REKLAMA

O tym, jak profesjonalnie zwalczać fake newsy i weryfikować informacje

Homo Science
Data emisji:
2021-09-25 13:00
Audycja:
Czas trwania:
35:30 min.
Udostępnij:

Rozmawiamy z Małgorzatą Kilian i Patrykiem Zakrzewskim ze Stowarzyszenia Demagog

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
dzień dobry witam państwa w audycji Homo science przy mikrofonie Aleksandra Stanisławska Piotr Stanisławski Crazy nauka PL, a porozmawiamy dzisiaj o tym co się stało ze starymi odmianami jabłek jabłoni tak pamiętnym miejscu naszego dzieciństwa w tej chwili tak rzadko spotykanymi, a naszym gościem jest dzisiaj dr Dorota Kluczyńska z Instytutu ogrodnictwa państwowego Instytutu badawczego dzień dobry dzień dobry państwu no właśnie im oleju troszeczkę zdradziła, o co chodzi, ale Rozwiń » tak naprawdę cała sprawa zaczęła się od tego, żebyśmy byli tydzień temu na jabłkach jechaliśmy sobie do sadu zbieraliśmy drobne 60 kilo jabłek przywieźliśmy to wszystko teraz obie damy, ale między czasie zrobiliśmy zdjęcia różnych odmian jabłek, które w tym sadzie były dostępne wróciliśmy na kryzys naukowego Facebooka no i tam się zaczęła wielka dyskusja i przede wszystkim zaczęły się wielkie sentymenty i spora część komentarzy jest w takim tonie, gdzie są moje ukochane kosztele malinówki kodeksy szare renety to były prawdziwe jabłka one miały cudowny smak ten zapach pamiętam jak dziś i co się stało, dlaczego ja nie mogę dostać i co się stało, dlaczego te nowe są takie niektórzy twierdzą niedobry, więc bez ma bez smaku, więc pytań całe mnóstwo zacznijmy od tego co się stało z tymi wszystkimi jabłkami, które wiele osób wspomina jeszcze z lat osiemdziesiątych dziewięćdziesiątych, czyli właśnie wspomniany powiedzmy kosztele koks malinówki szare renety też są, ale tam jeszcze parę innych odmian też będzie czy one w ogóle zniknęły to znaczy tak może Uściślijmy, że lata osiemdziesiąte dziewięćdziesiąte to już jest bogaty bardzo nowoczesny tzw. ognia były wyższe bowiem Jona Gold, który ma bardzo wielu zwolenników różne formy tego ona Golda pojawił się sam ją tzw. szkoły jak ludzie często właśnie proszący nie wiem na stoiskach jakiś ogrodniczych czy na targowiskach pytają własną szkołę jako tym szkody, jakie jest właśnie odmiana sam natomiast proszę państwa te odmiany nie zniknęły, ponieważ one znajdują się w ogrodach przydomowych lub małych niewielkich Sanah, które dziś funkcjonują właśnie wokół dużych miast i często na targowiskach właśnie można spotkać właśnie te zmiany, o których pan wspomniał, ponieważ sentyment do starych odmian dotyczy właśnie określonej grupy, czyli to przede wszystkim koszty dla malin wobec Śląska itd. do zmiany, o których pan wspominał natomiast czas powiedzieć od razu 1 rzecz, dlaczego zniknęły, ponieważ wartość rynkowa zdecydowanie spadła o zmianę aktualnie są uprawiane w sadach towarowych charakteryzują się wysoką wartością rynkową, a to oznacza oznacza to, że ludzie, którzy produkują na skalę Towarową, a owoce jabłek Maciej Jamka mu no i robią to dlatego, żeby po prostu z tego żyć tak, czyli muszą mieć wymierne efekty ekonomiczne te odmiany owocują corocznie przy właściwej pielęgnacji można owoce przechowywać, czego absolutnie można było było powiedzieć o tych dawnych odmianach, chociaż znajdują się tutaj w tej grupie odmiany, które można było przechowywać bardzo długo na pewno nie wiem znana jest odmiana Żeleźniak sama nazwa wskazuje, że był jako żelazny, czyli nadawało się w nieskończoność do przechowywania i do użytku czy np. Grupińska, ale te zmiany typu od nie wiem Malinowa czy Kostela może przechowywać np. do Bożego Narodzenia, czyli jeśli chcemy się delektować owocami z późniejszym terminie niestety jest to niemożliwe ponieważ, jaka rozsypują się mówiąc krótko act, czyli nie mogą być długo przechowywana natomiast jeszcze jedno, że warto tutaj sobie powiedzieć, że oprócz tego, że dzielimy odmiany jabłoni na deserowe i przerobowej tu również nowe odmiany stołowej właśnie bardzo duża grupa o zmianę tych dawnych mieści się w tej kategorii, czyli są jako, które można użytkować dwojaki sposób, czyli dla tych koneserów, którzy lubią smak dawnego jabłka właśnie takiej apostołowie np. książę Albrecht pruski graficzne Inflanckiej co dnia na dzień z gry, ale jednocześnie można również nie wykorzystywać w kuchni, czyli my tradycyjnie przygotujemy czasowa nie jest szarlotki robimy soki, ale również możemy stosować się w kuchni do różnego rodzaju potraw mięsnych nawet dziury, a także jeśli przeglądamy książki kucharskiej zarówno dawne, jaki najbardziej współczesne to jest pomysł związany z wykorzystaniem jabłek jest naprawdę bardzo bardzo duża, a człowiekiem niż określała w ogóle ognia współczesny, bo wśród nich też są ciekawe odmiany jeśli są właściwie wyprodukowany zebranych we właściwym czasie to jest jeszcze jest zebrany we właściwym czasie i np. odmiany dawne, o których tutaj rozmawiamy to często były zbierane wtedy, kiedy już nadawały się do spożycia, ponieważ UE jabłoni wyróżniamy dojrzałość zbiorczą, czyli wtedy, kiedy owoc jest gotowy do zbioru i może być przechowywany przez jakiś czas w zależności od tego czy stopnia wcześnie dojrzewająca jesienna zimowa ten okres jest kończył dłuższy i dojrzałość konsumpcyjna, która w przypadku odmian letnich jest dosłownie kilka dni po zbiorze, ale już w jesiennych zimowych muszą one droższe być przechowywane, żeby nabrał właściwego smaku, ponieważ nie zbieramy i dojrzałości konsumpcyjnej i często właśnie ludzie mówią, że kupując Maciek Malinowski to nie jest ta malutka była kiedyś, dlatego że oni jedzą swoje ludzkie, kiedy w dzieciństwie to jeśli już w stanie dojrzałości konsumpcyjnej natomiast tą, którą kupują na targowisku to ona jest świeżo po zbiorze w związku z tym trzeba trochę poczekać, żeby ona na brak właściwych walorów smakowych i powiedziała pani, że te dawne odmiany miały niższą wartość rynkową niż te odmiany, które obecnie są najczęściej uprawiane natomiast tłumi intuicja podpowiada, że musiała mieć jakieś przewagi dawne odmiany no dobrze się uprawiały w polskim klimacie, żeby jakoś dobrze przystosowane do naszych warunków być może nie wiem przewaga polegała na tym, że rzadziej były atakowane przez szkodniki, bo takie takie przekonania też krążą i pojawiają się u nas w komentarzach czy i czy to jest zgodne z prawdą czy pani wiedza mówi co innego to znaczy tak i to one miały mniejszą, bo one swego czasu miały bardzo wysoką wartość rynkową, bo nie było konkurencji odmiany, które decydują wielkości produkcji jabłek na świecie to są zmiany XIX-wieczna, ponieważ zarówno Golden list, jaki radę Isia, które stanowią ponad 50% ogólnej produkcji jabłek na świecie to są zmiany właśnie pochodzące z końca dziewiętnastego wieku, więc tutaj nie można mówić tylko współczesne odmiany są uprawiane w sadach także tu tak gwoli ścisłości natomiast, że one miały przewagę, że były przystosowane są one jeśli spojrzymy np. na liczbę drzew, które przetrwały tu widzimy najczęściej takiego stanu zostaje kilka drzew najbardziej zahartowany, bo tutaj głównie chodziło o to, że one były wytrzymałe na mróz tak jeśli chodzi o choroby szkodniki zupełnie osobny rozdział, ale trzeba też powiedzieć o 1 rzeczy mianowicie, że w okresie tym wczesny dwudziesty wiek była rejonizacja np. mówiono, że jakąś zmianę boską to czas sadzić w pasie nadmorskim z różnych powodów ja tutaj nie chcę poruszać jakiś tam szczegółów np. nie jakąś odmianę, która jest mniej otrzymana uznać dzień zlicza uprawia dziś na południu czy w lepszych warunkach, a więc zwracano większą uwagę właśnie na takie dostosowanie odmiany do konkretnych warunków, które w danym rejonie nie istniał natomiast część dochodu do chodników to tutaj w przypadku odmian dawny też mamy taki podział na odmiany, które są odporne mało podatne lub wręcz niestety podatne na parcha jabłoni, czyli tej choroby, która no zarządza najwięcej szkód Saada i która wymaga dosyć intensywnej ochrony i np. z takich odmian właśnie dawnych odmianami, które są właściwie można powiedzieć odporne to jest odmiana nie piękna, lecz taka odmiana, która była uprawiana z miejscowości recepty, bo stamtąd pochodzi, czyli mówimy o zmianie lokalnych pozyskanym danym rejonie to słówko o nieznanym rodowodzie, ale konkretnych warunkach naszej misji sprawdzała rzeczywiście ta odporność na parcha była wysoka czy np. złota szlachetna lub książęce, które również znany jako mylono np. z takich odmian mniej podatnej to tutaj wspomniał Graf stynka Bosko vivo jest antyludzka zwykła, a więc jest cały szereg bardzo Renaty np. również charakteryzują się mniejszą podatność na policji są odporne i tutaj wysłały sobie mówić o 1 rzeczy mianowicie, że choroby, które atakują drzewa owocowe też się zmieniają nie w przypadku właśnie Pacha, który mówimy o powstały nowe rasy, ponieważ zaczęto zwalczać choroby to ona również części specjalizować także powstawały rasy odporne i zależy co to jest przepraszam padło słowo tak to jest choroba grzybowa, których choroba grzybowa nie i ona atakuje liście owoce i ptaki cudaki ekstremalnych warunkach czy jakieś bardzo wilgotne wilgotna wiosna bardzo duże opadów temperatura odpowiednie ten życie bardzo intensywnie namnażać powoduje, że liście mają bardzo dużo plami się spada w związku z tym drzewo nie jest w stanie wykarmić owoców i bywają takie obrazki wyjedziemy gdzieś tam sobie przez jakiś rejony i widzimy drzewa kompletnie bez liści już w środku lat to wniosek, że z kraju było oczywiście, bo w innych gatunkach inne choroby są problemem to znaczy, że właśnie ten, że to mocno atakuje i te liście niestety spadają i dlatego znaczy ja jestem zwolennikiem takiej sytuacji, że jeśli ktoś chce sobie posadzić drzewa, bo jeśli ktoś uwielbia stare odmiany absolutnie powinien jeśli makabra nic oczywiście powinni sadzić i nie nie jest to znaczenie można spojrzeć na tę stronę w ten sposób poseł sobie i to będzie sobie raz niestety wymaga to bardzo dużo pracy właśnie szczególnie takie lata dosyć trudne, czyli właśnie wilgotne niskie temperatury chłodne i wtedy, kiedy mamy długą ciepłą jesień to wystarczy nam bardzo październik początek Sobala jest bardzo ciepły ten po prostu cały czas się namnaża nawet na tych opadów pisze w związku z tym wiadomo, że zobaczyliście nic tak wygra biec potędze niszczyć nie kompostowania tylko właśnie jakiś sposób utylizować, żeby sobie pomocy, żeby nie stosować chemię uważam, że jeśli ktoś posadzi sobie nie drzewa na własny użytek do własnego użytku będzie wykorzystywał owoce no to jest bez sensu, żeby stosować jakiekolwiek środki chemiczne, ale właśnie można sobie pomóc Agro techniką, czyli właściwym formowaniem drzew, że jednak przy tej kolonii trochę popracować, żeby ona była zagęszczona za bardzo bo, żeby rozwój są widzimy tak jesienią jeśli mamy też nowy okres wszyscy idą do lasu także, dlatego że grzyby rosną to samo dotyczy tych grzybów chorobotwórczych, a że jeśli on ma doskonałe warunki to natychmiast się namnażają i w związku z tym chodzi o to, żeby tej sytuacji w koronach drzew było jak najmniej, więc jeśli będziemy otwarty ekonom formować, żeby przewiewny one były także liście szybko wysychają to również warunki rozwoju grzybów te są gorsze idziemy do lasu suchy dzień czy w dół po suchym okresie żadnego grzebania znajdzie albo w ogóle jakieś takie nie czeka to samo dotyczy właśnie tutaj AM drzew owocowych w tym jabłoń to ja będę chciał się w drugiej części audycji dopytać o to, skąd to wiedza tak usystematyzowane czerpać, bo pani opowiada świetnie i sadownicy to na pewno wiedzą natomiast no właśnie tacy amatorzy co mają 2 drzewka przy domu to już niekoniecznie także to w następnej części audycji gościmy dzisiaj dr Dorota Kluczyńska z Instytutu ogrodnictwa państwowego Instytutu badawczego rozmawiamy o nowych starych odmianach jabłek i ciąg dalszy zaraz po informacjach Radia TOK FM witam państwa ponownie druga część audycji Homo science Aleksandra Stanisławska Piotr Stanisławski Crazy nauka PL jest z nami wciąż nasz gość Dorota Kruszyńska z Instytutu ogrodnictwa państwowego Instytutu badawczego dzień dobry ponownie dzień dobry państwu vida i w pierwszej części pani doktor opowiadała nam absolutnie fascynujący sposób o tym co się stało z antonówki Amiką sami malinówka kosztami, czyli tymi lekami którymi tak tęsknimy, więc zdradzę tylko one są nadal tylko po prostu handlowo produkcyjne znaczy straciły na znaczeniu natomiast przydomowych różnych ogródkach tak daleko najbardziej istnieją i pojawił się również temat co jest smaczne ani co nie do końca właśnie, bo tutaj pojawia się wielokrotnie zarzut taki, że ten cytat dawne odmiany były smaczniejsze niż dzisiejsze jak to jest czy rzeczywiście tak jest u nas sentyment przed śmiercią prawdę to znaczy tutaj na pewno są 2 sprawy oczywiście dzieciństwo, które nam się bardzo dobrze kojarzy jest spędzaliśmy z miły sposób wakacji i przy okazji jedliśmy różnego rodzaju leśne owoce, a druga rzecz państwo to jest moda, ponieważ jeśli spojrzymy na NATO co oferuje nam supermarket tak duże sieci handlowe to proszę zwrócić uwagę, że coraz więcej jest jabłek opodatkowanym w miejscu, czyli takich rozmów tylko paczkowane i to jakby wynika z 2 rzeczy przede wszystkim tak chodzi o to, żeby urozmaicić ofertę i druga rzecz firmy, które zajmują się hodowlą po prostu chcą dobrze sprzedać do tak, czyli idzie bardzo duża reklama mówi się, że takie jak popakowane jest smaczniejsze niż to, które jest tam zielony czy mniej bardzo i trochę prawdy w tym miejscu znaczenie w maskowaniu tylko w tym, że jeśli o jest właściwie wybarwione tam jest smaczniejszy ma więcej cukru, bo był na słońcu dłużej w związku z tym rzeczywiście te walory smakowe są wyższe na to jest eksmisja moda moda na zielony jako jeśli spojrzymy na reklamy w telewizji prawda tutaj trzeba do zębów czy w ogóle jakiś tam inne historie związane właśnie zjedzeniem jest pokazywany zielony jako jedynym zielonym, jakim jest murami taki towarowy jest zmiana granic z nich znowu odmiana pochodząca z dziewiętnastego wieku, czyli wcale nie nowe dziecko właśnie odmiana cele bardzo słodka i tutaj właśnie mamy takie zakłamanie, ponieważ kolor kojarzy nam się też ze smakiem wiem, że Antonówka Zielonej na pewno jest kwaśna, a tutaj mamy zmianę granic nie jest spór jest tak słodka rządowy to to samo ostoi prawa, że koszty, ale też świadkiem bardzo słodki to jest jedna z licznych danych z dnia, którą postrzegany wyłącznie jako jako deserowe, ponieważ ponosi absolutnie na przetwory nie nadaje właśnie z tego powodu, że ich kwasowość owoców jest bardzo niska co myśmy z niej nie zrobi to będzie to złe no cóż do zaakceptowania droga, więc jak zwracają tutaj do smaku Jana zgodni tylko te badania jest po prostu takim złem, jakim słodki natomiast lubię bardzo zmiany i to jest Polska odmiana tutaj na polskich, ale też powinniśmy porozmawiać mamy koszty, ale polską tak młodych polskich odmian upraw jest naprawdę niewiele i mamy odmiany vito, która nie powstała w latach siedemdziesiątych jest to odmiana, która pochodzi od fantazji fantazja kiedyś była uprawiana w Polsce w latach pięćdziesiątych, ale w związku z tym, że była odmiana bardzo podatną na parcha niestety ona produkcji nie wypadła natomiast właśnie potomstwo, czyli odmianami komisję regulacyjną odmian, ale niestety nie nadaje się do uprawy towarowe natomiast świetnym miastem, które możemy sobie posadzić w ogródku, ponieważ ona jest odporna na parcha daje fantastyczne owoce dojrzewa w połowie września i jako odmiany możemy z powodzeniem na takich warunkach bardzo prymitywne przechować do końca listopada jest to świetny jako opowiadacz zna pani pytanie ja uważam, że są ludzie, którzy uwielbiają smak dawnych białych są tacy, którzy uwielbiają nowe odmiany i mam kolegę, który jest wielbicielem odmiany Algarve proces nie ma ludzi uznawane jest po prostu Ziemiak wśród ja, że jest to jako, które absolutnie nie ma smaku, a on, jakby tego ile przez cały rok na szczęście, ponieważ dary z taką odmianą, którą można przechowywać praktycznie przez cały rok, czyli o 1 zbioru do drugiego zmian, a ja zapytam jeszcze odmiany Alfa, bo to też jest Polska odmiana ją uwielbiamy absolutnie ona musi być już dobrze dojrzała to chyba dosyć późno jabłko to jest też Polska odmiana tak to jest Polska odmiana wyhodowana w Instytucie nie przez 2 wybitnych onkologów niestety już te osoby nie żyją pomoc i jednocześnie hodowcy to był pan prof. Aleksander Rejman i dr Wacław Dzięcioł i właśnie od pierwszych linią i zostaną dla nas podstawą, ale Real Aleksander i 2 was i rzeczywiście jest to fantastyczna odmiana nie, która są rejony, gdzie rzecz że, aby się w uprawie, dlatego że za lata odmiany są bardzo wytrzymałe na mróz, czyli nawet w rejonach północno-wschodnich, gdzie i warunki są bardzo surowe w okresie zimowym to miano doskonale się sprawdza silnie bardzo rośnie, więc powinno się sadzić na podkładach ni słabo rosnących, które ograniczają ludzie natomiast jest to fantastyczna odmiana do użytku takiego domowego bo, ponieważ ona jest, jakim deserowe, a jednocześnie świetnie nadaje się do sałatek, ponieważ wciąż będzie mniej, bo to jest jakby następny problem, który z, jaka jest, że przechodzimy owocujących chwilę się brązowym wraca, więc nie zachęca do jedzenia właśnie miąższ zdarzają się jabłka o czerwonym miąższu prawda tak to też są stare odmiany czy też nowe świeże wyhodowane to znaczy tak w tej chwili do produkcji wchodzą właśnie te nie nowo wyhodowana odmiana czerwony niuansów, które powstały na bazie kiedyś istniejących np. takim prekursorem nie odmian czerwoną finansowych jest jak Niedźwieckiego on społecznie nazywa się Mal Nierzwicki, a i to są jak długa no państwo możecie zobaczyć, ale muszą uwierzyć na złożach przekroić owoc to on jest wybitnie ciemnoczerwony, czyli jest jako, które zawiera bardzo dużo antocyjanów w tej chwili zwracamy też uwagę na to efekt prozdrowotny prawda, czyli powinniśmy jej życie na owoce typu ruska aronia Jagoda kamczacka Malina czarna Jeżyna i właśnie, jaka czerwono osoby, które również zawierają bardzo dużo tych i prozdrowotnych substancji tak jak powiedziałem wszędzie szukamy nowości tak zachęcamy, żeby spożywać więcej owoców, więc jeśli na rynku pojawi się coś ciekawego coś nowego to wzbudza zainteresowanie i no mamy nadzieję, że ludzie będą wtedy więcej jabłek jest tak jeśli będą interesujące ciekawe, skąd czerpać na ten temat informacje do najlepiej takie informacje, które będą zrozumiałe nie tylko dla wysokiej klasy specjalistów, ale dla takich ludzi, którzy chociażby koło domu chcieliby coś uprawiać wiele informacji można znaleźć nasze ogrodnicze są czasopisma dedykowane szczególnie właśnie dla sadowników amatorów tak naprawdę pojawia się wiele artykułów nie tylko na temat dawnych odmian jabłoni, ale również innych gatunków drugi źródło warto chodzić na naszą stronę internetową czy Instytutu ogrodnictwa i choć klub kpl, ponieważ tam zamieszczane różnego rodzaju opracowania, które wynikały bez realizacji różnego rodzaju projektów i dwudziestym roku zakończyliśmy takiej i szeroki program pięcioletni, gdzie właśnie również były opisywane odmiany i tam nie można sobie ściągnąć jako pdf i mieć sobie zgromadzić taką bibliotekę samodzielnie to adres strony, które pani mówi znajdą państwo u nas na Facebooku zajawkę audycji tam od razu można kliknąć i trafić do celu to w takim razie jest jeszcze 1 temat, który nam pozostał, ale już nie zdążymy teraz na antenie mówi ten temat to jest kwestia tego jak ja wokale realizują tematy nam bliski nam nasza córka, która uwielbia jabłka od pewnego czasu ma taki problem, że wdrożenie się jako powoduje puchnięcie dziąseł swędzenie języka nawet lekkie puchnięcie gardła wiem, że wiele osób ma ten problem, więc zróbmy tak teraz ze słuchaczami tu w radiu na żywo tak pojęcie pożegnamy natomiast zainteresowanych państwa zachęcamy do zajrzenia do archiwum TOK FM tam postaci podcastu będzie jeszcze trzecia część naszej rozmowy z tego co pani wcześniej nam opowiada poza anteną są odmiany, które prawie nie alergizujących i dziękujemy bardzo za tę część naszej rozmowy rozmawialiśmy z dr Dorotą Kruszyńską z Instytutu ogrodnictwa państwowego Instytutu badawczego dziękujemy pięknie za to część rozmowy również państwu dziękuję za le mile spędzony czas mam nadzieję, że państwo też będą czerpać korzyści z naszej rozmowy tak myślę i teraz tych państwa, którzy mogą zapraszamy do archiwum na część o alergiach, a zresztą z państwa żegnamy dziękujemy bardzo zapraszamy teraz na informacje Radia TOK FM witam państwa w trzeciej internetowej części audycji Homo science Aleksandra Stanisławska Piotr Stanisławski Crazy nauka PL i rozmawiamy z dr Dorotą Kruszyńską z Instytutu ogrodnictwa państwowego Instytutu badawczego w Skierniewicach dzień dobry państwu witam ponownie obiecaliśmy słuchaczom jeszcze 1 temat dodatkowy, który wydaje się być bardzo ważny, choć tylko dla części osób, a mianowicie temat alergii, dlatego że jabłka niestety potrafią alergii Zobacz, choć to nie jest takie oczywiste skojarzenie, ale okazuje się, że tu pojawiają się różne katalogi krzyżowe osoby uczulone np. na pyłki brzozy często mają problem z jabłkami i taki problem polega na tym, że kiedy się to jabłko może być portów gry znamy to ono może wywołać zależnie od stopnia uczulenia różne efekty i to może być np. takie nieprzyjemne swędzenie w jamie ustnej, ale to może być też puchnięcie dziąseł języka nawet już niebezpieczne puchnięcie i tani, więc to są momenty no już problematyczne i teraz chciałem zapytać czy specjaliści coś mogą na to poradzić nie chodzi mi o alergologii tylko czy pani może nam coś doradzić w kwestii dobrania może jakiś odpowiednich działek może przygotowanie i w jaki sposób no właśnie mówi są odmiany, które raczej można opowiedzieć także nie ma ognia, które w ogóle nie działają na osoby uczula, ale stopień tego działania może być bardzo zróżnicowane i tutaj jakby od końca, odpowiadając na pytania odnośnie tego, jakie odmiany jabłek można jeść przy minimalnym niebezpieczeństwo wystąpienia objawów to na pewno część odmian tych, które kiedyś były uprawiane przez tzw. Graff rynek tak, bo to już potwierdzone, ale również odmiany współczesnej np. w ramach projektu były niedoceniane odmiany, które z niego znajdują się w produkcji Towarowej w Europie nie i okazało się, że odmiany Elizę, która również w naszym kraju jest Eliza Santana czy nie pamiętam w tej chwili tej trzeciej, która znajdowała się co wciąż sala not 2 i sadzona odmiana szachów wolna Elizę, która również jest odmianą małej podatności na choroby grzybowe i mody może być właśnie podawana osobom, które mają tego typu sprawy natomiast godne WizzAir, które był taką odmianę wzorcową okazuje się być bardzo niestety utonął gen w związku z tym osoby, które mają problem nie powinny jeszcze tego Gordana, a jeśli są nie były zwolennikami tej odmiany to tylko po obróbce termicznej, bo wiadomo, że białka, które odpowiadają za nie alergię one zaczytują się potworem wysokiej temperatury, a więc jako pieczone czy właśnie pójdę jak Jakowa czy Musy, które później stosujemy nawet, a jest to roślina ostro czy na słodko do deserów ciast to bezkarnie absolutnie mogą te osoby zjadać natomiast kiedyś preferowało się np. coś takiego, że kiedy był wiec prawa i były tzw. piekarniki tam z, a więc ogrzewając mieszkanie korzystano właśnie z tych piekarników, gdzie wkładano jabłka w całości wydrążono tylko gniazdo nasienne i pieczono owoce i był świetny deser właśnie bardzo lubiany przez dziś zamiast dodawania jakąś emeryturę i wiśniową malinową, żeby troszeczkę zmieni smak i takie owoce były chętnie zjadane, więc jeśli ktoś ma problem alergii czy dużych nasilenia to absolutnie właściwie nie ma żadnej odmiany, którą można zaproponować natomiast jeśli nasilenie tych objawów nie jest takie intensywne to na pewno w całej puli i o zmian można znaleźć takie, które bezkarnie można zadać jeszcze raz mówię odmiana Elizę, która na rynku polskim również jest do nabycia można sobie przetestować tak kupić owoc spróbować zobaczyć będzie się działo jeśli się okazuje okaże, że nic nie dzieje to znaczy, że to jest właśnie zmiana dla co jest ciekawe właśnie z odmianą Alice nie, ponieważ jest to odmiana zimowa to możemy te owoce przechowywać przez dłuższy czas, czyli jeśli trafimy na źródła prawda nie wiem, jaki Sadownik który, który produkuje, jaka tej odmiany, czyli możemy w konkretnym miejscu kupować sobie ewentualnie przechowywać w lodówce, ponieważ jeśli kupi jabłko i włożone do lodówki to okres trwałości takiego tu jest znacznie dłuższe tylko pamiętajmy, że nie wolno przechowywać marchewką ziemniakami selera wydmuszkami, czyli jeden z warzywami, które wydają bardzo intensywny jakiś ROM, ponieważ jako bardzo łatwo pochłania wszystkie te zapachy i kiedy właśnie jako służyły do tego, że wypytywano właśnie te nieciekawe zapachy, ponieważ wszystko kumulowały się owoc, a czy można przestrzec alergików jeszcze przed jakimi odmianami oprócz Golden dzieli się z kiedyś miałam przyjemność wieści pyszne zielone jabłko, którego nazwy odmiany nie pamiętam i właśnie miałam efekty potknięcia no tanie i opuchnięcia ust, mimo że tak właściwie na co dzień uczulona na jaw nie jestem, więc to jest zmiana granic miejsc na pewno ma jeszcze są też miałem tego typu problem, ale tonie to nie dotyczy one alergii tylko najczęściej ta odmiana pochodzi z półkuli Południowej, ponieważ u nas teraz jest jesień, a wiosna jest na półkuli Południowej, czyli zamiast kwitnienie sadów u nas są zbiorczo i nie i o mocy, żeby można było transportować na duże odległości są zabezpieczane różnymi rodzajami substancja, ale są oczywiście dużo dopuszczone do spożycia, ale mogą być osoby tak jak pani, które mogą alergicznie zareagował na ile substancji są też jakiś tłuszcze naturalne albo włoski i często właśnie ten jest miejsc, który jest w sprzedaży oni tak bardzo błyszczący gładki i w ogóle dotykane palcem to nie jest taka tłusto jak w przypadku np. bardzo dojrzałego Jona Gold, bo potem też poznajemy jako jest bardzo czy jest przejrzały czy jest dobre do zjedzenia jeśli jest bardzo tłuste to znaczy, że bardzo długo się poza obiektem przechowalni czy bardzo długo leży na półce, więc jeśli lubimy jako twarde cele nie musimy palcami dotykać, bo to wcześniej na wojewódzkie przechodzą do sklepu i wszyscy dotykają naciskają po kilku dniach i owoce wyglądają okropnie, ponieważ także wszelkie naciski od razu są widoczne, więc tutaj taki gość czwórki też, jakby takim symptomem, który możemy poznać dojrzałość tego owocu na zwycięzcę tej odmiany dla misji inne, które właśnie są w ten sposób przygotowywane to właśnie te osoby, które wiedzą że, że mają taki problem powinny bardzo starannie mieć taki owoc, a druga unikać kupować nową po prostu, a jak wygląda kwestia przypadku wracając do alergii na same noty białka, które są w jabłku kwestia rozmieszczenia tych Białek czy np. nie wiem może obranie ze skórki w jakim stopniu załatwia sprawa może nie wiem wokół gniazda nasiennego jest więcej to są takie zależności i nosie to Tal odbędą mówił na początku, czyli zgodę dali się to ma właściwie wszędzie także tutaj obranie nie ma absolutnie nie żadnego znaczenia natomiast obróbka termiczna jak najbardziej, ale ogólny z grupy de Lisie, czyli to są takie one z charakterystycznie wyglądają przede wszystkim to sąd ten moment, ale mają kształt stożkowych wydłużony i wokół ognia wokół kielicha, czyli tam, gdzie mamy no mniejszy punkt tak kiedyś to jest komisy nie gdzie półkach to są takie z 5 skarbów, które przychodzą na owocach powodują, że właśnie one są takie kary, bo one, ponieważ nazwy oddaliście w tej chwili w USA produkcji no nie spotyka się dla tej odmiany tylko uprawnieni są różnego rodzaju mutacji kiedyś u nas był ostatnim są w tej chwili mnóstwo jest różnych typów tego nie dali się pod różnymi nazwami, ale właśnie tym charakterystyczne i kształt wygląd mówi nam, że to jest właśnie odmiana z grupy rentę niż ostatni i właśnie tutaj odmiany gros tych alergenów znajduje się właśnie w tej warstwie dziecku, więc jeśli obierzemy z lekkim zapasem, kto może się okazać, że właśnie taką taki owoc możemy zjeść, ale dużo rozmów, że jeśli bonie zaś to jako bardzo specyficznym smaku, żeby ono było nie zjadliwe, żeby nam smakowało musi być dobrze wyrośnięte jeśli to jest jak bardzo drobne to należy przypuszczać, że i będzie mało smaczne, dlatego że ta zmiana ta grupa Orlen charakteryzuje się tym, że mają taką charakterystyczną goryczkę, która jest pod skórką, a jeśli owoc jest mały to po prostu z tym miasto praktycznie wszędzie jest Agory trwa natomiast jeśli owoce i pięknie wyrośnięte no to wtedy bardzo smaczne są ludzie, którzy uwielbiają bezprawia oddali się jedzą go jak tylko mają okazję kupić to bardzo dziękuję będziemy korzystali z tych rad dotyczących kwestii alergicznych to jest niezwykle ciekawy temat też dla osób bardzo ważny i zapraszamy wszystkich państwa na stronę Instytutu ogrodnictwa państwowego Instytutu badawczego czy może pani przypomnieć adresy internetowe www kropkę in hot Club kpl, a rozmawialiśmy dzisiaj ze specjalistką z tego Instytutu z panią dr Dorotą Kruczyński dziękujemy bardzo za rozmowę ja również państwu dziękuję dziękuję bardzo, zapraszamy na naszą audycję co tydzień od trzynastej 40, a również w międzyczasie zapraszamy zawsze na stronę Crazy nauka PL Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: HOMO SCIENCE

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POSŁUCHAJ RÓWNIEŻ

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj wszystkich audycji Radia TOK FM kiedy chcesz i jak chcesz - na stronie internetowej i w aplikacji mobilnej!!

Dostęp Premium

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA