REKLAMA

Pozwólmy dzieciom na trochę brudu! Bakterie w naszym brzuchu a odporność

U TOKtora
Data emisji:
2021-10-09 16:00
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
37:31 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
dzień dobry państwu Ewa Podolska witam państwa w kolejnym programie cyklu u TOKtora państwa moim gościem jest pan dr Paweł Grzesiowski dzień dobry witam panią witam państwa ekspert w dziedzinie profilaktyki zakażeń reprezentuje także pan doktor centrum medycyny zapobiegawczej i rehabilitacji w Warszawie panie doktorze mamy rozmawiać o tym co kiedyś, gdy pierwszy raz usłyszałam wydało się czymś dziwnym jakimś chwytem reklamowym, a obecność na czymś wręcz dziwacznym Rozwiń » mianowicie mamy rozmawiać o jelita w kontekście odporności albo odporności w kontekście naszych jelit i wiele lat temu to wiele nie tak bardzo może 1213 usłyszał takie hasło odporność jest w brzuchu odporność jest brzucha coś łączyło chyba reklamą jakiś tam jogurtów w każdym razie pomyślą mnie nie on już naciągają naprawdę naciągają mogliby coś mądrzejszego, kto dziwacznie w ogóle brzmi od tej pory jelita kojarzy nam się z tym miejscem, gdzie zachodzi trawienie, a więc mogliśmy powiedzieć choroby przewodu pokarmowego prawda, a no mają wpływ bakterii, które się ono niewątpliwie, ale generalnie są to choroby przewodu pokarmowego co zastał zestawienie lite odporność myślę, że podobnie jak mnie wielu osobom wydawało się jeszcze ciągle się wydaje ci dziwnym no cóż rozumiem takie podejście, bo rzeczywiście przez wiele lat jest praca ma pan studiował to mówiono też panuje lite odporność wtedy i naszych mówiono bardziej o tym, że w jelicie jest pewna grupa komórek odpornościowych ale jakby bardziej pod kątem lokalnym działających, czyli że w jelicie jest pewien mechanizm obronny, który nie ma działać wtedy, kiedy spożywamy w jakiś skażony pokarm taka była pierwotna myśl, że-li to jest takim naszym oknem na świat i w tym oknie mamy moskitiery i moskitierą jest właśnie ściana jelita i przez to ścianę jelita nie przedostają się patogeny, bo jestem sporo komórek odpornościowych, które właśnie przy tym chronią, czyli takie podejście w przeszłości do jelit głównie było powiązane z właśnie tą funkcją trawie no, czyli przyjmowaniem pokarmu rozkładanie młyna na czynniki pierwsze i potem wchłanianiem o to, żeby człowiek normalnie funkcjonował natomiast dopiero z czasem pojawiło się informacje i to bardzo już później zaawansowane, że-li, toteż tylko początek tej całej kaskady tego tego łańcucha odpornościowego co ciekawe komórki, które występują na co dzień wilcze, jeżeli odpowiednio obudzimy do funkcjonowania możemy odnaleźć np. w płucach te same komórki, które np. oznaczymy w taki sposób specjalny na pod mikroskopem w jelicie i potem zostaną pobudzone określony sposób możemy te same komórki znaleźć na błonach śluzowych US w oskrzelach, więc jest to nieprawdopodobne mechanizm krążenia komórek odpornościowych, które swoje życie na co dzień spędzają na terenie jelit, ale jeżeli określony sposób zostaną wyeliminowane pobudzone to przerwę drugi ją do innego miejsca, gdzie będą już stanowić barierę ochronną do w każdym razie od czasu, gdy państwo o tym uczył to nauka niesamowicie poszła do przodu tak musiało być wiele badań w ogóle na ten temat prawda ostatnie ja bym nazwał ostatnie 30 lat takim wiekiem i Immunologii i w tym kontekście również odkryto nieprawdopodobne zjawiska, które dzieją się na terenie jelit-li to jest takim naszym rzeczywiście punktem kontaktowym ze światem zewnętrznym no bo my poprzez to, że jemy na czy pijemy jakieś płyny to również w tych płynna w tych pokarmach znajdują się różnego rodzaju pasożyty bakterie czy wirusy i na, gdybyśmy w tych elitach mieli tylko Sitko, czyli te wszystkie zjedzone produkty i ich no tak powiem pasażerowie na gapę to by to wszystko dostawało się do wsi i prawdopodobnie bardzo szybko byśmy kończyli nasze życie, bo wyobraźmy sobie trasy noworodka czy dzieci niemowlę, które na lirze swoje palce czasami nogi czasami, że podłoga i teraz widuje ogromną ilość bakterii i gdyby one bez żadnego zwalczania przechodziły przez ściany jelit do Chin to po prostu za każdym razem mielibyśmy lepszej niż mieć kasę no, a także jak pomyślę np. lokale on się wydaje, że KE ma takie elementy żrące Chin to karp niszczycieli to prawda ani na wydarzenie niż czynu Adam przecież to jest bardzo ciekawa sytuacja, bo w naszym organizmie są takie miejsca, gdzie ewidentnie znajdują się związki toksyczne pierwszym takim miejscem jest chociażby jama ustna i nasza ślina, która ma najczęściej, o czym no to oczywiście zależy co tam było wcześniej zjedzone tak dalej, ale generalnie no jest kwasowość nie mają tam nie działać różnego rodzaju enzymy sama ślina ma charakter również, jakby no i potencjalnie żrący potem schodzimy w dół i mamy żołądek, który mamy odczyn Kwaśny na poziomie 1 pH 2 tzw. testem prawdy ciężki kwas, gdyby się pobrali płyną z żołądka i poradził sobie palec to moglibyśmy sobie uszkodzić skórę taki jest kwas żrący, a mimo to nie mamy dziur w rządku prawda nic się dzieje, bo tak są przygotowane komórki do walki z tym kwasem, że inne są chronione i potem idąc coraz bardziej w dół układu pokarmowego również pojawiają się bardzo niebezpieczne substancje jak rzuć jak sok trzustkowy, które są bardzo intensywnie drażniące i gdyby nie to, że-li to jest pokryte śluzem, w którym mamy mieszaninę ludzkich komórek bakterii i w tej tzw. mikrobiom to prawdopodobnie te wszystkie dosyć żrące substancje uszkodziły nam jelita i potem już w jelicie grubym to wszystko ulega zagęszczeniu i powstaje stolec, który zawiera oczywiście częściowo substancje toksyczne, więc nie nadaje się do do do powtórnego użycia stolec, o ile nie będziemy w stanie w ekstra chować, żeby wyciągnąć z tego stolca i substancji, które mają działania korzystne dla ludzi np. właśnie mikrobiotę jelitową czyli, czyli te gatunki bakterii są dla nas korzystne, które są naszymi przyjaciółmi jesteśmy w stanie odzyskać ze stolca i nawet stosujemy to jako metodę przeszczepiania na czy transferu mikrobioty jelitowej od osób zdrowych dla chorych przy państwo o tym pewnie porozmawiamy w dalszej części naszego programu, a teraz zapraszam na skrót informacji myśmy z powrotem na antenie państwa moim gościem jest pan dr Paweł Grzesiowski ekspert w dziedzinie profilaktyki zakażeń z centrum medycyny zapobiegawczej i rehabilitacji w Warszawie panie doktorze użył pan 2 pojęć mikrobiom i mikrobiotę czy mamy się różnią mikrobiom to jest zespół wszystkich żywych komórek w naszym jelicie, a więc są tam wirusy, żeby pasożyty bakterie, a mikrobiota jelitowa to jest zawężenie tego pojęcia to głównie żywych bakterii jelitowych także jest węższe pojęcie mikrobiota już konkretnie grupa bakterii głównie kwasu mlekowego, ale nie tylko, które mają działanie wspomagające nasz układ trawienny, ale również pełniący niesamowicie ważne funkcje w różnych innych na obszarach, bo warto o tym powiedzieć, że dzięki bakteriom jelitowym produkujemy niektóre witaminy na rozkładamy niektóre składniki odżywcze i właśnie z tym czujemy odporność bo gdyby nie te bakterie to nasz układ odporności by się rozwinął no, a rozmowy teraz wobec tego o takim początku, czyli dziecko dziecko ma zestaw bakterii ono się rodzi z nimi nie nie noworodek, który przychodzi na świat drogami natury ma jałowe tkanki, dlatego że przecież Żydów w wewnątrz macicy w był odbywany płynem i południowym, a więc jałowym płynem odżywczym, które nie było żadnych bakterii, gdyby były bakterie wewnątrz macicy to pucz najczęściej uległby śmierć, a więc bakterie nie przechodzą przez łożysko i płód jest można powiedzieć w momencie, kiedy pękł pęcherz płodowy jałowy i ten jałowy płód przechodzi przez kanał rodny kobiety, a więc przez drogę, która jest skolonizowane na co dzień dużą ilością bakterii, a więc droga w czasie porodu naturalnego przez kanał rodny kobiety powoduje, że dziecko kontaktuje się wszystkimi swoimi błonami śluzowymi właśnie z bakteriami, które na co dzień kolonizują pochwę i nie cały ten szlak porodowy służy temu, żeby dziecko zetknęło się z bakteriami mamy ta pierwsza podróż świat mikrobów jest niezmiernie ważna, bo uważa się dzisiaj, że jeśli matka ma zdrową mikrobiotę w pochwie w tym w tym miejscu, gdzie dziecko będzie przechodzić w czasie porodu to dziecko będzie miało również od mat czynne bakterie te korzystne w swoim przewodzie pokarmowym i na bóle krzyżowe, jeżeli matka ma jakąś nieprawidłową florę bakteryjną może spowodować poważne perturbacje zdrowotne dziecka cała ta sytuacja jest bardzo mocno zaburzona, kiedy dziecko rodzi się poprzez cięcie cesarskie, dlatego że ono omija tę drogę naturalną i ma kontakt głównie z bakteriami, które są na skórze ATA wczoraj zupełnie inne to są głównie gronkowce, a więc bakterie, których nie lubimy w sensie mają zdecydowanie mniej probiotyczne właściwości niż bakterie kwasu mlekowego, które są na co dzień mieszkańcami dróg rodnych kobiet, czyli ten pierwszy kontakt dziecka ze światem zewnętrznym odbywa się za pośrednictwem matki, jeżeli takie dziecko zostanie wyposażone w te właściwe bakterie to proszę sobie teraz wyobrazić jałowy przewód pokarmowy dziecka jest wypełniony w ciągu pierwszych minut życia bakteriami, które są w śluzie pochwałę to powoduje określoną można powiedzieć no i burze w tym jeszcze dopiero co rodzącym się na układ odporności dziecka, ale ta burza skorzysta, czyli ten pierwszy kontakt z bakteriami probiotycznych i od matki powoduje, że dziecko uczy się tolerować bakterie, a nie zwalczać poprzez, gdyby ten noworodek zaczął nagle wszystkimi swoimi siłami bronić przed bakteriami prawdopodobnie zginął z powodu wyczerpania, więc to ma ogromne znaczenie i następnym etapem jest dokarmianie tych probiotyki innych bakterii u dziecka poprzez karmienie piersią jest to absolutnie ściśle ze sobą powiązane jeśli matka może karmić piersią czy też wtedy, kiedy nie może, ale możemy uzyskać naturalny pokarm dla dziecka od innej mamy jest to optymalny skład, który można powiedzieć kultywuje te bakterie probiotyczne dzieli się dziecka niestety część dzieci nie ma takiej szansy i jest karmione sztucznie mlekiem no mniej lub bardziej nienaturalny najczęściej mlekiem krowim przetworzonym czy mlekiem roślinnym i niestety i skład tego mleka już jest na tyle inny, że często doprowadza do zaburzeń tej mikroflory jelitowej u Majdić my, jeżeli na jeszcze większym zagrożeniem dla małego dziecka jest podanie mówi wczesnym okresie rozwojowym antybiotyków dzieci, które ponad wszelką wątpliwość już wiemy dzieci, które w pierwszym miesiącu życia otrzymują antybiotyki, bo czasami muszą mają poważne problemy w dalszym potem rozwoju również niestety często znacznie szerzej niż tylko w jelitach, dlatego że dzisiaj upatruje się niestety chociażby przyczyny otyłości przyczyny zaburzeń rozwoju układu nerwowego czy właśnie alergii w tych pierwszych kontaktach dziecka z antybiotykami, a niektórzy, jaką rolę pełni to położenie nowo narodzonego dziecka na brzuchu matki to jest zupełnie inna sytuacja mianowicie jak pamiętamy namawiamy mamy, żeby przestawiła dziecko do piersi bardzo szybko, żeby tam jeszcze była często mówimy, że pierwszy kontakt tak naprawdę to nie jest karmienie tylko nie jest odrobinę tej szary, którą człowiek wytwarza zaraz kobieta wytwarza zaraz po porodzie i jest to bogaty immunoglobuliny składnik pokarmowy, ale drugim kontaktem jest skóra do skóry, bo bardzo nam zależy na tym, żeby dziecko również na skórze posiadało te bakterie, które są mamy, bo przecież o tym również mówiliśmy już wielokrotnie, że skóra nie tylko naszą powłoką, ale jest naszym bardzo ważnym narządem odpornościowym skórze wpływają miliardy komórek odpornościowych teraz jest to ogromnie ważne, jakie bakterie wylądują na tej skórze zaraz po urodzeniu, bo właśnie znów one będą kształtować nasz układ odporności także dziś wiemy, że położenie dziecka zaraz po porodzie mamy na na brzuchu na piersiach jest niezmiernie ważnym momentem właśnie pierwszego kontaktu z bakteriami fizjologicznymi, które są matki przekazaniem ich dziecku i można być takim pierwszym szczepieniem pierwszym naturalnym zaszczepieniem dziecka bakteriami od matczynych, a co się potem dzieje w pierwszych latach dziecka czy można nadrobić np. to, że urodziło się przez cesarskie cięcie albo czy można właśnie coś złego zrobić zniszczyć trochę tych bakterii niestety bakterie, kiedy mamy wpływ, kiedy już takie w zasadzie ustalone już specjalnie wpływu nie mamy, a może mamy wpływ przez całe życie niestety bakterie i w naszym organizmie są tkanką bardzo wrażliwą tak samo jak nasza skóra czy błony śluzowe nie możemy zniszczyć przez niewłaściwe traktowanie tak samo możemy uszkodzić mikrobiom jelitowy na pierwszym takim podziałem czynnikiem, który niszczy bakterie jelitowe są antybiotyki wszelkie postaci antybiotyków czy to są antybiotyki podawane doustnie czy jakiś maści czy Che czy czy żywności np. resztki antybiotyków to wszystko może znacznie pogorszyć stan zdrowia jelitowej i wręcz spowodować rozwój nieprawidłowych bakterii jelita co to oznacza, że nasze nasz kontakt ze światem zewnętrznym zostaje zaburzony przez bakterie chorobotwórcze, które mogą doprowadzić do zapalenia błony śluzowej jelit to się objawiać bólami brzucha to się objawia biegunka to się objawiać zaburzeniami wchłaniania no, więc wpływa na ogólno na ogół ogólny rozwój dziecka są badania, które mówią o tym, że dziecko, które przeżyło ciężką biegunkę w pierwszym roku życia przez kolejne 2 lata rozwija się wolniej, bo właśnie doszło do uszkodzenia tego bardzo ważnego mechanizmu wchłaniania i i przyswajania substancji żywieniowych, więc można zniszczyć przez złą dietę przez antybiotyki przez inne jakieś substancje chemiczne niestety można zniszczyć mikrobiotę jelitową tak samo jak np. przez nadmiar kosmetyków czy jakiś mydeł odkaża czy można zniszczyć bakterie, które kolonizują naszą skutecznym i ja czytałam w bardzo ciekawej książce moje koleżanki, którą pan też doskonale zna dziennikarki naukowej medycznej Margit Kossobudzka jej, która napisała ten człowiek na bakterie, czyli są to wywiady z lekarzami także z panem po tej sytuacji, gdy skokowo przyrasta małego dziecka ilość tzw. dobrych bakterii i stwierdzono, że ten skok następuje wtedy, gdy dziecko ma już tę umiejętność, że zaczyna wskazać pierwsze przedmioty do buzi tak tak bo, bo w ten sposób naturalny sposób dziecko pobiera my wymienienie nie Boże on wziął do uzgodnień nie wolno nie wolno zaraz wyrywamy uschły ręce myje się ich karier, bo to bez jest BOR tak powiem językiem jak pisze mówi z dzieckiem no właśnie musimy tutaj musimy tutaj znaleźć taki wyważonych złoty środek między bezpieczeństwem, które polega na tym, że dziecko nie ma dostępu do no nie zjada nie wiem ziemi kwiatków, ale z drugiej strony nie może żyć w warunkach sterylnych my to trochę jest tak jak z każdą inną dziedziną w życiu nie może być tylko dobrze musi być trochę źle jak mamy okres samych sukcesów to nas rozleniwia, więc od czasu do czasu porażka musi się zdarzyć jak jesteśmy zbyt bogaci to degeneruje się bardzo szybko, więc trochę ubóstwa nam się przyda jak jesteśmy cały czas bardzo chwaleni to przestajemy się wysilać i zaczynamy pracować gorzej, więc od czasu do czasu trzeba komuś zwrócić uwagę, że mógłby coś zrobić lepiej to samo jest układem odporności jeśli my cały czas będziemy dostawali taką zdrową papkę wyjałowioną to nasz organizm się rozleniwi, bo nie będzie musiał walczyć z wrogami zewnętrznymi, więc trochę dziegciu w tym w tej w tej w tym zbiorniku w tym słoiku miodu jest potrzeba dlaczego, bo każda odrobina nawet stresu w takim szerokim rozumieniu jakiegoś niepokoju naszego organizmu to jest coś mobilizującego na dzisiaj mówimy o tym np. że dobrze robi nie do zadań, chociaż 1 dzień w tygodniu, żebyśmy zrobili taki dzień mniejszej ilości jedzenia, bo jak my no nie chcę się godzimy, ale jak nie do jemy do syta to nasz organizm mobilizuje zapasy i nie tyjemy dobrze jest z dać naszemu organizmowi dawkowane wysiłek prawda, że nie tylko siedzimy w fotelu oglądamy na telefon, ale wyjdźmy zmęczymy się na spacerze czy pobiegają to też przecież organizmu stres związany z wysiłkiem, ale dzięki temu organizm komunikuje swoim wszystkim na rządom, że potrzeba mobilizacji, jeżeli my będziemy się rozleniwia, a niestety współczesne społeczeństwa w tym kierunku idą za wszystko ma być jałowe przetworzone najlepiej umiarkowane no to takie działanie powoduje, że nasz organizm ulega degeneracji rozleniwieni i na tym polega również trening układ odporności, że my próbujemy, żeby dziecko miało kontakt ze światem zewnętrznym, żeby właśnie sobie mogło polis, acz palec czy smoczek, który spadnie na ziemię trudno to jest kwestia też pewnego rodzaju takiego myślenia właśnie o rozwoju dziecka, że poprzez stymulację uzyskujemy najlepsze efekty, a nie poprzez ochronę dziecka przed wysiłkiem ten wysiłek immunologiczny jest niesamowicie ważny są badania już kiedyś cytowałem, ale powtórzę to co badania, które mówią o tym, że dzieci wychowane na ulice, zwłaszcza wyrazy na podwórku nie są zdrowsze niż te, które są wychowane w tych sterylnych mieszkaniach, gdzie wszystko jest wypucowane wyczarowane wyprasowane, bo układ odporności się rozleniwia i te dzieci są zagrożone i alergiami i częstszymi i ciężkimi zakażeniami, a te dzieci, które się właśnie takie umorusane bawią w kałuży są droższe proszę państwa rozmawiamy o naszej odporności odrzucają czyni, a naszym gościem jest pan dr Paweł Grzesiowski centrum medycyny zapobiegawczej i rehabilitacji w Warszawie za chwilę wracamy anten witam państwa ponownie witam mojego gościa jest nim pan dr Paweł Grzesiowski centrum medycyny zapobiegawczej i rehabilitacji w Warszawie pan doktor jest ekspertem w dziedzinie profilaktyki zakażeń panie doktorze to jeszcze 2 słowa do powiedzmy pan powiedział dzieci od strony ulicy bywają zdrowsze niż te wychowane w sterylnych warunkach, a powiedzmy 2 słowa jeszcze o roli zwierząt domowych tak to bardzo ważny element właśnie zwierzęta domowe są takim źródłem brudu to jest nic innego jak z punktu widzenia mikrobiologicznego dostawca drutu i skażenia do do domu przecież wiadomo, że zwierzęta no nie są tak czyste jak człowiek nie mają się mydłem zaraz się nie, więc wiadomo, że dziecko, które żyje na co dzień z piaskiem czy Scottem ne czy jakimś innym zwierzątkiem domowym będzie miało kontakt z zanieczyszczeniami i to jest korzystne dla jego rozwoju są badania, które mówią o tym, że osoby rozwijające się w pierwszym roku życia właśnie ze zwierzętami domowymi mają mniejszą częstość alergii mniejsze ryzyko problemów immunologicznych, więc no tak jak mówił wcześniej ten trening układu odporności jest niezmiernie ważny, bo nasz układ odporności jest trochę tak jak pamięć, jeżeli my dużo czytamy mamy duży zasób słów i mamy no bogatą wyobraźnię, a jeżeli na głównym naszym źródłem wiedzy jest telefon to niestety ten mózg się kurczy i mały zasób słów, bo ile trzeba słów, żeby napisać prawdę esemesa czy jakieś tam tweeta no i czytamy wciąż te same treści, czyli niestety nasz mózg ubożeje i to samo dzieje się z układem odporności jeśli żyjemy cały czas w tym samym środowisku i to ubogim w te zewnętrzne czynniki to niestety nasz układ odporności się to nasz układ odporności słabnie my widzimy to na przykładzie osób, które żyją przez jakąś część swego życia w zamkniętych jakiś strukturach np. nie wiem w domu pomocy społecznej w zakładzie opiekuńczym niestety te osoby żyjące w zamkniętych środowiskach mają znacznie słabszy układ odporności widzimy to chociażby teraz w czasie pandemii na kiedy niestety tak wielu jest chorych starszych ludzi właśnie żyjących w tych w tych w tych komuna, że tak się wyrażę w tych w tych grupach zamkniętych na instytucjach opiekuńczych, a panie doktorze czym sobie najbardziej szkodzimy już w wieku dorosłym jeśli idzie o bakterie, które przecież budują naszą odporność jak niszczymy prawda jest taka że, że człowiek w bardzo wielu momentach swego życia postępuje nierozważnie, dlatego że gdybyśmy wiedzieli, że nasze bakterie na świat lubią nas, żebyśmy jedli rzeczy nieprzetworzone, żebyśmy jednak potrawy jedli takie najmniej przetworzone i najmniej sfeminizowane nie przecież pamiętajmy, że jeżeli jakimś po pokarmie jakiś potrawie jest nie wiem azot pan Lech, który ma być konserwanty to przecież on działa przeciwbakteryjnie, więc jak my dużo zjemy tego, a od stanu to przecież dokładnie to samo działanie będzie w jelitach, czyli zamiast odżywiać nasze bakterie to Mie niższym, jeżeli wiemy, że niektóre gatunki bakterii szybciej rozwijają się na węglowodanach to powinniśmy wiedzieć, że nadmiar węglowodanów w diecie będzie szkodził naszymi klubie, czyli to co my w tej chwili niestety powszechnie robimy dużo cukru dużo przetworzonej wysoko gatunkowej mąki białej powoduje, że nasze bakterie te probiotyki one są w odwrocie, bo na tym sukcesie rosną często chwasty, czyli bakterie typu coli typu typu i nie bakterii z grupy bakterii, które są po prostu zwyczajnie takimi nosi takimi chwastami ligowymi, które niewiele nam przynoszą niestety zabierają składniki żywieniowe tym naszym bakterii probiotycznych także my oskarżamy nasz mikrobiom na wiele sposobów mówiłem o antybiotykach mówiłem o złej diecie mówiłem o tym, że ludzie są leniwi, że nie chcą się ruszać i są takie badania mówi o tym, że 3 dni bez ruchu w rozumieniu np. takiego leżenia i nie wiem przeglądania komórki już wpływają na zaburzenia mikrobioty już niektóre bakterie są w odwrocie, bo wysiłek fizyczny to nie jest tylko taki widoczny dla nas efekt, że jesteśmy zmęczeni, ale dostarczanie różnych substancji pokarmowych do naszych jelit, które nie są wytwarzane w wyniku wysiłku, więc musimy o tym pamiętać, że ten ruch na świeżym powietrzu to jest nie tylko ruch w sensie fizycznym te również napędzanie Energi na naszych jelit dla naszych narządów wewnętrznych na innym sposobem niszczenia naszej mikrobioty jest przyjmowanie różnego rodzaju leków np. leków, które neutralizują kwaśną treścią rockową czy leków przeciwzapalnych przeciwbólowych to są leki powszechnie nadużywane w Polsce one niestety również mają negatywny wpływ na mikrobiotę idą, bo można kupić już bez recepty prawda na stacji benzynowej na takiego mało, kto sobie właśnie ta zdaje z tego sprawy, że łyka tabletkę na ból głowy, a w tym czasie ten sam tytuł ten składnik, który uśmierza ból działa negatywnie w naszych elit może tak być, że teraz ktoś nas słucha i sobie myśli tak chciałbym zrobić takie badanie proszek, który zbada ile ile jakich bakterii mam brzuch 1 Sowę czy mam wystarczającą odporność dzięki bakteriom, które mam właśnie w jelitach nie ma takiego badania prawda można pobrać kropli krwi albo treści żołądkowej niewiedzy morze skały można jednak po prostu, jakby zbadać zbadać, bo każdy mówi no tu pięknie opowiada jak można niszczyć ja tak żyłem tutaj źle może w liście do chciałbym by sprawdzić zobaczyć wiedzieć o prezesa i Wieliczce jest około 1000 różnych gatunków bakterii i nikt na świecie nie wie, jakie to są bakterie jeśli tak wiele ilość bakterii szacowana jest na od mniej więcej 10 do dwunastej potęgi w gamie i stolca, więc to są biliony bakterii nie mówi się również o tym, że jest więcej komórek bakteryjnych właśnie w jelicie niż ludzki w sensie, że ta masa bakterii na licie to co stanowi nawet około kilograma masy człowieka, więc ilość bakterii, które żyją w liście jest no można powiedzieć nie policzan my to oznacza, że człowiek prawdopodobnie nigdy nie dowie się albo bardzo będzie to trudne, żeby się dowiedzieć, jakie bakterie krok po kroku gatunek gatunku stanowią fizjologiczny układ ten mikrobiom jelitowy oczywiście są badania, które w tej chwili pozwalają na przybliżenie składu, czyli można pobrać bakterie ze stolca i próbować określić czy ten skład jest podobny do fizjologicznego czy też nie i w takich no bardzo grubych zaburzeniach mikrobiomu jelitowego jesteśmy w stanie określić, czyli ja, widząc na posiew kału widząc, jakie bakterie z tego posiewu czy innych metod chociażby badań molekularnych jesteśmy w stanie ocenić, jaki procent bakterii to jest to są bakterie tzw. probiotyczne, czyli ten prozdrowotne a jaki procent to są bakterie chorobotwórcze nie, czyli te, które wywołują negatywne skutki i można próbować na podstawie tych badań określić czy pacjent ma potrzebę jakiejś interwencji np. może potrzebuje więcej w diecie jakich składników tzw. probiotycznych, czyli odżywczych dla bakterii probiotycznych może trzeba mu podać jakiś probiotyki, a może trzeba aż sięgnąć po przeszczep mikrobioty, żeby naprawić ten uszkodzony mikro pan powiedział probiotyki, czyli takie substancje którymi żywią się bakterie probiotyczne tak tak nazwałbym to bardzo znany tak kolokwialnie nawozem dla baterii, bo to tak kojarzy, że te bakterie to są takie rośliny na polu jak my, żeby je za jakiś konkretny gatunek roślin wyhodować mamy określony rodzaj nawozu, którym posypujemy prawda korzenie danej rośliny i uzyskujemy najlepszy wzrost to samo jest mikrobiom człowieka, jeżeli my podamy dzieci np. więcej bananów w okolicy Buli to nam rosną konkretne gatunki bakterii probiotycznych jak my zalejemy jakąś gazowaną słodyczą w naszej lidze to wzrośnie więcej Clostridium 3 czy bakterie, więc to jest pewnego rodzaju próba sterowania poprzez dietę poprzez odpowiednie składniki odżywcze naszego mikrobiomu możemy to robić mając oczywiście no gdzieś w zanadrzu konsultanta, który na tym się znaczyć dietetyka, który ma doświadczenie właśnie w tej w tej interwencji związanej z kobiet, czyli zaraz powtórzy, bo to może umknęła niektórzy chcieli zapamiętać prebiotyki są pan powiedział banany cebula są jeszcze różne losy Corea od tygodnia, czyli możemy wymienić wiele składników odżywczych czy właściwie inaczej wiele roślin głównie roślin, w których znajdują się korzystne dla bakterii probiotycznych składniki to są głównie tzw. LIGO Sahary czy takie specjalne krótkie niewielkie cząstki cukrów, ale nie te cukry typu glukoza prawda czy sacharoza tylko właśnie krótkie łańcuchy tych cukrów, które odżywiają konkretne gatunki bakterii też niezmiernie ważne, bo jeżeli ktoś chciałby np. zaplanować sobie taką dietę probiotyczne to może sobie no otworzyć jakiś jakiś jakiś poradnik i przeczytać, gdzie jest dużo probiotyków, w jakich pokarmach jest dużo prezes bio etyków, czyli tych substancji, które w sposób naturalny wspomagają istnienie bakterii probiotycznych to są przede wszystkim właśnie tak jak mówiłem Cykoria 3 cebula banan szparagi to jest również Monka pełnoziarniste prawda czy właśnie takie substancje, które bakterie długo muszą być składane typu no właśnie na jeden z najsilniejszych takich pragmatyków z Wolina, czyli coś zawarte w wielu wielu roślinach my gdzieś powiedział, a mamy jeszcze 2 minuty czasu nawet troszeczkę mniej panie doktorze probiotyki to jest to co stanowiłby nawóz do probiotyków, ale same bakterie probiotyczne też możemy znaleźć prawda należy, jeżeli są różnego pochodzenia najlepiej, jeżeli są naturalnego pochodzenia, czyli wyobraź sobie teraz te wszystkie potrawy, których powiedziałem, czyli te wszystkie naturalne źródła probiotyków, które poddamy fermentacji wreszcie państwo, że teraz np. jemy na cebulę, która jest w słoiku z kiszonymi ogórkami czy dyski siano nie wiem papryką czy czeski szalonymi burakami to samo dotyczy chociażby jakiś szparagów czy cebuli prawda możemy to jeszcze poddać dodatkowo fermentacji i wtedy w takim ferment owalnym nie był taki Smerf fermentowanych potrawie mamy 2 w 1 mamy prebiotyki i probiotyk no ale oczywiście są też źródła probiotyków naturalny tak jak np. wolno dojrzewające wędliny, bo tam wiadomo, że nie dochodzi do procesu gotowania tylko do takiego procesu właśnie fermentacji składników mięsa, że one muszą do tego mieć naturalne bakterie, które to w otoczeniu czy też właśnie różnego rodzaju kiszonki chociażby słynny kimchi to jest właśnie taka kapusta kiszona przecież specjalny sposób, która zawiera bardzo wiele składników odżywczych jest spora moda na te kapusty kimchi właśnie, dlatego że ona zawiera naturalne składniki pre idiotyczne i probiotyczne przy okazji sporo przypraw też pobudza komórki odpornościowe pobudza krążenie bardzo serdecznie panu dziękuję panie doktorze wrócimy na pewno do sprawy np. porozmawiamy o jogurtach, o których my tutaj nie rozmawiali, ale to już może innym razem razem z Alej jest, toteż produkt naturalnej fermentacji, ale trwać jeszcze sobie porozmawiamy więcej na ten temat innym razem bardzo dziękuję pan dr Paweł Grzesiowski ekspert w dziedzinie profilaktyki zakażeń centrum medycyny zapobiegawczej i rehabilitacji w Warszawie był państwa moi goście dziękuję dziękuję bardzo Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: U TOKTORA

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Podcasty TOK FM oraz radio TOK+Muzyka bez reklam - teraz 60% taniej w promocji Black Friday!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA