REKLAMA

Jaka jest tradycyjna polska kuchnia?

Niedzielny obiad
Data emisji:
2021-12-05 12:20
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
12:49 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
niedzielny obiad w niedzielnym magazynie Radia TOK FM Przemysław Iwańczyk kłaniam się państwo z nami jest Tomasz Strzelczyk kucharz autor kanału do fartucha dzień dobre, dzięki której witam wszystkich po takim samym tytułem napisał pan książkę, czyli o facecie w kuchni tak tak to należy interpretować z takim zamysłem, ponieważ sięgać to znaczy się nie tak do końca jest książka tak naprawdę dedykowane dla wszystkich no ale z racji tego, że to jest temu jak po takim Rozwiń » trochę rosłym facetem i potrawy też są w większości takie jest, więc to postanowiliśmy to w ten sposób zatytułować, że po prostu taki facet z charakterem i no ale oczywiście kobiety również mile widziane przy tej książce no dobrze, aby był to jest publikacja, która nie wiem daje czytelnikom przepisy pokazuje pewien nurt kulinarny czy też jeszcze, gdzie się by próbuje przenikać ten temat na sposób jeszcze czytelnikom nieznane to znaczy się jest o, jakby powiedzieć próba uciszenia prawdziwej polskiej i tradycyjnej, czyli taką, która była kiedyś znana nam nie, bo ja mam no już zaraz w dziesiątkę, więc to, jakby ktoś z lat dziecięcych, którą pamiętam z boi inspiracja starszymi osobami ode mnie jak babcia rodzice, więc jest taka wysoka o prawdziwa rodzinnym taki zbiór prawdziwych rodzinnych przepisów może w ten sposób, a czym jest kuchnia Polska w ogóle pan mówił o prawdziwej polskiej kuchni tak naprawdę to jest delikatny kłopot z definicją z interpretacją o interpretację definicja jest znana jest kuchnia, która dziś w naszej historii ten no to chodzi o co nasza wódka była oparta jest oparta tak naprawdę da na mniejsze na potrawach rodzinnych na potrawach mącznych, więc na dużo waży dużo pieczyste z no tak dobrze przyprawione nie nie wymyślę nie jakiś przyprawy powiedzmy egzotyczne do prostaków i składające się z niewielu składników i myślę no do przykładów jest naprawdę wiele takich, które znamy na co dzień powiedzmy jakiś kluski czy kluski Lane kładzione czy czy też rosół czy schabowy czy bigos, który trzeba gotować 3 dni, więc lot tutaj jest bardzo szeroka gama takich potraw właśnie z Polski i technik no co jeszcze troszeczkę dotyczyło to mamy jagnięcinę mamy baraninę, która już pomału wraca do Łask no i wiele lat, jakby bądź niebyła dostępna w sklepach tak ogólnie no ale już ten trend się wydaje mi się przynajmniej w moim odczuciu się zmienia, bo już można dostać dobrej jakości jagnięcinę u nas się czy baranina czy dobrej jakości wołowinę, więc myślę że, że kuchnia wraca nam, ale przyzna pan to jest zupełnie sprzeczności z tymi trendami, które obecnie panują na świecie nowe pomijam te dyskusje bardzo ważną skądinąd do no o tym, że powinniśmy ograniczyć spożycie mięsa w trosce o naszą planetę, ale jednak takie trendy kulinarne związane choćby z naszym zdrowiem gdzieś nam oferują raczej kuchnie lekko śródziemnomorską jak pan sobie z tym wasz radzi oznaczy się ja ja jest ja troszkę inaczej myśleć to znaczy myślę, że osoby tak jak państwo w oko w śródziemnomorskim my nie jesteśmy tam nie mieszkamy wokół basenu śródziemnomorskiego, więc my jesteśmy wychowani na tłuszczach zwierzęcych, bo to jest to jest po prostu, jakby chodzić nasz region i nikt nie będzie przyswojone kuchnia śródziemnomorska u nas, bo a, jeżeli będzie to nie będą to produkty najlepszej jakości, bo weźmy owoce morza niestety w Bałtyku nie zgodzimy powiedział, że prawda musimy wszystko sprowadza co też no no niestety jakością też nie jest czy Oliwa czy czy inne produkty tego typu one już też nie są takiej jakości, jaki być powinny, a moim zdaniem powinniśmy dbać o nasze tutaj nasze polskie produkty naszych polskich producentów i jeżeli zmieniać trendy czy z tymi trendami to nikt nie zakazuje, jakby to powiedzieć spożywania mięsa, ale spożywaj je z umiarkowanych ilościach to musi być dieta zbilansowana tzw. rzecz nie niem, jakby wozić możemy sobie pozwolić na jakiś mniejszy bo, ale jak mówi, żeby to codziennie spożywać, żeby te środki na jadać prawda można zjeść można raz w tygodniu pozwolić sobie tam 2×, jeżeli jesteśmy ich jak nazywa możemy ominąć wegetarianie to wiadomo ono dotychczas inna, jakby twoja historia, więc ja uważam, że jeśli chcemy iść z prądem tych trendów to po prostu możemy ograniczyć spożycie i łącząc to raz 2× w tygodniu, a osoby, które lubią mięso to niech on nie jest na obiad powiedzmy kg tego mięsa tylko też jakiś tam kawałeczek, a jeżeli chcemy dbać o zdrowie to możemy przecież ugotować ten to mięso niż smażyć prawda jest bardzo dużo osobą na to żeby, żeby włączyć do miast ale, żebyśmy rozmiary zdrowo się odżywiali co pan jeszcze proponuje patrząc na NATO czym zajmuje się pan na co dzień i w jaki sposób kuchnia Polska jest modyfikowana na skutek niedostępności coraz szerszej produktów, ale też i różnorodności naszych oczekiwań to no to tu jest jest też dość trudne pytanie, dlatego że modyfikowanie potraw dobrych potraw do Note 8 jest celem, dlatego że my mamy wspaniały poprawek, które były zapomniane i ja staram się w mojej książce to odświeżyć przypomnieć bardzo dużo przepisów, które już gdzieś tam znamy, ale jest może troszeczkę mu mocno przyprawione może jakoś jedno troszeczkę powiedzmy wie więcej pierwszy może więcej jakieś przypraw może jest dodany jakiś dodatkowy delikatnie składnik więcej może, w którym wszyscy więcej warzyw mniej po prostu tak staram się zachować jakiś też Balazs w tej kuchni, żebyśmy całkiem jej, jakby powiedzieć nie krzywili, bo wydaje mi się naprawdę pobyć NATO oraz powtarzam, że mamy naprawdę wspaniała kuchnia i nie należałoby aż tak za bardzo modyfikować względem tych nowych produktów, które się u nas pojawiają, jeżeli chcemy zjeść egzotycznie to możemy sobie coś oczywiście przygotować w domu, ale możemy również wejść to jakiś restauracji, która tam co zaserwuje proszę powiedzieć jak istotną rzeczą w książce kulinarnej są ilustracje, bo to jest zdaje się taki wabik który, który najbardziej skłania do tego by po książkę sięgnąć czujemy najpierw oczami prawda tak no i mojej książce są są fotografie wykonane przez mojemu, włączając domowym w domowym zaciszu w żadnym studia żadnych jest listów od no i pięknego talerze to nazywam jest to zrobione tak domową bardzo domowo wręcz, żeby czytelnik mógł jest spojrzeć na to prawo o prawie taka, jaką ona jest w rzeczywistości nie wystylizowana nie upiększa ona tylko tak jak to oba notowały tak było to sfotografowane i tak znajduje się to cios czy dotyka pan tak istotnej sprawy jak także desery Bonę w kuchni polskiej no są nierozerwalną jej częścią tak oczywiście, ale nie w tym wydaniu książki to było to była pierwsza koncepcja tej książki jest taka troszeczkę cięższa jesienno zimową, bo wczesna Senat pan tak no jest więcej takich potraw mięsnych troszkę bardziej pustych, ale już pracujemy nad kolejną książką i tam będą właśnie desery i będzie troszeczkę dzisiejsza kuchnia bardziej letnia, więc wszystko pomału, jakby to powiedzieć zamknę prawdopodobnie 3 częściach książek, żeby to u odświeżyć tą polską kupi łącznie właśnie z staram czy uważa pan, że Polska kuchnia to kuchnia sezonowa rzeczywiście należy dzielić na 4 pory roku tak tak 100% tak, ale pan, gdy pan chciał rozwinąć ten wątek powiedzmy no mamy teraz okres i nogi wczesny zimowy czy zimowe już mogą dziś zakład spadło fajnie dużo śniegu na czujemy ten grudzień, więc uważam, że już takie troszeczkę część poprawek jak no mięso i powiedzmy jakąś pieczeń tajną czy drób pieczony do tego, jakie ziemniaki części SOS no wzrosną wiadomo nowalijki sałatki no to co to co pierwsze złapiemy czy ogród uczy czy sklepie, do którego chodzimy no i się z już dużo lżej się dużo jak to mówimy zdrowiej do latem wiadomo już mamy dostępność owoców warzyw tu również możemy bardzo wiele kombinować Moore ryby, które możemy jeść no tak naprawdę cały rok no i ponownie idzie wczesna jesień wiadomo wykopki różnego rodzaju warzywa można robić sałatki na ciepło sałatki na zimno, więc no no i oczywiście gdzieś tam również jakieś delikatne mięso no wiadomo grupie wniosek taki, że lżejsze można latem podawać no przy grillu, bo to też jest jakby powiedzieć sezonowy trend no także takie no dużo jest takich właśnie możliwości, których powinniśmy korzystać właśnie z tych darów, jakie to nazywam ziemi, które mamy w danym okresie warto się temu bardziej przyjrzeć, a proszę powiedzieć pańskim zdaniem co, czego nie wykorzystujemy najbardziej, a co aż prosi się, żeby do kuchni wziąć, jeżeli chodzi o produkty produkty tak typowo typowo polskie ba chyba ryby trzeba chyba tutaj mamy mamy naprawdę deficyt z rybami, które w, których za mało spożywamy tak z takim się wydaje no i baranina jagnięcina i króliki, które były przecież przysmakiem w Polsce, więc myślę, że produkty powinny powinny znaleźć na naszych stołach ponowi, ale święta co pan proponuje co można wybrać myślą receptura w przepisach z Pańskiej książki i można wdrożyć taki świąteczny plan to znaczy się w tej chwili o no nie jestem w stanie, jakby powiedzieć efekt nie ma podobno zaproponować po jak wiemy każdy ma inne jakieś preferencje i temu najlepiej no przyzna, jeżeli chodzi o wigilia na to co tam potrawy jak no jak cała jesteś ze śledzia są Jar ski poprawy wiadomo na Wigilię nie jadamy, jakby dziś mięsa u nas w naszej no bo w Polsce nie wszyscy, bo wiadomo wiary wiara różnie tam się interpretuje NATO, ale powiedzmy na drugi dzień świadczy pierwszy ośrodek przez obiady rodzinne jest bardzo dużo fajnych przepisów na pieczone ziemniaki najmniej siła na pieczenie rodzinne, więc każdy wydają się znajdzie sobie coś dla siebie na święta dziękuję panu bardzo za interesującą kulinarnie nie tylko rozmowę Tomasz Strzelczyk kucharz autor kanału do fartucha, bo naszym gościem dziękuję również o zdradę bardzo gorąca naszych słuchaczy zapraszamy teraz informacje Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: NIEDZIELNY OBIAD

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Podcasty TOK FM oraz radio TOK+Muzyka bez reklam - teraz 40% taniej w zimowej promocji!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA