REKLAMA

Czym "karmić" dobre bakterie jelitowe ?

Przewodnik TOK FM Na Zdrowie
Data emisji:
2021-11-24 14:30
Prowadzący:
Czas trwania:
01:52 min.
Udostępnij:

Co jest najwiekszym wrogiem bakterii jelitowych. Coś co jest naszą słabością. Cukier. Zwłaszcza cukry proste. I produkty zwierzęce. Ale dziś o cukrze. Rozwiń »
uwaga ! Nie wystarczy nie słodzić herbaty lub kawy. Wspólczesnna technologia wytwarzania żywności powoduje, że cukier jest wszędzie, nawet w wędlinie. Jest przede wszystkim w powszechnie dodawanym syropie glukozowo -fruktozpwym. Dodawanym do dżemów, wsadów owocowych, owoców kandyzowanych, zup, ketchupów, zalew do ogórków i śledzi, likierów, piwa, wyrobów piekarniczych, a także w przemyśle mleczarskim – do mlecznych napojów fermentowanych, serków twarogowych, deserów mlecznych i lodów.
Dobre bakterie potrzebują cukrów złożonych
A te są w pełnoziarnistym pieczywie, brązowym ryżu oraz w roślinach strączkowych takich jak: groch, soja, soczewica, fasola i ciecierzyca.
Potrzebują także błonnika.
Jest w owocach, warzywach i nasionach.
Jeśli go brak w diecie to nasza flora jelitowa ulegnie zmianie Sprzyjać to będzie otyłości i zaparciom, wzdęciom, zapaleniom jelit.
Bakterie probiotyczne potrzebują też pożywki, czyli tzw probiotyków. A te są w bananach, pszenicy, życie, czosnku, porze.cykorii, brokułach, szparagach i cebuli. Ale uwaga - nie poddawajmy ich długiej obróbce termiccznej. Jedzmy je najlepiej na surowo Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: PRZEWODNIK TOK FM NA ZDROWIE

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Podcasty TOK FM oraz radio TOK+Muzyka bez reklam - teraz 60% taniej w promocji Black Friday!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA