REKLAMA

Czy mięso może być ekologiczne?

Gościnnie: Wyborcza, 8:10
Data emisji:
2021-12-13 10:10
Prowadzący:
Czas trwania:
18:39 min.
Udostępnij:

Mięso jest jednym z głównych czynników zmian klimatu. Czy mięso będzie kiedyś ekologiczne? Czy będziemy zmuszeni przestać jeść mięso? Kim są fleksitarianie? Rozwiń »
"Ludzie w końcu zaczęli się zastanawiać nad swoją dietą i nad tym, ile mięsa powinni jeść. Część ludzi przestaje jeść mięso lub ogranicza jego konsumpcję ze względów ideologicznych, a część ze względu na pogarszający się stan planety" - mówi prezes firmy Goodvalley Piotr Nowak. Na podcast zaprasza Sebastian Ogórek, szef redakcji Wyborcza.biz. Więcej podcastów na https://wyborcza.pl/podcast. Piszcie do nas w każdej sprawie na listy@wyborcza.pl. Zwiń «

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
to jest ósma 10 podcast gazety wyborczej czy mięso będzie ekologiczne czy będziemy musieli przestać jeść mięsa ósma 10 podcast gazety wyborczej trzeba tę górę jestem szefem redakcji wyborczej PiS dzisiaj będę miał przyjemność dla państwa porozmawiać z panem prezesem Pawłem Nowakiem prezesem firmy Dwali ci dobre dzień dobry witam państwa serdecznie jest pan prezesem firmy nocą będzie mówić produkującej mięso jednej z większych Polsce pytanie brzmi czy pan się nie Rozwiń » boją swój biznes i całą tą sferę związaną choćby z tym, że nam wiedzę odpowiada za 25% całego wytwarzania na co 2 na świecie powiem tak oczywiście, żeby nie zabrzmiało jesteśmy zadufany w sobie i nie mamy refleksji, ale ją więc, że nie boi się o przyszłości swojej firmy reformy tego ponure, że my jesteśmy głównym nietypowym przedstawicielem naszej branży czy branży produkującej mięso jesteśmy firmą rolniczą, która w ramach łańcucha produkcji integruje tam właśnie te łańcuchy od ponad 100 czy mamy swoje pola, na których uprawiamy zboża z tych zbóż produkujemy passy, którą karmimy nasze zwierzęta wszystko to zamykałem, jakim łańcuchu zamkniętym, który pozwala na to, żeby mieć neutralny ślad węglowy, jaki certyfikację od 2013 roku posiadamy, które w sumie jest potwierdzeniem, że w naszej ocenie to co robimy jak prowadzimy nasze procesy produkcyjne, lecz to jest właśnie ten właściwy sposób po pierwsze po drugie też wpływa znacząco nie tylko na emisję gazów cieplarnianych, ale też na inne aspekty produkcji choćby na jakość produktów na nasze postrzeganie całości zagadnienia związane jest z produkcją żywności tak, choć nie tylko mięsa produkcji żywności kompleksowości tego zagadnienia, a więc to padający on na pytanie wprost nie boi się jesteśmy firmą jak pan powiedział jednym z większych graczy na rynku polskim w ujęciu globalnym jesteśmy dużym producentem, który oczywiście obserwuje to co się dzieje na rynku też chcemy odpowiedzieć, że bardzo nas w ogóle cieszy to co się w tej chwili rzeczywiście dzieje, że chodzi o tendencje trendy rynkowe wręcz Otóż nie są trendy się, że już już są zachowania konsumenckie czy właśnie takie, że ludzie w końcu się zastanawiać nad tym by ile tego mięsa wiecie, jakie to miasto w diecie i przede wszystkim zastanawiając się nad tym czy proporcje i Pogoń za właśnie dużą ilością taniego mięsa to jest to dobre zarówno dla nas jak dla dla środowiska czy czy przyszłości Gonet panie prezesie w pana branży w branży mięsnej rozmawia się na ten temat co robić co zmieniać, żeby no właśnie produkty i cała produkcja była nastawiona jednak na produkcję bardziej ekologiczną ja tej przytoczę pewną pewną anegdotę dotyczącą tego, o czym się rozmawiało na szczycie klimatycznym co wy glebą no jedno rzeczy tam było oczywiście to, że światowi przywódcy przylecieli samolotami wygenerowali w ślad węglowy w postaci co 2 tego, że nie wybrali bardziej ekologicznych środków transportu, ale drugą dyskusją dotyczącą tak jakby poboczne związaną z napędu dyskusja o tym, że było tam mięso zmieni stołówki, na której każdy z gości mógł zjeść pytanie brzmi tutaj czy wy nie zastanawiać się nad tym czy mięso nie będzie trochę takim drugim węglem za 51015 lat ja nie chciałbym się wypowiadać w imieniu całej branży, bo nie czuje się do tego upoważniony oczywiście mam też swoje przemyślenia na ten temat i też jako firma mamy swoją taką wewnętrzną motywację, żeby trochę być też liderem zmian i pokazywać branży co w naszej ocenie zaczyna przynosić efekty, czyli to, że rzeczywiście produkcja mięsa może być prowadzona w zupełnie inny sposób, że właśnie ważny jest to, żeby były zamknięte obiegi, żeby ograniczać straty kończy transport produkować się tam, gdzie żywność z potrzeby właśnie cenie tu także my trochę wpadamy takiej skrajności, czyli właśnie z 1 strony w drugą też ciasto w oparciu o niesprawdzone informacje o dane, które dziś ktoś powiedział myślę sobie choćby o tym, że gdzieś się udaje się z tego co kojarzy 455 tym nie pamięta wykładnią w pojawiło się informacje z raportu ekspertów działający przy światowej organizacji zdrowia, że spożycie mięsa czy produktów mięsnych jest czynnikiem my rakotwórczym czynnikiem, który wpływa na zwiększenie ilości utworów i na tym się zatrzymaliśmy prawda jest taka, że te dane dotyczą właśnie skrajności tego, że dzisiaj konsumujemy jako społeczeństwo 70 kg mięsa osoby rocznie, a ze względów zdrowotnych dietetycznych powinno to być połowa mniej więcej z tego ja skupiam na tym i ma się lat do tej drugiej części, że to mięso jak budo żona było też właśnie dobry dla środowiska dla klimatu, żeby cały proces produkcji właśnie opiera się o łańcuchu zamkniętym, czyli takim łańcuchu, gdzie użycza się z przyrody, a nie zabiera to musi prowadzone zupełnie inny sposób było jeszcze jedno, bo też jest chęcią nawiązania szczytu klimatycznego ja uważam to nie politycy zmienią oczywiście regulacje one będą następowały i to dobrze, że będą następowały natomiast zmiana ona się wydarza wydarzy w głowach konsumentów i to Żydzi panie prezesie, bo wchodzą też waszą stronę czytam, że w uchwale jest dobre dla lekcji teoria i dla planety też co znaczy lekcji arianie co za trend dzielą się pojawił, dlaczego pana zdaniem czasem ludzie pytają co wymyślać jakieś dziwne nazwy generalnie chodzi o człowieka, który stosuje zrównoważoną dietę, czyli czeka, który szuka właściwej równowagi między składnikami żywności, które ma w swoim jadłospisie dużym skrócie natomiast samo słowo to się, że to jest taka trochę chęć do definiowania ustaw, bo wygrać czy wegetarianizm jest też deklaracja przynależności do pewnej grupy do pewnych wyborów myślę tutaj na tym polega mechanizm, że czy też ludzie, którzy chcą do definiować swoją postawę, która właśnie polega na tym, że chce pójść z kraju orze ja potrzebuję uważam, że z różnych względów otrzymuje chce, żeby to miasto było nadal moje dzieci, ale przede wszystkim, żeby ono było w odpowiednich ilościach i odpowiednią jakość tu taka postawa śmiech i my w 1 ze swoimi produktami swoją komunikacją i też ze swoją filozofią poglądami utożsamiamy się właśnie takimi konsumentami, a ja muszę przyznać powtarzałem wcześniej już też publicznie usłyszeć jeszcze raz czy znam i ideologicznie jest bliżej ludzi, którzy zastanawiają się czy nie jeść mięso czy jest już do takich, którzy wiedzą i w ogóle nie zastanawiają się pod dlaczego, kiedy w naszej ocenie właśnie taka postawa jest z 1 strony niedobra tych samych ludzi jak na członka, ale właśnie spowodowało to co spowodowało to, o czym też mówił czy tym, że ten konsumpcjonizm taki rozbuchany powoduje, że gdzieś dochodzimy do ściany i zaczynamy się mocno zastanawiać wystąpi dzisiaj nie zastanawiać po dane naukowe są dyskusyjne oraz w nocy temperaturze na ziemi o zmianach klimatycznych, które następują i i nieuchronnych konsekwencjach tych zmian, więc musimy zmienić swoją postawę jeśli chodzi o konkursie pana zdaniem jest bardziej się trend światowy trend także występujący w Polsce, bo mówiąc szczerze no widzę tutaj silne takie podziały to znaczy albo ktoś je mięso, a my też tego miasta całkowicie rezygnuje z niego czy też frakcji światopoglądowych czy może dziś już także tego trendu związanego z nabyciem i starałem się bycia maksymalnie ekologicznym czy tutaj jest niż cena tego typu trend, którą dziś taką, nawiązując do polityki trochę trzecią drogą takim trzecim rozwiązaniem i jaką jest silny w naszym kraju chciał wiedzieć, że ubolewam osobiście na tym, że w Polsce się trochę daleko nam do tych kompromis, gdyby nie mówię tylko w stanowisku czy postawy wobec jedzenia mięsa w ogóle postawie życiowej, bo jesteśmy z tej strony od tamtej, aby wprawo w Lechu i w zasadzie nie ma nic pośrodku i wręcz trudno jakikolwiek działa, więc często widzimy rzeczywiście im przewodzić, że te spotykały się z takimi postawami, że druga z jakiś pojazd dokładamy czy to z 1 strony to drugie ja uważam, że model zwycięży, że jest wewnętrzny instynkt samozachowawczy, który nas jest ją jak dziś przebije te wszystkie różne postawy skrajne, a trochę, nawiązując do tego SOR odpowiedział widzimy już wśród polskich konsumentów tak dużą polaryzację czy rzeczywiście ktoś skrajnie szybko bez takim trochę mniejszym zrozumieniem też, że ryby i próbą znalezienia tej właśnie takiej swojej drogi ja też często udzielam swego głosu czy dziś, że występuje w roli prelegenta różnego typu spotkaniach i musi pan powiedzieć, że bardzo często już jest także takim spotkaniu podchodzi do mnie naprawdę bardzo dużo osób oni mówią, że jak mówił o nich słyszeć rzeczy się każdy z dysz mówi uczyniono to się nad grą jeszcze 1 temat, którym jest taką rzeczą, która w Polsce uprawia jakiś tam 23 miesiące temu mianowicie mówię tu o inflacji wszyscy wiemy, że ceny rosną także żywności będą rosły w kolejnych miesiącach jak się popatrzy na to ile kosztowały kosztują one nawozy sztuczne no to kadr rolniczych bała się za głowę en no to gdzieś tam się później na produkty przełoży teraz pytanie konsument mając do wyboru i tak droższy produkt niż ten, do którego był przyzwyczajony no i jeszcze droższe, bo rozumiem, że pana produkty także będą musiały gdzieś tam mieć wyższą cenę podrożeć z racji tych trendów, które się pojawiają on będzie uciekał od produktu premium do 1 produktu, którego po prostu stać było kilka lat, gdy Polski konsument stopniowo odchodzi od tych skupienia na cenie jako pierwszy czynnik wyboru duchem w tej chwili to co się dzieje nie pomaga rzeczywiście informacje takie straszący inflacja i pewnie też duży, że część z nas ma w pamięci to co wydarzyło się w sumie to zamiast dachu, czyli hiperinflację i rzeczywiście jej skutek, więc to też jest coś co siedzieli natomiast ja przewodzić tak być my mówimy też wprost kupujemy za dużo kupiec może nie wszyscy jeszcze dowiemy 30% w gospodarstwach domowych wyrzucamy jedzenia 30% nie trafia do żołądka trafia do kosza na śmieci, jakbyśmy cały łańcuch dystrybucji jeszcze więcej się ogół, ale skupmy się na tym, więc summa summarum oszczędzać to powinniśmy właśnie na tym oszczędzać, żeby nie wyrzucać kupować mniejsze, żeby nie robić zapasów, które później nie wiadomo co nie wiadomo jak, więc o to apelujemy w naszym przekazał naszej komunikacji z konsumentem, a jeżeli chodzi o samą cenę i nastawienie konsumenta chciałbym zwrócić uwagę na to też na problemy badania rynkowe patrzymy co się dzieje taki wniosek płynący z tych badań co prawda są sprzed jakiegoś czasu ostatni, więc rzeczywiście w tej chwili się też, że chodzi o informację, iż rzeczywiście faktycznie rosną ceny nie miał na to wpływu natomiast wbrew temu co ludzie deklarują późniejsze tak dobrze sprawdzi dobrze z nimi porozmawiać próbuje analizować to wcale nie jest to nie pamiętamy tych sam ruch miasto kusi idziemy za to okazała, a później okazuje się tak bym jeszcze coś innego, ale jeśli chodzi o produkty mięsne to widzimy co się dzieje cały czas sieci handlowe kuszą ofertami cenowymi, zapraszając do sklepu właśnie ona na podstawie ceny mięsa, ale później czy rozmawia z klientów pan w ogóle nie pamięta tej ceny na końcu się okazuje, że wybrał też innego powodu, a i tak mówiłem no byliśmy na to, że po pierwsze, świadomość, a po drugie, też no de no tak też powiedzieć, bo zasobność portfela, ale teraz wróciłbym do tego, że w sumie to co mówimy to kupowanie naszych produktów w sumie jest tańszy dla całości czy dla planety, dlatego że tanie mięso to właśnie ma swoje ukryte koszty w postaci kosztów związanych z klimatem czy właśnie z, życząc związanymi ze zdrowiem, ale on chce też na kieszeni tu i teraz nie musi być droższe, bo po prostu nie trzeba po tyle pan prezesem może pan wyjaśnić 1 rzecz przymusie też coś co mnie frapuje od dłuższego czasu z jak chodzą do sklepu mam wrażenie, że ceny warzyw owoców ceny mięsa to dzisiejsze niemal zrównały co znaczy ziemniaki dzisiaj jeśli chce kupić dobre to musi zapłacić w sklepie 45zł za kg no to przy cenie za drób albo nawet za wieprzowinę granicę 1415 tej lepszej jakości 20zł część stanowi jak to możliwe, że fasolkę po bretońsku chce zrobić mogę fasolkę szparagową kupić w cenie 121415zł to tak w sezonie, a poza sezonem, że jeśli chce kupić nawet niektóre polskie owoce typu nauka to one są także w cenie 456zł jak dzisiaj możliwe czy dzisiaj natomiast nie staje się pewien sposób bardziej dostępne, bo po prostu warzywa dużo mocniej podrożały to jest rzeczywiście słuszna refleksja ja też o tym głośno mówi nie wiem czy słuchaczy zdają sobie z tego sprawę proponuję sprawdzić czy wszystko ponoć się sprawdzić ceny mięsa są dziś niższe niż były 20 lat temu i wartościach nominalnych i o wartości pieniądza w czasie inflacji czy siły nabyć to jest dylemat cena na ten mecz praktycznie się nie zmieniła to cały czas jest dziś to wahanie między 1020zł jak się cofniemy 156 lat temu to mniej więcej tyle samo kosztowało to sobie wtedy nasze zarobki były dwu trzykrotnie mniejsza od jakiegoś powodu presja związana z ceną mówi o tym i nie wiem czy anty zauważył, że wystarczy wziąć pierwszą lepszą taką gazetkę, gdzie są promocje z którejś z sieci handlowych i na pierwszej stronie możesz założyć w ciemno, że będzie nie jest tak badania wskazują, że najpopularniejszym produktem przeceniane i takim, który na pierwsze strony gazetek reklamowych jest pierś kurczaka to jest praktycznie 13 gazetek Polski sieć handlu zaczyna się piersi kurczaka domyślam się, na którym miejsc będzie szynka wieprzowa schab wieprzowy wprowadza takie rozmowy z partnerami handlowymi jak mówili o tym też może ja nie mam do siebie stąd że, że jeszcze część konsumentów pamięta kartki pamięta to, że może być nie było kartek tutaj też do tego miasta też jeszcze tak do końca było drogie detale, żeby cały czas na tym bazujemy trochę i uważam, że świat jest zmienić na tyle się z konsulem naprawdę tego nie potrzebuje mało tego co pan powiedział ludzie zaczynają się zastanawiać właśnie wy wręcz odwrotnie co jest warte co tam rzeczywiście jest jak ja mam zaufanie do tego produktu, bo przecież to nie jest trudno, żeby sobie wyobrazić ile potrzeba nakładów ile potrzeba zasobów, żeby wyprodukować mięso, a ile zasobów, żeby produkować warzyw, bo taka trochę samo napędzający się machina, która mnie właśnie strony z 1 strony galopującej konsumpcji, bo jest zdaniu ja, a z drugiej strony jest tanio, bo są potrzeby i w naszej ocenie mojej ocenie potrzeba no w zasadzie, bo w Rzymie rewolucji, jeżeli chodzi o to powtarzamy wciąż, że nieustannie naszym klientom, że dobre mięso mięso wyprodukowane w sposób odpowiedni sposób w etyczny w sposób zrównoważony nie może być tanie po prostu nie pan to jest jak się bierze słodycze to tam na etykiecie można sprawdzić ile jest cukru ile jest oleju palmowego, a czy bierze schab wieprzowy to tam na jednak takich informacji nie ma może to jest jakaś odpowiedź, żeby lepiej informować konsumentów, żeby zmuszać procent do tego, żeby informować w jaki sposób natomiast dokładnie powstaje, jakie ma składniki odżywcze nasz czas dobiega końca dziękuję bardzo, rozmowa Paweł Nowak jest dalej bardzo serdecznie dziękuję myślę, że jest być ciekawa rozmowa i ja również cieszę, że coraz częściej takie rozmowy mogą prowadzić dziękuję bardzo, temu podcast gazety wyborczej ósma 10 zapraszam na kolejne Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: GOŚCINNIE: WYBORCZA, 8:10

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

TOK FM Premium teraz 40% taniej. Wybierz pakiet z aplikacją mobilną - podcasty, audycje i radio bez reklam zawsze pod ręką.

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA