REKLAMA

Jak ułatwić lokalnym organizacjom odbieranie i przekazywanie nadwyżek żywności?

Poranek Radia TOK FM - Weekend
Data emisji:
2021-11-27 07:20
Prowadzący:
W studio:
Czas trwania:
16:43 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
kłaniam się ponownie Drodzy Państwo jest godzina siódma 21, a z nami jest już pani Beata ciepła prezeska federacji polskich banków żywności dzień dobry pani Beata dzień dobry panu witam państwa czy pani się rozjaśniło troszeczkę za oknem czy też taka taka Słota generalnie nic się nie chce im odrobinę tak pewny czy nie, ale mi na naszych wolontariuszy to jednak będzie się chciała tak głęboko wierzę i właśnie zrobimy takie gładkie przejście do naszej rozmowy mówi Rozwiń » będzie oczywiście rozmawiali o zjawisku marnowania żywności w Polsce, żeby móc rozmawiać o szczegółach najpierw trzeba się zastanowić jak to wygląda w zjawisku globalnym to znaczy jak wygląda zjawisko marnowania żywności w naszym kraju my trochę jesteśmy bardziej wyedukowani pod tym względem czy państwo z państwa informacji wynika, że coś tutaj się zmienia na razie dziękuję, ale tak naprawdę z badania dotyczące skali marnowania żywności w naszym kraju po raz pierwszy granicę no to w ubiegłym roku w ramach takiego projektu badawczego prom eksperci badali skale i miejsca, gdzie tej żywności marnuje najwięcej wcześniej opieraliśmy się z danych Eurostatu, porównując te 2 wyniki i jest lekki optymizm, bo wg danych Unii nowa byliśmy 9 000 000 ton wyników badań które, które aktualnie aktualnie zostały zrealizowane jest to 5 000 000 tam jasno liczba niższa natomiast skala niewyobrażalnie dusza to co warto podkreślić to, że 60% tej żywności, czyli blisko 3 000 000 ton parkujemy w gospodarstwach domowych czy to nie jest także sklepy restauracje sobie tutaj nie radzą nie potrafią zabrać rozumiem, że oni mając fachowców od tego potrafią pewne rzeczy przewidzieć i rzeczywiście zagospodarować to co zostaje ewentualnie tak pierwsze skojarzenie to rzeczywiście myślimy tak jak pan redaktor powiedział terrorysta rację czy też właśnie Klata tak też myśleli ustawodawca, wprowadzając w Polsce ustawę o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności, gdzie obowiązek wydatkowania równości przykład pani pela charytatywne zostały nałożone wyłącznie na sieci handlowe, kto sprzedawców detalicznych ich dostawy żywności, a okazuje się, że tam marnujemy 7% oszczędności oczywiście przed wojną produkcja przetwórstwo to również miejsce gdzie, gdzie tej żywności marnuje się bardzo dużo produkcji, zwłaszcza o tej rolnej oczywiście pewnych racji pewnych ubytków żywności nie da się nie da się zamknąć, ale w los zarówno przez porty jak do klubu także 16 oczywiście w ramach swoich systemów logistycznych składają się i robią wszystko, aby ten proces zamawiania planowania z funkcją było jak najbardziej optymalny i aby aby tej żywności pozostawało jak najmniej dobrze jak teraz takim razie uratować to 33 000 000 ton, bo to w łeb umie pani nam to jakoś przedstawić byśmy sobie zdali sprawę, jaka to jest skala szmiry ton wiemy, że dużo, ale niekoniecznie mówi nam to wszystko ta liczba jak my kiedyś unikaliśmy np. na bochenki chleba i można powiedzieć, że każdej sekundzie w Polsce wyrzucanych do kosza blisko 54 bochenki chleba, a ja w każdym sądzie na koncie dokładnie tak drogie, więc jest to skala skala ogromna to jak temu przeciwdziałać jak ograniczać wydaje się, że jednym z najważniejszych elementów to jest jednak edukacja mam się wydaje, że wszystko wiemy robimy zgodnie ze sztuką racjonalnego planowania i wykorzystywania zasobów które, które posiadamy natomiast niestety wtedy okazuje się, że wzór połowa z nas przyznaje się jednak do tego co się wydarza się wyrzucić żywność, a że znajdujemy w krzakach lodówkach produkty, które uległy zepsuciu, że uległy przeterminowaniu więc, więc tt wtedy wciąż pozostaje pozostaje jeszcze wiele wiele do zrobienia to co jest lekarzem radnej tak tego nasza masa praktykę nasza porada w skrócie mówiąc o 4 RP, czyli planu właściwie przechowuj przetwarzają w tym roku kreatywnie Unia nie nie skupiajmy się na tym, że dziś zaplanowaliśmy nie wiem sałatkę sałatka z kurczakiem podczas gdy okazuje się, że w lodówce pozostało nam sporo pań najlepsza chwila umorzone to właśnie ją wykorzystać to do sporządzenia posiłku my jako organizacja, która również ma swój cel charytatywny nasze czwarte oddziela się o i piękne przejście mamy właśnie do tego wątku związanego z ułatwianiem lokalnym organizacjom odbierania i przekazywania tej tych nadwyżek żywności czy też żywności krajów, które nie zostały skonsumowane co tutaj można zrobić dziękuję za każdy z nas, widząc Przemysław pełno tam bardzo strzela na łączach nie wiem czy może udałoby się jakoś mikrofon ustabilizować młodzież będzie teraz lepiej proszę powiedzieć co można zrobić, żeby lokalne organizacje np. którymi są prawda one działają może nie wszędzie są mogą odbierać te żywność to jest potrzebne jak to zorganizować by to się zadziało w skali makro to skala makro to my również jako bank żywności realizujemy na co dzień, bo nasza organizacja nie udziela pomocy osobom indywidualnym tylko żywność, jaką ilościach najczęściej hurtowych pozyskujemy właśnie od producentów dystrybutorów żywności przekazujemy naszym organizacjom partnerskim, a te wykorzystują ją do swojej codziennej działalności, które przygotowują barki trudnością albo posiłki w przypadku jadłodajni kuchni stołówek to też organizacji jednostek takich całodobowej opieki tylko 32 banki żywności, które są oraz te współpracują z ponad 3000 takich organizacji w naszym kraju no oczywiście tej organizacji tych inicjatyw lokalnych jest zdecydowanie zdecydowanie więcej każdy z nas może to oczywiście ta nasza codzienna praca poza zbiórkami żywności to, które organizujemy w sklepach, gdzie określonych klientów o wsparcie nasza praca odbywa się w sposób właśnie takie systemowe, czyli stałe umowy o współpracy biorę większe ilości żywności, ale w przypadku też na konsumentów osób indywidualnych również możemy wesprzeć taką lokalną inicjatywę powstają również coraz częściej takie inicjatywy poprzez ligowe np. lodówki lodówki społeczne jak dzielnie dzięki tak naprawdę każdej poprzedniej nocy noszone możemy zamieści przekazać do wykorzystania przez przez inne osoby żywność, której mamy w nadmiarze załóżmy taką sytuację pani prezes jeśli mogę jeśli mogę tak troszeczkę po rozważa hipotetycznie, ale np. zrobiłem duże zakupy kupiłem wiele rzeczy na najbliższe dni nagle okazuje się, że muszę wyjechać gotowe na UE w zakresie delegację pełna lodówka jedzenia co jest mogę zrobić, gdzie mam zwrócić co ja mogę w tej w tej sytuacji zrobić, żeby rzeczywiście Niemiec po powrocie nie dość, że problemu zepsutą żywnością to jeszcze poczucia, że właśnie wróciłem po kilkaset złotych na nas do kosza kilkakrotnie, bo mordowania ludności to poza tym ekonomicznym aspektem, gdzie faktycznie my szukamy swoje własne pieniądze to też kwestie kwestie środa i środowisko to zmarnowane zmarnowana energia zasady i czyjaś praca ja niekoniecznie pana zaproszę do banku żywności, bo tak jak mówię one najczęściej korzystamy czy okrzyk odbieramy takie darowizny duże hurtowe to zatem no właśnie dotrze już to do magazynu banku nie w każdym mieście jest i może być daleko Ala to co proponujemy radzimy no to zacząć od najbliższego otoczenia aktowi rodzina sąsiedzi tylko to ewentualnie te właśnie Jadłodzielnia bądź organizacja charytatywna pomocowa, która praktycznie każdej w każdej miejscowości w każdym mieście jakaś istnieje i prowadzi działalność, a my np. kto odbieramy takie telefony z banku żywności, gdzie ktoś dzwoni dopasowujemy miejsca zamieszkania takiego takiego darczyńcę do lokalizacji organizacji, z którą współpracujemy, która wie, że taką darowiznę wykorzysta zgodnie z przeznaczeniem trafi ona od osób potrzebujących, więc jak tej wiedzy i myślę można jeśli nie nie mamy sąsiada nie mamy, ale nie mamy okolic godziny Komorski możemy cięcie to żywnością no to zachęcamy do wspierania właśnie potrzebujących i szukania takich informacji w internecie albo albo właśnie zwołując np. banku żywności, zwłaszcza dotyczy świadom, że rozumiem, że w sumie to nie bardzo jest taki systemowy pomysł na to jak te 3 000 000 ton marnowane w domach ochronić obronić przed przed właśnie wrzucaniem do kosza oczywiście ja podejrzewam, że część ludzi dostosuj do tego co pani mówi, czyli rzeczywiście zaniesie sąsiadom zaniesie rodzinie albo odda do takiej jak udzielono mi z perspektywy Warszawy jest łatwiej, bo akurat na Ursynowie, gdzie mieszkam jest taka lodówka postawiono przy ratuszu, gdzie mogę zanieść rzeczy wiem, że ktoś dla kogoś, kto będzie to będzie może pomoc może może ratunek przed głodem Super, ale też Warszawa, a pan Polska to jednak 38 000 000 ludzi tysiące miast teczek jest rzeczywiście wyobraża pani sobie, że w każdym mieście może coś takiego zafunkcjonować mówi o takim systemowym działania pewno nie w każdym, choć tego co widzimy obserwujemy to to i mniejszych miejscowościach właśnie tego typu inicjatywy są też właśnie zespoły charytatywna organizacje organizacje które, które działają jak choćby przy klubach klubach seniora, które tego typu działania działania warto, więc prawie wszędzie kogoś znaleźć można, ale to co my możemy robić systemowo w kontekście ograniczania ograniczania właśnie marnowania żywności przez nas nasze naszych Drama to myślę, że kluczem do testu jest nie tyle dzielenie się żywnością zapobieganie powstawaniu nadeszła tak czy muszle i musimy pamiętać o tym, że idąc na zakupy powinno się sprawdzić zinwentaryzować to formalne co mamy w swojej kuchni, żeby właśnie nie kupować na zapas nie ulegać pokusom promocja nie iść głodnym na zakupy, bo wtedy kupno właściwie elementarz ujemne i dzięki temu nie tylko zaoszczędzimy swoje pieniądze, ale właśnie ono ograniczone ograniczona możliwość tego że, że również w naszym domu w naszym w naszej lodówce żywność możesz smakować tu jeszcze mógłbym panią zapytać jak pani robi zakupy w jakiś konkretny realny, które pomaga szef szary bez butów chodzi, więc ja ja na pewno właśnie z ostatniej chwili i inni i rzadko też zakupy robię i nie zdążamy natomiast absolutnie absolutnie tak właśnie trzeba zrobić to też staram się wprowadzić Vive moim codziennym funkcjonowaniu no to jest po pierwsze, robić właśnie nową listę zakupów proszę powiedzieć o wiedzieć, czego potrzebuję kupić dużo, ale też nie zapomnieć o tym kto jest potrzebna, a potem, a potem okazuje się, że w sklepie zaplanowaliśmy nowo 5 latach po raz kolejny trzeba wypić kawę czarną ani ani mlekiem i to kwestia właściwego też przechowywania właściwą weryfikuje weryfikujemy termin przydatności do spożycia jeśli chce kupić zapas jogurtów i w interesie ich data przydatności to kilka dni no to nie kupią ich zbyt duża tylko tyle ile w ciągu też tych kontroli, ale mogę mogę konsumować tutaj też niezwykle istotna to kwestia taka, że ponad 60% Polaków nie rozróżnia takich terminów przydatności do dat, które znajdujemy na opakowaniach, bo istnieją 2 rodzaje jest termin przydatności do spożycia, czyli ten napis to rzecz do i on dotyczy takich aktywnych biologicznie produktów delikatnych świeża szczelnie jakiś biały wątpliwe i tego typu artykuły, ale jest tzw. data minimalnej trwałości najlepiej spożyć przed ich tak mamy najczęściej mniejsza rok i wtedy ta data mówi nam o optymalnej jakości produktu, ale to nie oznacza, że my nie możemy tego skonsumować jeśli produkt dobrze przechowywane nie był kawa herbata reszty Makara słuchem słuchem, ale po mieszkaniu to 99 procedury procentach on po upływie tego terminu jeszcze od południa w pełni zdatnego skorzy ja jestem też najlepszym przykładem Drodzy Państwo w domu zjadam wszystko co co albo się skończył albo już dawno skończył terminu ważności naprawdę żyje i po prostu bardzo często można ocenić nawet po wyglądzie takie produkty się nadają 1 pani prezes musimy się zapytać o akcje na święta święta godne ani głodne to jest wasza akcja 2 słowa na zakończenia naszej rozmowy dokładnie tak i teraz wyroku, ale my zwracamy się z prośbą o wsparcie i wspólne pomaganie osobom potrzebującym do osób indywidualnych akcja Świątecznej zbiórki żywności już pierwsza piątka ruszyła wczoraj, ale i jeszcze dzisiaj pan Tomek 2000 sklepów na terenie całego kraju nasi wolontariusza będą zachęcać wszystkich, którzy w tym dniu organu zakupy, a dodatkowo kupili, choć 1 rekomendowany przez nas produktach tylko kryształy bądź świadomym jakieś słodycze bakalie, które będziemy mogli wykorzystać przekazać potrzebującym na święta i ten żywność, którą udało się zebrać w ciągu w ciągu 2, bo po takiej stacjonarnej i właśnie w sklepach będziemy następnie przekazywać naszym partnerom, aby trafiła ona na świąteczne stoły potrzebujących wrak oczywiście odsyłam odsyłam państwa tak na stronę na stronę państwa i inne instytucje banków żywności musimy się kończy pani prezes pewnie nie ostatnia nasza rozwala nadzieję, że uda się do tego tematu wrócić, bo oczywiście temat niezwykle ważne pani badacze prezeska federacji polskich banków żywności była z nami dziękuję pani życzę miłego dnia i do usłyszenia dziękuję bardzo, serdecznie pytania Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: PORANEK RADIA TOK FM - WEEKEND - KAROLINA GŁOWACKA

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Podcasty TOK FM oraz radio TOK+Muzyka bez reklam - teraz 40% taniej w zimowej promocji!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA