REKLAMA

Fotografka kulinarna: Jak zrobić dobre zdjęcie? Trzeba kochać jedzenie. Trzeba ciągle być głodnym.

Niedzielny obiad
Data emisji:
2021-11-28 12:20
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
15:13 min.
Udostępnij:

Rozmówczynią Przemysława Iwańczyka była Joanna Matyjek - fotografka, autorka bloga kulinarnego ''Odczaruj gary'

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
niedzielny obiad w niedzielnym magazynie Radia TOK FM Przemysław Iwańczyk jestem z państwem ponownie naszym gościem jest dziś pani Joanna Matyjek dzień dobry to przede wszystkim dzień dobry witam serdecznie dzień dobre i zastanawiam się jak pani przedstawić, bo też wiele osób twierdzi, że tworzy pani arcydzieła cukierniczej i właściwie jest pani specjalistką jakich mało jeśli chodzi o te kulinarne zdobycie związane ze słodyczami i i pytanie czy to wszystko potwierdza pani Rozwiń » czy będzie pani przez skromność zaprzeczać jak to jak to potwierdza natomiast to nie jest zawód nie jestem cukiernikiem ani też nie piekę ciast na zamówienie ważne dla najbliższych zawodu jestem fotografem fotografuje jedzenia i to jest fotografowanie jedzenie jedzenia to jest moja pasja prowadzę bloga kulinarnego 10 lat i ta książka to jest takie zwieńczenie mojej pracy wasi mają książki co jeszcze nie powiedziałem, toteż powiem stoi pani za pozycją sama słodyczy ciasta torty i desery, ale generalnie chciałbym pani cukierniczy pasji porozmawiać o tym co wciąż też nie później porozmawiamy natomiast jak to wszystko się zaczęło to wszystko zaczęło się od genów my, choć liczyła w genach pasję miłość do gotowania obie moje babcie były kucharkami babcia ani niebyła zawodową kucharką gotowała znakomicie babcia Jadzia była zawodową kucharką i to jedzenie przewijało się w całym moim życiu dzieciństwie moja mama również doskonale gotuje dla mnie tak ciągnęło do tej kuchni wraz, z czym z upływem lat z rozwojem technologii jakoś tak się stało zupełnie nie planowałam tego stworzą bloga kulinarnego, który już na internecie ponad 10 lat kocham gotować kocham fotografować, ale wiedział, że w tych fotografiach brakuje jeszcze na wiedzy spotykałam na swojej drodze ludzi, którzy pomagali stawać coraz lepszym fotografem i tak od 5 lat się właścicielką studia odczaruje Gary i pracy już zawodowego fotograf siano niezliczoną ilość kursów szkolenie kończąca Akademię fotografii i tak naprawdę jestem przykładem tego, że pasja może stać się piękną pracą, chociaż jest to pułapka ona później powiedzieć, dlaczego to proszę od razu skoro pani zaczęła dobrze tak jest to pułapka ponieważ, kiedy praca staje się pasją okazuje się, że pracujemy non stop pracujemy od rana do wieczora no bo skoro jest pasja to się tym żyje myśli się o tym opowiada tak dalej no i wychodzi na to, że wychodzą ze studia pracuje w swojej głowie w swoim domu cały, czas więc to tak trochę i jakby miła pułapka natomiast można stać się zwolnić swojej pasji i dobrym tego słowa oczywiście znaczeniu, chociaż czasem brakuje mi takiego urlopu na żądanie czy też po prostu pracy do piętnasty, kiedy wychodzę już nie myślą o niczym innym no to jednak w tej pracy jest także przychodzę do domu i nad gotuje nadal myślę o jedzeniu szybko się kręci wokół tego leczenia nie jestem jeszcze tym zmęczona, ponieważ jest to wszystko bardzo piękna, a proszę o dzień jeśli chodzi o fotografię kulinarną to to trzeba mieć specjalne predyspozycje do tego czym różni się fotografia kulinarna nie wiem od fotografii motoryzacyjnej np. tak powiem panu rzeczywiście zastanawiamy się kiedyś nad tym czy każdy może fotografować jedzenie uważam, że nie każdy ważna jest specjalizacja i tak jak ja nie znam się na samochodach zapewnienie widziałabym takiego piękna że, fotografując samochód tak ktoś, kto nie gotuje i nie czuje jedzenia moim zdaniem zrobi pięknego kulinarnego zdjęcia trzeba się pasjonować produktami trzeba wiedzieć, że jabłko pachnie jak pachnie trzeba znać rodzaje tego jabłka, żeby wydobyć jego piękno kadrze tak samo z kanap kończy z nawet Burgera no trzeba wiedzieć co jest w środku jak to dobrze ułożyć jak to pokazać, żeby potem pięknie wszystko przenieść na zdjęciu także uwagę życia mieć predyspozycje takie kulinarne trzeba być głodnym ciągle trzeba kochać jedzenie wtedy wychodzą najpiękniejsze zdjęcia trzeba o tym chcę żyć na pewno trzeba kochać jedzenie i dobre produkty w wykazie pasjonować chodzenie po sklepach mają jak tak to teraz powiemy o tej ambiwalencji, jaka towarzyszy kulinaria słodkim kulinaria, bo z 1 strony jesteśmy zachwyceni tymi artysta bardzo działań, jakie powstają i jest imponujący widok jest też smacznie, ale z drugiej strony właściwie każdym kroku przestrzega się nas przed przed nadmierną ilością cukru, żeby nie spożywać aż, tyle że generalnie słodycze to to jest samo zło, a nie ani coś co jest tylko wyłącznie dobre, jakby pani z tym radzi no właśnie nawet to Super pytanie w tej książce też o tym pisze uważam, że nie wolno być niewolnikiem samego siebie trendów i wszystkiego oczywiście mówi dookoła nie można popadać ze skrajności skrajność, czyli nie możemy być ciągle na diecie nie możemy też objadać słodyczami moim zdaniem najważniejsza jest równowaga i najważniejsze, żeby słuchać siebie każdy, jakby wyjście poza równowagę z kimś odchyleniem, które może prowadzić do czegoś złego ja np. piekę nałogowo dużo bez co nie znaczy, że nie wszystkie zjadam jak mam ochotę na bazie to po prostu je kawałek czy też na dzisiaj i mówię sobie dziękuję, jeżeli mam większą ochotę na na bardzo to znaczy albo złodziej albo po prostu mój organizm potrzebuje cukru i energii wtedy zastanawiam się czy warto zjeść kolejny kawałek ciasta czy może powinnam zjeść brzoskwinie, więc w tym wszystkim musimy być bardzo mądrze mój syn, który dużo trenuję bardzo duża jak i pozwala np. czasami jest bardzo dużo słodyczy, ponieważ wiem, że jest młodym zdrowym silnym obcym ma doskonałe wyniki, więc uważam, że nic ogłosić stanie po prostu na kolacji, że 2 ciastka, a nie ani kanapkę w tym wszystkim ważne ja, żeby być mądry mi się też obrazy przypomnę kiedyś mówiono, że nie wolno jest dużo jajek, bo szkodzą potem dużo zbyt duża ilość Mansona szkodzi, a szanse, że duża ilość wody wypitej nam jak potem mówiono, że tej wody jednak trzeba dużo pić, więc wydaje już po prostu trzeba trzeba słuchać siebie, jeżeli mamy dobre wyniki dobrze się czujemy no to możemy sobie chyba pozwolić na odrobinę słodyczy takie nie są zwolenniczką diety uważam, że po prostu trzeba żyć zdrowo i nie wolno się katować tak uważam, że te słodkości towarzyszą nam przecież od od lat od nasze babcie jadły serniki piekły makowce i wszyscy byli szczęśliwi nie było takich chorób to nie przez słodycze sączące choroby i tak jest moje zdanie ratujemy się no ale z drugiej strony widzę pani na pokuszenie teraz na całe szczęście to bardzo lubię pyta co przedstawia wezmę książkę, którą 90 słodkich przepisów, ale to nie znaczy trzeba od razu wszystkim przygotować, a potem wszystko zjeść można sobie np. postanowić, że w każdą niedzielę ktoś sobie coś dobrego upiecze, a potem zje powiem panu, że nigdy nie chowałam takie rzeczy czasem chowają słodyczy przed dziećmi, a mnie w domu też słodycze zawsze po prostu leżały w 1 koszyku i muszę się nigdy nas obecnie nie rzuca, po czym przychodzili do niego koledzy przychodziły koleżanki ekstra granice wyznacza tylko będzie nas obyczaj dzieci po prostu rzucał jak udzielić na Switcha moim zdaniem przez to, że jakby zakazane zawsze lepiej znakują, więc co sobie zakazywać słodkości Eko będą normalne i dostęp do tych nie będzie się nam ich tak bardzo chciał wystarczy 1 mała karteczka z kremem kawowym i wszystko niedobrze, a może przyjąć taką zasadę, że słodyczy jemy raz w tygodniu i tylko, że tylko wtedy możemy sobie nie pozwalać no i wtedy może np. ten nie będzie się wszyscy na to będą rzucać chcą być od rana do wieczora moim zdaniem tutaj wszystkie zasady sprawiają, że czujemy pewne ograniczenia, ale czy ograniczenie to nam się czegoś wiadomo o bardziej chce, więc warto słuchać siebie, jeżeli np. pan Jerzy dostał 1 dzień docenił pan ten smak jednej z nastoletnim otoczenia ja wiem, że 1 kostka czekolady dziennie wystarcza i tutaj studium naprawdę przewija się bardzo dużo słodyczy, bo w tym roku dużo innych też arcydzieło słodkich nie tylko swoich jak w Rosji nie rzuca na słodycze jakoś nałogowo kawałek ciastka czy ktoś w zupełności wystarczy, ale trzeba tak jak mówię trzeba słuchać samego siebie ze wszystkim tak samo z obiadami z mięsem zupami czy z innymi pokusami dobrze, bo nie wyznacza hoduje sobie, ponieważ nasza audycja nosi tytuł niedzielny obiad i też bardzo często nie proponujemy za sprawą naszych gości dla słuchaczy propozycje, które mogą wprowadzić natychmiast po bo nawet nie po tylko, słuchając Radia co pani zaproponuje zakładając, że przepis, który pani podobnie składał się z produktów, jakie pewnie większość z nas ma w domu nic będzie specjalnie wybierać do sklepu budzi to zdaje się niemożliwe no właśnie, chyba że do jakiegoś otwartego w niedzielę, chyba że na początku drogi, a my się, choć wtedy dużo po oczy jest aktualnie otwartych niewiele, ale powiem tak zupełnie poważnie miesiącami przyszło do głowy to mój czekoladowy czy oni nawet zajmowało ponieważ, żeby przygotować magiczną moc czekoladowy, który jest jednym z najpiękniejszych innych chyba musu w ogóle w tej sza dlaczego, dlaczego magiczne proszę od razu powiedzieć, bo jest puszysty delikatny i banalne w przygotowaniu, a ścierające całą czekoladę ostrym nożem możemy stworzyć piękne zbiórki, którym którymi ten głos może jeszcze posypać takiego zrobi się po prostu ze śmietanki 30%owej jest rozpuszczone czekolady mieszając te 2 składniki lekko podbijane śmietankę dodaj rozpuszczoną czekoladę apotem chodzimy i móc np. w wyjątkowych eleganckich kieliszkach na niego na tym etapie kończy się przygotowanie tego tego przepisu to jest coś naprawdę pysznego wyjątkowego dodatkowo ten głos jeszcze możemy podkręcić, dodając np. płatki złota czy brokat złoty do kieliszka to jest bardzo bardzo wytworne, a tak naprawdę przygotowane lub szkodników, a kolejnym przepisem jest bez, bo jest po prostu fanką wersji jest uważana za królową gaz bez przygotowuje się po prostu Białek i cukru wystarczy znać kilka bardzo prostych, ale ważnych zasad, żeby przygotować piękną bardzo tylko już potrzebujemy nieco więcej czasu, bo bez czasie suszy w piekarniku ponad 3 godzina, ale mamy jeszcze wystarczająco czasu nie 3 godziny 3 minuty by wyjaśnić w jaki sposób prawidłowo przygotować, z czym bez podawać, bo to jest też istotnie pojawią jeszcze to już pewna prezydentowa wyjaśnia dokładnie powiem jest taka złota zasada, którą mogę wyrecytować nawet jak ktoś w nocy obudzi na jedno białko przypada na 44 g 9 model przypadać 4 g cukru o jak sobie bez 10 Białek daje partiami 440 g cukru na koniec dodaj łyżkę odczuło i łyżka mąki ziemniaczanej bezę ubijamy zaś metalowej misce nie może tam pojawić ani odrobinę żółtka zaczynamy ubijać same białka dodajemy po łyżce drobnego cukru po kilkunastu minutach cała piana powinna być sztywna już 1000 i teraz naprawdę warto zapamiętać tę zasadę bezę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 120 stopni na 30 minut, a po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i suszymy bezę jeszcze 2,5 godziny im większa beza tym dłuższy czas suszenia zostawiamy potem będzie do do ostygnięcia i podajemy ją tak naprawdę z tym na co mamy ochotę ja najbardziej lubię Nascar one połączone ze śmietanką, a potem królują ENA w tym kraju sezonowe owoce, ale w mojej książce znajdziecie państwo np. bez trudu szkolną, którą na koniec podałam z lodami mango lody rozpuszczając się łączą się z oskarżonej tworzą naprawdę myśli szos i polecam taką formę podania bezy, a jeszcze ją państwo wiecie to zależy od wyobraźni pani jakiś przepis mówi przepisy świąteczne i uważa pani, że nie ma świąt bez jakiegoś konkretnego słodkiego specjału, że moje ja zawsze spędzam święta mówi mamy, która dla mnie nie wpuszcza Ren kuchni nawet też mocno pan już w tym roku również zapowiedziała, że poproszono mnie wpuści dopóki, więc wiem życia, abym musiał biec Witaj w Warszawie na nie wyobrażam sobie świąt bez sernika czy makowca myślę, że nawet makowiec bardziej kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia mamy przepis na Maków czeki to nie jest niestety duże makowiec to są kopczyki delikatnego ciasta tworzy takie małe ruloniki zawijanie papier do pieczenia jak cukierki, a potem polewamy lukrem naprawdę genialne mokre w środku Super i też z tym swoim przepisie piszą o tym w tym przepisie przepis na jego Anki, żeby nie przyjmować jak nam makowiec jagodzianki popękają na dzień wypadnie, bo naprawdę nie warto być niewolnikiem przepisów i tego co ktoś powiedział po prostu trzeba się cieszyć się z pysznej nam smakuje nie Joanna maty jak była z nami autorka książki sama słodyczy twórczyni cukierniczych arcydzieł tak panią nazywają dziękuję pani barach rozmowy dziękuję bardzo, bardzo dziękuję wszystkim dobrego jeszcze narzuciłem na panią pewne zobowiązanie skoro arcydzieła tak to trzeba tę formę trzymać przez cały całość z dziękuję pani jest wspólnie z panią zapraszam naszych słuchaczy teraz na informację Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: NIEDZIELNY OBIAD

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Podcasty TOK FM oraz radio TOK+Muzyka bez reklam - teraz 40% taniej w zimowej promocji!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA