REKLAMA

Raport Gospodarczy z EKG w Katowicach. "Chleb jest drogi. Będzie droższy"

Raport Gospodarczy
Data emisji:
2021-09-21 10:40
Prowadzący:
Czas trwania:
13:24 min.
Udostępnij:

O cenach zbóż mówiła Monika Piątkowska - prezes Izby Gospodarczej Handlowców, Przetwórców Zbóż i Producentów Pasz

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
to jest raport gospodarczy z europejskiego Kongresu gospodarczego, którego Radia TOK FM jest partnerem medialnym przypomina Maciej Głogowski dzień dobry, a naszym gościem jest pani Monika Piątkowska szefowa Izby Zbożowo paszowej dzień dobry dzień dobry witam państwa na panie redaktorze to politycy Bochenek chleba i dlaczego tak drogo drogo drogo i pewnie będzie jeszcze jeszcze drożej wiele analiz nie chcę tutaj słuchaczy nasze straszyć, ale rzeczywiście analizy którymi Rozwiń » dysponujemy, a pokazują, że ceny rosną będą rosły będą rosły w tym roku i najprawdopodobniej będą rosły też w przyszłym roku to końca roku średnio około 6% najwięcej nabiału i rzeczone pieczywo, którego pan redaktor, a zaczął, a oczywiście na to składa się szereg czynników, bo zapewne pan o to zapyta, dlaczego tak drogo właściwe pan o to zapytał inflacja, a i wprowadzone w tym roku podatek handlowy cukrowy ceny słodyczy również do góry cena coli, a wiele czasu na to nasza ochrona narzeka za chwilkę przejdę do chleba wzrost cen energii koszty transportu, a wzrost cen surowca zboża pasz, a to troszeczkę do naszego chleba oczywiście ma, ale tak naprawdę to jest jakby suma tych wszystkich czynników to nie tylko wzrost cen, a surowca ten surowiec warto tutaj o tym wspomnieć o właściwie 12 miesięcy od wiosny zeszłego roku dość sukcesywnie na globalnych rynkach dobór surowiec, czyli złożenie surowy, czyli zboża tak idzie idzie Góra i to na rynkach międzynarodowych, które mają oczywiście wpływ na, a ceny zboża w naszym kraju i uproszczeniem byłoby powiedzieć w powiedzenie, że wzrost cen zboża na globalnym rynku przekłada się na pieczywo konsumenta w Polsce, bo to tak nie jest nie ma takiego szybkiego bezpośredniego związku natomiast długo trwały wzrost, a w tym roku ceny zboża, bo zbiorą się właściwie kończą, a ceny zboża się utrzymają nadal wysokim poziomie, a dobre ceny zboża biura rzeczy gorsze, a właśnie do tego zmierzam trochę gorszej jakości eksporter firma handlująca sprzedający na eksport w porcie te ceny nam do góry troszeczkę windują, ale jakoś jest gorsza część pszenicę ze względu na gęsto się odpada nasi przetwórcy krajowi, a my mu one są są zmuszona do obniżania parametrów jakości ziarna na nie ma jednak, a ta cena utrzymuje się nasz dość wysokim z kolei ci młynarze wyobrażam sobie muszą więcej płaci stawkę za energię elektryczną, bez której nie zmylą Otóż to Otóż stąd generalnie podsumowując, jeżeli chodzi o zbiory tegoroczna dysponujemy tutaj analizą Kosela to jest taka organizacja zrzeszająca firmy a by właściwa organizacja zbożowe całej Europy zbiory Unii europejskie ogółem wyższa o mniej więcej 8 ton 8 000 000 ton w Polsce mniej więcej na zbliżonym poziomie, chociaż kukurydza tutaj będzie znacznie wyższe będą zbiory oczywiście, że rozumiem, że zbiory i ich wielkość odnosimy do ubiegłego roku erozja wiary wielkość jak zawsze odnosimy do ubiegłego roku oczywiście, że tak przepraszam mnie wspomnienia te to tylko chodzi o to, żebyśmy wiedzieli, dlaczego porównujemy, ale jak rozumiem ważne jest, nawet jeżeli zbioru porównywalna ważne jest także to, o czym pani wspomniała wcześniej, czyli jakość tak jakoś w porównaniu z zeszłym rokiem i koszt założenia tego zboża, jakkolwiek dziwnie brzmi tak, czyli transport energia elektryczna, dlaczego jakość gorsza, dlatego że troszeczkę gorsze warunki pogodowe i to zarówno w Polsce, jaki w Europie, bo chcę powiedzieć, że gorzej z informacji, które posiadamy gorzej w Niemczech we Francji, ale mimo to mimo tego, iż na Polski rolnik, a to ludzie tak mówią, że zbyt żniwa były kradzione, czyli między jednymi z drugimi opadami trzeba było szybko zaraz zabrać może jakoś troszkę troszkę gorsza to jednak cena jest utrzymana dość wysokim poziomie co zapewne cieszy producentów rolnych, a mniej konsumentów należy to jest staże mniej pycha nas wszystkich, czyli konsumentów i najciekawsze albo może najważniejsze w tym miasta czy to już taki moment, w którym my musimy sobie powiedzieć i tylko będzie drożej no tak jak tak jak zaczęłam pewnie niezbyt dobrą wiadomością, a w analityce alarmują, że do końca roku na poziomie 6% podwyżkę podwyżki cen żywności będą Niemiec na poziomie 6% nieco mniej nieco mniej dobra wiadomość zapłacimy zajawka ziemniaki, a cebulę natomiast nabiał i produkt mączne pieczywo, a pójdą do góry mówi się, że mąka nawet 25%, jeżeli makarony 15 właśnie, jeżeli mąka 25% to co ma mieć od razu w głowie chleb moim makarony tak to na to wszystko od razu patrzono na to wszystko niestety trzeba od razu patrzeć to ja ani żadnych dobrych informacji do bardzo mi przykro, ale pan redaktor nie zaprosił tutaj, żeby mówić prawdę, a nie pudrować, więc staram się przekazywać do mojej największej wiedzy takie informacje jakie, jakie posiadam jak mówię czynniki na to, która się nam, bo do 100złożoność czynników tak nie możemy mówić tylko łącznie wzrost cen surowca wpływa na wzrost i produktów, które zbożowego pochodzą takie zbożowego pochodzenia pro na nasz produkt zbożowe i NATO tak jak powiedziałam i cena inflacja, a my i podatki i koszty transportu rynku pracy pana rodzinie mówiła May i zmiany jakie, jakie następują na rynku pracy oczywiście również jest to jest to pewien proces, który się w tym roku mówi się od 10 lat nie było tak dynamicznego wzrostu cen żywności przede wszystkim dynamiczny wzrost SC w żywności energii tak mówi się od 10 lat takiego dynamicznego wzrostu nie było i przewiduje się że, że ten rok nie będzie ostatnim rokiem drożyzna przyszły rok również te prognozy nie są, a optymistyczne to w sumie właściwe państwo powinno cieszyć nie określiłabym tego tak tak jednoznacznie no ale teraz pani jako konsument chce tylko jako przejawie dziecięcą wyobraźnię nie wiem no nie do końca przypominam, że szefuje izbie zbożową paszowej wzrost surowca zbożowego wzrost cen pasz wzrost cen pasz, a przez władze się kosztów zwrot kosztów produkcji, a przekłada się to na ceny paszy, a potem mamy hodowców, który zaraz dojdziemy dodaje, że mówimy to może ograniczać spożycie mięsa i chociaż wiem, że nie do tego pani zmierza tylko do tego, że mięso jak już jakiś stanie się mięsem gotowym do spożycia będzie też droższe tak właśnie nie do końca to znaczy na pewno ta podwyżka cen żywności na pewno wg tych danych, które posiadamy a bo jak będzie to zobaczymy, bo przecież analityce też się też dokonują korekt nie będzie tak wysoka jak w przypadku, a cen pieczywa czy produktów zbożowych niektórzy wręcz twierdzą, że powinna utrzymać się na dotychczasowym poziomie zobaczymy największe kłopoty tak powiem żywności to nabiał produkty zbożowe i a gospodarcze tak i słodycze to dla zdrowia naszego, a to zmienić, choć będziemy pili będziemy zdrowsi i rozum dochodzi w ogóle napoje słodzone, ale to związane wyłącznie tym podatkiem to w dużej mierze tak dobrze ja starałem się, żebyśmy powiedzieli znaleźli jakąś dobrą informację lub sami postawili wyznaczyli jakiś moment, w którym powie pani sytuacja może się zmienić ci odwrócić bo, chociaż rzadko się zdarza byśmy mogli działać obniżka, ale przez jakiś stabilizacji cen tak jak mówiłem pani to znamionuje namówił mnie pan do przekazywania informacji, a z analizy tzw. palca, które mogą się nie sprawdzi też jest taki jest kogo najbardziej w tym ciągu przepraszam za sformułowanie technologicznym od zboża, który jest na polu zebranego zboża zmielonego itd. aż po gotowy to zaczęliśmy trzeba to na siebie skończmy chleby, które jest do kupienia, w którym momencie te ceny, o których najczęściej teraz mówi, czyli ceny energii elektrycznej dotykają najbardziej, bo tam, gdzie produkcja tak tam, gdzie są zakłady produkcyjne tam, gdzie energia jest potrzebna przetwórcy do do do przetworzenia, a danego produktu natomiast są bardzo, że pan redaktor powiedział o tym całym łączyło co tak od pola do stołu i rzeczywiście produkcja żywności to jest system naczyń połączonych, a trzeba to zawsze rozpatrywać w takim kontekście, a jeśli chodzi o zboża również ceny zbóż również w kontekście globalnym tak to jest oczywiste o tym należy pamiętać natomiast dobrych informacji, bo tak myślę, że pan redaktor mnie na te dobra informacja o dobre procesy mówi, a to chciałam powiedzieć czym taką rzecz już może ona na na zakończenie naszej rozmowy, że rynek produktów żywnościowych rynek żywności w Polsce jest jeszcze w dalszym ciągu rynkiem cena tak ta żywność generalnie dobrej jakości, a jest w dużej mierze determinowana determinowana ceną, a mówi się o wprowadzeniu, a ambitnych celów klimatycznych żywieniowy aha, które zakreśla przed nami Unia europejska, a być może warto w tym procesie zwrócić uwagę na jeszcze większą jakością żywności to bardziej APN apel do konsumentów, a bardzo często jedna z banku może nie będę wymieniała nazwę wykonywał takie badania, a przed siecią marketów, pytając klientów czy chcieliby się odżywiać większej proporcji żywnością ekologiczną zdrową wysokiej jakości to zresztą 90 pan redaktor nie wyprzedza 98% konsumentów odpowiedziało tak pytanie drugie było czy jesteś skłonny zapłacić za to żywność 1015% więcej 98 dokładnie tyle samo konsumentów odpowiedzialnie i żerowania mówi, dlatego że przy okazji zwyżki cen żywności, a warto, a zwrócić uwagę też na na jakość żywności rynek żywności w Polsce jest w dalszym ciągu rynkiem ceny, a i dopóki konsument, a nie zmieni swojego podejścia do żywności nie nie zrozumie, że za lepszą, a ekologiczna żywność regionalną musi zapłacić troszeczkę więcej dotąd ten proces zmian, przed którym stoimy nie nie będzie sprawnie i w krótszym czasie przeprowadzono to jest jakby przy tej okazji, jakby z zmian zmiana świadomości konsumenta, że na no jednak warto za lepszej jakości żywność zapłat zapłacić te parę złotych, więc tak, ale rozpoczęliśmy naszą rozmowę od cen chleba, narzekając albo po prostu, stwierdzając fakt, że jest on droższy na razie wygląda na to, że będzie drożał pani nas namawia na to, żeby trochę mniej trochę mniej słodyczy, a więcej owoców warzyw sezonowych, które w sezonie będą tańsze do tego zmierzam np. zmianę świadomości sposobu stylu żywienia no tak w sumie nie rozmawialiśmy z przedstawicielką branży cukierniczej czy czy jak tak obraża się nazywa słodyczy szeroko rozumianych to taki apel był na miejscu bardzo dziękuję za rozmowę bardzo dziękuję pani Monika Piątkowska szefowa Izby Zbożowo paszowej była gościem raportu gospodarczego europejskiego Kongresu gospodarczego dziękuję bardzo, dziękuję Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: RAPORT GOSPODARCZY

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Podcasty TOK FM oraz internetowe radio TOK+Muzyka teraz 40% taniej. Wybierz pakiet Standardowy i słuchaj gdziekolwiek jesteś

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA