niedzielny obiad w niedzielnym magazynie Radia TOK FM kłaniam się państwo ponownie chciałbym również przywitać naszego gościa z nim pani Magdalena Maślak koordynatorka pomysł lodów pomysłowo pomysłodawczyni przepraszam proszę wybaczyć niedziela jest takim dniem, że nawet język rozróżnia dziś festiwal żydowskiego jedzenia to jego czwarta odsłona czy powiedziałem wszystko w zgodzie z prawdą tak jest dzień dobry witam państwa to jest festiwal odbędzie się pod hasłem
Rozwiń »
sąsiedzi i i co to hasło oznacza, jakie ono ma ma w jaki sposób wybrzmiewa, acz i też włączyć się kulinarnie w tym roku też dziś kwestię żydowskiego jedzenia ma hasło, ponieważ postanowiliśmy trochę rozejrzeć się wokół się zobaczyć, jakie wpływy są między kuchnią żydowską kuchnią polską, ale też m.in. kuchnię, które są blisko w związku z tym to hasło sąsiedzi rozumiemy bardzo szeroko, ponieważ zarówno rozglądamy się wokół naszych najbliższych sąsiadów, jakim patrzymy trochę dalej patrzymy na takich sąsiadów, którzy są w Polsce od wielu wielu lat i m.in. podczas festiwalu spotkaliśmy się z przedstawicielami kuchni łemkowskiej Kaszubskiej katarskiej rozmawialiśmy o tym czym sąd ich kuchnie czym różnią od kuchni i ogólnie rzecz biorąc polskiej też, jakie są wpływy między kuchniami kuchnią żydowską i podczas każdego z tych spotkań mogliśmy poznać przepis na jedno i takich najbardziej znanych najbardziej ulubionych przez przy tych naszych rozmówców potraw oprócz tego też spotkać się zmniejszą dysk młot są mniejszością warszawiak mniejszej wietnamska dobrze to może wyjdźmy od spraw fundamentalnych co w języku jidisz oznacza, iż dziś w języku jidysz oznacza stół, ale także po decyzji chasydzkiej to jest takie wspólne siedzenie przy stole oczywiście jedzenie wspólne picie, ale też rozmawianie spędzania wspólnie takiego radosnego czasu i dla nas to jest bardzo dobry symbol, ponieważ chcemy, żeby ten festiwal jedzenia, bo taki właśnie czasem do spędzenia wspólnie razem przy jedzeniu, ale przy rozmowie i w przyjętym stwarza no dobrze w jaki sposób dochowuje się tego rytuału tego tego wspólnego biesiadowania proszę powiedzieć co ląduje na stole w jakiej kolejności czy utrzyma to związek z tym jacy goście do nas przychodzą czy też zupełnie nie no proszę przybliżyć nam krótko mówiąc tt tt kulturę wspólnego biesiadowania no przede wszystkim w tym roku udało nam powrócić do tego wspólnego biesiadowania tak naprawdę, czyli w tym roku udało nam się zorganizować ponownie trzeba to kolacja mogliśmy spotkać się przy stole czy temu dziś naprawdę wspólnie usiąść i spróbować tych żydowskich dań coś czystość nie wydarzyło w zeszłym roku, ponieważ pandemia nie mogliśmy się spotkać i właśnie szabatowe kolacje z takim bardzo specyficznym rodzajem czasu spędzanego wspólnie często trzeba dzień odpoczynku bez pracy w jakiejkolwiek US spędzania wspólnie z rodziną i podczas kolacji jak podczas innych kolacji była przystawka było pierwsze wydanie deser, ale pojawiały się tam właśnie potrawy, które są bardzo mocno związane z kuchnią żydowską bądź przez niego władzy, czyli była oczywiście chałka były bajki, które są żydowskiej pochodzą z Polski była szykana wątróbka szykany Śledź był czulent i na końcu był deser, które nawiązywało także do święta sukces, podczas którego się festiwal odbywa jest to święto nazywane świętem szałasów, które upamiętnia wędrówka Żydów przez pustynie, ale także jest świętem, które jest takim podziękowaniem za zbiory, więc przez to święto, a podczas tego święta jeszcze miesiąc potrawy, które zabierają np. warzywa typu Gdynia, które ma dużo pestek, które symbolizują obfitość urodzaj kukurydza orzechy i też potrawy, które są zwijane faszerowane, a i to wszystko było podczas sobotniej kolacji czy kolejność spożywanych potraw ma znaczenie z 1 strony jest wolność taka jak podczas każdej kolacji tak jak każdego takiego posiłku składającego się kilku dań, czyli zaczyna się od drobniejszych przystawek potem przez Gdynia głównie do deseru oczywiście w kuchni żydowskiej są zasady wynikające z koszarów, czyli np. tego nie można łączyć nabiału z mięsem nie tylko w 1 potrawie, ale też potrafią sobie następujący czy, jeżeli podajemy np. na danie główne mięso to nabijanie również pojawić to w deserze, żeby nie musieć tego szybkiego połączenia nabiału mięsa, ponieważ jest to połączenie, które w kuchni żydowskiej koszernej nie pojawia no właśnie tutaj by z tą oszczędnością ci, którzy dopiero mają związek po raz pierwszy z kuchnią żydowską mogą mieć problem przyzna pani, że dochowanie wszystkich zasady niezwykle trudne tak oczywiście są co też tak różne stopnie zaawansowania tej ofiarności natomiast, że ktoś chce naprawdę przykre przestrzegać wszystkich zasad no to wtedy trzeba zdobyć np. mięso, które posiada certyfikat koszerności, czyli i certyfikat, który gwarantuje, że to miasto zostało pozyskane w odpowiedni sposób zwierzę zostało odpowiedni sposób zabite między okręgi są przygotowane jest zdatny do jedzenia jest zdrowa jest nadaje się do zjedzenia przez osobę, która otrzyma od koszerności łatwiej jest po prostu nie łączyć nabiału mięsa natomiast oczywiście wtedy odpadają np. potrawy tytuł czy Burger bądź lekarz potrawka z mięsa sosem śmietanowym te takie, jakie połączenia są już nie wchodzą grę podobnie jak skład owoce morza, które też nie są koszerne zgodnie z zasadami judaizmu także tutaj faktycznie jest troszeczkę sądzą są pewne ograniczenia on proszę powiedzieć przy okazji festiwalu będzie można także zasięgnąć albo inaczej za zgłębić w tej wiedzy teoretycznej dziś w opowieści nie tylko kulinaria żydowskich, ale także o kulturze żydowskiej czy będą Niewiem pogadanki rozmowy możliwość zadawania pytań tak dalej, bo w tym gorącym czasie do 26września zawsze, organizując festiwal jedzenia nigdy nie skupiamy tylko i wyłącznie samo jedzenie jako takim zawsze opowiadamy o tym jedzeniu zawsze za tym jedzeniem tak naprawdę kryje się opowieść o historii kulturze, jeżeli opowiadamy właśnie o tym osie bardzo trzeba sobie kolację od razu przechodzimy do koszerności i z tej oszczędności przechodzimy do całej kultury żydowskiej też do historii żydowskiej, więc podczas festiwalu jak naprawdę bardzo duże wydarzenie to są wydarzenia, które przez jedzenie opowiadają nam o kulturze w szerszym tego słowa znaczeniu np. są to spacery po Warszawie, które organizujemy co roku w ramach ciszą są spacery z degustacją odwiedzamy współczesny miejsca, gdzie możemy pływać kuchni żydowskiej w różnych odsłonach, a więc w szóstej odsłonie izraelskiej bądź spadku po Warszawie gdzie, odwiedzając miejsca, w których kiedy zorientował się żydowski restaurację bazary rzeźnicy koszer ni opowiadamy historię tego miasta, którym kiedyś Żydzi chrześcijanie żyli bardzo blisko i chodzili do podobnych miejsc, żeby robić zakupy, żeby jeść i miasto tętniło o tym kim polsko żydowskim życiem kolejne pytanie dotyczy tych restauracji żydowskich, których jest dość dużo na na polskim rynku gastronomicznym tak to tak to nazwijmy nie dalej jak tydzień temu gościem naszej audycji niedzielny obiad była menedżerka restauracji żydowskiej w Białymstoku jeśli dobrze jeśli dobrze pamiętam w jaki sposób ci, którzy siedzą bardzo głęboko w kulturze żydowskiej oceniają te kulinarne próby wniesienia czegoś na Polski rynek kulinarny z akcentem kuchni żydowskiej czytaj cieszy się aprobatą generalnie spełnia to wszystkie wymogi dość surowym momentami, bo te restrykcje oszczędności są bardzo bardzo istotne też bardzo rygorystyczne prawda tak to prawda i prowadzenie koszernej restauracji w Polsce bardzo trudne głównie ze względu na to, że nie mamy łatwego dostępu do tych produktów certyfikatami koszmarnymi także większość ta niemalże wszystkie, ale zdarzają się takie, które są faktycznie ziarna natomiast większość to są restauracji, które nie mogą używać tego określenia tej stacji koszerne nie mają certyfikatu są w ogóle takie w Polsce proszę powiedzieć są są one w Warszawie jest takie miejsce, które serwuje kuchnię izraelską Tomasz Bekas i to jest miejsce koszerne za też zmian także tutaj można przyjść spróbować kuchni na wzór izraelski, która ma właśnie tak drastyczne oszczędności jest jest zupełnie 100% koszerna natomiast większość miejsc serwujących kuchnię żydowską w Polsce to są miejsca nie koszerne natomiast miejsca i tak starają się przestrzegać tych wszystkich zasad koszerności, czyli nawet, jeżeli mięso jako taki nie ma tego certyfikatu to w tych restauracjach nie jest łączone z nabiałem nie znajduje stanowiła wieprzowina w tej skardze tych restauracji panią ryby wieprzowina w ogóle jest koszerna nie znajdują się owoce morza także restauracje pokazują kuchnię żydowską w stylu koszerny nawet, że nie mają tego certyfikatu koszerności i w większości są to restauracje prowadzone przez osoby Nikoś nie żydowskie jest taki też trochę wyraz takiej tęsknoty za tą społecznością żydowską z tą kuchnią żydowską i próba odtworzenia tego jak współcześnie wyobrażamy sobie, że te potrawy żydowskie powinny wyglądać powinny smakować te czule enty kumple lat kasy, zwłaszcza że część tych potraw jest tam dobrze znana z naszych kuchni domowych, bo właśnie koniec lat okresu to są placki ziemniaczane bądź Choiński to są gołąbki to są też często potrafi bardzo nam bliskie, których smaki znane czy inaczej jeśli chodzi o inne kuchnie Europy bądź też świata w Polsce coraz powszechniejszą praktyką jest urządzanie takich sklepów bądź też stoisk z żywnością, która z produktami, które pozwalają nam eksperymentować w domach, a biegi z przypadku kuchni żydowskiej możemy coś takiego liczyć przede wszystkim kuchnia żydowska to jest kuchnia, która jest kuchnia zawsze lokalną, czyli że jestem eksperymentować z kuchnią żydowską Aszkenazy skończy z tej z tych obszarów Europy Środkowej Europy wschodniej to tak naprawdę wystarczy, że mamy nasze lokalne produkty z Polski, jeżeli ceny eksperymentować z kuchnią żydowską z innych obszarów geograficznych i pod kuchnią izraelską to oczywiście składniki do tych kuchni takich kuchni możemy np. na sklepach z Warszawy np. produktami arabskimi, a ponieważ tam są tam jest zatarcie taka posyp kwestii Janku sezamu tanie suma czy taki mielony Milena przeprawa bordowa tylko lekko kwaskowy smaku tak można być pasterz sezamu czy też inne, ponieważ ta kuchnia izraelska jest bardzo bliska w ogóle kuchni bliskowschodniej kuchni arabskiej testem tego on obszaru no im od Warszawy mamy też sklep koszerny, który znajduje się przy synagodze i można się wybrać właśnie na, ale tłumaczki tam odwiedzić ten sklep i Zobacz, jakie tam są produkty w tym certyfikatem koszerności u, że ktoś ma ochotę też zakupić i spróbować, chociaż od razu uprzedzam, że bardzo często produkty nie mają innego smaku nie mają po prostu one mają certyfikat natomiast temu ten by ten temat koszerności nie dodaje im jakiegoś dodatkowego aromatu czy ma także niektórzy spodziewają się, że będą mieli do czynienia, z czym się totalnie orientalnym prawne tak tak tak np. tych koszerne Matsa jest dalej po prostu ma, czyli wodą z mąką wymieszaną i upieczoną w ciągu 18 minut to jest koszerności Macy, która musi być zachowana, czyli od momentu połączenia wody z mąką Madsa musi być ukończona w ciągu 18 minut, bo później następuje fermentacja ciasta mata nie koszerna nie wiem czy dotrzyma tego terminu, a także ten smak może być podjęte ta choroba może trochę inna, ale na koniec zawsze woda z mąką i co będzie bardzo podobne dziękuję pani bardzo za rozmowę Magdalena Maślak koordynatorka pomysł pomysłodawczyni widzę problem dziś jestem już bardzo czasami tak jednak zapis festiwal żydowskiego jedzenia była z nami to co jest teraz próbować pomysłodawczyni dobrze by pomysłodawcy nie poddam dawczyni proszę wybaczyć panią to proszę naszych słuchaczy za to pustkę językową właściwie taką dyscypliną kłaniam się wszystkiego najlepszego do usłyszenia
Zwiń «
PODCASTY AUDYCJI: PRZY NIEDZIELNYM STOLE
-
14:39 W studio: Krystyna Radkowska
-
13:24 W studio: Michalina Dudowicz
-
13:41 W studio: Katarzyna Błażejewska-Stuhr
-
13:42 W studio: Katarzyna Gintrowska
-
15:00 W studio: .Michał Kowalski
REKLAMA
POSŁUCHAJ RÓWNIEŻ
-
29.09.2023 09:20 EKG - Ekonomia, Kapitał, Gospodarka25:04 W studio: Justyna Piszczatowska , Konrad Sadurski , Marek Chądzyński
-
29.09.2023 14:59 Półka z książkami
-
29.09.2023 12:00 A teraz na poważnie10:19 W studio: Jacek Dehnel
-
-
29.09.2023 10:10 Gościnnie: Wyborcza, 8:1019:09
-
29.09.2023 10:30 Twój Problem - Moja Sprawa
-
29.09.2023 11:00 OFF Czarek22:38 W studio: prof. Wojciech Szafrański
-
29.09.2023 11:40 Kultura Osobista10:37 W studio: Marcin Liber
-
29.09.2023 10:00 OFF Czarek36:16 W studio: Gabriela Jeleńska
-
29.09.2023 14:40 Raport Gospodarczy12:12 W studio: Rafał Benecki
-
29.09.2023 13:40 Połączenie23:54 W studio: prof. Patrycja Grzebyk
-
29.09.2023 16:20 Światopodgląd10:50 W studio: dr hab. Konrad Talmont-Kamińsk
-
29.09.2023 14:20 Połączenie06:58 W studio: prof. Małgorzata Myśliwiec
-
29.09.2023 17:00 Wywiad Polityczny14:50 W studio: dr hab. Paweł Kowal
-
29.09.2023 13:00 Połączenie21:21 W studio: dr Anna Kwiatkowska
-
29.09.2023 16:00 Gościnnie: Wysokie Obcasy21:43 TYLKO W INTERNECIE
-
29.09.2023 17:20 Wywiad Polityczny25:16 W studio: Michał Fedorowicz
-
29.09.2023 15:20 Światopodgląd11:20 W studio: dr hab. Dominik Batorski
-
29.09.2023 15:00 Światopodgląd10:45 W studio: Edwin Bendyk
-
29.09.2023 16:00 Światopodgląd10:24 W studio: dr Łukasz Danel
-
29.09.2023 15:40 Światopodgląd12:19 W studio: prof. Monika Sus
-
29.09.2023 18:30 TOK36009:54 W studio: Krzysztof Dębiec
-
29.09.2023 18:40 TOK36006:30 W studio: Kamil Syller
-
29.09.2023 18:59 Babel. Rzeczpospolita Multi-Kulti41:07 TYLKO W INTERNECIE
-
29.09.2023 16:40 Jeszcze Więcej Sportu12:58 W studio: Joanna Sakowicz-Kostecka
-
29.09.2023 19:20 Lista Przebojów TOK FM16:11
-
-
29.09.2023 18:15 TOK36004:11 W studio: Anna Dzierzgowska
-
-
29.09.2023 18:59 Szkoda czasu na złe seriale36:30 W studio: dr Agata Loewe
REKLAMA
DOSTĘP PREMIUM
TOK FM Premium 40% taniej. Radio TOK FM bez reklam, podcasty z audycji i podcasty tylko dla Subskrybentów.
KUP TERAZSERWIS INFORMACYJNY
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
-
TOK FM
-
Polecamy
-
Popularne
-
GOŚCIE TOK FM
-
Gazeta.pl
-
WYBORCZA.PL