REKLAMA

Jak różnorodne jest nasze jedzenie?

Człowiek 2.0
Data emisji:
2021-12-11 14:20
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
26:54 min.
Udostępnij:

Przywykliśmy do tego, że w sklepach spożywczych mamy ogromny wybór produktów. Czasem wręcz przeszkadza nam on w dokonaniu wyboru podczas zakupów. A jednak ta różnorodność nie zawsze jest taka oczywista. Część produktów ma dość ubogi i monotonny skład, mimo kolorowych opakowań i reklam. Inne z kolei pochodzą z odległych rejonów, co budzi sprzeciw części krajowych producentów. Jak się bada systemy żywnościowe? I dlaczego różnorodność jedzenia jest tak ważna dla nas wszystkich? O tym opowiedzą dr Ewa Kopczyńska i dr Konrad Stępnik.

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
Jan Stradowski przy mikrofonie witam państwo człowiek za to zajmuje się dzisiaj jedzeniem zbliżają się święta to taki okres, kiedy pewnie patrzymy trochę dokładniej na to co mamy w sklepach mamy na talerzach mieliśmy rozmawiamy o różnorodności jedzenia jego Rozmaitości od dochodów o bezpieczeństwie żywnościowym w tym mieście rozmawialiśmy ze mną się w studiu dwójka gości z Instytutu socjologii Uniwersytetu Jagiellońskiego dr Ewa Kopczyńska dzień dobry dzień dobry Rozwiń » państwo i dr Konrad Stępnik dzień dobry dr Ewa jest socjolożką jedzenia zajmuje się jedzeniem w kontekście socjologicznym dr Konrad jest socjologiem badającym społeczności wiejskie, więc to miejsce, gdzie powstaje jedzenie rozmawiamy różnorodności jedzenia, które wydaje się współcześnie czymś takim zupełnie oczywistym chodzimy do sklepu mnóstwo rzeczy na półkach mnóstwo różnych produktów ją jednak jeszcze pamiętam co opowiadała moja mama chociażby tura jeśli będą dokładnie, jakie to było lata oczywiście za PRL-u po raz pierwszy zobaczyła w sklepie paprykę i kupiła i pamięta w tamtych czasów ludzie właściwie nie wiedzieli co jest papryka i co z niej zrobić, jakie potrawy jak to w ogóle jeść to było tak egzotyczne zupełnie nowe warzywo nam się to nie daje trochę dziwne, bo wciąż Patryka zawsze zawsze była jest masowo tutaj bowiem zrobić, ale to pokazuje to nasze różnorodność jedzenia jest stosunkowo jednak na świeżym nabytkiem z czynami w skali polskiej no tak też w tej anegdocie w tej historii, którą panu powiedział już od razu widać, że ta różnorodność może być rozumiana jako różnorodność na półce sklepowej taka dostępność, jeżeli chodzi o system dystrybucji czy to co to jest cel co jest właśnie w sklepie, ale z drugiej strony różnorodność rozumiana jako wiedza wykonał albo nawet mamy tu paprykę i mamy te rozmaite produkty na na półkach na to pytanie tylko co potrafimy z nich zrobić czy w ogóle potrafimy coś z nich zrobić czy to co mam na półkach jak zmienia naszą dietę w tym no tak czy to rzeczywiście sprawia ona staje się bardziej zróżnicowane chcieliby dietetycy np. no bo chcieliby handlowcy dochodzimy do sklepu widzimy teraz kung quad albo widzimy liczy i te są wszystkie egzotyczne nazwy to faktycznie trochę tak jak pani czasami zastanawiamy się co to w ogóle jest to tym czasie, a ja lubię i myślę, że dla części konsumentów może być właśnie takie trochę trochę takie stresujące, bo mamy ten wybór oczywiście, ale mamy czasami pod budowę za wielkim nie wiemy co wziąć do ręki czasami bierzemy pewnie najczęściej to co uznamy to co lubimy, ale to poszerzenie możliwości wyjścia poza dotychczasowy schemat jest dosyć trudna tak tak z tego punktu widzenia które, który miał się zajmuję, czyli właśnie takiej socjologia jedzenia kultury też jedzenia nawyków zwyczajów żywieniowych jest bardzo ważne to co mamy na półkach to co nas dostępne i to na co stać tylko połowa obrazu druga część jeszcze w naszych głowach naszych lodówkach i na naszych talerzach myślę, że zostało to co się dzieje w naszych polach uprawnych, bo tam zachodzą zmiany to też nie jest także nasi rolnicy chociażby uprawiają to samo co daje to 4050 lat temu tak zdecydowanie też chciał nawiązać do tej anegdoty które, którą pan powiedział, bo to zróżnicowanie produktów na półkach sklepowych może trochę już kształtować błędny obraz tej różnorodności, ponieważ tych produktów jest bardzo bardzo wiele, więc wydaje się, że ta różnorodność system żywnościowy rzeczywiście jest bardzo duża, ale można na to spojrzeć z innej perspektywy np. z perspektywy tego, jakie mamy sklepy i gdzie to żywność kupujemy okazuje się, że w Polsce i jak w Europie w wielu krajach rozwiniętych ta różnorodność np. sklepów dostawców jest mniejsza jest coraz więcej dużych sieci, które zaczynają dominować rynek, więc mimo, że wybór produktów w tych sklepach jest teoretycznie duży to wcale nie oznacza, że to różnorodność stanie żywnościowym rzeczywiście takim wysokim poziomie, ponieważ no coraz częściej mamy do czynienia z takim zjawiskiem, że nie tylko handel dystrybucja żywności jest tutaj nadzorowana czy kontrolowana czy prowadzona przez takie wielkie sieci jest to zjawisko, które zmniejsza różnorodność, więc tutaj można tworzyć także tej innej perspektywy, tym bardziej że jak mówią nawet takie miejsca to nam się wydają kulturowo bardzo takie swojskie różnorodne właśnie lokalne targowiska chociażby prawda to wydaje się z początku to jest takie miejsce, gdzie kupujemy żywność niemal u źródła i tam całą różnorodność ta lokalność będzie większa, ale te słyszałem opinię na większości targowisk, gdzie są warzywa owoce chociażby dostępna to oferta pochodzi prosto z giełdy na najbliższej handlowej i tak naprawdę wszyscy mają prawie to samo, czyli ta ta różnorodność jest złudne, bo to jest jedno źródło, które w zasadzie dyktuje tylko my tą podstawową baza to co to było na straganie to jest już tylko pochodna tego tak no tutaj nawiązujemy do kolejnej rzeczy, której pan powiedział o tej różnorodności na Polaków do ludności tego co uprawiają rolnicy oczywiste jest, że pojawią się nowe odmiany roślin, które są bardziej wydajne swoją lepsze walory czy to takie estetyczne smakowe są takie nieuchronne zmiany zachodzące w rolnictwie, ale cały system żywnościowy tak naprawdę jest bardzo skomplikowana rzeczywistość zorganizowano na zasadzie naczyń połączonych no bo jeśli mamy wielką sieć sklepów to ona zainteresowana tym, żeby w każdym z dziesiątek setek tysięcy swoich sklepów mieć porównywalny produkt tak, czyli mieć dostawców, którzy uprawiają takie same odmiany dostarczają mi o tej samej porze roku i odmiany są wystandaryzowane, więc tutaj wprost widzimy jak np. sieć dystrybucji żywności wpływa do dosłownie i dokładnie 100% na to zdolność, którą widzimy na polach też może zmniejszać nie pamiętam jakieś byłem w głębokim szoku, kiedy skontaktował się ze mną specjalista od produkcji ziemniaków i pokazał na zdjęciach ile jest odmian ziemniaków różnych, jeżeli chodzi o sam wygląd nawet w one mogą mieć różne kształty różne kolory i z tego całe mnóstwo na tym seksie pójdzie dostępu faktycznie jest tak, że najczęściej mamy do dyspozycji jedno 2 od odmiany też nową dokładkę jest tak dużo części Polski dom dominuje chyba 1 odmiana części Polski dominuje druga no bo ludzie się zwyczajnie kupują takie ziemniaki bardziej biała czy bardziej żółta i nie są jakoś zainteresowani tym, żeby kupić sobie coś nowego, bo no, bo właśnie te nawyki także samych hodowców są dosyć istotne tutaj to prawdopodobnie podobnie jest z jabłkami czy innymi produktami, które jak wiemy różnorodność odmian jabłek jest ogromna i w Polsce też ten te tradycyjne dawne odmiany były bardzo bardzo mocno zróżnicowane różniące się regionami Jan w zróżnicowanych regionach, ale też wręcz lokal zróżnicowane dzisiaj oczywiście one szczycimy się różnorodnością, ale z drugiej strony nie korzystamy z niej, bo nie jest dostępna w tych najbardziej powszechnych popularnych kanałach zaopatrywania się żywność takie Conrad powiedział chodzi nam też było wygodnie wszystko kupić w 1 miejscu i w efekcie dostaje dostajemy ten sam produkt nie chciałam 1 rzecz powiedzieć tej pozornej różnorodności w supermarkecie życia wchodzimy do sklepu podchodzimy do półki to aż oczy bolą od od tych rozmaitych produktów czasami trudno nam jest wybrać, bo nie widzi różnicy kierujemy się kolorem opakowania albo czcionką tak jesteśmy prowadzeni w ale kiedy spojrzymy na skład tych produktów zobaczymy, że różnią się minimalnie to znaczy one są zrobione z tych samych podstawowych podstawowych gatunków roślin np. czy z tych samych podstawowych składników, więc różnorodność różnorodność estetykę marketingowo rozumiana tak niekoniecznie w kontekście właśnie żywności składników odżywczych tak mamy tutaj już żywności został przetworzony, która bazuje na kilku takich podstawowych grupach produktów i to warto czytać napisy na opakowaniach składy produktów to jest to już kiedyś mówiliśmy o audycie wspominamy to jest istotne, bo mogą się państwo przekonać jak wielką rolę odgrywają dodatki do tej żywności Scott takie dodatki polepszające smak ile jest cukru w takim produkcie utworzonymi w nim jest tu dodanego czy ile nie jest soli wtedy się prędko okazuje, że skład może być ubogi w sensie wartości odżywczych natomiast bogate właśnie te substancje, które po prostu nam zostawiają przyjemność makową i dzięki temu co mamy pod telefonem smakują człowiek niekoniecznie dla nas korzystne zdrowotnie to prawda i trochę jesteś także jako takich wydarzeń konsumenci jesteśmy trochę w ma mieni właśnie tom tom tą różnorodnością taką pozorną różnorodnością w tym sensie nie jesteśmy do końca informowani nie jesteśmy do końca świadomi tego jak wygląda nasza dieta znaczy często mamy złudzenie mamy przekonanie o tym, że one właśnie bardzo zróżnicowana, bo przecież kupujemy ileś tam różnych rodzajów takiego czy innego projekt produktu natomiast w praktyce jak spojrzeć na składniki to to różnorodność bardzo uboga jak spojrzeć na NATO co mamy w tych koszykach to to okazuje się, że za to wiele wyjaśnia, że chodzi o np. niedożywienie takie jakościowe populacji mamy do czynienia z niedożywieniem, które jest trochę paradoksalne, ponieważ jedni obserwujemy w Polsce coraz większy odsetek osób z nadwagą i otyłych i to dotyczy, zwłaszcza niestety dzieci są chętni to młode pokolenie po prostu ewidentnie się odżywia w sposób nieprawidłowy z drugiej strony to powoduje to nieprawidłowa forma żywienia powoduje to te dzieci np. mają niedobory niektórych składników pokarmowych dosyć podstawowych, bo wiedzą czy ubogie właśnie witaminy mikroelementy jest bogaty w 2 czy cukrem i w efekcie mamy niedożywienie, którego nie widać, bo osoba jest powiedzielibyśmy dobrze odżywiona tak na pierwszy rzut oka nawet za dobrze bardzo istotne okazuje się, że na poziomie fizjologicznym to jest zupełnie na odwrót, gdy dotyczy powiedzieli mi powiedzieli, że to jest brak zbilansowanej diety no tak zbilansowana dieta jest uzależniona od tego czy jest ona różnorodna są mniej o główne składniki odżywcze czy jest w niej wystarczająco dużo tych świeżych nieprzetworzonych produktów, więc jeżeli otwieramy się na tych wysoko przetworzonych to wtedy ewidentnie zmienia mu to zmniejszamy sobie szansę na to, żeby ta dieta zdrowa zgadza się tak jest to zdecydowanie paradoksalne zjawisko, bo trzeba powiedzieć sobie, że społeczeństwo rozwinięte społeczeństwa zachodnie osiągnęły bardzo duży system jeśli chodzi o rozwód z o rozwój z produkcji żywności dystrybucji żywności zapewnienie sobie bezpieczeństwa żywnościowego i bezpieczeństwa żywności zdajemy sobie sprawę, że ludzie bezpieczeństwa zachodnich żyją ponadprzeciętnie długo w porównaniu z innymi częściami świata i często się myśli o tym w kontekście postępu medycyny zdrowego stylu życia, ale myślę, że trzeba tutaj też powiedzieć o tym jak ogromną wagę jak równy wpływ na ten sukces taki polepszenia zdrowotności jakości długości życia i system żywnościowy, który był w stanie zapewnić duże ilości bezpiecznej żywności stosunkowo wysokiej jakości i powiedzmy ciągu dwudziestego wieku, kiedy można było obserwować stały wzrost długości życia było to rozwiązane i z tym, że ludność szerokie masy ludności zyskiwały dostęp to właśnie do tej lepszej bezpiecznej żywności niestety tak z tymi naszymi nowoczesnymi rozwiązaniami jest, że początkowo w krótkim okresie czasu one ujawniają swoje dobre strony zalety po poprawie pewne wycinek rzeczywistości natomiast czasem on jak to się drugi w języku socjologicznym radykalizują się ujawniają i racjonalizacja pewne zmiany postępują coraz szybciej i no to produkt produkcja przemysłowa żywności doprowadziła do tego, o czym tutaj mówimy do paradoksalnego zmniejszenia i zmniejszenia naszych opcji także jeśli chodzi o wybór tej żywności, więc tutaj nie rysuje się to aż takich czarnych barwach cały czas mamy dostęp do różnej żywności do zdrowej żywności pod tym względem jako część świata jesteśmy na pewno uprzywilejowani no ale tak jak pan mówi pojawiają się tutaj też pewne negatywne zjawiska i trzeba myśleć o tym jak przeciwdziałać tak mówi pan o bezpieczeństwie żywności w kontekście np. mikrobiologicznym takie mamy równość nie jest zepsuta nie jest skażona bakteriami, które mogłyby nam zaszkodzić jakimiś toksynami ten ewidentny postęp to jest ewidentny postęp także naszej kultury przemysłowej natomiast z drugiej strony mamy właśnie ustosunkowanie pokory mowa to powoduje to żywność jest mniej wartościowa jak z tego dylematu wybrnąć, jakie są wyniki badań prowadzone nocą różnorodnością żywności o tym porozmawiamy za moment w drugiej części audycji off zostać z nami ponownie przy mikrofonie Jan Stradowski dziś rozmawiamy o różnorodności żywności o bezpieczeństwie żywnościowym ze mną studium wciąż dwójka gości z Instytutu socjologii Uniwersytetu Jagiellońskiego dr Ewa Kopczyńska witam ponownie dzień dobry znów i dr Konrad Stępnik dzień dobry jest teraz rozmawiamy o tej różnorodności nieprzypadkowo okład z państwem ponoszą państwo zaangażowani w badania Międzynarodowego konsorcjum o nazwie Fudali WOS Fudali oraz czy mamy 2 słowa Chudy jedzenie daje wyraz, czyli różnorodny państwo badają system żywnościowy to jak właśnie ta żywność jest nim produkowano przetworzona kierowana potem do handlu na nasze stoły właściwie, dlaczego to badamy, bo byliśmy wcześniej to różnorodność jest ważna może ona ważna z punktu widzenia przemysłu regulacji prawnych po co tu są badania naukowe ta kwestia różnorodności żywności i różnorodności systemu żywnościowego na coraz bardziej jest podejmowana przez badaczy bardzo różnych dyscyplin i oczywiście wszystkim nam bliskie jest po nim znany jest to pojęcie nitka zróżnicowania biologicznego zróżnicowania dietetycznego wiemy o tym od dietetyków, że nasza dieta właśnie ten ma być różnorodna jest zdrowa, ale to co my chcieliśmy w naszym projekcie w naszym konsorcjum zbada to różnorodność rozumianą właśnie bardziej różnorodnie takty to różnorodność rozumianą jako nie tylko różnorodność diety, ale też różnorodność w sensie społecznym w sensie kulturowym różnorodność sensie samej struktury systemu żywnościowego może za chwilę o tym powiemy różnorodność w sensie aksjologicznym i różnorodność w sensie takim prawną instytucjonalnym, tak więc nasze nasze podejście i to co nas zainteresowało to jak różne wymiary jak te poziomy różnorodności grają mogą grać na rzecz lepszego systemu żywnościowego tak to jakby celem jest główną ideą naszego projektu to jest istotne zagadnienie wniosek, kiedy spojrzymy na to właśnie całościowo bardzo bardzo właśnie różnorodny sposób jak pani wcześniej wspomniała to wtedy okazuje są pewne problemy związane nawet właśnie z tymi pozytywnymi mechanizmami rynkowymi wcześniej mówiliśmy nie pamiętam nawet były takie dyskusje dotyczące polityki Unii Europejskiej, ponieważ dopłaty unijne część naukowców oskarżała o to, że promują to żywność mało zdrową mało ekologiczną, czyli no całą różnorodność wtedy była zagrożona właśnie przez to Unia wspierała w Pieniężnie pewne kierunki produkcji rolnej innych nie no właśnie nasz projekt jest częściowo odpowiedział na to zapotrzebowanie na ekspertyzę i zapewne nowe idee, które pomagają kształtować polityki dotyczące żywności i pracujemy w konsorcja międzynarodowym, które pozwala nam nie tylko zbadać sytuację w różnych krajach, ale także spojrzeć na tę system żywnościowy z różnych perspektyw myślę, że w tej naszej rozmowie przewija się ten wątek, że kwestia żywności kwestia produkcji dystrybucji żywności kwestia naszych diet różnych nawyków jest jest to zespół wielu bardzo różnych zjawisk, które wymagają takich szczegółowych eksperckich spojrzeń dla tych niższym poziomie, ale z drugiej strony potrzebne jest też takie spojrzenie trochę z lotu ptaka na ten cały system, który pokaże pokaże, jakie są powiązania pomiędzy różnymi elementami tak jak jaki jest powiązanie pomiędzy dietą typujemy na obiad, a tym co się dzieje w gospodarstwie rolnym jakieś powiązanie pomiędzy liczbą sklepów na naszym osiedlu o tym, jaki jest los rolników, którzy produkują żywność nasz projekt tutaj, badając pewne szczegółowe kwestie, ale międzynarodowym konsorcjum, którego członkowie skupiają się różnych aspektach systemu żywnościowego pozwala zapewnić takie spojrzenie zlotu ptaka i myślę, że może być także pomocne w kształtowaniu tych polityk dotyczących żywności, których niewątpliwie potrzebujemy, ponieważ trzeba też system ulepszać tak, żeby te bezpieczna zdrowa żywność była dostępna, żeby rolnicy mogli tutaj swoje gospodarstwa rozwijać lecz, żeby także korzystne efekty takie pozycje z środowiskowe pod względem ochrony klimatu też można było osiągać pani wspomniała wcześniej strukturą systemu żywnościowego z dnia oczywiście nie jestem ekspertem w tej dziedzinie odchodzi wydaje się dla większości społeczeństwa to jest podstawowy problem pt. czy to jedzenie lokalne czy jest lokalne, bo globalizacja otwarte granice handel międzynarodowy to wszystko dało nam możliwość kupowania produktów z najróżniejszych zakątków świata to jest fajne, bo skład nas nie da się hodować to bardzo oliwek stanowi osobliwe musi raczej być importowano no i strony są często takie głosy, że jeżeli idziemy do sklepu został do sieci handlowej co się okazuje tam nie są polskie ziemniaki tylko zagraniczne są to polskie pomidory nie są to polskie owoce warzywa czy innego rodzaju produkty takie podstawowe i oczywiście są głosy krytyki, że te sieci handlowe nie wspierają polskiego rolnictwa to faktycznie tak wygląda jesteśmy w tym momencie uzależnieni od dostaw do produktów z zagranicy czy to jest mit pewnie jesteśmy to znaczy ja bym nie chyba nie rozumiała tego kategorie uzależnienie uzależnienia jesteśmy powiązani globalnie chyba nie ma innego sposobu nie ma innego wyjścia wydaje się, że nawet ci, którzy uważają, że powinniśmy przede wszystkim opiera swoją dietę jest system żywnościowy lokalnych zasobach na pewno chcieliby wrócić do tego co było przed globalizacją znaczy tak jak powiedział nie chcieliby wrócić do czasu, kiedy zimą jesteśmy skazani na kilka na kilka rodzajów produktów, kiedy byśmy uzależnieni od właśnie od cyklów pogodowych itd. więc wydaje się, że ta lokalność jest jednym z celów jednym z wartą jedno wartości, które na proch oczywiście nam zależy, które chcielibyśmy widzieć w naszym systemie żywnościowym, ale nie jest zasadą, która wykluczałaby te międzynarodowe czy globalne przepływy żywności wydaje się, że raczej konieczne jest zaprojektowanie takiego modelu gospodarczą społeczno-politycznego, w którym możemy bezpiecznie korzystać z tych zasobów, które sprowadzamy z daleka to znaczy, żeby ten system żywnościowy zlokalizowane porządek zaopatrywania się żywność rządu bezpieczne nie tylko dla nas jako konsumentów, ale też dla dla społeczności dla dla regionów czy dla dla klimatu i oczywiście dostęp do żywności i produkcja dystrybucja żywności w Polsce są to kwestie, które biorą się z wieloma wyzwaniami, ale trzeba też powiedzieć, że jako kraj nie jesteśmy tutaj na złe czy na straconej pozycji rolnictwo jest bardzo ważną gałęzią polskiej gospodarki jest to gałąź, w której mamy dodatnie saldo znaczy więcej żywności eksportujemy niż importujemy jesteśmy liczącym się w Europie i na świecie producentem żywności jest to pewnie pozytywna informacja jest to coś, o co trzeba dbać jest to też taki atut rozwojowy naszego kraju z perspektywy tych wyzwań, o których tutaj mówimy po wydaje się, że polskie rolnictwo ma tutaj dużo do zaoferowania jeśli chodzi o pewne tradycje różnorodność produkcji, więc nie jest źle pod tym względem wcale i badania, które zrealizowaliśmy polegały m.in. na odwiedzinach marketów sprawdzania waży i kilku innych produktów, które są dostępne pod względem tego, skąd one pochodzą i chociaż markety, które zwiedzaliśmy należały do zagranicznych wielkich sieci to dominowały w nich polskie produkty i to jest na pewno dla nas dobra wiadomość, bo wcale nie jest także te produkty zagraniczne wybierają tą polską żywność jest także jako konsumenci mamy na to wpływ, ponieważ jeśli oczekujemy, że żywność będzie Polska dobrze oznaczona i dostępna to nie może pozostać bez odpowiedzi tych dystrybutorów żywności i badając sytuację w marketach stwierdziliśmy, że tak jest rzeczywiście w sklepach są informacją jest to Polska żywność są to informacje, które oczywiście konsumenci poszukują możliwie stanowi część rolników, którzy protestują właśnie w rząd nie dba odpowiednio polskie rolnictwo produkty nie są odpowiednio wycenione niedoszli potem kupić w sklepach, ale nie mam też nowe nie nawiązują zaczęła pani doktor mówiła ogrom ekologii nasze rolnictwo jest troszkę w tym momencie to chyba przerażone perspektywą dostosowania się do zmian klimatycznych chociażby, bo jeżeli zaczyna się mówić o tym, żeby ograniczyć jednak produkcję zwierzęcą, która jest bardzo obciążające dla środowiska bardziej szkodliwe dla klimatu to zaraz pojawiają się głosy protestu przecież właśnie wtedy rolnicy zbankrutują jak będą mogli żyć jak się okaże, że trzeba ograniczyć produkcję wołowiny wieprzowiny to pewnie kadra za chwilę może o tym więcej powiedzieć, ale chciałam zaznaczyć też w końcu w odpowiedzi NATO NATO pytanie, że w tym naszym projekcie to bardzo duży akcent kładziemy na tę różnorodność rozumianą jako takie podejście, że nie ma rozwiązania dobrego dla wszystkich to znaczy pewne rozwiązania, które będą słuszne jak te, które będą spełniały rozmaite kryteria dobrego porządku żywnościowego w 1 kontekście niekoniecznie będą takie innym kontekście my też w tym konsorcjum międzynarodowym duży akcent kładziemy na to, żeby nie próbować wypracować recepty pracować recepty, która będzie raczej nie opiera się przy recepcie, która będzie 1 uniwersalnym kluczem, który otwiera wszystkie drzwi tak wszystkie zamki, odpowiadając słuchaczy, przygotowując odpowiedź, która może już może Konrad więcej po i myślę, że jako społeczeństwo byliśmy w sobie dużo takiej empatii zrozumienia dla rolników po pierwsze, dlatego, że ich praca jest niezwykle potrzebna i znowu ta różnorodność dostępność tych towarów w sklepach może trochę przykrywa fakt jak bardzo rolników jesteśmy uzależnieni jak oni są ważne, ale z drugiej strony trzeba sobie powiedzieć, że praca rolnika jest bardzo trudna wielu poziomach wymagająca przede wszystkim jest to taki zawód, który wiąże się z dużą dozą niestabilności po pierwsze, produkcja rolnicza zależy od pogody klimatu dostępności zasobów takich jak woda gleba, na które nie mamy do końca wpływu to rodzi bardzo duże ryzyko z drugiej strony, bo ta globalizacja i wejść, jakby naszego systemu żywnościowego do tego globalnego czy europejskiego systemu żywnościowego na spowodowało, że rolnicy też są poważne ryzyko ekonomiczne wystawień, więc w tym momencie nie ma może nas dziwić, że nie wszelkie nowe pomysły propozycje nowych rozwiązań no budzą tutaj pewne wątpliwości obawy rolnicy stanowią dużą grupę zawodową w Polsce tak ważną część gospodarki tak jak o tym mówiliśmy, więc to jest też kwestia tego, że oni, z jaką grupa są wewnętrzne zróżnicowanie też mają różne interesy, więc różne rozwiązania różnym grupom rolników pewnie lepiej lub gorzej będą służyć natomiast, toteż nie ulega wątpliwości, że nawiązują do tego mówiła wcześniej, że ten system żywnościowy cały czas rozwija, że w rozwiązania, które z początku wydawały się dobre później pokazują swoje negatywne cechy musimy szukać nowych rozwiązań jest to taki obszar, który także jako naukowcy eksperci z różnych dziedzin musimy proponować nowe rozwiązania i starać się ulepszać system żywnościowy to niestety będzie wpływać na to co się dzieje w gospodarstwach rolnych może jak pani doktor mówiła pewnie nie będzie tak, aby wszyscy byli zadowoleni, bo metody, które prowadzą do jakiegoś kompromisu z reguły komuś nominację w rodzaju ściany pomówmy pod koniec już o tym projekcie udaje Wąs państwo rozpoczęli teraz to jest faza badań, jakie są dalsze plany, kiedy będą wyniki prac tego konsorcjum to stopniowo realizujemy takie zadania badawcze, które dotyczą poszczególnych obszarów systemu żywnościowego tego zróżnicowania na różnych poziomach to prawnego instytucjonalnego społecznego, a to ekologicznego, więc te działania badawcze, gdy się dzieją pierwsze wyniki będą pewnie z początkiem przyszłego roku już dostępne na naszej stronie, którą zaprosimy zaczęliśmy od takich badań porównawczych, których Konrad przed chwilą wspomniał badanie tych kanałów zaopatrywania się żywność taki audyt w supermarketach mamy też badanie ich lokalnych systemów lokalnych sieci żywnościowych tutaj takie bardziej socjologiczna nawet antropologiczne metody będziemy będziemy stosować, żeby odtworzyć takie lokalne kultury i zwyczaje związane z konsumpcją żywności będziemy też przyglądać się z ramą prawną instytucjonalnym też tutaj jesteśmy w trakcie badań, które mają nas nam pokazać jak np. jak regulacje prawne na poziomie unijnym działają w konkretnych kontekstach jak działają na poziomie krajowym jak działają na poziomie regionalnym są takie kolejne działania, które rozpoczęli badawcze, które rozpoczęliśmy które, które będziemy, bo część z nich będziemy już zamykać w ciągu najbliższych kilku miesięcy dotyczący pozostaje czekać na efekty tych badań na to, jakie to efekty potem będą kolejne efekty, bo miejmy nadzieję, że politycy decydenci wezmą pod uwagę właśnie tego typu prace badawcze by ostatecznie od tego potem jak to się co na przepisy o regulację na różne mechanizmy cenowe od tego potem zależy to co będziemy mogli kupić co będziemy mogli zjeść, czyli właśnie ten cały system żywnościowy dziękuję moim gościem dzisiaj za rozmowę dr Ewa Kopczyńska dziękuję bardzo, dziękuję bardzo, bo to Konrad Stępnik dziękuję do usłyszenia oboje państwo Instytutu socjologii Uniwersytetu Jagiellońskiego trzymamy kciuki za program w Davos zaproszonego na sobotę mówił Stanowski do usłyszenia Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: CZŁOWIEK 2.0

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POSŁUCHAJ RÓWNIEŻ

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

W maju TOK FM Premium 40% taniej. Podcastowe produkcje oryginalne, Radio TOK FM bez reklam i podcasty z audycji.

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA