dziękuję pani bardzo rozmowę dziękuję bardzo, życzę powodzenia dziękujemy informację Radia TOK FM
Zwiń «
PODCASTY AUDYCJI: NIEDZIELNY OBIAD
-
14:53 W studio: Jolanta Mikołajczyk
-
15:36 W studio: Joanna Żytkowska
-
14:05 W studio: Adrianna Stawska-Ostaszewska
-
13:47 W studio: Eugeniusz Twaróg
-
16:05 W studio: Szymon Czerwiński
REKLAMA
POPULARNE
-
28.01.2018 13:20 Niedzielny obiad15:54 W studio: Agnieszka Żelazko
-
10.04.2022 12:20 Niedzielny obiad14:14 W studio: Jagna Niedzielska
-
-
25.10.2020 12:20 Niedzielny obiad14:31 W studio: Paweł Zyner
-
-
03.01.2021 12:20 Niedzielny obiad12:36 W studio: dr Hanna Stolińska
-
10.05.2020 12:20 Niedzielny obiad14:32 W studio: dr Hanna Stolińska
-
09.10.2022 12:20 Niedzielny obiad14:59 W studio: Paweł Ochman
-
-
20.02.2022 12:20 Niedzielny obiad13:28 W studio: Marianna Darżynkiewicz-Wojcieska
-
08.11.2020 12:20 Niedzielny obiad14:30 W studio: Marta Dymek
-
02.10.2022 12:20 Niedzielny obiad15:08 W studio: Katarzyna Błażejewska-Stuhr
-
14.08.2022 12:20 Niedzielny obiad16:20 W studio: Katarzyna Błażejewska-Stuhr
-
16.10.2022 12:20 Niedzielny obiad13:58 W studio: Magdalena Maślak
-
11.10.2020 12:20 Niedzielny obiad15:56 W studio: dr inż. Przemysław Kowalczewski
-
04.09.2022 12:20 Niedzielny obiad15:11 W studio: Anna Brożyna
-
02.01.2022 12:20 Niedzielny obiad16:26 W studio: Andrzej Polan
-
25.09.2022 12:20 Niedzielny obiad13:36 W studio: Monika Turasiewicz
-
10.01.2021 12:20 Niedzielny obiad14:42 W studio: Maciej Otrębski
-
23.10.2022 12:20 Niedzielny obiad15:53 W studio: Małgorzata Minta
-
25.07.2021 12:20 Niedzielny obiad13:49 W studio: Joanna Jaczewska-Schuetz
-
30.05.2021 12:20 Niedzielny obiad15:14 W studio: Sylwia Majcher
-
11.09.2022 12:20 Niedzielny obiad15:56 W studio: dr Wanda Baltaza
-
-
24.10.2021 12:20 Niedzielny obiad14:12 W studio: Wioleta Błazucka
-
-
-
21.02.2021 12:20 Niedzielny obiad16:30 W studio: Paulina Nawrocka-Olejniczak
-
26.04.2020 12:20 Niedzielny obiad15:30 W studio: Robert Makłowicz
-
13.03.2022 12:20 Niedzielny obiad12:53 W studio: Agata Gwiazdowska
REKLAMA
DOSTĘP PREMIUM
Wszystkie audycje, kiedy chcesz! Teraz TOK FM Premium 30% taniej: podcastowe produkcje oryginalne, Radio TOK FM bez reklam i podcasty z audycji. Nie zwlekaj, słuchaj wygodniej!
KUP TERAZSERWIS INFORMACYJNY
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
-
TOK FM
-
Polecamy
-
Popularne
-
GOŚCIE TOK FM
-
Gazeta.pl
-
WYBORCZA.PL