REKLAMA

Potrawy z ziemniakiem w roli głównej ze wszystkich stron świata

Niedzielny obiad
Data emisji:
2021-09-05 12:20
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
15:49 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
niedzielny obiad w niedzielnym magazynie Radia TOK FM Przemysław Iwańczyk kłaniam się państwo z nami są pani Zofia panie Zofia Katarzyna Pilitowska dzień dobre dzień dobry autorki książki ziemniak i przyznam, że kiedy przeczytałem po raz pierwszy, że książka nosi taki tytuł popada w delikatną konfuzję, bo nie bardzo wiem, którą stronę z tym ziemniakiem powinniśmy pójść także naszej rozmowy na nowym dla nas po prostu ziemniak jest królem waży, więc wydawało nam Rozwiń » się, że jeżeli ktoś zobaczy taki tytuł książki to powie tak UE, ale Super przecież wszyscy kochamy ziemniaki ja na pewno też, więc ten tytuł nam przyszedł do głowy już szczerze mówiąc dawno temu, bo napisałyśmy wspólnie jajko jako moja córka książkę jajko i zaraz tylko się okazało patrzyliśmy na siebie i powiedziałyśmy to co ziemniaki następny będzie ziemniak no dobrze, ale to panie muszą wrócić poproszę oczywiście o to do kilku archiwalnych audycji w naszym radiu, zwłaszcza także w cyklu niedzielne obiady, gdzie nie traktowały one o szeroko pojętej dietetyce czy też zdrowym odżywianiu i też było wielu fachowców, którzy mówił, którzy mówili, że pieczywo ziemniaki to nie to bez bo, bo szkodzi, bo tyjemy itd. na zło krótko mówiąc ten ziemniak ma tyleż dobrą historię co złą sławę w naszej kuchni w ogóle zupełnie nie rozumiemy, dlaczego tak jest, ponieważ wydaje nam się, że sam ziemniak, a ziemniak tzw. wody jest jednym z najmniej kalorycznych waży, jakie można sobie wyobrazić, że dopiero wszystko to co do niego dodajemy albo na niego kładziemy powoduje, że takie dania są bardziej kaloryczny inaczej będzie wyglądał ziemniak nazwijmy to co te, a inaczej będzie ziemniak polany np. z korkami, a jeszcze inaczej smażony jeszcze inaczej będą wyglądały frytki w tej tabeli kalorycznej 1 słowem wszystko jest względne zależy co by się z tego robi natomiast ziemniak jest jedną z tych warzyw, który towarzyszy nam przez 12 miesięcy w roku fajnie Mariańskiej w kwestii jak byśmy sobie z niego jak najczęściej korzystali nie tylko w formie frytek, chociaż akurat nawet w pierwszym rozdziale deklarujemy swoją miłość do frytek, ale również po prostu w różnych potrawach które, które właśnie w tej książce zawarliśmy, który wcale nie są kaloryczne, a przede wszystkim są wegetariańskie i wegańskie taka jest właśnie ta książka bezmięsne tak, ale muszą też pani przyznać, że ten ziemniak u nas nie istnieje formie są te jak jak pani przed chwilą powiedział to musi być Mielko to musi być do tego jakaś taka zaprawa Osowa tak się wyrażę do tego jeszcze mnóstwo takich surówek tradycyjnej dla naszej kuchni tak dalej to my tak postrzegamy tego ziemniaka prawda myślimy, że 1 kuchnia bardzo zmienia się na przestrzeni ostatnich lat i że właśnie ze mną jest wybierane i otaczane bardziej lekkimi dodatkami i właśnie nie gotuje się już tak ciężko czy nie masz newsa tylko właśnie są to delikatne młode ziemniaczki z koperkiem z dodatkiem jajka i mizerii albo jest to, że jak w towarzystwie jakiejś warzyw sezonowych w gulaszu czy innych wspaniałych potrawka warzywnych mamy nadzieję, że idziemy właśnie w tym kierunku, a nie tłustych ciężkich podczas gdy ziemniak jest właściwie tylko dodatkiem musi też utopionych w tych ciężkich dodatkach, a my chciałybyśmy, żeby ten ziemniak uczeń został odchudzony co pokazano w takim zupełnie innym wymiarze, ale chciałbym powiedzieć odnieść do tego co pan powiedział, że nam się kojarzy ziemniak jako taki smutny szarawy wgnieciony dodatek do kotleta myślę, że myślę, że tych jest przeszłość, że jednak planujemy coraz lepiej, a ostatnie lata nawet pokazał, że w czasie do tych trudnego czasu, który częściowo mamy już za sobą ponad rok to jednak zdecydowanie staraliśmy się zastąpić mięso innymi produktami wychodzi nam to coraz lepiej są wspaniałe takie produkty same używanej w kuchni, więc wydaje nam się, że użyte książka ziemniak ma taki rozdział, który odwołuje się do takich dań, które znamy może dzieciństwo jak np. kluski wszelkiej maści czy kluski szare kluski śląskie czy placki ziemniaczane czy babki ziemniaczane, ale nie ma tam ani grama mięsa ani grama tłuszczu i naprawdę myśli to jest może nowa razi mnie no dobrze czy zupełnie potwierdzą zgodnie, że jeśli chodzi o płody ziemi i właśnie ziemniak to to po to, Polska jest najbardziej różnorodna pod tym względem tych odmian mamy najwięcej są najsmaczniejsze czy też dzieci przegrywamy konkurencję z innymi krajami myślę, że nie powiem nic odkrywczego, jeżeli zaznaczymy, że ziemniak nie urodził się w Polsce ziemniak urodził się steru w obecnym, czyli Ameryka Południowa jest mamusię naszego rodzimego musimy rodzimego, ale gaszenie ziemniaka stąd jego nazwa w niektórych regionach Polski, a mianowicie pyta czy, który dlatego, że to było Peru tak to się tak trochę fonetycznie zrobiło, że tylko Perka kilka i to właśnie taka nasza Peru wianka zdecydowanie Peru jest miejscem Ameryka Południowa, gdzie tych ziemniaków jest miliony odmian różnych kolorach nawet je suszy specjalnie przechowuje, żeby robić potem z niego różne proszki pirat itd. ze smutkiem muszę przyznać, że cały czas w Polsce obracamy się wokół dosłownie kilku odmian najczęściej są to lord czy Bella Roza czy ewentualnie ostatnie to modny Tajfun się pojawił, a tymczasem mamy w swoich zasobach genetycznych i że tak mogę powiedzieć w Polsce ponad 200 odmian ziemniaków no i pytanie, gdzie one są więc, że może być tworzymy taką wspaniałą mody na ziemniaka takiego ziemniaka trochę obchodzonego może pojawią się nowe odmiany naszych sklepach będziemy nie pytać, bo też wiadomo, że mamy odmiany, a BiT, które możemy różnie traktować jedne są bardziej będą czyste fajnie używać gazu albo dopiero właśnie albo do wszelkiego rodzaju nadzienia co jest sałatką z bardziej zwarty, który nie rozwala się jak zaczynamy mieszać z taką sałatkę 1 słowem dużo przed do niej, jeżeli chodzi o naszego ziemniaka, ale to ważna uwaga, żebyśmy rzeczywiście jest więcej odmian i bardziej używali ich do innych rzeczy, bo to też tak jak wyglądają nasze dania boi się oczami no ma duże przełożenie na to ile jednak jemy tych czynników tak przyznam, że niemal pół wieku życia na tym świecie nie dostarczyło mi tylu wiadomości co ostatnie dziś kontakty choćby za sprawą naszej audycji tymi, którzy w kuchni po prostu siedzą nie zaś w ścisłym tego wzrostu to jest ich pasja i np. zdziwiło mnie, że ziemniak do zupy powinien być podawany w zupełnie innej formie i znam się wydaje nie powinien być krojone tylko Kubanek, ponieważ wydobywa się za nie ta tata skrobia, która powoduje, że zupa ma zupełnie inny inny smak to są takie nowości, które państwo panie też przemycać w swej książce nowości dla mnie dla dla odbiorcy sternika no to uchylimy jakiegoś rąbka tajemnicy, bo rzeczywiście tam są ciekawe rzeczy w naszej książce odnośnie np. właśnie tego, że jeżeli robimy ile to bardzo fajnie byłoby wykorzystać te obierki można je gotować w wodzie dodatkowo albo np. w mleku ktoś używa mleka i je przetrzeć dodać to taki pirat trochę o innym nieco smaku takim bardziej magicznym ziemnym do tego naszego purée i to zwyczajne chwile, które robimy oczywiście dużą ilością masła jeśli ktoś masło po takim dodaniu nabiera zupełnie innego smaku, więc tu jeszcze ogromne pole do tego, żeby się z tym ziemniakiem no nie tylko zafascynować, ale właśnie, żeby z nim przez jakąś taką inną trochę przygodę i myślę, że ta książka zaprasza do takiej przygody, tym bardziej że ostatni i rozdział to podróże dookoła świata i podróże ziemniaczane dookoła świata, czyli ze mną jak z różnych zakątków okazuje się, że są tak o nim myślimy o taki biedny, że mnie czy w takiej Polsce Otóż okazuje, że było znaki Wyspach karaibskich oczywiście w Indiach od dziś w Ameryce itd. tak okazuje się, że ziemniak jest wszędobylski i to nie tylko oczywiście u odłóżmy na razie na bok słodkie ziemniaki bataty, ale bardzo wiele bardzo wiele kuchni z całego świata ma na co dzień tego ziemniaka w swoim Eni co daje nam się to egzotyczne, ale okazuje się że, że tak nie jest np. są takie świetne ziemniaki daleko nas, bo w Europie, który nazwę tata aria Adaś, czyli ziemniaki marszczone tłumaczących ilością soli tak właściwie jeszcze gotuje solidne wyniki są w ogóle nie są one, ale dzięki temu, że przygotuje właśnie je bardzo duże ilości soli to nabierają zupełnie innego smaku duże ile są liczeni są 2 łyżki tylko projekt tak nagram schludne nosi togę, którzy ich ziemniaków gotujemy naprawdę nie są one, więc tak należałoby tego ziemniaka trochę odpowiedzieć wprowadzić na salony odczarować oddać koronę może no to jeszcze 111 rzeczy dotyczące ziemniaków właśnie w poproszę obie panie, żebyście wymieniły teraz swoją ulubioną ziemniaczaną potrawę, a uwielbiam pytania my ją lubię, ale ja mam problem, ponieważ niestety waham się pomiędzy 2 sąd frytki uchylone co jest dość oczywiście czesne w przypadku i placki ziemniaczane placki zjednoczona bardzo kojarzą się z dzieciństwem i niektórzy też jedzą je na słodko, więc to jak taka różnorodność w tym Ziemniaku w tej potrawie jest fascynująca, a wszystkie plastikowe historie szczególnie w porze jesienno-zimowej są zwykle bardzo przyjemne udająca hulający ja myślę, że też bardzo proste potrawy z ziemniaka, ale ostatnio ostatnio odkryliśmy, pisząc książkę właściwie może też nawet nieco wcześniej, bo prowadziliśmy to w naszym malutkim barze śniadaniowym ranny w czasie, bo tam też są takie jak ciepłe danie, które można zjeść śniadanie bardzo późne jest to ciąg, bo to i jest to potrawa ewidencji włoskiej, w której są ziemniaki obok pomidorów i Kozanów i to jest absolutnie niesamowite, że sobie właśnie tak nie wyobrażamy, że taka kuchnia kuchnia włoska używa ziemniaka, ale jednak tak jest i zaraz obok jest pizza z ziemniakiem posypano świeżym rozmarynem i grubą solą tak, bo to jest to mnie rzeczy, które naprawdę jestem w stanie zjeść czuwa codziennie, a tak jak już rozmawialiśmy to bardzo lubię coś niezwykłego ziemniaka polarnego dobrą oliwą albo nawet maszyny, jakimi ziołami i to jest cudowne się też mówiła o ziemniakach młody ziemniak młode ziemniaki też nie potrzebują wiele tak dla mnie ziemniaki posypane koperkiem pierwsze młode ziemniaki i np. grubo mielonym pieprzem to jest naprawdę tak jest osłodził wspaniałego album to zmienić, bo goście nie życia mówią lokatorki jedno Turcja jest też takie wspaniałe danie jajko i ziemniaki czy ja zrobię nie mam na to jak urządzić jakiś to jeszcze jednak, że Diaby z kolei pokuszą się takie wspomnienie dzieciństwa są ziemniaki nie wiem było znaleźć teraz nie wiem czym się to uda tak prędko ziemniaki ud uczone z mąką zwane są z nami województwie łódzkim w centralnej Polsce prorokami, czyli Karol to są prezeski gryzaki rozlegną się, ale to nowo to tak w nazwa wskazuje na ziemniaki na placki ziemniaczane nie daje to nie placki to są ziemniaki gotowane otoczone mąką jeszcze polane takim tłuszczem ze skwarkami do tego kapuśniak dla złamania tego tegorocznych kapuśniak, czyli zupa obok albo albo obok albo do tych ziemniaków no to ciekawe, bo ciekaw jestem z Skonto Łukasz wzięła w ziemniakach gotowanie, bo generalnie takie, że ziemniaki z mąką wskazują na to, że coś dali się z nim dziać, bo ja panu powiem pani skończy, że zbiegł się wzięły rządowego chodzi o to, że jako dodatek taki do dań to nie daje się najczęściej montowane utwardzają ziemniaki Otóż właśnie dalej z nim zrobić to jest nowiutka wszelkiego rodzaju placki, ale co ciekawe sprawdzimy sobie, jeżeli pan wie jak to się na złoto będą bardzo pomogło poszukiwań rządzi prawo i przeraża kropką proszę sobie drzwi łazienki od razu wpisujemy tak, a czy kluski czy kluski żelazne mojego dziadka też panie macie opisane w swoje, choć oczywiście kluski żelazne są jak najbardziej, czyli kluski, które nazwały się żelaznymi, ponieważ no mają takie odcięcie sprawy wynika z tego, że jest, że są robione surowych ziemniaków, które trochę się utleniają w czasie gotowania nabierają szarego szarego szarego wyglądu u mnie akurat nazywano nazwano je po prostu szarymi kluskami robił je tato, a w tej książce poprosiliśmy o rodzinny przepis naszą przyjaciółkę, która prowadzi w Krakowie wspaniały bar kuchni bliskowschodniej Agaty Agata zamieściła tam swój przepis na babcine kluski szare takiej do tych do te kluski to jeszcze oczywiście Okrasa i ser biały o tak zaproponował tak tak tak tak tak koniecznie koniecznie ser biały Kruk Twaróg nie pamiętam, że budynki Twaróg dość kwaśne prawda, żeby ten taki łagodny ziemniaka czy złamać no to właśnie, a tak nie sądziłem, że takie wspominki nas weźmie jeszcze ze sceny przy niedzieli można wszystko pani Zofia pani Katarzyna Pilitowska były z nami autorki książki ziemia, w którym mówiliśmy, które dziś naszym bohaterem dziękuję paniom bardzo dziękuję bardzo, nasi słuchacze zaproszono informację Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: NIEDZIELNY OBIAD

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Podcasty TOK FM oraz internetowe radio TOK+Muzyka teraz 40% taniej. Wybierz pakiet Standardowy i słuchaj gdziekolwiek jesteś

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA