REKLAMA

"FOODBALL. Żywienie i suplementacja piłkarzy"

Przy Niedzieli o Sporcie
Data emisji:
2021-10-03 18:20
Prowadzący:
W studio:
Czas trwania:
33:26 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
przy niedzieli o sporcie Przemysław Iwańczyk kłaniam się państwo po informacje chciałbym przywitać naszego kolejnego gościa z nim Wojciech ZEP dietetyk piłkarskiej reprezentacji Polski pracujący na co dzień także w Pogoni Szczecin dzień dobry Wojtku kłaniam się dzień dobry witam wszystkich od takich przymierzaliśmy się do tej rozmowy od dłuższego czasu powodów ku temu jest wiele u dietetyka czy też generalnie odżywiania sportowców stanowi coraz istotniejszy rozdziałów Rozwiń » w życiu każdego zawodowca każdego wyczynowcy to pierwsza rzecz druga sprawa akurat reprezentacją Polski wiąże się to w sposób szczególny biorąc pod uwagę jak obecny selekcjoner kadry, która szykuje się do kolejnych meczów w eliminacjach mundialu przywiązuje wagę do dobrej sylwetki dobrego odżywiania to co z pewnością masz chyba sporo pracy trzecia rzeczy taki główny pretekst naszego dzisiejszego spotkania przy niej przy mikrofonie to książka futbol, ale Fund od jedzenia ani od stopy, czyli żywienie suplementacja piłkarze chyba to jest publikacja musi przyznać, że można rozciągnąć generalnie na naszej grupy sportowców o pode podobnej intensywności i też podobnej specyfice jeśli chodzi o poruszanie się prawda zgadza się na początku tego roku razem z Filipem Borysa, który obecnie pracuje w Legii Warszawa jako dietetyk napisali plan książkę podręcznik głównie skierowane do młodych zawodników, którzy gdzieś mogą mieć jeszcze brak takiej świadomości albo prawidłowych nawyków i myślę, że jest to dosyć ciekawie przynajmniej takie recenzje spływają do mnie dosyć ciekawa pozycja na rynku, która dziś by reguluje czytam pokazuje ułatwia ten temat żywieniowe suplementację inne, a ponieważ jest w sieci czy w opinii publicznej bardzo wiele kontrowersji na temat żywienia co jest dobre co jest złe dlatego tamtego a jaka suplementacja można po prostu gdzieś w tym czasami utknąć w martwym punkcie albo jak to mówi zauważyłem czasami zbyt mocno stosować się na rzeczy, które są dodatkiem do tego co powinno być najważniejsze, czyli trening umiejętności gry w piłkę i ręce są jest to uproszczenie jest, toteż czasami takie po prostu radzenie sobie z codziennością tak jak powiedziałeś myślę, że gdzieś na gry zespołowe dziś na podobny charakter wysiłku z pewnością to też są wartościowe wskazówki co robić jak bardzo do siebie jak dbać o młodego sportowca czy potrafisz wskazać taki moment, kiedy odżywianie się zaczęło być istotne w życiu sportowców jednak może zawsze było tak natomiast od dziś możemy w tym algorytmie, który określa sukces w sporcie, a na, które składa się i talent ciężka praca i trochę szczęścia, czyli taki ma genotyp tylko na kogo trafi w swojej karierze to odżywianie też stanowi już poważną cząstkę tej całej układanki, ale mam wrażenie, że dopiero od jakiegoś czasu przywiązuje się do tego tak fundamentalną uwagę nomen omen wagę z pewnością żywienie czy pewnego rodzaju postępowania np. w trakcie przerwy meczowej może dziś dać jakiś sygnał dla organizmu jest energia można by kontynuować intensywność wysiłku w drugiej połowie tak samo jak i jaka była w pierwszej można też pewnie niektórym kontuzjom zapobiegać, zmniejszając ryzyko, a odpowiednią suplementacją przed dietą natomiast jestem jakby piłce stricte w piłce już 11 lat te strzelby miałem przyjemność przejść tę transformację lidze, gdy przychodziłem do zespołu to zainteresowanie dietetyką czy w ogóle tym co zawodnicy w ogóle zostaną całkowicie wśród to była 12 osoby na zespół, a teraz myślę, że te proporcje znacząco się odwróciły może nie każdy zawsze, ale pełni 100% realizuje założenia dietetyczne natomiast z pewnością ta wiedza ta edukacja by już jest w większości u większości zawodników, a piwo też zawsze powtarzam, że trudno jest by trzymać w takim reżimie żywieniowym czy tak długi czas trwania sezonu jak w piłce nożnej to no czasami jest po prostu chęć oderwania się od takiego zwyczajnego normalnego, a reżimu no ale toteż możliwość umorzenia nie warto tego nazywać reżimy może, żeby dobrze wykorzystać naszą wiedzę o tym jak się odżywiać mówi sportowca grupy sportowców mówię punkt w pierwszej osobie, chociaż mam niewiele wspólnego patrząc na mnie ale, ale gotuje tak gotuje, ale z drugiej strony też może warto nazwać to nawykami albo inaczej nie traktować tego jako rzeczy, które musi myśleć tylko tylko działać mechanicznie dokładnie taki, który właśnie jest świadomość i edukacja czyli w jaki sposób można sobie urozmaicić własne jedzenie czy suplementację w zależności od tego jak się czuje, jaki jestem dyspozycji, a nic złapać infekcję to jest właśnie całe klubu cały Meritum najważniejsza rzecz, żeby złapać taką świadomość żywieniową na tyle być wyedukowany, żeby wiedzieć jak sobie radzić nie być 100% przekonany, że ten aspekt nie będzie przeszkadzał w tym jak trenujesz jak się czujesz, jakie są wyniki, żeby gdzieś po prostu stworzyć sobie takie postępowanie złapać takie nawyki żywieniowe dotyczące nawodnienia dotyczące jedzenia dotyczące słodyczy fast foodów, żeby wiedzieć, kiedy ile można i kiedy można sobie pozwolić rodzącej, kiedy na trochę mniej natomiast żeby, kto nie był problem, ponieważ dieta sama w sobie to są właśnie nawyki żywieniowe też sposób żywienia każdego z nas, który może delikatnie się różnić tak samo pewnie większość z nas może zauważyć jest tyle różnego rodzaju kontrowersji z tego względu, że dziś w samej podstawy mamy pewne podstawowe rekomendacje dotyczące tego o np. c mleko produkty zbożowe węglowodany, ale później jak dziś idziemy troszeczkę dalej w tej świadomości żywieniowej i w tym co jest dobre dla mojego organizmu ani co jest ogólnie rekomendowane to gdzie zaczynają się też niektóre produkty zmieniać wykluczać przestajemy niektóre rzeczy jeść mi to jest właśnie budowanie takiej świadomości słuchanie projekt swojego organizmu, po czym dobrze się czuję a po czym trochę gorzej i tak jak mówisz jest to to jest taki nawet to powinno być we krwi trochę i to jest najważniejsze jeśli chodzi o brzmienie o dieta, a weszły jedzenie też jest swego rodzaju pokusą to jest dokładnie tak jak z alkoholem doskonale zdajemy sobie sprawę, że po nim być może nie będziemy czuli się najlepiej mimo to nie osiąga sięgamy i podobnie nie wiem także z jedzeniem być może sięgamy po słodyczy, mimo że w samo objawy kaca takiego posła życiowego prawda roztrzęsiony organizm itd. tak dalej no to im to czasami ta Wola w ich silna nie jest tak silna jak by się mogło wydawać takiego druga już jest taka, że to jest aż tak powszechna rzecz, którą robimy codziennie po kilka razy, że gdzieś tam w końcu jesteśmy troszkę zaczynamy się łamać na tym bardziej że codziennie bywamy w sklepach codziennie prawie codziennie oglądamy reklamy, gdyż atakuje nas też z zewnątrz co później, jakby przekłada się na nasze wybory żywieniowe to jest prawdopodobnie też rzecz, która w sensie same produkty, których powiedziałeś są to w pewnym sensie troszeczkę uzależniające można zrobić my też po prostu takie doświadczenie na własną rękę oczywiście, żeby odstawić to co żyje na co dzień zobaczyć jak trudno jest nam jak po pierwsze, zastąpić sobie by produkty czymś innym, a po drugie, jak bardzo ciągnie nas do tych rzeczy, które na co dzień jemy są też takie teorie mówiące o tym np. białka mleka krowiego zmieniają się do cząsteczek podobnych do morfiny, które nas pewien sposób mogą zależeć w zasadzie nasz mózg mówimy mówi się też również o tym, że sam cukier słodyczach też, jakby uwalnia zwiększoną ilość dopaminy może przez to odczuwamy przyjemność przez to częściej sięgamy po produkty, a także z pewnością jedzenie potrafi uzależnić radni kwestia zbudowania w sobie pewnych nawyków, ale też możliwości radzenia sobie z tymi napadami, które czasami występują, czyli poszukania swojego odpowiednika smaku słodkiego jest to zaś koło zapasowe i coś co będzie zawsze zamiennikiem, ale to jest tak jak w przypadku np. mleka krowiego czy przychodzi ktoś mówi mam nietolerancję laktozy albo nie mogę pić białka zwleka z UE i jest zasugerowane napój roślinny, czyli mleko ryżowe mleko migdałowe mleko sojowe i później słyszy np. torze, ale to nie jest to samo oczywiście nikt nie będzie to samo, ponieważ jest to zupełnie inny produkt to tylko ma imitować prawdziwe mleko i to właśnie ta rzecz, którą w tym w tym budowaniu nawyków należy zrozumieć zaakceptować czy nie uważa, że żyjemy w świecie pewnych paradoksów, bo z 1 strony zwiększa się nasza świadomość do mówi cały czas nasza, ale to jest to nie dotyczy tylko sportowców generalnie ludzkości dotycząca tego co jest właściwe w piramidzie odżywiania się, a co niewłaściwe i tutaj niezależnie od predyspozycji osobniczych, ale z drugiej strony wraz z tą świadomością świat oferuje nam coraz więcej produktów, gdybyśmy nie cofnęli się do czasów przed osiemdziesiątym dziewiątym rokiem to właściwie nasza świadomość była ograniczona, ale my też wyboru nie mieliśmy zbyt dużego prawna ta podaż 1 stała się jedzenia, ale niewielką część produktów na półkach też była zupełnie inna ludzie częściej korzystali z tych takich lokalnych warzyw i owoców, a teraz zostawia wciągu roku kiedykolwiek pójdziemy mamy praktycznie pełen asortyment wszystkich warzyw owoców, które oczywiście dziś pewnie też tracą na swojej jakości ponieważ, jakby nie było to co jest w roślinach czy owocach warzywach nie jest bardzo dużym stopniu uzależniona od tego jaki rosną w glebie u to, jakie są składniki odżywcze, jakie są, jaki potencjał, jaki i zdrowotną tych produktów również od tego zależy czy było na słońcu czy nie czy szklarni, a więc faktycznie na pewno jest także jest jakość jest nieco niższa natomiast ja sobie skojarzyłem pewne badania w związku z tym co mówisz, że bez to by były badania Głównego Urzędu Statystycznego, które już dokładnie pamiętam 2018 albo 1918 bardziej przedstawiały by jak ludzie uważają czy jedzą zdrowo takie było ogólne pytanie i ponad 75% społeczeństwa już wtedy deklarowało, że tak długo się zdrowo na co była nałożona też informacja dotycząca tego ile cukru albo w produktach w postaci cukrów takiego normalnego sukieneczki albo w postaci ukrytej zjada przeciętny Polak i to jakby nie pokrywa się, czyli czasami pewnie wydaje nam się, że z domu się odżywiamy natomiast te 44kg cukru, które zjadamy w ciągu roku przynajmniej na tamte dane było to były było jest naprawdę bardzo bardzo duża i tutaj zjesz ten paradoks właśnie, że często wydaje nam się jemy zdrowo natomiast o wciąż mamy bardzo dużą grupę osób mających nadwagę albo mających problem Unii z masą ciała i i tak jak mówisz jest to pewnego rodzaju paradoks mamy dużą świadomość, ale fizycznie pokrywa się to później z praktyką, więc co byłoby tak szybciutko policzyłem do co średnio statystyczna daje nam z kolei średnio 120 g dziennie proszę sobie wyobrazić są takie 4 kieliszki dobrze liczy 34 kieliszki dziennie cukru czystego cukru aż niemożliwe, żeby tyle tego w Chrońmy 1212 łyżeczek cukru łóżek na 6 łyżek cukru i ponad 60% tego cukru jest w tym w tych produktach postaci ukrytej, czyli dane do, a jogurtu dane do wyrobów cukierniczych w postaci soków, a to są dosyć duże ilości jeśli ktoś sobie np. uzmysłowi, że wypijają dziennie niezbędnik soku owocowego, a albo nektaru UE do starca w diecie 120 g cukru, jakby nie było nie jest to są to proste węglowodany najczęściej glukoza fruktoza, które gdzie jeszcze jakby wcale tak bardzo różni się tego cukru, który jest cukiernictwa no dobrze to pozwoli za kilka wrócimy do naszej rozmowy dla tych państwa, którzy nie słyszeli początku Wojciech ZEP dietetyk piłkarskiej reprezentacji Polski jest z nami także dietetyk klubu Pogoni Szczecin informacji Radia TOK FM po nich wrócimy i pozwolić rozpoczną pytanie od pytania jak istotne znaczenie świadomości dietetycznej polskich sportowców miało wejście do tego świadka Roberta Lewandowskiego jego żony Anny, ale też po informacjach proszę byście państwo pozostali z nami przy niedzieli o sporcie paniom się państwo po informacjach Radia TOK FM to jest audycja przy niedzieli o sporcie naszym gościem jest Wojciech ZEP dietetyk piłkarskiej reprezentacji Polski także Pogoń Szczecin dzień dobry Wojtku ponownie dzień dobry witam wszystkich, ale jeszcze przed informacjami zapowiedziałem państwu zapytał Roberta Lewandowskiego, ale nie chodzi o klasę piłkarską jest niekwestionowana o tym dzisiaj mówimy tylko wrażenie, że rok 2012, bo sam też rozmowę przeprowadziłem wówczas jego żoną jeszcze wtedy nie żoną Anną to był taki przełom mistrzostw Europy rozgrywane w Polsce wtedy to świat usłyszał, że to żona przyszła żona stoi za tym sukcesem Roberta Lewandowskiego, któremu nie tylko tam doradza nie tylko wnosi poszczególne, gdy pewne aspekty karate tradycyjnego, które uprawia do jego kariery piłkarskiej, a przede wszystkim kulki mocy przygotowuje generalnie suplementu go pamiętam nawet miałem w ręku taką rozpiskę to było z tego pokaźna garść dziennie, żeby wszystkie te mikro makro elementy uzupełnić kulki mocy już były wtedy no już tak tak już wtedy ten pojazd pojawiały, ale przyznam, że to wtedy zaczęto mówić o tym, że z to jest właściwie jeden z fundamentów kariery sportowej dobre dobre odżywianie tak z pewnością działania ani Unii Roberta, zwłaszcza ani dziś na pewno miały znaczący wpływ na to jak inni zaczęli postrzegać kwestie żywienia i suplementacji, zwłaszcza jeśli tak, a ceny tak wartościowy tak doświadczony sportowiec o tym mówi to jest dla mnie Super, że Robert angażuje się też, że wiele takich akcji gdzie, jakby nie kryje się z tym mniej ukryje się z sukcesem w sensie co stoi za jego sukcesem tylko otwarcie wprost mówi i poznałem Roberta w sensie miałem pierwszy raz okazję tak zobaczyć faktycznie jak funkcjonuje czuje, jakie ma zwyczaj w marcu tego roku i faktycznie jestem pod dużym wrażeniem, ponieważ bardzo dobrze maskuje organizm wie co jak na niego działa dlatego, jakby z góry minimalizuje ryzyko że, że 50 nie są się, że coś pójdzie, tak więc to właśnie ten idealny schemat był on zna na tyle swoje ciało swój organizm, że wybiera zawsze te produkty, żeby mieć pewność, że na meczu wszystko będzie okej będzie energia jak nie będzie zasypiał i będzie skoncentrowany i taki schematyzm w jego działaniu, ale nie widocznie również w czasie posiłków, a więc na pewno to jest bardzo potrzebne i bardzo fajne doświadczenie i szanuje to niezmiernie że, że w takich sposób działa i promuje już kwestie żywienia, bo na pewno może nie dla wszystkich, ale dla części zawodników będzie to miało też pozytywny wpływ, a w to prawda, że te desery to się je przed głównym posiłkiem jeśli już w ogóle sięga się po desery jest to dosyć czekała teoria związana z rozdzielnością posiłków, ale też dziękuję z znajomością mechanizmu trawienia procesu trawienia naszego organizmu, ponieważ ich tak szybko ujmując od burzy to zaczyna, że nasza przygoda z trawieniem i teraz tak jamie ustnej trawią się głównie zaczynają trawić węglowodany drugi etap przewodu pokarmowego żołądek tam prawie się wyłącznie białka, które wymagają bardzo niskiego pH, czyli kwas Solny ścianą, że ściany żołądka błona śluzowa żołądka wydziela kwas Solny między prawem, które zajmują się białkami natomiast dalej po żołądku mamy i dwunastnicy jelita już zaczynają tam trawę się z nią węglowodany i Puszcza i zaczynają być i białka zaczynają być, jakby wchłaniane teraz jakby ten problem dotyczący rozdzielności czy jedzenia deseru przed obiadem jest taki, że jeśli np. zjadają wołowinę, która potrzebuje 4 godzin czasu na trawienie i tych rzuca np. owoce, które wymagają 3040 minut trawienia, ale muszą stać w kolejce do swojego miejsca trawienia okazuje się, że one, jakby mogą ulec fermentacji kwaśnym środowisku żołądka przez to wydziela się duża ilość gazów nie ma pełnego procesu trawienia węglowodanów dlatego też faktycznie znając, jakby ten mechanizm fizjologii przewodu pokarmowego lepiej jest zjeść lekkie rzeczy na początku, a część rzeczy na samym końcu posiłku, bo to przyspieszy proces trawienia i będzie bardziej kompletny wojsko to jeszcze jedno pytanie już niezwiązane z Robertem Lewandowskim wielu sportowców też stosuje zasady by nie popijać posiłków i jesteś taka niepisana jakaś formuła, która teraz jest bardzo popularna wśród uprawiających sport, a mianowicie, że pijemy 2 godziny po posiłku, a 15 minut przed nim są minimalne wartości jest w tym źdźbło sensu, a my u zdrowych osób by było tego problemu aż tak dużego nie ma ponieważ, żeby sprawnie działający żołądek jest w stanie sobie także zagęścić jak temu to środowisko że, że te procesy trawienia z pewnością zajdą nie wiadomo też, że jest to dosyć logiczne, że jeśli toczą się procesu trawienia my dolewamy do kwaśnego środowiska i wodę, która ma pH 7 i rozcięcia nam te soki to organizm musi trochę więcej, jakby znowu dogasić treść żołądka to co już tam znajduje to środowisko, więc organizm sobie z tym poradzi, ale faktycznie może, żeby przyspieszyć ten proces lepiej jest, żeby tego nie robić w trakcie jedzenia natomiast normalnie prawidłowo działający organizm, jakby w zupełności sobie z tym da rady natomiast kwestia czasu, których powiedziałeś jest też taka rzecz, która jest to trochę dla mnie zawsze takie, że i tak nie budzi estetyka jest zawsze zdrowe trochę tak trochę nie, ponieważ przypomnę tutaj z początku naszej rozmowy mamy te podstawowe rekomendacje, ale później będziemy w tej świadomości wyżej wyżej wyżej te rekomendacje indywidualne mogą już znasz inne niż te podstawowe i wiecie czy dietetyką jest bardzo często tak, że ludzie oczekują bardzo prostej odpowiedzi typu 15 minut 2 godziny woda przebywa w żołądku 30 sekund i przechodzi dalej naprawdę nie jest nie ma potrzeby tak, żeby to było 15 minut przed jedzeniem, bo woda jest znacznie szybciej przechodzi sobie do jelit i jeśli ktoś ma zasady 15 minut ja nie chcę jej burzyć a, ale może być równie dobrze zasada 5 do przewidzenia natomiast po posiłku faktycznie możemy poczekać tu też zależy bardzo dużo od tego jaki posiłek zjedliśmy, bo jeśli będzie makaron z oliwą z oliwek, która bardzo, który bardzo szybko zniknie z naszego żołądka to też trzeba czekać 2 godzin, ale jeśli zjemy np. śledzia, który wymaga 56 godzin no to wtedy już też będzie happy ruchy, które więcej czasu, ale dla uproszczenia tak mogą być takie zasady tylko właśnie chcę pokazać to, że jetta dietetyka żywienie jest zawsze trochę tak trochę tak może być inaczej ktoś inny powie właśnie 5 albo 10 minut przed ich mamy kolejną kontrowersję tamten mówił jedno ten wydatek mówi coś innego najważniejsze jest to świadomość, którą ja przynajmniej zawsze staram się zbudować i w tym celu m.in. właśnie napisali na ksero napisałem razem z Filipem książkę, żeby budować tą świadomość, żeby zrozumieć jedzenie i tym samym przechodzimy do samej książki powiedz proszę, kto powinien po nią sięgnąć i czego możemy się z niej dowiedzieć m.in. bez konieczności wykonania takich badań, które wskazały by nasze osiągnięcia predyspozycje, a może inaczej trzeba tę książkę czytać dopiero kiedy te badania potrzeby przeprowadzimy, żeby wiedzieć co nieco o sobie, a myślę, że najlepszym momentem, żeby wykonać badania jest, ale dziś dopiero w późniejszym czasy nie musi to być na przed przed kupieniem książki czy przed podjęciem wyzwania pt. zmieni zmienia swoją dietę zmienię swój sposób żywienia, a badania są zawsze takim monitoringiem, bo jak powiedziałeś nie każdy ma taki sam garnitur nie chodzi o takich samych rzeczach, a w cudzysłowie oczywiście i badania są tylko ciężki co może można wykonać i wtedy jak to jest przejście na kolejny poziom naszej świadomości natomiast bez tej świadomości te badania bardzo dużo nam nie powiedzą i lepiej zacząć od prostych rzeczy, które będą miały znacznie większy efekt na boisku niższy od skomplikowanych, które ten efekt tego efektu możemy wcale nie widzieć mogę dać taki przykład tam nawodnienie sensie to lepiej w ciągu dnia jak się nawadnia nasz, a np. z końcem 210, który jest składnikiem mitochondriów i niektórzy mają więcej niektórzy mają go można go suplementować, ale czy co będzie miało większe znaczenie dla organizmu i dla wysiłku i piłkarskiego również tak te rzeczy te drugie o kojącym 10 przykładowy można zawracać sobie głowę znacznie później, ale na początku warto jest zbudować sobie taką bazę, która ta zdecydowanie więcej na boisku do przygotowania niższy bawienie się jak bardzo skomplikowane aspekty duchem naszego organizmu książka jest skierowana, a dla zawodników dla młodych zawodników od dziesiątego w zasadzie roku życia, gdyż od tego momentu a dziś zaczęliśmy poruszać o dzieci od tego wieku do dorosłych zawodników grających w piłkę nożnej można co robić, żeby optymalnie czucie w trakcie meczu, ale również dbać o swoje zdrowie jak unikać ryzyka infekcji jest są też 4 jadłospisy przykładowe w książce, z których można sobie przygotowywać posiłki i gdzieś poznawać to jak powinna wyglądać dieta jest też trochę szerzej opisany aspekt związany z przygotowaniem motorycznym ski zręcznością i na co zawodu musi się przygotować w takim ujęciu rocznym, że faktycznie dopiero jak uzmysłowił sobie to ile w trakcie sezonu biega zawodni to dopiero robi wrażenie, ponieważ pojedynczy mecz nie 13 km pewnie na żadnym np. maratończyków nie zrobiłby wrażenia, ale startowanie w 4050 zawodach w postaci meczów w ciągu roku to myślę, że to już robi, jakie wrażenie UE oprócz tego stresu fizycznego, który może doświadczyć zawodnik ja zawsze poruszam kwestię związaną również z tym Pekinu meczowym zmęczeniem, czyli zmęczonym układu nerwowego, że tak jak często się mówi UE jest Super zawodnik na treningi, ale meczu, bo nie ma i toteż są właśnie takie kwestie, z którymi gdzieś oprócz oczywiście psychologii i tutaj trenera stricte spółki i psychologicznej dziś aspekty żywieniowe też można by wpleść jak sobie rady czy kofeina czy lepiej już tej wojny np. nie brać i to książka m.in. o tym nie budowaniu nawyków wyjaśnieniu kwestii fizyczności nadmienia trochę psychologii w sensie nie ma psychologia era jak radzić sobie ze stresem też jest trochę na ten temat jak oczywiście postępować w takim cyklu treningowym i kiedy więcej węglowodanów, kiedy te węglowodany nie są aż tak bardzo potrzebne, kiedy powinna być większa ilość białka uwzględniona w diecie takie z pewnością rzeczy można znaleźć w teście tak na koniec zapytam, o ile można poprawić swoje osiągnięcia piłkarskie właściwie się odżywiając dojdą w maksymalnych wartościach świetnie te piłkarskie myślę, że niewiele czynienie nie chodzi o to, że to przełoży się na technika ogólnie ogólne wrażenie czy też ogólne samopoczucie w 2 przecinku 2 prędko, o co chodzi natomiast to trudno jest znaleźć tutaj idealną odpowiedź jak bardzo często miał dyskusję z zawodnikami odnośnie wagi waga nie gra waga nie strzela bramek oczywiście wrzenie 1 meczu nie w drugim meczu nie w trzecim meczu one, ale gdzieś właśnie w kontekście tych kilkunastu kilkudziesięciu meczów tak jak życie jak waga sensie masy ciała może mieć znaczenie dla ryzyka kontuzji co bardzo często potwierdza się, zwłaszcza w okresie te przed sezonowym a kiedy jest obóz to kto najczęściej łapie kontuzję ci, którzy wrócili z dodatkowym bagażem, ponieważ ich układ mięśniowy kostny nie wytrzymał po prostu tych 2kg co w kontekście stawianych kroków podczas okresu przygotowawczego jest niewiarygodnie olbrzymią sumą naprężeń przeładowanie, do których organizm nie jest przyzwyczajony i UE to jest po prostu mimo, że to jest 1 mecz czasami to zawsze warto jest to uwzględniać w kontekście takiego maratonu meczów, które będą 1 podróż było przez 34 miesiące ojciec był z nami dietetyk reprezentacji Polski piłkarski także Pogoń Szczecin dziękuję bardzo, dziękuję również jeśli będą jakieś pytania można przesyłać chętnie na nie udziela odpowiedzi na tyle ile będę wiedział ale gdzie można wysłać pytania do mnie rozumiem może ciebie dobrze, a później zadam istotnie sport małpa TOK kropkę FM dzisiejszy program dobiega końca jego wydawcą był Paweł Ziętara realizatorem realizatorami Szymon waluta oraz Jacek Kozłowski kłaniamy się Przemysław Iwańczyk do usłyszenia za tydzień o stałej porze Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: PRZY NIEDZIELI O SPORCIE

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Podcasty TOK FM oraz radio TOK+Muzyka bez reklam - teraz 60% taniej w promocji Black Friday!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA