REKLAMA

Sztuka robienia makaronu krok po kroku

Przy niedzielnym stole
Data emisji:
2021-10-10 12:20
Prowadzący:
Czas trwania:
15:42 min.
Udostępnij:

Gościem jest Mateo Zielonka - londyński szef kuchni, autor książki ''Pastaman. Sztuka robienia makaronu krok po kroku''

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
niedzielny obiad w niedzielnym magazynie Radia TOK FM Przemysław Iwańczyk kłaniam się państwu i przenosimy się od razu na wyspy brytyjskie jest z nami Mateusz Zielonka londyński szef kuchni autor książki pasmem sztuka robienia makaronu krok po kroku dzień dobry kłaniam się dzień do dziękuję za zaproszenie sądziłem troszeczkę będę prowokował naszego gościa dzisiaj, że skoro mówimy o paście skoro mówimy o makaronach to połączymy się z Włochami przeniesiemy się na Rozwiń » południe Europy nie będziemy wędrować na północ na wyspy jest sam myślę, że tak, ale pastor Natalia dla mnie to było też wspomnienie dzieciństwa nie ja Cleo myślenie właśnie oni wiedzieli jak mój dziadek był makaron wybierz jajek mąki, więc jest takie miłe miłe wspomnienia dzieciństwa powiedział pan myślę, że my minął Polacy Włosi mamy bardzo dużo wspólnego ze sobą w sektorze zaczęła no dobrze to trasy powiedzmy od początku kim jesteś, bo obok, bo warto TUW w kontekście całej tej opowieści opowiedzieć także bohaterzy, a więc przyjechałem do Londynu 8 lat temu 9 lat temu może nie wiem czas czas ucieka szybko, a przy mogliśmy przecież Mikołaja nigdy w życiu nie gotowałem, a i została zaoferowana praca na zmywaku i postanowieniem wzięcia i nie będą na to przygotowany życie mają pracę w Polsce przez telefon powiedział, że nie wracam i pomyślę sobie nie będzie upalnie będzie będzie wieś nawet na nowy etap życia im się, że jest nie będzie łatwo nie było, łatwo więc bardzo panie 8090 godzin w tygodniu, więc CE, bo ciężka ciężko ciężki kilka lat, więc zacząć gotować różne inne rzeczy między rybę a, ale jak sobie są też bez pasty makaron, a zysk z mąki jajek ręcznie z szybkim zakochałem się też i od tego zaczęła się cała historia na co mamy czym zajmował się w Polsce, bo to jest jeszcze też istotne i i czy Mate o to, aby nie nawiązuje do jakich włoskich korzeni czy to po prostu Mateusza i nie należy doszukiwać się tam większej historii nie jest oczywiście Mateusz, ale wiesz Matteo to jesteśmy to historia dziś widać jeszcze rok temu AK stają się za starałem sobie założyć maila i niestety moimi było zajęte, więc wiesz jedyne 1 co mogę zrobić to wybrać taki zniknął Matteo i tak zrobiłem, więc śmiesznych incydent w sumie, który teraz wyjaśni bardzo dużo ludzi myślę, że jestem Włochem, a przez to zabawne wypowiedział a, a w Polsce na sobie życie pracowałem z różnymi ludźmi jako państwo system, a pracowały w BIK, więc będą różne rzeczy, ale musi przyznać, że tak chcę powiedzieć ta koincydencja jest wręcz przepustką do tego by jeszcze bardziej tobie zaufać, bo ZUS jeśli mieszkaniec wysp brytyjskich widzi kogoś, kto przygotowuje pasty ma najmniej Matteo to właściwy jest gwarancją tego, że pod jego ręki wyjdzie arcydzieło będzie się tak pancerza i na myśl, że duże tak wszystko się ciała tak poważny 434 lata temu, a w mojej pracy gdzie, gdzie tu i teraz jestem, a zaczął robić, zwłaszcza na lancię i wyraźna na plan i ludzie zaczęli i wiesz bardzo lubić, a że mój instagram imało te zmagała, więc ludzie się, że Labocha, więc wie wszystko, żeby zaczęła powinno być coraz więcej paszy zaś będziemy próbować różne inne rzeczy, a i jest dla mnie jest niesamowite wieszczem grania, że nie wiem, że tak to się, że ludzie raczej miejski wołać wieś nazywać basenem, że wszystko jest wieża poparty ja nic innego tam gotować wiadomo że, aby sałatki z najmu rzeczy wiadomo, ale co myślą o największą radość jest makaron zawsze mogę skupić na inne rzeczy zrób to porządnie książka, którą napisałeś pasta man, czyli sztuka robienia makaronu krok po kroku dopiero ukaże się w księgarniach 13października rozmarzona jest zbiorem przepisów jest zbiorem receptur, które proponujesz i których sam korzystasz tak i to jest bierność duża przepisów, a więc przepisy na ciasta makarony i za różne kolory wegańskie czy, jakim bez jajka jest 1 przepis do jak też jest gluten tolerancji i jest dużo przepisy 40 sosu czy 48 osób co wiesz może zacząć, żeby coś na początku później zacznij robić pasty makaron Jerzy czuł się komfortowo a, ale wiesz myślałem potem, żeby zrobić zamienniki, że jeżeli innym np. jesteś uczulony na coś trzymasz alergia daje dajemy takie małe ekipy jak jak zamienić różne produkty, żeby legenda polskiego badania zrobić wegańska albo itp. nie boi szczerze, ujawniając swój sekret swoją nomen omen kuchnie no właściwie pozbędzie się takiego takiej takiej aury tajemniczości, bo ono generalnie ci, którzy trudnią się sztuką także kulinarną bardzo niechętnie gdzieś, bo zdradzają innym jak wyglądają receptury raczej wszystko owiane jest wielką tajemnicą, a twoim przypadku kanałowe wyższe zgadzam się, ale wiesz dla mnie najważniejsze Brandt był powiedziałbym misja jest, żeby przekonać ludzi, żeby część przygotowań wie, że jestem młoda osoba urodziła się w latach 200 dziewięćdziesiątym roku, a i myślę, że ludzie tracą gotują w szczególności bierz w zachodnich krajach niem na Wyspach, a im dla mnie taki najważniejszy taki mecz takiej wiadomości jest, dlaczego dawać z dziećmi z blokami z przyjaciółmi sam dla siebie, że wiesz co Jaś to jest pierwsza sprawa nie kupuje wieś dobre kupuje produkty jak i dla mnie to jest najważniejsza lekcja pokaże swoje przepisy, które używam, a ludzie są to ma być ludziom spodoba to dla mnie to jest papież myśli kąpieli powiedział, bo o tym chodzi de Limy gotować 5 zloty z rodzinami stety, którzy takie momenty, które pamiętają całe życie no dobrze, ale jeśli konkurencja weźmie się za swoje receptury i zacznie robić to samo to przestanie być wyjątkowy latte dla tych wiecznym, gdy tu też stan zgodził, ale dlatego też daje takiej taki Pusz, żeby zacząć być coraz coraz lepsze rzeczy Exel eksperymentować trochę sobie coś nowego, więc myślę mówię tutaj mamy, czyli przepisów i 7 przepisów na ciasta i teraz myślę sobie lokal co dalej na jej staram się stworzyć za coś nowego i tak powinno być życie nawet na targach wieś Opowiedz proszę o miejscu, w którym pracuje na co dzień co restauracja w tym co za miejsce, jaki ma charakter, kto do niego przychodzi, a na ten moment, gdy kawiarnia Oswald go w dzień, a i, dlatego że przy takiej gminy niestety nie możemy znaleźć te Stachu, a myślisz, żeby otworzyć restaurację na jeszcze czekamy, ale w tym budynku robimy to jest takiej studia filmowe tak samo i mamy AM ex 10, więc mamy bardzo dużo artystów bardzo duża, a krajem ludzi dookoła małe małe firmy wypowiedział, więc bardzo taki kreatywne kraju ludzi i jest takie jest jest bardzo się dobrze pracuje w takim klimacie bo, a ciągle coś inspiruje, ale ma za sobą także pracę bardzo uznanych londyńskich restauracjach prawda tak takim jeszcze powiem, że naprawdę byłem bardzo nie wiem będę wiedział ilu brakuje mi słowa po Polska będzie Lucky, że wiesz udało mi się szczęśliwy znalazł szczęście szczęśliwe tak dobrze, a Daviesa byłem szczęśliwy, że mogą pracować z niektórymi szefami kuchni, którym pracowałem, a dużo mnie nauczyli zmieni dużo restauracji, więc dużo się nauczyłem w różnych ligach hiszpańskiej włoskiej, ale włoska jest na nim moja ulubiona kuchnia bym powiedział i naprawdę bierz ciężka praca i bierze nadgodziny takie różne inne rzeczy i naprawdę nie mam na szczęście jestem jak też dotyczyła, bo 9 lat osiągnąć KO co grasz osiągnąłem dzięki wielu wielu ludziom tak samo jest niesamowite stałem się właśnie jednym z twoich 206 000 obserwujących na Instagramie, skąd bierze się popularność twojego konta, gdyż ca ME bardzo dziękuję, ale wiesz chodzi o to, że nie myślę, że jesteśmy licznym takie takiej trochę maggi wg zrobienie Macron jest relaksująca bardzo bym powiedział wierzę krzyczy zestresowane pracę 30 damy Mości sobie profesorem karami i ja muszę z dnia ciasto po 10 minut jest relaksująca i nie myślę, że innych rzeczach skutecznie cieszcie, więc bardzo zdobyła swoją wieś będą chamów, ale też chodzi o to, że wieś lubienie jedzenia zwierzę z niczego, więc musi sobie okienną kraju mamy jajka byłam trochę oliwy oliwek czy mam troszeczkę czegoś może zrobić naprawdę genialne genialne genialne danie z niczego i wiesz, gdzie sobie zostawili się bierze jak lista państw respektuje tradycję włoską, ale staram się trochę tak jak grać trochę dać kostkę na inne smaki też do tego, więc trochę z Azji trochę wybierze zależy to mnie inspiruje, ale o to, żeby powiedzieć o makaronie z każdej tradycji jest w Polsce mamy władze łazanki tak i wiesz no cóż w każdej kulturze mamy jakieś danie z pastą i wiesz to nie jest włoskie danie, więc myślę, że Rze, że warto, że Warta katować no jest to jeszcze 1 rzecz mówi, że przygotowanie ciasta trwa 10 minut pamiętam babcie, które przykuły, szykując makaron do rosołu na na niedzielny obiad no poświęcała temu wiele godzin przecież musiał być dobrze wyrobione rozwałkować na później pokrojony wyschnięty itd. to przecież była żmudna długotrwała procedura, ale widzieć, ale być lepszą musisz także darzy pamiętasz takie dobre wspomnienie wisi w latach, a miejsca robienie ciasta trwa 10 minut rolowanie spotkać tyle trwa dłużej tak, a w tych czasach mamy maszynki do dokończenia karano jak przemyt ludzi mnie kup sobie kupcie sobie maszynkę z kimś wspólna spółka dzieli się na mieście nie chodzi o to, żeby kupować, żeby takie jest, ale wszyscy my też musimy czasem, że wszystko musimy wieś musi musi mieć swoje panie się dzielić to musimy myśleć o swoim oświadcza Environment tak, a i myślę sobie tak po kup sobie sam pan maszynkę sąsiada by uniknąć pastę wiesz każdy patrzy na maszynce potrwa kilka minut, ale ma sprawa jest dla mnie niesamowite jak sobie Diarra wymagający dziennie jeśli jest dzieło no dobrze jak w 2 słowach zachęciłby innych do do robienia makaronu w 2 Sowa celnym może być więcej dobrze nam to nie to będą 2 zdania jest tam zostaje sam powiedział jak takie same robić poczujesz, jaka jest różnica smaku ja myślę zacznie i inne przystanie inwestycyjne i kraju i dobre wspomnienia na przyszłość zacznij gotować w domu no widzisz to bardzo krótka krótka recepta, ale myślę, że przemawiająca, a generalnie Polacy są dobrymi kucharzami myśli myśli partii były kładzione są Polacy, więc wieś bardzo duży myśmy Polaków we nabyć na Wyspach w różny inny kraj, więc bardzo utalentowani ludzie i zobaczyć jak w Polsce nie będzie przez dobre kilka lat, więc nie wiem jak to wyglądało, ponieważ byłem to taki podział funkcji w Polsce jak wygląda coraz lepiej jak wiele sytuacji sami otwierają się coraz lepsza pomysły, a propos restauracji naprawdę bardzo smaczne jedzenie, więc miło zobaczyć dobrze też tak na koniec mamy pół minuty zdradź receptury na szybki, ale bardzo dobry makaron vel pasty klasyka jedno jaka, który waży 5055 g do 100 g banki, więc gniewem pomnóż przez 44 SAB wymieszaj ugniatać 10 mina za zawinie coś i daj odpocząć przez 30 minut minimalnie i później walka jest lub wymagania, kiedy chce sobie życzysz spaghetti tagliatelle petardę zarabiali wody trochę można dodać nie PiS może dać wzięcia jest sucha to wszystko zależy od jajek i jeszcze odwagi jajek no jeden z najbardziej, więc tym samym mają państwo przepis na niedzielny powiada z nami był Mateusz Zielonka londyński szef kuchni autor książki pasmem sztukę robienia makaronu krok po kroku dziękuję bardzo, za rozmowę dziękuję ślicznie naszych słuchaczy zapraszamy wspólnie na informacje Radia TOK FM Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: PRZY NIEDZIELNYM STOLE

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POSŁUCHAJ RÓWNIEŻ

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

TOK FM Premium 40% taniej. Radio TOK FM bez reklam, podcasty z audycji i podcasty tylko dla Subskrybentów.

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA