REKLAMA

Komuna odpowiedzialna za zły PR klusek? Kluski. Teoria i Praktyka

Niedzielny obiad
Data emisji:
2021-12-26 12:00
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
25:41 min.
Udostępnij:

Paulina Nawrocka-Olejniczak opowiada o swojej książce ''Kluski. Teoria i Praktyka''

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
świąteczne wydanie magazynu Radia TOK FM niedzielnego magazynu Radia TOK FM Przemysław Iwańczyk otwieramy tym samym drugą godzinę naszego programu jest z nami Paulina Nawrocka Olejniczak dziennikarka Radia TOK FM autorka strony podcastu zabawy jedzeniem dzień dobry Pauliną dzień dobre zazwyczaj, kiedy rozmawia się z kimś kogo się wcześniej nie słyszało w drugi dzień świąt to rozpoczyna się taką rozmowę od narzekań jak to się biegliśmy jak właściwie na to jedzenie Rozwiń » patrzeć nie możemy, bo też nie znamy umiaru i trasy pytanie czy ewentualne moje takie pytanie będzie zasadne jeśli chodzi o ciele nie ja w tym roku tak dosyć skromnie, ale co wynika trochę z tego, że dużo stoję przy garach mówiąc obrazowo dużo gotuje podjada w międzyczasie potem wcale tak głodna nie jestem poza tym to chyba już doświadczenie życiowe przeze mnie przemawia to trzydziestoparoletni swych czy jednak nie ma co za dużo objadać potem człowiek zbyt zmęczona, a także siłę jeszcze na spacer książeczkę poczytać na czy właśnie np. wziąć udział w audycji słuchać to ja z kolei mogę pochwalić się bądź 400 nie jest powód do chwalenia się, że mam tych doświadczeń 1,5 dekady więcej, ale wciąż tego umiaru nieznane i to jest to jest pewien problem zastanawia mnie to nie jest dodatkowy dramatyzm wanie siebie samego dyskusją o tym co na tym stole było jak zmieniły się te trendy w porównaniu z poprzednimi latami jak w praktyce te nasze stoły się zmieniły nie tylko pod wpływem inflacji tak, bo ten wątek ekonomiczny sądzę, że wybrzmiewały jako jeden z wielu takich głównych tematów wigilijnych spotkań myślę, że taki, że tak wielu polskich domach było już przed świętami jako reporterka oczywiście też robiłam materiały, a co na Kleparzu się cieszył wzięciem i sprzedawcy też mówili, że trochę mniej ludzie kupują, że to widać np. że tak się starają, jakby ilościowo trochę może te zakupy ograniczyć albo mając tego świadomość, że wszystko tak zdrożało nie no wydaje mi się, że jeśli chodzi o to co na stole świątecznym czy też wigilijnym przede wszystkim ląduje co tutaj jesteśmy raczej dosyć tradycyjni jako Polacy raczej bez ekstrawagancji, aczkolwiek oczywiście zależy, gdzie zapytać na pozostałe gminy Polska długa szeroka pewnie zupełnie inaczej wyglądały takie też świąteczne no i co ciebie na pierwszy dzień świąt nawet na było na obiad wieszczono to jest tradycyjny zestaw tego co zostało po kolacji wigilijnej jeśli sobie tak opiniujemy, ale też i mięso do niestety niestety tutaj to takie mięso podane w tradycyjnej formie natomiast my ciebie zapytam jeszcze inaczej, bo bardzo dużo także naszych programach tego przy okazji niedzielnego obiadu dyskutujemy o tych wpływach innych kultur kulinarnych nad naszą i tras pytanie czy jesteśmy jednak tak bardzo konserwatywnie, że tych świątecznych zwyczajów nie chcemy zmieniać czy jednak jakimś wpływom ulegamy, bo też nie zauważyłem i ten nawiązuje choćby do rozmowy sprzed tygodnia w naszej audycji, że np. suszy jest coraz częstszym elementem tego wystroju także wystroju stołu wigilijnego także potrawą, którą po prostu sięgamy jako potrawę rybną tak i też właśnie byłam zaskoczona szerząca się okazało, że całkiem sporo osób np. sobie zamawia suszy albo przygotowuje czy jest to jest jedna z opcji, bo rybne, więc pasuje jak do tej idei jest czymś zupełnie nowoczesnym rozczulił mnie najbardziej wasze stare ska dziennikarka kulinarna, która zaproponowała nie słyszy z sałatką jarzynową jako taki mariaż właśnie nowoczesnych pomysłów absolutnie czy Super tradycyjnym takim wpisanym właśnie kuchnia figurze no przecieka to wygląda aż nie byłem trochę jestem skuszona, żeby spróbować warzyw sałatki troszkę zostało, ale tylko przez to, że były strasznie duże, więc czym dzisiaj próbowała przeprowadzić takie śledztwo jak Polska kuchnia jest zróżnicowana w zależności od od regionu, aby mowa oczywiście o tych stołach świątecznych wciąż, bo 6, bo podoba ci tak, ponieważ dni ja spędziłem akurat pierwszy widzieli pierwszy dzień świąt daleko poza domem to np. na Pomorzu w ogóle nie nie dopuszczają myśli, że może być zupa grzybowa na nad świąteczną kolację, że musi być była czerwona koniec kropkę nie ma innego rozwiązania z kolei w centralnej Polsce no to to jest części zupa grzybowa, ale raczej w 2 wybór i teraz myślę, że tak co region to to jest inaczej to chyba zależy właśnie też, gdzie na tym Pomorzu znam domy, w których zupa rybna jest np. na wigilie inny albo zapytać to jest temat szalenie ciekawy wdzięczne czasami generujących konflikty mnie osobiście fascynujący niezmiernie śledztwo jest duże słowo, ale w zeszłym roku w ramach przygotowań do świątecznego podcastu zrobiłam takie no ankietowe pytania dotyczące tego co jemy na wigilia i tych odpowiedzi był taki ogrom i tych różnic jest tak wiele i myślę, że mamy takie jakieś wyobrażenie od pewnie w dużej mierze o to co sami wiemy, że np. są tam zawsze pierogi jest śledzik, ale już potem w szczegółach co się okazuje, że ci zupę taką sałatkę taką, a ci zupełnie innego nie zapomnę np. w odpowiedzi typu, że pierogi z wiśniami taka jak pierogi z licznymi w formie aktu przemocy jak pierogach wiśnie analizę, dlaczego no i stała za tym taka sympatyczna historia okazało się, że kiedy my my ta mama i głównej on odpowiadających złamała to była strasznym niejadkiem, więc bardziej stawia takie pierogi z wiśniami kompotu no a potem po prostu co roku było nas widzieli jako alternatywa dlatego nie jest tego nic innego dziecka jej córka już przyjęła jako taki wigilijny pewnik, że to po prostu Zjednoczonych kanonicznych wigilijnych dań i myślę, że sporo takich historii te nasze domy te nasze kolacji skrywają, że coś co dla kogoś może być zupełnie niepojęte ja przeżyłam szok, kiedy się dowiedziałam o tym wigilijnym żurkiem, czyli takim barszczu białym grzyba, który w niektórych regionach jest jedzony właśnie jako wigilijna zupa zresztą kilka lat temu taki my kartograf ekstremalny w taki portal przygotował taką mapę dotyczącą zup właśnie wigilijnych i tego, jaka zupa jest jedzona w Polsce na Wigilię na jej najwięcej oczywiście w największej liczbie domów zjada się barszcz czerwony jednak patrząc po Polsce, ale równie popularne jest zupa grzybowa trochę na południu w wielu domach jest zupa jakaś rybna Alvo śledziową w ogóle czasami na zimno z ziemniakami, a w mojej rodzinie np. przez lat wiele był kompot z suszu z makaronem jako zupa po serwowany, ale oprócz tego jeszcze tam właśnie się też Żur grzywny pojawiał, a są zupy słodkie np. oprócz tego kompotu suszu też takiej przedwojennej kuchni polskiej wywodzący się świat migdałowe albo taka zupa to dwu już Niechcę teraz pomylić, bo to też 1 Semik odpowiadających zeszły rok banki czy miał powiedzieć coś przedziwnego, bo to taki miks mączki, którą się robi na pierników z dodatkiem śledzia Nowaka myślę, że mało Mazur Yach trochę Rybno piernikową zupą owa i właśnie w ramach takiego pierwszego wigilijnego dania na naprawdę ogrom ogrom dań jak Polska długa szeroka, ale wiesz, że jeśli chodzi o Susz to to jest duży problem, bo tylu samo wyznawców co z deklarowanych przeciwników, którzy za nic w świecie tego nie utkną w ja myślę, że więcej takich wigilijnych dań, które się kocha albo nienawidzi no choćby takie śledzie prawda do niej też trzeba dorosnąć w wielu domach są ani w coś leży na Wigilię, dlaczego różne dania takie z makiem też są nie przez wszystkich lubiany nie wiem czy wycieczki piesze kutię Dyson jeśli to wybacz proszę, ale takiego terminu nie używali to są kluski z makiem po prostu makaron z mocy umowy nie do końca, bo kot jest pszenicą no dobrze, że są to funkcjonowało w centralnej Polsce ma kiełki co nie to samo no to jest taka potrawa bazująca tak naprawdę gotowanej pszenicy maku i bataliach to jest po prostu jedno z tych dań jak zawsze się, że w wielu domach, gdzie makowe coś chyba po prostu umie to był zazwyczaj makowiec czy tak bardzo bardzo prosta opcja, ale to właśnie czasy są jakieś kluski różnego rodzaju smakiem albo takie łamańce to też to znowu nie są Kurski tylko pieczone np. kawałki ciasta drożdżowego albo kruchego właśnie też wymieszany generalnie to danie, w którym ma być obfitość słodyczy bakalii MII bez przerw w przeróżnych słodkości, więc one też nie wszyscy lubią myślę, że na grzyby też nie są tanie co jest dla mnie bardzo ciężkie do przyjęcia, bo jakżeby kompot absolutnie każdą postacią, ale sporo osób, które grzyby np. grzybami nie przepadają też zadania około grze, bo owe są i trudne np. za film, a Paulina za kilka wrócimy też obowiązki mamy mimo świąt ich za chwilę wrócimy po prostu do naszej rozmowy Paulina Nawrocka Olejniczak jest z nami państwo proszę byście pozostali jeśli wciąż nie macie dość jedzenia i wciąż chce utrzymywać się w tej kulinarnej tematyce zapraszam serdecznie za chwilkę wracamy, a i tak jak szybko się pożegnaliśmy tak szybko jesteśmy ponownie Paulina Nawrocka Olejniczak jest z nami dziennikarka Radia TOK FM autorka strony podcastu zabawy jedzeniem Pauliną dzień dobry dzień dobry wierzę był, bo nawet trudno posądzać mnie przebiegłości, ale tak dobrze nazwijmy to pewnym sprytem chciałbym, żebyśmy porozmawiali o tym co było na naszych stołach wigilijnych świąteczny to nam się w jaki sposób udaje, ale to ma być też forpoczta do dyskusji o swojej książce o twoim Buku kluski teoria praktyka bo kiedy zaczęliśmy rozmowę, a właściwie tak nam się rozjechał temat, że rozdzielenie dyskutowaliśmy powiedz bardzo żałować, że któregoś z tematów poruszonych w twoim Buku nie udało się przenieść na na praktykę taką świąteczną nastu, a chęć my dyplomaci ręcznie odpowiem, że prace nad tą książką trwały dość długo najpierw od strony teoretycznej zgłębiania różnych starych przepisów wspierania za kluskami w książkach sprzed 200300 lat i w zupełnie współczesnych źródłach i w rejestrze potraw tradycyjnych kontaktów z kołami gospodyń wiejskich i połową rodziny w, a potem było robienie tych Klusek i testowanie tych przepisów jak wreszcie tego Buka skończyłam i wszystko pisałam sfotografowałem trochę już mam dosyć tych Klusek i wcale jeszcze minie przeszło dlatego święta czynnych Klusek nie było mnie nie robi sobie teraz anty reklamy, ale musi być brutalnie szczera no ale wcześniej to przerobiłam kilogramy ziemniaków i tony mąki i przetestował mnóstwo przepisów na kluski, który też mamy tak duża w Polsce tak różnorodnych i uważam, że naprawdę fascynujący temat, który zasługuje na uwagę dlatego też napisał książkę, a ja do ciebie jakimś poprosiłem już też taki apel by nie stawiać znaku równości między łuskami makaronem prawda tak tak o tym zresztą też pisze, że to, choć to też jak bardzo wiele rzeczy, których w tym programy mówimy zależy od regionu, bo w niektórych obszarach Polski to w ogóle ludzie stawiają znak równości jedzą raz z kluskami, a właśnie np. na takim Śląsku to po prostu nie wolno, bo rosół się z makaronem śląskie to są +6 to obiad i ile rodzajów Klusek przepraszam wyróżniamy w naszym kraju trafić w ogóle obliczyć ile jest receptur nie i jakiej formule one mogą zostać podane na milę i ile z nich mają nazwę własną mogę powiedzieć, ponieważ na końcu książki jest indeks tych to są krzyże to są te kluski, który jakiś sposób jest wspomniane, który został mianowany jest 134, ale to na pewno nie jest wszystko myślę, że spokojnie strzelam, że 300 nazw własnych by się znalazło, gdyby było więcej czasu z tym, że bardzo często to są np. te same kluski te same kluski tylko trochę inaczej nazywającej tak np. szare kluski, czyli takie żelazne osobiste albo żelazne kluski tak, bo przecież raki albo tam 6 sierż ciuchy nawet się pojawia taka nazwa, że leży Oki przecie roki no to wszystko właśnie takie najprostsze kluski po prostu ziemniaków mogą rzucone kładzione takie ziemniaczane kładzione ja sobie tak podzieliłam inny właśnie te kluski kluski oczywiście mączne, czyli takie, które bazują na na mące i na kluski ziemniaczane, a te ziemniaczane też dzielą na takie właśnie z gotowanych ziemniaków jak Śląskiem jak kopytka i na takie zmieszanych ziemniaków jak właśnie np. kartacze jak warszawskie pyzy jak np. hulaj de chcieli takie mini pyzy można powiedzieć jak różne właśnie odmiany Klusek szarych no i kluski takie SS właściwie tylko surowych ziemniaków, które są Kliny najprostszymi kluseczkami, które no ja zjadamy najczęściej z jakimi skwarkami właśnie rzucane na wodę proste często nie kształt oprócz tego oczywiście też kluski mączne to mogą być takie proste kluski kładzione, ale też mogą być np. przez wszelkiej maści pyzy drożdżowe bardzo popularne w Wielkopolsce to też są kluski no itd. tak dalej jest tego bez sporo, ale no to jest naprawdę dość fascynujące jak też zmieniał ten taki Kurska krajobraz jak i jakie Kurski był popularny przed wojną mieście, a jak potem PRL właściwie wjechał bary mleczne dość mocy Unii szykowały temat Klusek w Rzeszowie Polska długa szeroka zaczęliśmy właśnie kopytka śląskie i pyzy w powszechnej świadomości zaczęły się stawać tezami ziemniaczanym mi, mimo że przed wojną to wszędzie były tylko pyzy drożdżowe zresztą tutaj to jest bardzo kontrowersyjny temat, ponieważ właśnie ludzie z Poznania z okolic zawsze bulwersują jak to pyzy ziemniaczane, a znowu to rodowici warszawianie nie chcą słyszeć tezy to są naparze robione np. także to też jest dla mnie ujmujące jak bardzo często nawet kwestia nazewnictwa tych Klusek potrafi budzić takie inne instynkty taki lokalny patriotyzm się budzi bardzo często w ludziach no tak, bo często kluski stają się np. bułkami był pan po to, są inaczej bułki naparze prawda albo kluski naparze, kto woli tak tak są tam puch też parowa Nc teczkę na Lubelszczyźnie bardzo popularne są tego rodzaju bluzki mnóstwo tych rodzajów są też bardzo często faszerowane ja zresztą też taka zaciekawiony była bardzo tą kwestią nazewnictwa w tej mojej książce prócz teorii, czyli właśnie historii Klusek my opowieści o klockach sprzed lat prócz praktyki, czyli przepisów praktycznych porad i informacji dotyczących rodzaju ziemniaków i rodzaju garnków i są też właśnie takie wyniki takich panach ankietowych dotyczących tego czy właśnie jemy zupę z makaronem czy kluskami czy pyzy drożdżowe czy ziemniaczane albo, czyli Lane albo czy leniwe to są kluski pierogi, bo to też jestem kontrowersyjny no i nawet pozwalający na taką na taki ranking Kluska wytworzyć odnośnie tego, które w Polsce są najpopularniejsze i to też to co nie jest zaskakująca lokaty stopniuje napięcie w takim razie ach, no może, a wiesz nic nie wiem nawet nie wiem czy kluski Śląski na pewno będą w czołówce to jest absolutna trójka moje to jest mój wielki przegrany poniesie kluski śląskie uwielbiam, a kluski śląskie zajęły drugie miejsce, więc jak wieś tani to jest bolesne miejsce dla sportowca dla kluski też może być najgorsze czwarte, bo nie ma ani medalu taką jak mówiła sportowcy dobrze, czyli kluski śląskie druga trzecia lokata leniwe leniwe, czyli po prostu net twarogowe kluski pierogi też to jest bardzo ciekawe, bo leniwe kluski to jest to są dokładnie te same składniki na pierogi tylko szybciej zrobione stąd też czasami to nazewnictwo na pierwszym miejscu kopytka kopytka, czyli nasienia kich ob wiesz co to nie pomyślałbym w takim razie, tym bardziej że o kobietach jest coraz mniej i mowy aby, gdybyśmy powiedziała, jakie są najstarsze kluski, do których dotarł aż najstarszy kluski to w ogóle trudno je nazwać kluskami, bo to oczywiście mówimy o źródłach pisanych, a jak oni się domyślać kluski wywodzą się głównie z kilku ludowej prostej i oni raczej w książkach dworskich niepisaną natomiast w książce kompendium parku larum pojawia się określenie kluski przepis na kluski z marchwi i to jest taki barokowy żart, bo to jest tak naprawdę faszerowana marchewka czy w rodzaju Chanel Lou, czyli takiego to taki farsz właśnie na bazie masła mąki, ale Żółtek z dodatkiem pietruszki i czerwcu ta marchewka jest wydrążona nafaszerowana tym i pokrojona w takie kluseczki efektywne przy czym prostu takie kółeczka i ja nawet ten przepis zrobiłam zrekonstruował roboty moc i chyba nie do końca wartość tych no ale co ciekawe było wtedy tak naprawdę w tym siedemnastym osiemnastym wieku jeszcze kluski często funkcjonował jako określenie kształtu sposobu podania czy coś z Klukowa ATA niekoniecznie kluski jako jako takie jak taki dodatek węglowodanów czy nasze kluski mają szansę stać się tak samo popularne włoskie na świecie czy w ogóle nie ma o tym mowy, bo gdzież ten nurt kulinarny zawęża się w naszym przypadku do kuchni Słowiańskiej np. nie bardzo chciało uważam, że kluski mają bardzo duży potencjał, bo to jest właśnie takie jedzenie proste to jest taki jak też mówi komfort wód, czyli coś mi co nas tak otula wewnętrzną, ale naprawdę one się poddają zarówno w organizowaniu, bo mnóstwo jest też w tej kuchni ludowej przepisów np. Lubelszczyzny takie kluski na parze z farszem z soczewicy, które świetnie udaje mięso mielone i może oszukać zmysły, ale farsie właśnie na bazie kaszy jaglanej i grzybowej i kapuściane i wszelakie, a z drugiej strony wszystkie kluski czy surowych ziemniaków czy właśnie mączne czy gotowanych ziemniaków można serwować na całkiem współczesną modłę i tak jak ktoś lubi po azjatycką to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby je potraktować jako Opoki, czyli popularny koreańskie ryżowe kopytka można sobie wzięciem mieszany i zaserwować ostrym sosem można dodać do nich właśnie dodatków typu pesto albo no tego co lubimy co jemy na co dzień im, a przede wszystkim myślę, że warto się przekonać, że te kluski wcale nie są takie skomplikowane jak wydawać by się mogło i a smak takich robionych w domu jest na nieporównywalnie późniejsza tych kupionych kar może chcecie np. w mrożonej postaci to jeszcze 11 sprawa w jaki sposób i która kuchnia czerpie z nas najwięcej, bo przecież nie wiem nasi południowi sąsiedzi to Czesi Słowacy też mają i swój Tuskowi raj, że Halszka tylko wspomnę tak ludzki zresztą tak całe Podhale sobie rości prawa trochę do Koluszek, a w moich tam ustaleń wynika, że tak naprawdę cała ostro Węgry dawne halówki dały bossom i kuchni węgierskiej kuchni austriackiej kuchni słowackiej i wszędzie tam występują takie specjalne sitka dorobienie hallu się po są takie drobne pęknięcie po prostu ciasto się wylewano szybko się tak zwycięzca nad garnkiem ja bardzo daleko od jakiegokolwiek tutaj wskazywania wpływów, bo uważam, że kuchnia i w ogóle natura przepisów kulinarnych jest tak płynna sprawa, że bardzo ciężko dociec czy myśmy coś Czechów wzięli czy Ukraińcy od nas, bo tak naprawdę to te granice same były tak płynne i te przepisy razem z ludźmi grywały przy ciężko wskazać gdzie, skąd przyszło pewne jest chyba tylko to, że jako pierwsi kluski w rozumieniu makaron zrobili Chińczycy chcą poza tym to bardzo podejrzewam, że wiele przepisów powstawał równolegle na różnych obszarach geograficznych po prostu mieliśmy do dyspozycji np. te same surowce, więc podaliśmy na te same pomysły w co zaskoczyło najbardziej chodzi o kluczową wiedzę świadomość kiedy, kiedy robiła 603 do swej książki, a w teorii w praktyce i teorii w praktyce, bo w praktyce np. to, że bardzo, że wcale niełatwo obecnie czarne kluski czy szare kluski może mieć już tak nie ciemnieje i np. ciemnieją utleniają się z wierzchu pod spodem formalnie jest ciasto i dopiero gdy się dowiedziałem, że teraz bardzo wiele odmian ziemniaków, które można np. kupować w marketach współcześnie już taka jest wcale tak niczym nie jest jeszcze sprzed lat i próbowała kaczka twarda czeka też się ziemniaki utlenia, żeby zrobić czworga kluski do zdjęcia, a one za nic nie chciały ciemni, lecz zaskoczyło mnie też to jak w gruncie rzeczy plastyczne potrafi być ciasto ziemniaczane to też coś co o oczywiście Hanna Mazur nad Podlasie jadą kartacze ze swych wybrzeży potrzeba jakiś mocy tajemnych, żeby ulepić z ziemniaka po prostu coś formować nasze okazało, że to tylko wszystko kwestia proporcji i uda się i no chyba zaskoczyło mnie to jak właśnie to już, o czym wspominała jak bardzo no cały okres polskiej Rzeczypospolitej ludowej wpłyną takie uproszczenie bardzo tematu Klusek sprowadzenie do jedzenia taniego takiego to niezbyt myślę, żeby zły Pijar bluzką właśnie komuna trochę zrobiłam też były daniem nr 1 parametr, ale myślę, że wszystko można od od brązowi ci no skoro mówią, że ściemnianie Klusek ile pamiętam z przedszkola też nie był to najlepszy PR kluski z mlekiem, bo myślę, że nie wszyscy po prostu lubili Paulina Nawrocka Olejniczak dziennikarka Radia TOK FM autorka strony podczas zabawy jedzeniem, a także autorka e-booka kluski teoria praktyka była naszym gościem dziękuję bardzo, co za chwilkę poczujesz bardzo dziękuję kaczka dzisiaj z pozazdrościć dziękuję bardzo, naszym słuchaczom także dziękuję, zapraszając na informację dziękuję smacznego Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: NIEDZIELNY OBIAD

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

TOK FM Premium teraz 40% taniej. Wybierz pakiet z aplikacją mobilną - podcasty, audycje i radio bez reklam zawsze pod ręką.

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA