REKLAMA

Nawłoć, koniczyna, chaber. Czy chwasty można wykorzystać w kuchni?

Niedzielny obiad
Data emisji:
2021-09-12 12:20
Audycja:
Prowadzący:
W studio:
Czas trwania:
14:48 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
w niedzielny obiad w niedzielnym magazynie Radia TOK FM Przemysław Iwańczyk kłaniam się państwo jest już z nami nasz dzisiejszy gość pan Piotr ciemny autor książki chwasty od kuchni szef kuchni w świetle w Warszawie panie się panu dzień dobry witam wszystkich witam pana używane prawdopodobnie nie zgodzimy się na wstępie, ale później być może pan nie przekona przez ostatnie miesiące stoczyłem grubą walkę z chwastami właśnie chwastami u siebie na działce używałem do Rozwiń » tego, kto przyznaje się bez bicia wszystkich możliwości jakie, jakie nauka nam dała i tak się nie uporałem kwas jednak okazały się silniejsze lepsze bardziej przebiegłe pan się z chwastami po prostu zaprzyjaźnieni teraz jak to zrobić, bo ja sobie tego nie wyobraża myślę, że na początek trzeba sprawdzić, jakie mamy kwasy na działce albo na trawniku, bo prawdopodobnie może się okazać większość z nich jest jadalne możemy je bez problemu użyć jako dodatek do do obiadu do deseru do swego koktajlu protein nowego także nie panie Piotrze jak nienawidziłem kwaśnica, a także Sporek, który dziś wił się między źdźbła trawy, że nie mam nie ma mowy to chyba, żeby tak zjem z premedytacją i satysfakcją, że unicestwił w ten sposób, ale rozwiązanie jedno drugie już mniej po Pańskiej restauracji nie wchodzi w ogóle gra nieźle, ale właśnie przez swoje nowe miejsca pracy staram się przekonać ludzi za 1 klasie jest skrzyp polny wszystkie są nowe pędy chmielu, które decydują się tam z tych na płocie ktoś, które są bardzo inwazyjna, więc taka jest moja misja w tym wszystkim czy chwastami jak z grzybami są takie, które nie wiem podkreślają smak potraw dodają nowych aromatów, a czy są takie też, które szkodzą bądź też są trujące po prostu tak tak zawsze jeśli ktoś pyta jak zacząć w ogóle przygodę z chwastami dzikim działami co zawsze odpowiadam, że tak jak właśnie trzeba mi, że jeśli jesteśmy pewni czy to jest to to lepiej tego nie zbierać nawet mówić by napisu jest de facto sfotografować poczucie jak szyk jesteśmy na 100% pewni to wtedy zabrać spróbować małymi krokami po prostu, bo są trujące to jak trujące, które podobny do przykładu krwawnika albo do Marchii pospolitej, więc tak dla początkujących w ogóle nie polecam taki był, ale mamy mnóstwo dzieci, które są smaczne są kwaśne, które są gorzkie nagietek lekarskim utratę, który jest bardzo patrz też podkreśla charakter daj potrawą daje też kolor jest dużo można się nauczyć się wykorzystując, kiedy Łasku to nie jest trochę także chwasty mogą być najwyżej składnikiem pewnego dodatku nie nie mówi nawet fundamentem jakiegoś dania, choć przecież można sobie wyobrazić, że skoro rukola na naszym talerzu jest bardzo często podstawą jakiś cała czy też inna inne inna zieleni NATO to pewnie zmieni pan kilka takich tradycyjnych staropolskich chwastów, które możemy na talerz położyć tak np. takim takim sławnym chwasty na polskich stołach, gdy każdy kojarzy jest kształt kloszy Kubanek bluesy kurde, Banek, który pojawia się praktycznie w każdej książce stacji wydaniach glosy Urbanek jest czas raczej pospolity, który daje aromat czosnku i np. można zabić tak jak wspomniana zastąpić oko, ale np. widać na pizze szczawik zajęczy, który można używać do deserów to też tak ograniczonych ilościach o można używać świat można użyć każdej strony ostre końce z tej jako główna baza dania, który jest podobny do szparagów troszkę rabarbaru jest bardzo inwazyjnym chwastem 1 taki Top 5 jeśli chodzi o pas inwazyjne i tutaj może zrobić gulasz możemy zrobić chciałem z niego, więc jest szerokie zastosowanie, a dzień, ale też nie proszę dokończyć i właśnie jest, ale tak jak pan mówił wcześniej, że lepiej jak grały drugi sukces niż właśnie taką pierwszą rolę, bo tak można tych chwastów jest codziennie dużych ilościach zostaje zaczynamy proszę będzie pan swoich gości informuje o tym, że pańska kreacja polega właśnie na użyciu chwastów czy kompletnie nie, a jeśli informuje w jaki sposób nie wiem Haas wchodzi w nazwę potrawy, żeby to zaakcentować no tak, żeby ludzie później powiedzieli idziemy do pana Piotra ciemnego chwasty tak zawsze staram się nie lubią oszukiwać ludzi też wolę widzieć to w akcyzie te fakty można je jeść albo takiego ostatnio zrobiliśmy taką taki piknik wegański ze światłem, gdzie serwowano pieczonego selera i tam jako dekoracji jadalnych, że legiony i ludzie byli w szoku, że to można jeść i taktu zajęć, bo teraz zyski nawet lubiący smakują jak młody braku ich kraju też Krupie i jest bardzo smaczne więc, gdzie też wysoko byli zadowoleni za każdym razem z podkreślę poza używanych chwasty i jakich pasy są użyte nawet jak na organizm taki prezent wcześnie na Instagramie pokazuje co zbierać jak zbierać jak przetwarzać, żeby każdy wiedział tak od podstaw od początku, że to nie jest dziś mówimy tylko tak naprawdę dzieje mam problem polega na tym, że my mamy kiepską świadomość jeśli chodzi o fas tym nawet nie wiemy jak wyglądają dużej części, a co dopiero mówić o ich użyciu w kuchni tak, ale to jest taki wyparte przez to, że mamy aż nadto właśnie taki pospolity i polimery Police sklepu i kupić te warzywa dania gotowe, a dawniej kiedyś, kiedy trzeciego ataku z dnia dzielnie było tego towaru aż nadto uznała przecieki, że uzbierało się, że niska po pospolitego używało się korzeni Legia od nich nie biorę tylko łopianu większego do gotowania też substytut mąki, ale później wynikała tak zmieniły się na taki symbol biedy jeśli ktoś nawet zbierał tak ci też miała pieniądze w domu nie było, bo takiego domu, gdzie ten piec był były zbierane dzięki działa to było oceniane o ten jest np. ta osoba nie ma pieniędzy na jedzenie, bo zbiera niż np. w liście na obiad i tak są zbierane i niestety mamy bardzo bogata mamy bardzo bogatą natury jest bardzo dzikich ziół dużo w terenie, więc możemy też wspierać przez cały rok czesne to jest najważniejsze i tylko ciekawostka właśnie on umiarkowany klimat i tego w Kijowie mnóstwo około będziemy teraz stąpać po bardzo kruchym lodzie pan na to gotowy jasne jak pan traktuje czosnek niedźwiedzi czasem też rzecz wydaje się, że jest zbyt przeregulowany i jeśli widzę np. w Polsce w ogóle pod ochroną i desek widzę tą cenę na bazarkach czy za 200 g wniosku płaci się grubo ponad 2030zł to dla mnie jest czytana, choć jest bardzo zdrowe i bardzo smaczną to ciężka można znaleźć podobieństwo tego co skończyć do ciastek nie przyklasnąć znaczek pospolity, który też jest krytyczna aromat czas gumowe maty kaparów i świadków ładny, ale też bardzo smaczne i zdrowy, więc wydaje mi się z troski jest przereklamowany i i ich za dużo wydajemy pieniędzy na jego, ale i to jest kwestia gustu taką drzewa, bo nie wiem czy pochodziło z legalnego źródła czy też nie w ogóle są legalne źródła, ale to w restauracji, która funkcjonowała poczęstowano mnie kanapką ze świeżą rybą i właśnie czosnkiem niedźwiedzim przyznam, że nic lepszego musi nie trafiło minionego lata tak, ale też właśnie dzięki restauracji tymczasem, jeżeli jest teraz taki sławny i chyba daje się przez przez to, że używało się kryzys przez restaurację, a cena też jest taka wygórowana i też ja też czy długo mieszka w Danii tam czasem dziedziniec pod ochroną i był świadkiem zarazem jest taką Polanka będą to skończyć jego finalna faza środków zegarek można zobaczyć swymi, gdzie jest pełna polana czas trzeciego, ale póki ludzie zależy to jeszcze było okej, ale później spotkałem taką takie 34 osoby, które przyszły z torbami lekkimi i wycie całkowicie tymczasem i nic nie było, więc czasami racja promuje te elity dzikie działa, ale trzeba też nie znać umiar i zbierającej dziki, bo nie jesteśmy sami na tej planecie pan powiedział, że przygodę z chwastami trzeba rozpocząć małymi krokami przepraszam nie poczułem, że zajmowałem w jaki sposób to to zrobić ja zawsze polecam po prostu małą wycieczkę poza miasto i i pewnie najlepiej możemy pod pachą pańską książką najlepiej, bo system taka zgrabna wiedzą znają bez problemu wsadzić do plecaka, ale albo nawet trzymać w ręce i jeśli Grecy przed przed wyjściem poszła sobie tak, bo moich rosyjskich 30, które są takie pospolitej czy nam nie zrobią obywatele łatwo rozpoznać jeśli rozpoznamy dziś terenie często jakiś mały pojemnik nożyczki nawet do spróbowania 34 klasy sobie zerwać i próbować jak po prostu nasz organizm reaguje na nie i czy nam przede wszystkim smakują, bo większość pasów gorzkich przez gaźniki i substancji właśnie tego typu, chociaż gorzki smak to też smaki, więc też przekonuję się przez przez chwasty, żeby próbować wszystkiego znaleźć swoje ulubione kwas z małymi krowa czy chwasty można wykorzystać np. do deserów czy to jest fanaberia totalnej lepiej nie próbował jasne jasne jasne włosy tak jak wspominałem, czyli starych zajęć jest idealny też taki bardzo restauracyjne bardzo restauracyjne dzisiaj działo, ale też właśnie właśnie hasło bon matki posmak szczawiu nie za dużo można zjeść tak nawet dekoracyjnych sprawę idealny nagietek lekarski wszystkie te dzikie krzaki jadane są idealne do deserów do oręża urząd szarża nastawić takich dzięki kwiatków i nie to nie jest fanaberia jak najbardziej polecam właśnie zestawy ostro kończy się też idealnie nadaje do SN może trafi kolej robi taki brązowy niesmaczny, ale zawsze można dać jakiś syrop z truskawek np. dodać stawek też, gdy ma się czy jesteśmy Niewiem liderami jeśli chodzi o życie chwastów w kuchni w Europie czy też nie, a geografia tych krajów, które przodują w użyciu to to raczej z ze Wschodu na zachód nie odwrotnie liderami jesteśmy tak powiedział, że raczkuje tak bardzo bardzo powoli idziemy w tym kierunku, ale nóżka tak biorąc pod uwagę Skandynawia, które długo jak będzie czasu na wydanie bardzo dużo się używać ziół eksperymentuje w tych dobrych restauracjach z klęskami Sellin każda restauracja ma takie laboratorium swoje, więc oni próbują te dzikie zioła jakoś tak przemycić do kuchni, tworząc pasty miejsca co jakiś fermentacji z nimi głównej roli bardzo dziękuję dzięki czuł się używa i i z głową się zwłaszcza, gdy dekoracji, bo każdy dzięki, że ma inny smak, więc to wszystko przemyślane mam nadzieję, że mam nadzieję, że to pójdzie w dobrym kierunku, bo właśnie mamy mamy duży potencjał, a jednak nie korzystam może tak z 10 można zobaczyć na kupno, który przeżywa w tym właśnie czasem dzieci ustawić zajęć czy i takie bardziej hodowlane typu kiełki jakiś drobnej style, choć dziś działa dobrze to jeszcze teraz zapytam pana te nazwy potraw, w których zawarty jest chwast taki najbardziej wymyślne proszę nam przytoczyć czy takie myślenie z mojej książki np. mam przekształceń pierogi po nie mówi pierogi ruskie zawsze jest nauka za granicą wszyscy mówi Polsce pierogi to to przez samorząd pierogi polskie, z czym znacznie studenckiej pospolitym jest masa oręża pączka oranżady z z jarzębiny jak dobrze pamiętam i ostatnio pitny z Barciczanką dużo takich kin czy córka po bretońsku z chwastami z nawiązaniem oczywiście do fasolki tak dokładnie i cała książka jest wegetariańska, więc wegetariańska wegańska jest używać takich porad porad typu nie marnować jedzenia i wykorzystać produkty tak na 100% dziękuję panu bardzo jeszcze raz zapytam o kuchnię, której pan szefuje to to światło w Warszawie tak takie światło Warszawie i te i my sprzedajemy po prostu swoje, gdzie są oba ich Fasty teraz robimy sery wegańskie 100% zagram chwasty i dużo zdrowia właśnie no i dużo zdrowia także państwu życzymy Piotr ciemny był z nami autor książki chwasty od kuchni dziękuję panu bardzo te rozmowy dziękuję bardzo, panu i dziękuję państwu naszych skład zaproszony teraz na informację Radia TOK FM Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: NIEDZIELNY OBIAD

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Podcasty TOK FM oraz internetowe radio TOK+Muzyka teraz 40% taniej. Wybierz pakiet Standardowy i słuchaj gdziekolwiek jesteś

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA