REKLAMA

"Rząd przerzucił odpowiedzialność na barki i sumienia restauratorów"

EKG - Ekonomia, Kapitał, Gospodarka
Data emisji:
2021-12-03 09:00
Prowadzący:
Czas trwania:
14:06 min.
Udostępnij:

O kondycji branży gastronomicznej i o tym, jak restauratorzy radzą sobie z nowymi obostrzeniami wprowadzonymi przez rząd mówiła Agnieszka Małkiewicz Prezes Zarządu FOR Solutions

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
ekonomia kapitał gospodarka jest dziewiąta 5 to jest magazyn EKG Maciej Głogowski dzień dobry dziś naszym gościem jest pani Agnieszka Małkiewicz prezes zarządu for Solutions taki głos restauratorów w magazynie EKG dzień dobry dzień tam też rozumiem, że właściciele restauracji napisali regulaminy i powyżej limitu nie wpuszczają klientów bez szczepień zależy od restauracji, ale generalnie starają się tego przestrzegać jak go to znaczy na drugą stronę no chyba ze swoich, Rozwiń » a przede wszystkim obostrzeń, a tego starają się wybrnąć sytuacji, w której stawia ich rząd, które jest totalnie niejasna, więc wielu kieruje się własnym sumieniem, robiąc różne ruchy duże zostają tylko zaszczepionych lub aktualnym te same zna pani takich restauracji to w mediach mediach jest przynajmniej 1 taka bardzo popularna już nie musimy w tej rozmowie zmieniacie nazwę taka powinna tak tak nie wymieniamy nazw, ale musi pan wiedzieć, że nie ma dużo tych restauracji tak jak to dlaczego tego przykładu pani zaczęła skoro nie ma dużo takich przykład, dlaczego dlatego, że to jest przykład znak powiedziałabym wyjątkowej odpowiedzialności za losy, czyli inni przedstawiciele tej branży pani koleżanki koledzy nie są odpowiedzialni to nie o to chodzi, że nie są odpowiedzialni chodzi o to, że w momencie, kiedy branża jest po 2 latach ciężkich perturbacji, kiedy z branży odeszło ponad 200 000 osób, kiedy spadek ilości restauracji oko od 20 000 wszyscy 2 lata spowodował, że rynek tak naprawdę jest tym momencie bardzo kruchy no trudno mówić o w chodzeniu na poziom wyższy i zarządzaniu ustanawianiu prawa w Polsce oddolnie, więc każdy walczy o przetrwanie nie, ale ja bym na pewno wolałbym, żeby pani i boja to rozumiem możemy rozmawiać o tym czy się z tym zgadzamy trzeba akceptuje, ale na pewno możemy zrozumieć, ale wolałbym, żeby pani powiedziała wprost restauratorzy nie decydują się powiedzmy masowo na obsługiwanie klientów, którzy mają paszporty covidowe, dlatego że boją się utraty swoich potencjalnych zysków nie mogę tak powiedzieć los, aczkolwiek w tym niemal nic złego to jest ten szyb, działając zgodnie z prawem sami starają się, bo jak wiemy prawo jest o tyle Klarą na razie ci, którzy mamy tą przestrzegać 50% obłożenia restauracją restauracji po co ludzie zaszczepieni, pytając o zaszczepienie tak tego prawa nie przestrzegają wiem proszę zobaczyć wiele sytuacji są pewni polscy restauratorzy i jakichś ekstremalnych warunkach działają lub gdy inni, którzy świadczą takie usługi, bo przecież to nie dotyczy tylko resort to to jest jasne no dobrze no co się wtedy dzieje, jeżeli mamy te 50% limitu wykorzystane chce wejść kolejna osoba, ale to ta osoba jak rozumiem, która wejdzie się poprawiać się, że pomoc powinna być zaszczepiona pytamy czy nie programy dokładnie tak restauratorzy pytają jak inny, a jeśli taki Głogowski nie będzie chciał powiedzieć kogo wpuszczamy czy nie wpuszczam nie puszczamy na pewno no przynajmniej z restauratorami, z którymi rozmawiałam oficjalna wersja brzmi niedopuszczalne natomiast czy dzieje się tak w każdej restauracji trudno dzisiaj wzięte odpowiedzialność niejasne, a nawet nie liczę na to, że pani weźmie odpowiedzialność tylko zrozumieć co się dzieje w tej chwili jest dziś 1 rzecz jest taki podział gastronomię wśród restauratorów, jeżeli chodzi o opinie łącznie z tym, że nawzajem wszyscy się obwiniają nas zdaje się od sądów i o to, że np. psują niektórzy rynek gastronomiczny co jest psuciem rynku sprawdzanie czy nie sprawdzenie tych szkół oraz zdanie sprawdzanie psucie rynku tak, dlatego że restaurację to jest miejsce, gdzie takie głosy po wybojach w restauracji są miejscem gościnności trzeba przyjąć każdego w związku z tym ci, którzy tego nie robią starają się działać zgodnie z prawem są niegościnne ci, którzy prowadzili paszporty covidowe jako weryfikację czy puszczają czy nie puszczają to podstawowe prawo gości restauracyjnych zaburzają jest selekcja no cóż różne hasła nawet czy one wrzucanie sobie od faszystów tak również padają na forach dyskusyjnych my proszę mi wierzyć branża jest podzielona, że nawet, próbując oddolnie uporządkować rynek zespołowo prowadzenia gastronomii dzisiaj w Polsce abstrahując od trudności ekonomiczne, bo ludzie coraz w dobie pandemii teraz chodzą do restauracji i tak jest mnóstwo dylematów moralnych ekonomiczne już nie wspomnę o braku pracowników, czyli problemy życia codziennego jak nie daj Boże jeszcze zachorują ludzie do pracy też nie można przecież dopuścić się z katarem kaszlem, bo to jest też odpowiedzialność są ekstremalnie trudne decyzje a gdyby w pani opinii wiadomo o pani opinia, gdyby było prawo, które regulowałoby kwestię mówiło do takich miejsc jak np. restauracje mogą wejść osoby wyłącznie zaszczepione czy osoby, które właśnie zdrowia lub osoby, które mają aktualny test taki sprzed tygodnia tylko kilku kilkunastu godzin tory restauratorzy zaakceptowali tę decyzję czy nie przestrzegali tych zasad czy nie no skoro mówi pani, że są podzieleni i bardzo różne opinie na swój temat, wygłaszając piszą podam przykład, ale tego co dzieje się na Zachodzie ostatnio byłam w Holandii wcześniej we włosie trzeba będzie tylko paszport Austrii paszporty covidowe są tam darłem chodu restauracji należy okazać oczywiście zdarzają się protest na ulicach, ale proszę zwrócić uwagę że, gdzie największa śmiertelność on będzie tego nie ma w związku z tym pozostaje nawet Lemar i tutaj wiem, że pan oczekuje ode mnie deklaracji, ale pozostał jedynie, aby w momencie, kiedy odgórnie jest ustanawiane prawo nie oczekuje się fakt odpowiedzialności restauratorów przynajmniej wszyscy wiedzą robić nie oczekuję deklaracji wszyscy przede wszystkim widzimy, jaki ma przebieg ta pandemia jak jest dramatyczny wymiar dokładnie i w związku z tym zastanawiamy się w bo chyba wiemy co będzie dalej niestety te dane narażenie wskazują na to by miało być w najbliższym czasie lepiej mogę tylko państwu dodać, choć było to kilka dni temu w informacjach najświeższe informacje przekazał dzisiaj pan minister Niedzielski w telewizji Polsat 470 zgonów wczoraj covidowych są kontrole którymi, które rząd zapowiadał restauracjami pytałam kontrola absolutnie natomiast nie słyszałam o kontrolach, więc to mogę powiedzieć natomiast rozmawiając z restauratorami wiem jedno, że i tak cieszą się bardzo, że restauracje nie są zamknięte, więc myślę, że warto podkreślić, że mogą działać w trudnych warunkach, ale mogą działać mogą przyjmować gości i teraz jest czas bardzo często restaurację czy grudzień przedświąteczne zarabiały na swoje utrzymanie w kolejnych 2 miesiącach, czyli styczeń luty prezes kolei bardzo często były słabe i czeszą się, że mogą gości przyjmować nawet przy zwiększonych obostrzenia tu bardzo często jest puszczane puszczane oko, bo te o no bo nie ma kontroli po prostu nie ma to znaczy, że jest puszczana oko, czyli są przestrzegane limit nie nie w tym kontekście, że mają być kontrole, o czym pan powiedział, a ich nie ma związku z tym jest cały czas ta odpowiedzialność na barkach restauratorów ich sumienia i woli przeżycia biznesowego z tymi restauratorami, z którymi rozmawia mogę rozumienia takiego dotyczącego bezpieczeństwa ludzi tych dokładnie ta cała ta rozmowa jest pani wydaniu w biznesie w moim trochę o tym państwie tak naprawdę chodzi o zdrowie życie Polaków dokładnie tak i dlatego mówienie że to by odcięli się zgadzamy, chociaż poznana, ale na grę oporu, a moim zdaniem nie powinna nie, ale tutaj nie ma między nami polemiki myślę, że tak też wśród naszych słuchaczek słuchaczy znajdzie pani potwierdzenie, że tonie przedsiębiorcy powinni brać odpowiedzialność, choć oczywiście no jakaś odpowiedzialność za to co się robi w we własnym biznesie na jej czy ci się kogoś naraża też jest on zdecydowanie natomiast łatwiej jest, jeżeli są odgórne regulacje i wtedy można uczcie na prowadzenie biznesu natomiast podkreślić restauratorzy cieszą się, że mogą działać jak rozumiem to też rozumiem, a jeszcze mam jedno pytanie czy ma pani by takie opinie słyszy takie głosy czy spotkała pani takie rzeczy usłyszała pani takie relacje, że w restauracjach doszło do jakichś konfliktów z klientami, którzy np. jakimś obostrzenia nie chcieli się podporządkować powiem tak były to, jeżeli były to bardzo pojedyncze przypadki i generalnie goście aktem ujął to proszę też zwrócić uwagę, że Borys z racji najczęściej chodzą ludzie, którzy mają świadomość, że jeżdżą zagranicę, który może np. wyjeżdżają zagranicę zostali przyzwyczajeni do tego, że okazują się pan Cogito związani to nie jest żadna nowość w związku z tym, iż świadomość została wypracowana już nie mam im rynku, bo właśnie chociażby podczas wyjazdu zagraniczne, więc było myślę, że po 1 po drugiej stronie pewne zasady przyjęłyby się bez problemu oczywiście nie jest pewne grono osób, które o trzecią tej selekcji natomiast wyszło takie głosy, że selekcja później jest naturalna na tych, którzy są żywi i na tych, którzy są umarli no może właśnie tak należałoby za każdym razem myśleć czy taką świadomość mieć, gdy rozmawiamy o tym czy warto przestrzegać obostrzeń zasad jak dbać o nasze bezpieczeństwo to 1 zdaniem na koniec jeszcze proszę powiedzieć, bo pani jak rozumiem współpracowała raportu o branży gastronomicznej zresztą nie tylko, która na musiała zmierzyć się jak my wszyscy różne branże z pandemią jak jest ten obraz tak bardzo krótko proszę panie już 1 rzeczą 1 rzeczy pani wspomniała o tych ludziach, którzy odeszli w 2 tysięcy pani powiedziała kilka miesięcy temu no było to odpowiednio mniej pamiętam nasze rozmowy część pracowników przeszła np. do sektora handlowego już nie będzie chciała wrócić, bo po prostu te sklepy płacą lepiej niż w restauracji jak rozumiem w tym momencie Amerykanie Radia płace, bo muszę akurat niezgodę tu chodzi o brak stabilności, jeżeli chodzi o zatrudnienie i pewnego rodzaju wizerunek branży gastronomicznej teraz szczególnie wnosić o nią będzie działała tak dokładnie, jakie jeszcze 1 ogólny wniosek z tego badania, które przeprowadziliście jak gastronomia bardzo mocno dostała to jest badanie, które zrobiliśmy z organizacją unijną jak i ulice na bazie czy też badań właśnie raport, który składa się z różnych elementów m.in. badania jakościowego oraz na bazie warsztatu o wypracowane zostały bardzo ciekawe praktyki jak powinna wyglądać restauracja w przyszłości czy może sobie pozwolić na różną zrównoważony rozwój tych ekstremalnych warunkach, ale po takim liter rynkową zrobiliśmy, bo wiadomo, że niestety część sam pierwszy rok pandemii spadło około 20 000 liczba restauracji, bo przed pandemią było około 72 000 i generalnie spada bardzo spadła bardzo wartość rynku HoReCa natomiast obserwacji, które robią trochę szerzej nie tylko restauracje także Ochota na korektę taki hotel oczywiście, że tak natomiast to co chciałam powiedzieć te ewidentnie widać, że rynek się w ostatnich miesiącach odbił szczególnie tych turystycznych rejonach, czyli północ południe tu bardzo dużo rozmawiam z restauratorami i twierdzą, że to był najlepszy będą od lat na tym krótka bardzo pani bardzo dziękuję za tę relację i za rozmowę pani Agnieszka Małkiewicz była gościem pierwszej części magazynu EKG bardzo dziękuję teraz w radiu TOK FM informacje, a my słyszymy się już za chwilę po informacjach dyskusji publicystów w piątkowym magazynie EKG Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: EKG - EKONOMIA, KAPITAŁ, GOSPODARKA

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Podcasty TOK FM oraz radio TOK+Muzyka bez reklam - teraz 40% taniej w zimowej promocji!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA