REKLAMA

Czym charakteryzuje się kuchnia żydowska?

Niedzielny obiad
Data emisji:
2021-09-19 12:20
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
12:43 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
niedzielny obiad w niedzielnym magazynie Radia TOK FM Przemysław Iwańczyk kłaniam się państwu dziś naszym gościem jest pani Barbara Trzeciak menedżer restauracji Malta w Białymstoku dzień dobry pani kłaniam się dzień dobry dzień dobry państwu pozwoli pani im opowiemy o miejscu, które przyznam, że w opinii wielu białostoczan jest niezwykle urokliwe nie to wyjaśnimy pochodzenie nazwy restauracji Malta off ma zresztą tak naprawdę takie zdrowie nie możemy tłumaczyć na Rozwiń » zdrowie na szczęście radujmy się do pozdrowień pochodzi z języka to jest żydowskie pozdrowienia żydowskie pozbawionej tym samym zdradzamy że, jaki charakter ma mała restauracja przyznał, że bywałem w wielu tego typu lokalach m.in. w Łodzi w restauracji Anatewka, która jest takim osławionym miejscem jeśli chodzi o kuchnię żydowską w Białymstoku przyznam, że byłem zaskoczony po pierwsze, miejsce, w którym ona się znajduje i wystrojem i też z samym mniej, o czym myślę, że pani opowie prezentujemy w naszym cyklu rozmaite kuchnie świata, które z kolei są inspiracją dla szefów kuchni menedżerów restauracji w Polsce i skąd w ogóle pomysł na taką na taką restaurację na Podlasiu jak wiemy w Białymstoku Żydzi byli w tym okresie przedwojennym taką znaczącą społecznością i stąd chcieliśmy by przybliżyć to taką ich kulturę i to całą historię miasta pokazać w jaki sposób dlatego też nikt, więc skuteczny, gdy nie miał istnym restauracji żydowskiej więc, dlaczego nie ma mnie w Time i po prostu to co było inspiracją ta kuchnia żydowska oparta jest znana na kosztowności prawda proszę życia jak to jest w przypadku kiedy, kiedy państwo myślą o tych, którzy restaurację powołali zabrali się za to trzeba było studiować to wszystkie prawidła, jakie mieli też te kulturowe wątki, jakie w noc istnieją religijne również i są w kuchni obecne my jesteśmy taką koszmarną kuchnią żydowską przestrzegamy takich podstawowych zasad, ale łączymy tak tak samo jak Żydzi mieszkający w Białymstoku łączyć tę funkcję polską Podlaską z ZUS ze swoją tak samo i monitorowane przestrzegany tego, że nie łączymy mięsa znakiem nie zastępuje bardzo dużo wątróbki drobiowej u nas w kuchni ani rozwinę cielęciny także mamy takie podstawowe dania kuchni żydowskiej, ale nie jesteśmy kosiarki to procentach to w takim razie wiele wiele wyjaśnia proszę być jak wystrój powinna i ma restauracja żydowska w naszej restauracji bardzo dużo 5 ściany są z cegły z lego jest oryginalna z domu żydowskiego, a ktoś zabrał nas nasz budowniczy mamy dużo warzyw mamy też drewno z tego domu są obrusy z szykowane drewniane stoły z takiej ładnej po prostu jest ładna bogata taka jak w przypadku domu jak z jakim odbiorem było toczone spotkało się otwarcie restauracji, od którego roku istnieje relacja opierała się w 2019, więc jesteśmy bardzo młodym takim taką młodą restauracją gęsto QE i powiem, że cieszy nas to, że dużo białostoczan nas odwiedziło, ale powiem, że mamy też bardzo dużo gości z z Polski zagranicy daje mi się że, że goście uczą się taki, jakby różnych kuchni także cieszą się tym czy będą coraz mogą kosztować właśnie w kuchni żydowskiej mogą oglądać te przepiękne zdjęcia w ogóle miejsce jest takie bardzo urokliwe przede wszystkim wystrój cały proszę by powiedzieć państwo by otworzyli restaurację rozumiem od razu zaczęliście się mierzyć ze skutkami pandemii, która restauratorów całą branżę dotknęła bardzo poważnie dokładnie dokładnie zamknęliśmy się cofnęliśmy się przy pierwszej pandemii i na ten czas taki przejściowy nie staraliśmy się w ogóle jesteśmy czynni od czerwca tego roku po raz kolejny no i powiem z taką obawę co będzie, ale miejmy nadzieję, że będzie dobrze pani nie mieliście państwo obawy czy w ogóle uda się na nowo rozkręcić ten nowy, gdy z tą kulinarny biznes zdobył on nie jest łatwe i też wielu restauratorów Józefów właściwie zaraz po otwarciu swoich lokali byli tacy rozwinęła interes nowo, bo to się śpiewu ja wiem tylko musi bowiem państwo, że naprawdę zapraszam serdecznie jesteśmy naprawdę bardzo o piękną restauracją smaczną piękną i dużo chyba jest dużo gości interesuje się historią taką taką kupię troszeczkę inną realnie gdzieś tam wszyscy jesteśmy europejską za włoską francuską, a tak naprawdę to żydowska jest naprawdę bardzo ciekawa, więc chyba stąd, że goście chcą poznawać i jakoś sobie rodzinne dzielnicy jest stała, że dobrze, a teraz przejdźmy do mniej restauracyjnego rozumiem, że Bóg nie wiemy dziś po tak posiadł FK kulinarna to co wiąże się z wieloma posiłkami kuchni żydowskiej proszę nakreślić, jaka jest ta tata kultura to też taka tradycja oparta na przy stawce nie wiem 0102. daniu deserze tak tak mi generalnie w naszej karcie minimalny takie tradycyjne dania, które występują w kuchni żydowskiej, które mogę polecić, którym się naprawdę możemy pochwalić chociażby kawior z wątróbek skanalizowana cebulą jajkiem nam też żydowską penicyliną, czyli takiej u nas chcielibyśmy rosło tak, ale to jest przygotowany gotowe z makaronem domowym też czy Goethe też bardzo smaczna rzecz taki jak potrawa, która się cieszy dużym powodzeniem można już na pewno czulent, którym jest takie tradycyjne danie żydowskie, które w każdej restauracji musi występować na akurat jest z wołowiną w marszach marchewką ziemniakami fasolą, a reszta grupy dlatego przyprawy korzenne dużo czasu cebuli ani nie ubywa deser tutaj niepewna jest też poleciłabym paska po prostu Twaróg z rodzynkami z wanilią cyklonu, ale tak tak proszę kontynuować wiele jest też to, że takich innych dań, które tam każdy myślę, że coś znajdzie dla siebie, ale takie jak najbardziej tradycyjnej kuchni żydowskiej czerwone karty częściej pojazd pojawiły gęsi Witek to jest danie które, które znalazłem mówców właśnie w restauracji Anatewka czy państwo też im prezentowali do siebie właśnie na przystawkę te kontrakty tak żołądki przepraszam nie będę oczywiście efekty szyje gęsie faszerowane ja powiem, że to jest taka niż w planie taka niespodzianka dla naszych gości i będziemy chcieli zaserwować tuż przed listopadem tak, żeby gdzieś tam będzie tego się w każdej restauracji troszeczkę więcej musielibyśmy u nas pojawił się właśnie tam wejść tak tak to widzi pani szuka każdy ma jakiś swój sposób na jego na jego przyrządzenie też szlak jak nam wyglądacie ruch zupa Jankiela to też coś co zauważy charakterystyczne także pająki lat taka zupa gulaszowa z wołowiną z warzywami pomidorami taka lekko ostra to przed, a teraz już zapytam, kto jest tak naprawdę smakoszem kuchni żydowskiej, bo wiadomo, że żyjemy w czasach fast foodów młodszych dzieci wybierają dania szybkie niekoniecznie zdrowe kuchnia żydowska z kuchnią tradycyjną jest też taką kuchnią, którą należy celebrować jak jest przekrój gości, którzy państwo odwiedzają nas różne kości mamy też gości, które z Białegostoku mamy, ale wiem bardzo dużo gości mamy takich przyjezdnych mamy dużo gości też z zagranicy dzięki czasami jak zauważa się, jakby goście z innej części Polski chętnie poznają może przez to, że są turystami jadą zobaczyć Podlasie Białystok dlatego sięgają po taką inną sieć kuchnię, że szukają tej żydowskiej kuchni, czyli więcej przyjezdnych bądź też tych trasą przejazdu niż rdzennych białostoczanie tak, chociaż w niedzielę na obiadach w sobotę już będzie troszeczkę tak to już się pojawiają tak, ale zauważyłam, że jest dużo więcej 8 takich przyjezdnych turystów proszę powiedzieć jeszcze desery to paska, ale co jeszcze serwowana jest właśnie tych słodkości, bo po z tego też kuchnia żydowska słynie w naszej kuchni jeszcze podajemy prof. izraelskim Alaby z wodą różaną jak uniknąć liczne syropem malinowym są takie jak 2 podstawowe desery na karcie czasami też serwujemy kół Kuga ale, ale generalnie bazują na tych 2 sera czy dużego przeszkolenia wymagały od szefa kuchni by zgłębić wszystkie tajniki kuchni żydowskiej czy czy po prostu przyszedł z tym jak z dobrodziejstwem inwentarza nie mając to wszystko opanowane nie wiem z doświadczeń w innych miejscach bądź też z opowieści rodzinnych czy państwo żydowskie akurat te chyba trudno jest trudną rzeczą, bo wysoka kuchnię bardzo specyficzna trzeba właśnie przestrzegać tych niektórych zasad reguł te umieć pytanie czy tak ubrać i tak wysterować nawet tutaj w restauracji żeby, gdybyśmy wyszli po prostu zachwyciło wyglądem smakiem, ale przy tym wszystkim musi zachować ten smak i trzeba przestrzegać niektórych zassać no i nie korzystać ze wszystkiego nie możemy, więc uczymy się cały czas się tak samo szef kuchni tak samo ja uczymy się poznajemy, a duża czytam książek dużo szukam w internecie inspiracji chcielibyśmy, żeby jak Unia nam się cały czas rozwijała, iż w tym dobrym kierunku, a czy sięgacie państwo do takich historycznych książek kucharskich do historycznych dzisiaj przekazów receptur, które podawane były pokolenia na pokolenie usiłuje się otworzyć się w restauracji, bo macie to w planach kilka przepisów tylko, że stany teraz to są książek takich starszych ni re tutaj dostaliśmy, ale tak chcielibyśmy, żeby ta karta nabrała takich, żeby władzę to podstawowa karta właśnie nasza, która była z takich takich starych przepisów cały czas pracujemy to strony szukamy pomysłów dopracowujemy wydał wszystko jasne jeszcze raz przypomnimy nazwę restauracji myślę, że to będzie też dla dla naszych dla naszych gości słuchacza dla państwa gości też istotnie restauracja nosi nazwę restauracja ma zresztą ma gotowy, o której dzisiaj mówiliśmy restauracja mieści się w Białymstoku opowiadała o tym Barbara Trzeciak mecze tego tego lokalu dziękuję pani bardzo za rozmowę dziękuję bardzo, naszych oczach wasza naszych słuchaczy teraz zapraszamy na informacje Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: NIEDZIELNY OBIAD

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Podcasty TOK FM oraz internetowe radio TOK+Muzyka teraz 40% taniej. Wybierz pakiet Standardowy i słuchaj gdziekolwiek jesteś

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA