REKLAMA

Światowy Dzień Żywności. Wizja planety bez głodu

Niedzielny obiad
Data emisji:
2021-10-17 12:20
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
10:13 min.
Udostępnij:

O nadprodukcji i marnotrawieniu żywności i głodu, który jest obecny w ponad połowie państw na świecie

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
niedzielny obiad w niedzielnym magazynie Radia TOK FM na miejsce Dorota Zadroga polskiej misji medycznej dzień dobry kłaniam się w 16października, czyli wczoraj obchodziliśmy światowy dzień żywności i w ten oto sposób znaleźliśmy słuszne skądinąd pretekst do tego by zastanowić czy rzeczywiście nie marnujemy żywności nie marnotrawimy jej czy nie doprowadzamy do nadprodukcji, kiedy no w wielu rejonach świata ludzie cierpią głód być może brzmi to wzniośle ale, ale Rozwiń » słusznie sądzę, że każda taka rozmowa ma sens jak najgłębszy tak to jest takie symboliczne święto światowy dzień żywności, bo tutaj możemy podjąć 2 tematy i 2 duże problemy tak naprawdę z 1 strony jest nadprodukcja żywności niestety jak wspomniał marnujemy żywności marnujemy na masową skalę nie tylko w momencie, kiedy już kupujemy później wyrzucamy, ale też po prostu w momencie, kiedy jest ona przygotowywana i trafia w produkcję bierze się też co prawda problemem złej jakości żywności jest niskie i niską wartością odżywczą takiego ożywienia, które do nas trafia inne straty wynikające z tego chorą natomiast zupełnie drugą stronę, żeby się również z ogromnym głodem na świecie i niestety po raz pierwszy w tym roku 8 w poprzednim roku w tym roku, czyli od momentu, kiedy rozpoczęła się pandemia koronawirusa nie obserwujemy spadku głodu, ale niestety wzrost proszę powiedzieć czy można oprzeć się dane, które by uzmysłowić nam skalę problemu tak obecnie mówimy o około 9100 c 9571 000 000 osób o tak naprawdę krajów na świecie 93 krajach świata jest to dość duże problemy osoby nie mają wystarczającej jedzenia, żeby zapewnić sobie to minimum kaloryczne, jeżeli mówimy o 2 tysiące 100cal dziennie na osobę dorosłą on natomiast kolejnych 155 000 000 to osoby, które już naprawdę są sytuacje krytyczne, które muszą rezygnować np. jakiegoś posiłku dziennie, który no nie są w stanie dosięgnąć tego minimum kalorycznego dziennego, ale też muszą robić się aktywnie działać tak bowiem w stronę tego, żeby po prostu żywność oszczędzać, czyli np. przełożyć posiłek jako kolejny dzień to jest też problem powodowane pandemią, która po pierwsze, złożyła swoje społeczeństwa na świecie po drugie, spowodowała utratę pracy no generalnie przyniosła przyniosła pewien kryzys i w jaki sposób przekłada się to na tych, którzy mieli problemy problem z tym by zdrowo się odżywiać by spełniać wypełniać te normy zalecane przez organizację zdrowia chociażby tak to normy, które wspominam też takie minimum, na którym przybyszom teraz ponoszą złota liczba natomiast, jeżeli chodzi o zdrowe odżywianie, czyli też rosnący problem chociażby z otyłością, która nie wynika z tego, że po prostu jest za dużo wynika z tego, że jest źle to mówimy tutaj 3 000 000 000 ludzi na świecie, więc jeżeli mówię o tym, że istnieje problem głodu niestety na drugim biegunie jest też problem tej złej żywności PE faktycznie pandemia koronawirusa niestety pogorszyła sytuację wpędził wiele osób problemy finansowe widzimy to też bardzo wyraźnie w Ameryce Łacińskiej chociażby chciałem też chce te dzielnice, w których mieszkają ubożsi mieszkańcy dużych miast przede wszystkim niestety rozrosły się dużo osób, które były wcześniej taką klasą średnią, która coś tam sobie radziły musiała niestety przenieść do biedniejszej dzielnicy muszą teraz liczyć na pomoc m.in. chociażby takich organizacji międzynarodowych, które dostarczą im codzienne pożywienie, jakie są pomysły sposoby na to choćby organizacji pomocowych by by temu zaradzić przede wszystkim musimy utrzymywać nasze programy UE, które już funkcjonują w miejscach, w których jesteśmy w stanie dostarczać żywność wiadomo, że pandemia koronawirusa w ogóle jest zmniejszony ruch, jeżeli chodzi o ludzi pracowników humanitarnych, ale też transport ona niestety utrudnia nam sytuację sytuację na ślepo nie polepszają czy konflikty trwające tak jak mamy teraz niestety problem w Afganistanie ze względu na to, że nie jesteśmy w stanie dostarczyć żywności, a jeśli masz zaczyna brakować w kraju natomiast drogi są odcinane talibowie przejęli się jako pomoc przejęli środki finansowe, jeżeli ktoś nawet jakieś auto niestety nie ma nie ma państwa kupić dlatego to ja ja oczywiście nawołuje do tego, żeby wspierać osoby które, które znamy w swojej okolicy sprawia, że potrzebują takiej pomocy Żywnościowej, ale również takie organizacje, które tu pomoc dostarczają do innych krajów, gdzie ludzie niestety nie mają nawet gdzie szukać tej pomocy tak dobra ustawa proszę powiedzieć, zwracając też uwagę na NATO, że jesteśmy w cyklu niedzielne niedzielny obiad co każdy z nas w obronie własnego ogródka tak to nazwę może zrobić by do świata nie zbawi wiadomo, ale każdy każdy gest do ZUS, gdyby zsumować spowodowałoby to, że jednak mielibyśmy do czynienia z realną pomocą przede wszystkim zajrzeć do swoich lodówek planujemy zakupy nie marnujemy żywności, którą mamy w sklepach w nadmiarze zwracajmy na to uwagę, że jesteśmy w stanie może być też opierać się na ostatecznej produkcji żywności czy chociażby jakiś hodowlach i my też takie programy prowadzi do różnych krajach np. z Senegalu Zambii i prowadzimy programy w ramach, których uczymy wykorzystywania lokalnych produktów tak żeby, jeżeli ktoś pójdzie na Targ, a tylko z dostępnych składników, które występują, których nie trzeba wprowadzać zupełnie innego kontynentu mógł zadania mówi Kowalski oto by poszli jak drewno pełnowartościowe, a po poprawkach, które mają zachęcić ludzi do tego, żeby przyjrzeć się taki punkt tak naprawdę jest długa oprócz sięgają po to, właśnie analizujemy zagrożenia, lecz od darowanych praw wynikających z posiedzenia, które też nieraz wynika jak wspominam tego, że może, jakby za mało, żeby te niewłaściwe posiłki znowu kwestia tego w jaki sposób przygotujemy opierają się po prostu na lokalnych składnikach wykorzystujmy dokonane już w lodówkach nie marnujemy żywności po prostu jak nasza świadomość na tle innych krajów nowo pewnie by organizacje pomocowe takie państwa też działają w innych krajach i też wymieniać informacjami na ten temat, ale niestety wiele dobrze, jeżeli chodzi o Polskę bardziej na ponad możliwości chyba tu co sekundę 150 kg żywności w Polsce i jest wyrzucamy śmieci nie odstaje od innych krajów, jeżeli chodzi, o które produkty najczęściej trafiają do kosza, bo co ciekawe także powiedzieć, aby warzywa te rzeczy projekt, kiedy terminami przydatności to, że nowe produkty, które jeszcze dobrze właśnie pokazujemy o tym, że jest brukowana, dokąd najlepiej spożyć przed wtedy tak to jak tylko do wrzucania produktów lub to nie jest słuszna, a więc tu akurat Polska znajduje się też wśród krajów, które strona w okolicy prawa do Europy, chociaż i ani niestety wyrzucamy żywność dobrą i idzie zmniejszyliśmy ten spadek dzietności w jaki sposób obchodzono nie wiem czy jest właściwe słowo jest światowy dzień żywności są akcje kampanie promocyjne czy jest, toteż nie wiem pretekst do tego by przeprowadzić pogadanki w jaki sposób państwo też wykorzystujecie ten dzień też eksponują pierwszego symbolicznego przede wszystkim zależy na tym, żeby dotrzeć do ludzi z informacją o tym jak ważna jest świadomy pochodzenia do kwestii szybkości, że jest taka globalna, ale też mamy na to duże lokalnie wydawane są oczywiście spotkania w tym w tym celu organizowane są takie symboliczne posiłki dla mieszkańców natomiast do swojej strony bardzo zachętą do zapoznania się sporo, bo w swojej okolicy takiego miejsca, w których można się podzielić jedzeniem, które można dostarczyć produkt leczniczy czy na półkę i po prostu przekazywanie takich osób żywności, którą tutaj od soboty każdy zresztą nad Europą wejdzie do takiego do możecie wykorzystać macie państwo macie państwo ambasadorów swojej akcji nie wiem ludzi, którzy włączają się ten proces, jeżeli chodzi, bo to podoba się akcji to nasze ambasadorami przede wszystkim w UE w momencie himalaiści, którzy pomagają mamy o czym himalaiści, którzy pomagają nam to środki na pomoc medyczną w Afganistanie natomiast, jeżeli chodzi o walkę z niedożywieniem tutaj poprawy powiatom lokalnie, więc aktywnie mamy polskich ambasadorów w tym 2 dni znajdujemy się od dysponenta lub stan technologii dobrze, gdy pani powiedziała o tym zaangażowanie himalaistów to też ciekawy zagadnienie tak polscy himalaiści pomagają nam złe uderzają w ten dzień do tego wizerunku lekarz opowiadają swoje doświadczenia po Afganistanie i pomagają wybrać to na zapewnienie pomocy medycznej uchodźcom zaufali panu więcej można spotkać na różnego rodzaju promocje książek można posłuchać ich nagrań, które udostępniane będą przekonała też w mediach można posłuchać wywiadów, w których opowiadają o tyle właśnie taki sposób oni sami doświadczyli gościnności w Afganistanie ani też rad udzielali pomocy medycznej albo dostawali zawartych w ich apteczek właśnie po ocenie stanu, kiedy byli tam do czasu po swoim pyta pan tutaj zachętą przede wszystkim doświadczenia może dotknąć siana, gdzie pojawiają się pierwsze takie relacje dziękuję pani bardzo za rozmowę Dorota Zadroga Polska misja medyczna była z nami kłaniam się do do usłyszenia doniesień naszych słuchaczy zapraszam teraz na informacje Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: NIEDZIELNY OBIAD

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Podcasty TOK FM oraz radio TOK+Muzyka bez reklam - teraz 60% taniej w promocji Black Friday!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA