REKLAMA

Jak najdłuższych stołów! Życzą Dorota Sumińska i Alicja Qandil

Wierzę w Zwierzę
Data emisji:
2021-12-25 10:00
Prowadzący:
W studio:
Czas trwania:
45:53 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
zaprasza Dorota Sumińska witam państwa bardzo bardzo bardzo serdecznie, bo dzisiejszy i dzisiejsze święto jest świętem rodzinnym serdecznym, więc takie święto bardzo ważne dla chrześcijan, ale nie tylko dla chrześcijan, dlatego że przed tym, zanim Chrystus zawitał nasze strony było to święto obchodzone obchodzone równie hucznie święto zwycięstwa światła nad ciemnością myślę, że to bardzo piękne i zwyciężaj światło i ciemnością ja dzisiaj chciałam państwa Rozwiń » zaprosić do bardzo bardzo długiego stołu świątecznego długiego stołu by moim gościem jest osoba absolutnie wyjątkowa ja tylko powiem, że w i myśmy się poznały całkiem niedawno jeszcze nie poznaliśmy się osobiście, ale pod pośrednio przez przez pośredników, bo poproszono mnie o to, żeby miała napisała taką recenzje filmowe Gdańska Warszawa i w tym filmie ja zobaczyłam miejsce, które nazywa się słuszna Strawa i zobaczyłam przy trudnych ludzi i zobaczyłam niezwykłe osoby można powiedzieć, że w pewnym sensie się zakochałam, bo takich ludzi kocham jak pani Alicja Qandil, która jest dzisiaj moją moim gościem widzi w świątecznym gościem wigilie mamy już za sobą, ale świąteczne stoły się uginają pani ALU proszę, bo ja chciałam powiedzieć o słusznej sprawie, ale to pani powinna Police to jest słuszna Strawa przede wszystkim po dzień dobry bardzo bardzo dziękuję zaproszenie i te ciepłe słowa zniechęca 9 wypowiedzieć, ale jeszcze firmy nie widziałem, ale strasznie miło słyszeć że, że robi tak dobre wrażenie wspaniały jest słuszna sprawa słuszna sprawa to jest i kolektyw i już teraz spółdzielnia socjalna piąte osoby z doświadczeniem migracji i nasze gotowanie, bo zajmujemy się gotowaniem ma kilka różnych misji 1jedna z nich oczywiście wiąże się z prawami zwierząt klimatem, bo gotujemy wegańska, ale te jest tylko jeden z aspektów to ona tym się też się skupiamy, gdyby właściwie może inaczej wybór gastronomi jest narzędziem w naszym działaniu zdecydowaliśmy się NATO o okazało się, że nos osób w ukłonach, które wspaniale gotują i marzą o tym, żeby wykorzystać swoje umiejętności też zawodowo i profesjonalnie, ale nikt nie daje na to szansę a dlaczego jednolita pensja to właśnie, dlaczego nie dostają na to szansy to z jakby jest osobny temat, ale to co jest ważne w tej historii to też często same sobie postanowiły stworzyć szansę i tak królowej to jest, a i to jest tak by Night na najlepsze część tego wszystkiego no ja myślę, że najlepszą częścią jest to, że te osoby są z całego świata praktycznie również oczywiste jedną z przeszkód możliwość i samorozwoju realizacji zawodowej i w ogóle odnalezienie tutaj jest bardzo często brak znajomości języka to jest 11 w tych większych przeszkód inni i to sprawia, że ani ich umiejętności i ani talent ani też marzenia i chętnie potrzeby czy też rzeczy nie są widoczne nie są słyszane nie są dostrzegane, więc słuszna sprawa tak naprawdę powstały one właśnie tego ogromnego niewykorzystanego potencjału i też właśnie różnych potrzeb ambicji chęci osób, które przyjechały do Polski, które przyjechały nawet ponad 10 lat temu inne przyjechały ledwie rok temu albo nawet krócej i okazało się, że nie mogą, że jest bardzo radzić mogą sobie poradzić, ale radzą sobie jakiś tamy Rado i często lepiej niż na niż ktokolwiek by podejrzewał pan proszę sobie proszę sobie wyobrazić trafia pani do kraju i zupełnie zupełnie obcym językiem najbardziej Antoniny wiara właśnie dlatego trudno sobie poradzić w sprawach urzędowych to jest aż niewyobrażalne jest by nie potrafię wyobrazić żeby, żeby nie znając zupełnie języka przebrnąć przez tyle różnych dokumentów i urzędów i walkę karty powrót pani ludzi ja znając ja znając język nie mogę przebrnąć bardzo często, więc ja byłem zupełnie tego na wyobraźnię krach w rolę, od której pani nawiązała mówiąc to bardzo lubimy stole ta książka dłuższy stół jest właśnie o tym, że przepisy nawet po polsku są dla nas osób z kontrolą ledwo zrozumiałe często nieczytelne i wzrostu Unii próba postawienia dyspozycji osoby, która nie zna polskiego test, gdy pierwsze wyzwanie, ale statystyka to jakby okazało się w trakcie tych wszystkich rozmów w trakcie zbierania historii książki to też te osoby mimo braku znajomości języka świetnie się poruszają tych przepisach by całe ich funkcjonowanie tutaj jest podporządkowane często tym przepisom i pytają ekspert kami tego mimo oczywistych przeszkód językowych no jest dla mnie jest to dla mnie wyższa szkoła jazdy, bo nie umiem tego w ogóle pojąć jak można sobie poradzić, ale ja bym chciała, żeby pani powiedziała, choć po po 2 słowa o każdej osobie, która do tego długiego stołu dołączyła, dobrze więc raczej mającą siebie punkt zaczynające się chętnych na nas wykończą dał, że Werner Sieraków to jej marzenie stało się, gdy przyczynkiem, czyli pomysł jeszcze przyczyn powstania słusznej sprawy myśmy kiedyś spotkały przy okazji jakiegoś jej coś innego gotowania willi w Warszawie tam w innym miejscu i zaczęłyśmy rozmawiać my jest pochodzi z Erytrei i pierwszym językiem jest gminie mówi też świetnie Parowski zaczęłyśmy rozmawiać o tym co robi zacząłem opowiadać, że nagłaśniane gotuje interes typowo brytyjskie morskie jedynie, że ma też koleżankę miejscu koleżankę z kościoła, która z kolei w Iraku jednak już wspaniale gotuje i 5 później przyszła jej stron przyniosła talerze dolne też w Iraku nazywa się Tomasz wsi krwi ery warzywami zawijane Wisty winogron leśne rozumie i zaczęłyśmy rozmawiać o tym, że one być tak naprawdę chciałby mieć swoje miejsce, które mogłyby gotować swoje jedzenie w tym są najlepsze technologie całe życie innym prochów uchodzących jedzenie nie mogą się nie zgodzić to jest przypomniała jak prostuję Kęty zdolnej go na bliskim Wschodzie także sam wybierze czemu, mimo że od będziemy odzyskiwać trochę to jedzenie, które UE oczywiście te niektóre z tych zdań w ogóle nie do znalezienia w Warszawie czy w Polsce, ale wiele z nich pojawi się lekko spolonizowanej wersji myślącej pomyślały, że produkujemy bardzo autentyczne wersje tych pan, że bez daty będziemy organizować i otworzymy cena z różnych stron świata każda po prostu będzie mogła gotować jedzenie, które często gotowała całe życie te nie nie zawodu stała się w tym ekspertką realny efekt szefową kuchni, czyli mamy dla pań, lecz mamy 2 panie mają również paragon dawał z Erytrei tak idziemy dalej w idziemy dalej z Erytrei dołączyła do nas również brak, które do Polski przyjechała niedawno na początku tego roku mimo różnych gaz, który dotarł tutaj wcześniej, więc Targu im brat Teresy to oczywiste są zgranym zespołem i pieką wytykają masaże już ilość tekstem głosy, czyli taki kuzyn samoloty są trójkątne płaski pierożki z bardzo różnymi marszami warzywnymi by nie mięsem sojowym i szaleją w Isfahanie oczywiste i okazało się, że ty ulubione rzeczy jak na razie wszystkich osób u nas jedzących, więc my nie wyrabiają się produkcją tych sam wóz, więc znamy już 4 osoby między nami też Julia Białorusi też historia jest w tej książce Julia przyjechała do Polski w zeszłym roku o nie żyje przede wszystkim kierownictwo niestety kreśli mało gotowanie też zupy soli Jan, ale i spomiędzy piekarz rzecznik i przeróżne przeróżne ciasta trudni się przy tym bawi mamy też nowych osób u nas Darina Kurdystan, który akurat na te święta przygotował telewizyjną kurdyjską świąteczną Tupac moreli w naszym wydaniu mięsem sojowym i Danii z kolei ma względnie nowy pomysł na jedzenie te, a nie osób, choć wymyślenia codziennie zmieniających Planty dobrze dalej mamy tanią Lizy panach BiT te pani wideo alimenty, których jest mistrzynią manty są te chińskie pierożki gotowane naparze jej wersji nie mają aż do lewicowych suszonymi pomidorami je ostatnio pan wizyt razem z nią klej one kierowcom Press odrobinę problemów ze zdrowiem, więc przeniósł się do kuchni i nauczył się no właśnie nauczył się kleić maty dalej jest nam tarek serii tarek mistrza musu mówi balu, czyli pasty palonego bakłażana jest naszej ekipy białoruskiej i 200 lat mija się relacje zajmuje bardziej komunikację zewnętrzną one wiarę w sprawie też jest mistrzem sprzedaży angażuje się bardziej projekty społeczne i czuję, że zapominam o kolejnych masowych proszenia zapomnienia, ale wtedy tak, ale nas bzdurne sprawy wg strony, więc dla mamy de to w takim razie teraz zrobimy malutką przerwę proszę się zastanowić chwilę rękę i zaraz wracamy do rozmowy z Super wie, że zwierzę zaprasza Dorota Sumińska mówimy dzisiaj naszym gościem dzisiaj jest mówić o świętach mówimy o stołach świątecznych moim państwa gościem jest pani Alicja Qandil ze słusznej sprawy mówimy o tym w słusznej strawy widzicie państwo, jaka to jest bariera słuszna sprawa słuszna Strawa cudowna nazwa jak ja powiem tylko, że jak słuszną strawę w pewnym sensie pośrednio poznam już dawno moja córka pracuje fundacji, która współpracuje ze słuszną strawą jadłam to co to co przygotowują przygotowuje ta część ludzi, których państwo już usłyszeliście natomiast by dzisiaj dzisiejszy naszym gościem jest można powiedzieć taka osoba reprezentacyjna tej tej górującej grupy, która która, choć jest drobniutka drobniutka śliczną młodą kobietą to trzyma wszystkich w ryzach pani Alicja Qandil miała pani kilka sekund pani Alicja na przypomnienie sobie reszty członków waszej grupy, lecz za wiedzą, że sprostować ja robię absolutnie wszystko, żeby nie być osobą reprezentacyjną naszej grupy, ale już się pani stało bardzo już pani na stałe, ale teraz chce pani stała w UE próbujemy próbujemy przełamać w bardzo bardzo ważne, żeby no właśnie, żeby grupy osób z doświadczeniem migracji nie reprezentował, gdyż stąd to o tym jest słuszne sprawę że, że dlatego jesteśmy spółdzielnią, której wszyscy to on później niż u właścicielem jest spółdzielcami, więc do realnej cudowny pomysł, ale myślę, że dzielimy się odpowiedzialnością o bardzo ważne, żeby to miejsce, ale siłą rzeczy działania Alicji pani zna Polski jest to język, którym się pani wychowała ile dobrze wiem dla pani jak badania i pani dla, a więc siłą rzeczy to nie, dlatego że jest pani najważniejsza, ale dlatego, że pani na Polski, bo inne Nieee no właśnie tak dała się nie rzeczywistym jest najprościej przekazać różne rzeczy albo, że strony możemy np. te właśnie mamy grupę osób arabskiej fizycznych na jej tezy tej przy rozmowę z mediami przez wystąpienia ach, ale też na naszych spotkaniach, którego właśnie inicjatywy spędzamy bardzo dużo czasu, organizując tłumaczenia, tłumacząc ręce teraz mamy spotkanie będą zespoły, które w poniedziałek zastanawiam się co dalej jak dalej działek i robimy przerwę na tłumaczenie na angielski czasem narodowej i nara i testami arabskiego jeszcze 1 na glinie, więc to jest bardzo skomplikowane leczenie jest bardzo skomplikowany, ale ważne bardzo ważne niezwykle ważne i w ogóle ta inicjatywa jest niezwykle ważna i myślę, że ona nabiera swojej mocy szczególnie takie świąteczne dni, jakie obchodzi obchodzi się chociażby w Polsce w tej chwili, dlatego że mówi się, że święta Bożego Narodzenia są takie święta, w których na dzień mówi się robić np. na wigilii w Polsce zostaje zawsze 1 i 1 pusty talerz jedno jedno wolne nakrycie dla znudzonego zmęczonego podróżą wędrowca, który skądś przybywa niestety bardzo rzadko przy tym należna po przy polskim stole zasiada rzeczywiście taki wędrowiec, a tutaj w tej grupie wszyscy są wędrowcy sami 1 stół nabiera szczególnej mocy wasz długi stół i część ziemi tak marzy, żeby żeby, na którą wigilie, których święta was wszystkich zaprosić do mnie do domu byłoby cudownie, gdybyśmy wszyscy się widoku zdążyła, więc możliwe, kiedy musiały być bardzo chętnie ten skorzysta z Wilna gotowali wymyła pradawne cudowne święta, ale ja powiem państwu, że już w tym roku wigilia, która się mnie odbyłaby by była zastawiona właśnie potrawami ze słusznej strawy i właśnie te potrawy, które są przepyszne i są potrawy wolne od cierpienia nic się wydaje, że w każde święta szczególnie powinniśmy zwracać wielką uwagę na to co na naszym stole leży niestety tzw. tradycja, który która, której to znaczenie, które stało się popularne ostatnio w Polsce nie przeraża, bo ja za tradycję uważam zupełnie co innego no ale mówi o tym, że te stoły większość z resztą krajów świata większość świadków jako kojarzy się rzezią niewiniątek, bo na święta za zabija się strasznie dużo zupełnie niewinnych istot bezbronnych niewinnych istot i września WIA nie winią Antek poprzedza ludzkiej święta ten stół, który wypróbuj wy proponujecie to jest stół bez zabijania wolny od cierpienia czy to nie jest też świąteczne samo w sobie jest chyba najpiękniejszy prezent świąteczny, jaki można dostać to jedzenie, w którym nie ma bólu i wyda oferuje się i druga prawda taki tak jak przytacza pani coś wymaga bardzo proszę tekstem dodać tylko, że tak samo jak nam zależy na etycznym podejściu do zwierząt, gdy środowiska tak samo bardzo ważnych na te stoi byki i jakie są warunki pracy, że nie jest tak jak zawsze mówi słyszy każdy gastronomię tylko by to wszystko łączy jedynie mamy nadzieje pod każdym względem etyczne, że ona gotują miasto, które mogły poza tym gotuję, żeby w domu to też ma umowy o pracę i mają tę dostęp do wielu różnych form Arce i dostęp do opieki prawnej medycznej udzielił kompaktowa asystentury społeczną nie możemy, żeby lepiej odnalazł ich uczelni tutaj także chęć wzrostu ten aspekt etyczny jedynie słusznej strawy właśnie można wiele kwestii wiele spraw to jest ta druga ważna kwestia uprzedziła mnie pani Alicja była właśnie o tym też chciał powiedzieć o tym, że to, że Edyta etyka którą, którą demonstruje cie, a możemy smakować naszymi podniebienia mi się rozszerza aren, dlatego że tutaj przy tym stole i bezpośrednio i pośrednio posiada cały świat nikt z nikim nie wchodzi w jakiś złe relacje wręcz odwrotnie zrzesza cały świat zmierza ten świat który, który często by na wyższych pułapach, kiedy odchodzi od stołu zaczyna skakać sobie do oczu ludzie zupełnie proszę zwrócić uwagę na to, że ludzie i przynajmniej w Polsce z tego, że się orientuję to nie tylko w Polsce nie wiedząc nic o innych zwyczajach innych narodów bardzo często negują, dlatego że gdzieś ktoś powiedział i coś, o czym więc dojście do wspólnego z tą staje się bardzo trudne, a wyście zrobili w sposób zupełnie oczarowany i czarodziejski ja, dlaczego o tym mówię, dlatego że przed nami jest nowy rok ja bym chciała wszystkich słuchaczy zachęcić do tego, żeby na waszym stole sylwestrowym zawitała słuszna Strawa jest bardzo proste wystarczy wejść w internet pisać słuszna Strawa i zobaczyć, jaki to jest proste i sobie zamówić potrawy, których może nigdy w życiu nie jedliście, które są pyszne ręczę, bo próbowałam i realnej i był którymi może możecie naprawiać świat bo, bo jak też zdradzić co będzie chora oto razu prezydent od razu staram się powiedzieć takie, a więc na sylwestra szykujemy interes, od której Erytrei, kiedy chłopskie danie, które dosłownie wszystko się zaczęło cała sprawa tak naprawdę to jest plac taki naleśnik kwestii organy bezglutenowe i o bardzo bardzo czystej zdrowej mąki TF winni, kiedy chińskiej i do tego podajemy 3 rodzaje sosów dodatków, które jeden z nich będzie ostre i wierzyłam, że wszyscy będą jest płakać nie będą też przez strefę w jest w taki mamy właśnie w sprawie, gdyż staramy się, żeby to jedynie było na tyle autentycznej to możliwe czasami rzeczywiste przypalić kubki smakowe zawsze jest tego warte i rentowym wydanie główne natomiast jeśli chodzi o dodatki teatr już zostały tajemnice i za kilka dni będziemy publikować SRT w sylwestrową spadek po represjami w tym na naszą stronę zastanowienia, że słuchacze ruszą tłumnie jak z nami wiem, że są to porządni ludzie jestem pewna, że tak będzie i może z tego wypłynie to w ogóle szerzej, bo chciałabym też zachęcić wszystkich tych, którzy nas słuchają gotują sami lub znają tych, którzy gotują chcieliby coś z tym zrobić, żebyście wzorem słusznej strawy organizowali tego typu inicjatywy, bo to jest naprawdę fantastyczna rzecz dająca ludziom mówię tutaj żydowskim do tych ludzi, którzy nie pochodzą z naszego kraju tych, którzy gdzieś schowali się trochę boją, żeby przestali się bać tylko się poszukali nawzajem, bo to, że nie znamy tego samego języka absolutnie nie znaczy, że nie możemy się porozumieć polubić pokochać możemy ją tak nowocześnie, a więc nasze kuchnie go wspaniałym przykładem jest komunikacja niewerbalna okazuje się, że może być bardzo bardzo skomplikowane, bo nawet jednocześnie komunikaty w 3 językach absolutnie, któremu udaje szefową kuchni, a irytującym na tej samej zmianie, choć żadna nie mówił w tym samym języku także w tym 1 wspólny język dosłowny nie jest niezbędne do tego, żeby dogadać i absolutnie wziętego dary po roku rodzina tak bardzo bardzo bardzo to piękne i takie napływające napływające z wielką nadzieją przynajmniej mnie ja wiem, że po obejrzeniu tego tego filmu wegańska Warszawa to odzyskałam nadzieję do tego, żeby był taki moment, że straciłam nadzieję, jeżeli chodzi o nasze lubienie okrucieństwa ludzkie taką taką wręcz powiedziałabym pasje znajdujemy w tym jakąś realizację tych złych instynktów, które ubieramy piękne talerze i piękne słowa tymczasem wróciła nadzieja, choć ona byli już dawno wcześniej umarła w jakimś w jakim będzie kiełbasy i tutaj nagle się budziła jeszcze ta ta rozmaitość, jeżeli chodzi o narodowości, która i drugim moim marzeniem ogromnym marzeniem, ponieważ kocham życie kocham cały świat i bardzo bardzo jestem ciekawa innych kultur niestety wielu powodów człowiek nie jest w stanie zobaczyć całego świata, kiedy ten świat przyjeżdża do mnie jak mam w prezencie mogę poznawać i też wielka wielka wartość dodana życia, więc chce przekonać Polaków, że powinniśmy błogosławić każdego człowieka, który przyjeżdża do naszego kraju tytuł zamieszkać i naprawdę obchodzić z nim bardzo delikatnie, żeby chciał zostać pamiętaj o tym państwo, a my pani Alicjo musimy wrócić do prezentacji dalszych członków grupy waszej bazie spółki jest tak tak tak tak tak mamy właściwie kilka osób, które jeszcze czekamy, które są w kolektywie, które mam nadzieję wkrótce będą dołączać do spółdzielni i wśród nich Kórnik, która gotuje przed cudowne innej indyjskie dania opowiadała o tym m.in. w książce, którą bez ważnych dla nich było wygenerowanie dzięki ich zdaniem, ale wielu miesiącach próg już miałem, że to oczywiste myśmy bardzo chętnie i podjadać te błędy, bo one nadal były martwe konie nie perfekcyjne wg po wysokich standardów fair Górnik czas mamy 8 lubelskie miały te dochodzą nam indyjskiej smaki tak tak tak tak dochodzą też indonezyjskie smaki mamy nadzieję, że MF dane, które no właśnie te w poprzednich miesiącach, zanim byliśmy spółdzielnią była częścią naszego wpływu na zwrotny w styczniu i robi najlepsze kim, czyli jak wiele miast tutaj próbowało mamy staną punkty w zespole kolejna osoba to Max, który niedawno do nas dołączyły te z Ukrainy jest ledwie od tygodnia zespole, więc te też same początki i mamy sporo osób przyjaciół prawy człowiek Mes to, które wspierają, które padają umyć naczynia po gotować trochę odciążyć dostałby od nas prosto do gotowania, ale też no właśnie pomóc dotrzeć do różnych zasobów, które nie są takie pro dla osób które, które nie pochodzą z Polski, które się tu nie wychowywały zdjęte, więc prawa tych osób jest też co są też osoby, które ściąga już taki właśnie przyjęty tegoż nitek różne sprawy są geny te bardzo, że stały się częścią naszego udziału w i są też sobie z doświadczeniem ze stronami tych Super, bo właśnie wegański ze stronami, bo dla nas wydobywanie niektórych potraw było spore wyzwanie z 1 strony okazało się, że np. w Erytrei i bardzo dużo wegańskiego jedzenia ze względu NATO, że po raz 5 roku to jest czas postu, ale też, jakby wydania po prostu nie nie wymagały też organizacji natomiast w natomiast inne dania w skład kucharek niskiej było to było naprawdę wyzwanie jest zbyt wielkie wyzwanie dorobimy krótką przerwę i zaraz wracamy do rozmowy wie, że zwierzę zaprasza Dorota Sumińska jesteśmy proszę państwa w tej chwili kół w Iraku i gotujemy w słusznej strawy je reprezentuje ją dzisiaj w naszej Świątecznej audycji pani Alicja Qandil reprezentuje ją jak sama zauważyła, choć jest szeregowym członkiem spółdzielni cudownej spółdzielni zrzeszającej i cały świat stołem Wygnański najsmaczniejszym też na świecie głównie językiem polskim, ponieważ bardzo wiele wielu członków spółdzielni nie mówi po polsku pani Alicja mówi po polsku świetnie zostałyśmy pani Alicja w Iraku nie tylko zdrady tajemnicy, że podczas prowadzenia tej agencji pani Alicja jest w kuchni w kuchni w słusznej sprawie i dlatego te dźwięki, które dochodzą są dźwięki dochodzące ze szkół, więc jestem tym milej, bo prawie prawie analizujemy zapachy to można tak wczuć w te słowa, więc skończyliśmy na Irak chińskiej i takich potrawach, które było trudno zorganizować tak, ale nie przykryte też w miejscu, które całe życie gotuję jedynie jak tylko wędrowała do gestu sojowego nowych zawodników, a później kilka nowych IT nawet zastęp dzików mięta to zaczęła po prostu szale niesamowite i mamy kilka wypieków miejscowych opartych na tych na tych zawodnikach jak są szybkość na konieczny spotykane w ogóle w Polsce ani Cliver i oryginalnej cierpliwe i wegańskiej, więc wszyscy my bardzo dumni, ale młodych jednak przygodę, bo o większość naszych osób większość szefowych kuchni i próbować nowych rzeczy te wprowadzać do wydania wyrabiane z szukaniem składników ich ściąganiem wygłoszą instytucji bardzo specyficzny ze względu blisko 2 wyprawy czy indyjskie czy Erytrei kie no właśnie może być kłopot zdanie może być kłopot z tym, żeby przeprawy dlatego, że to co możemy spotkać na tzw. zdrowych półkach zdrowego jedzenia, gdzie często też bywają takie rzeczy z różnych stron świata czy też właśnie tych tych orientalnych półkach to często są takie trochę podróbki robione na potrzeby europejskie są kolonizowane tylko tak należy tak jak mówiłem te same to przypłacić łydką bo, choć go jedynie ostre, ale praktykę pełnym po prostu ma zupełnie inne aromat zupełnie inny magik energetyczny tutaj przyzwyczajeń, bo rzeczywiście wkładane duży wysiłek, żeby wtedy nie było jak najbardziej autentyczne i dziękujemy, że niektóre nasze szefowe kuchni PE Patryka, który obejmuje logistyką zakupami co najmniej wysłałem go do Bagdadu albo do Erytrei, choć trzeba, żeby po prostu na nas zwodził tych brakujących przepraw odpowiednik odbioru prasy PRT tym mąki czy trzeba także noty spory wysiłek tekę środków ani tabor często, że nie zdajemy sprawę, że Monka Monka to może być bardzo wielka różnica nam się wydaje, że mąka Szymanowska jest jednak, choć jedz, a tymczasem do czego jest mąka jak robiona Atom to ma ogromne znaczenie dla smaku potraw w tak nie miał pojęcia stref odkryłam dopiero tutaj jak wiadomo już nie wtrącam właśnie, bo jest to będę tutaj szefowa kuchni nie ma swojej łąki nie drogi swojego wypieku konie i zmienia chcemy nikt by na odpowiednią chwilę także no jest to wyzwanie jest to wyzwanie, jakie używania jednak wielu tak naprawdę w naszym zespole, bo przez to że, gdy trzymamy tak bardzo tych właśnie ty nie wiem rodzinnych domowych przepisów, na których ludzie traktują całe życie nie odmieniamy dania to znaczy odcięte herbu może pomóc w Erytrei może pomóc Joli robić jak białoruską sałatkę, ale nie będę nigdy tak robi Julie i sałatkę, czyli ciasto czy koszty te właśnie mniej tradycyjny przepis ten tak bowiem jedynie nigdy nie będzie smakował tak jak powinno być nie rozumiemy troskę nie rozumie na czym polegają wpływami, których niektórych potraw plany mają tak proste składniki odejście wykonanie tak proste ani nie potrafi tego odtworzyć Targu opiekun czynią składania też tych rzeczy bardzo bardzo prostych składników i my tego się trzymamy dlatego planowanie na strefy planowanie kateringu to wszystko jest dla nas naprawdę duże wyzwanie, bo raz grafiki dostosowujemy do potrzeb wszystkich osób kilka smaków polskiego, którzy na fizjoterapię, gdyż lekarze medycy cokolwiek tam jest system po prostu dostosować grafik lub dostęp naszych dniach branie potrafi zmienić tak naprawdę z dnia na dzień do funduszy wyróżnik prawdziwa, że niechętnie kompletnie niespodziewana wizyta u lekarza i też ma swoje uroki, ale też ogromnym ogromnym wyzwaniem dla na tym, tym bardziej trzeba to jedzenie jedynie cenić, bo to jest takie najprawdziwsze jedzenie, ale pani Alicjo proszę proszę opowiedzieć o sobie opowiedzieć obiecała pani, że na koniec opowiem Pani Poseł nie niewolnikami widzenie, dobrze więc miast zawodów była wcześniej reporterką i tryb bywała my wiele lat na bliskim Wschodem, a unijni w taki moment, że tam też zaangażować, ale też działać bardziej lokalnie i też byłam zmęczona tą pracą w ciągłym stresie w nową funkcję zagrożenia czytywał jako reporterka wojenna dokumentowała zbrodnie wojenne, więc też pisałem do 424, choć cień, choć są, więc się tematem były dla mnie bliskie, ale też potrzebowałem znaleźć jakąś inną formę działania angażowanie się bez kitu, żeby aż takiego obciążenia tylko pytam wystarczy, że i tak najwięcej mogę prosić o miejscu lokalnie tu będę miał zawsze większy wpływ i trochę i wtedy się pojawiły właśnie te potrzeby marzenia innych osób w słusznej sprawy i tak też w biegu po prostu te różne różne właśnie potrzeby marzenia ze w tym celu chce też chcemy robić MF po prostu leżą też by pomóc stworzyć miejsce, w którym osoby z doświadczeniem migracji i raz, że poczują się u siebie będą sobie Edward one będą dyktowały warunki, że to miejsce będzie dopasowane do nich, ale stworzone przeze mnie, że nie będzie to Fundacja nie będzie to jakaś inna forma wsparcia z góry tylko, że to będzie miejsce samo pomostowe, gdzie wszyscy jesteśmy ze sobą Solidarni też rozumiem, że każda chętna różnego rodzaju ograniczenia zdrowotnych przez językowe przez te ograniczenia związane ręce był mobilnością kimkolwiek tak naprawdę jak i i to miałoby miejsce trochę właśnie taki sobie nie ograniczeniami można się poczuć okej, bo nadal jest przestrzeń na to, żeby te realizować, żeby być Mn poprą tak elekta torach ja z kolei korzenie palestyńskimi tej leczniczy, kiedy te Elle, więc też te pierwsze tożsamość Palestyńczyków często to jest właśnie tożsamość, choć to już się urodziłem tutaj wprowadzono paszporty obywatelstwo, więc tak nie nie znam i1 o tym że, z którymi zmagają się osoby, które przyjechały na znowu jest taki by świadczeń rodzinnych wpisany po prostu moją mają historię, więc będzie, że też się marzyło takie miejsce, w którym trochę bardziej poczuje się u siebie i pielgrzymi, którzy do końca nie będzie testował po prostu do do miejsca, w którym jesteśmy możemy sobie takie miejsce, w którym wszyscy pracujemy by bez względu na to, skąd jesteśmy, jakie mamy historie jakich językach mówione nie mamy do tego kraju badań i żeby się bank tak, proszę bardzo, różnią to nie jest tak, że ktoś, żeby jakiś monolit tylko osoby są naprawdę tak bardzo różne, że często nie mamy wspólnych wartości, ale to tak jak w każdej rodzinie, że utwory w tym świątecznym pewnie wszyscy wszystkim zgadzamy, ale szczególnie w dzisiejszych czasach szczególnie dziś tak rodzinnych stołach odbywały się czasem wręcz karczemne awantury, choć to świąteczne stoły i mamy nadzieję, że tak akurat jest przejawem czy może utnie ale, ale to nie oznacza że, że nie będziemy dla siebie wtedy, kiedy ktoś potrzebuje partia właśnie albo, że wręcz przeciwnie po prostu kiedy coś złego to grupa solidaryzuje Piera i nieważne czy system się ukrócił chwilę wcześniej o tym kto komu zabrały kultowe nie wiem tylko wegańskie wychowane w taki nie jest okej tak tak tego życzymy wszystkim wszystkim biesiadników świątecznych stołów, bo tak powinno być w każdej rodzinie nigdy nie jest także wszyscy jesteśmy jednomyślni zresztą byłoby bardzo nudno, gdybyśmy byli jednomyślni moim marzeniem jest to, żebyśmy byli jednomyślni w 1 rzeczy nie wolno zabijać to kto to jest coś co prawda co chciałabym zrealizować dla świata, żeby ludzki świat przestał zabijać w ogóle kogokolwiek kiedykolwiek w jakichkolwiek powodów to jest to jest bardzo ważne areszt mogą się kłócić jak chcą jak nie będą zabijać nie będzie takiego zagrożenia do dużego wam się to udało zrealizować i 1 co jest jeszcze dla mnie poza tym, że to jedzenie jest pyszny, że on jest egzotyczne dla bardzo wielu bardzo wielu Polaków, ale taka najważniejsza sprawa, że on to jest sposób w jaki ona jest przygotowywany on nie jest robione na siłę on jest robione tak jakby się robiło dla swojej rodziny i on jest robione dokładnie tak i jedząc tą potrawę jest zdany jest dla danego regionu świata można się poczuć tak jakby naprawdę się tam było i stanęło w jakiejś przydrożnej w jakim się przydrożnych jadłodajni zjadło te potrawy ona będzie smakowała tak samo, a poza tym pomyślcie państwo jeszcze o tym, że jeżeli potrawa będzie jak bardzo dużej restauracji tam nie wiem chińskich by jakiś wszystko jedno jakich innych innych niż niż nasze rodzime i bardzo często mimo szyldu tam pracują ludzie, którzy nawet nigdy nie byli w danym kraju, który oczywiście oni mogą świetnie gotować jedzenie może być pewny nie mówi o tym, ale ten tak ta nutka takiej takiej takiej prawdy jest w każdej potrawie słusznej strawy jak słyszeliście państwo pani Alicja mówiła o tym, że każda pod potrawa przygotowywana przez swojego autora musi być przygotowana przez niego pod jego dyktando to on decyduje o tym co będzie w tej potraktować liczba od lat to one po analizie oznaczałby, że jako człowiek jako człowiek ten nawet naprawiane targetem panowie teraz brak byłby są pana Firek, chociaż mniejszość mnie realizuje się czują dowartościowania pracy, bo właśnie tak myślał się czy rząd się czuć dowartościowani, ale torze czy on czy ona w każdej kucharz kucharka, który ma swoją specjalizację narodową w danej potrawie te potrawy szykuje i ta potrawa jest właśnie taka ani inna co jeszcze jest bardzo fajne wspominała pani o tym, że sprowadzać szukacie tych autentycznych składników, że to też to też dodaje takiego specjalnego smaku, że to, czego są zrobione potraw ból potrawy jest jest prawdą i jest prawdą i ta wspólna kuchnia jednocząca kuchnia zobaczcie jak bardzo często jest tak, że nawet w obrębie 1 rodziny wtedy, kiedy święta odbywają się u cioci i Łodzi chce pomóc mama i córka jeszcze w stringach i kuchni powstaje potwornym miszmasz uczucia jest tam szefową dzieci przeszkadzają te osoby, choć to to jest 1 rodzina trudno się mogła pogodzić tutaj w 1 kuchni pracuje cały świat się godzi i wychodzi to jedzenie, choć takie stare polskie przysłowie, gdzie kucharek 6 tam nie ma co jeść to się nie sprawdza, bo kucharek jest dużo więcej niż 6 i nie tylko jest co jeść ale, ale i je się pysznie no i przede wszystkim niesie wegańską i chciałabym bardzo, żebyście państwo spróbowali tych wegańskich potraw, bo ja się spotykam często z takim podejściem, że weganie wegetarianie jedzą trawy, więc to tarta Hinterzarten to jest to bardzo częste podejście Polaków co ty trawy Jeż no, więc nie jest trawy i w słusznej sprawie też nikt nie jest trawy tylko jedzą wykwintne pyszne potrawy o jakim jakich często nie śniło się nie obraźcie się, ale cóż powiem to schabu kiełbas żel co ja mam bardzo współczuję, bo to jest też bardzo niezdrowe i na koniec chciałbym, żebyśmy też powiedziały pani Alicja o tym, że kuchnia wegańska jest kuchnią niezwykle zdrową nie obciążającą taką zmarłą ile jest wiele chorób pochodzenia warzyw i nowego właśnie takie też trudne przede wszystkim, że one wiedzeni 4 w ogóle wprowadzać pre więcej lokalnych czy ekologicznych składników wtedy warto też bardzo bardzo podnosi koszty, ale przynajmniej te certyfikowane, ale ten wyważony zwykle współpracować z lokalnymi rolnikami nasze dania mają wyższe bardzo z 1 strony często proste składniki takie, które nie mają czym nie robić sztucznych dodatków i jedzenie rzeczywisty jest jest zdrowe natomiast nie wiemy jak jeszcze bez elitę do tych wydanych wagę, które tak mówią jeszcze smażonego na głębokim oleju takie rzeczy ja uwielbiam przed ratuszem leżało na dachach ja uwielbiałem znajdę sobie pyszne, więc pani Alicji, czego będziemy życzyć słuchaczom na święta w tych ligach myślę, że no właśnie może od tego zaczęłyśmy, więc jak jak najdłuższych stołów przy, których najbliżsi dużo miejsca te dla każdego dla osób przybywających dla każdego także każdej osoby i może legł, u których zabraknie miejsca na mięsne produkty, więc długą listę wolnych od te czegokolwiek cierpienia tak jak czwartych na przybyszów ze wszystkich stron na gości z całego na gości z całego świata na przybyszów nawet niespodziewanych i tego obie z panią Alicją ze słusznej strawy wam drodzy wysłuchać życzymy no oczywiście życzymy tego, żeby na waszych noworocznych stołach, czyli tych, które dopiero nadejdą zagościła słuszna Strawa i do usłyszenia bardzo dziękuję pani Alicja dźwigają bardzo dziękujemy pozdrawiamy w imieniu całej słusznej sprawy wszystkiego dobrego wszystkiego najlepszego dla państwa i dla słusznej strawy dziękuję dziękuję Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: WIERZĘ W ZWIERZĘ

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

TOK FM Premium teraz 40% taniej. Wybierz pakiet z aplikacją mobilną - podcasty, audycje i radio bez reklam zawsze pod ręką.

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA