czy możliwe jest powszechne jedzenie mięsa bez zabijania zwierząt, a możliwe wprowadzenie takiego rozwiązania jest na horyzoncie z nami jest pan prof. Piotr rzymski biolog medyczny Uniwersytetu medycznego imienia Karola Marcinkowskiego w Poznaniu dzień dobry panie profesorze dzień dobry państwu kłaniam się, że pan w tygodniku polityka o powstaniu europejskiej koalicji rolnictwa komórkowego co to za koalicję, jaki cel to jest zrzeszenie firm, które chciałyby produkować mięso
Rozwiń »
miasto takie samo pod względem faktury tekstury wyglądu smaku, a docelowo ceny, ale nie, pozyskując go ze zwierząt hodowanych dziś na skalę przemysłową, ale poprzez hodowlę komórek pierwotnie pobranych z tkanki tych zwierząt przy pomocy biopsji czy inaczej mówiąc chodzi o wykorzystanie doświadczeń naukowych hodowlę komórkową i tkankową, ale dla celów spożywcze w ten sposób można otrzymać zarówno wołowinę wieprzowinę drób mięso ryb owoców może tak zresztą dowolnego gatunku zwierzęcia także tych dostępnych lokalnie rzadkiej Lubnie danej w ogóle np. wielki swoją drogą astronauci mogliby dzięki temu w trakcie misji kosmicznych wyprodukować pokarm samych siebie, a na ziemi moglibyśmy np. jeśli taka Shakiry czy pani ile osób byłoby takim rozwiązaniem zainteresowane trochę mnie niepokoi szczerze mówiąc się zastanawia nad tym ile osób mogło być tym zainteresowanych, ale mówi pan bardzo optymistycznie jako zatrzymam, bo interesuje się tym tematem od jakiegoś czasu kilka lat temu to jeszcze były te wszystkie zioła tam 300 000 za Burgera nie wiadomo, o co były też takie kłopoty związane z tym, że jak wiadomo między to nie tylko jeśli nie tylko tkanka teraz nie umknęło mi podpowie częścią tutaj w poprzecznie prążkowane właśnie ten komu tego nie umknęło, ale też właśnie tu i jaki ścięgna i tłuszczowej, żeby dużo tam jest tych elementów to wszystko już się udało naprawić uzupełnić już mamy to mięso takie naprawdę takie jak jest ze zwierząt, jeżeli spojrzymy wstecz to faktycznie w 2013 roku ten pierwszy Burger wołowy otrzymany poza ustrojem zwierzęcia bardzo niedoskonały kosztował krocie, ale przecież dzięki temu poczyniono pierwszy krok do przodu zidentyfikowano szereg różnych problemów, które trzeba rozwiązać zaczęto rozwiązywać naukowo, a dzisiaj tak naprawdę chodzi już skalowanie przemysłowej produkcji tak udało się rozwiązać bardzo wiele problemów, o których pani wspomniała i innych chociażby to, że dzisiaj steki wołowe produkowane w warunkach in vitro, czyli poza ustrojem to są z takiej, która nie tylko składają się tkanki mięśniowe jest tam też tkanka tłuszczowa na jest też tkanką odzwierciedlająca, a układ drobnych naczyń krwionośnych i to też m.in. dzięki takim rozwiązaniom jak bio druk trójwymiarowy, który pozwala na układanie poszczególne sposób komponentów tej tkanki, czyli tak naprawdę, a są do osiągnięcia już inżynier, a inżynieria tkankowa w kiedyś mówiono o tym, że takie miasto nie będzie etyczne, ponieważ jego hodowli wykorzystywane są surowica zwierzęce, ale dzisiaj nikt nie chciałby tego mięsa produkować tak, aby do hodowli komórek wykorzystywać surowi, które pochodzą np. a z powodu zwierząt Sieraków w tym przypadku, a surowica tego typu wykorzystuje się powszechnie naukowo to co hodowli komórkowych dlatego też przemysł trawy skomercjalizowała alternatywy, które są głównie oparte o składniki roślinne, ale nie są oparte o składniki zwierzęce, a cena dramatycznie spada i będzie spadać dalej ne najlepszym dowodem na to, że to jest technologia, która za chwilę de facto będzie dawała produkcję na talerz jest to, że przemysł mięsny jest bardzo zainteresowany brazylijskiej od Best, czyli największy producent drobiu na całym świecie największy eksporter wołowiny na świecie zainwestował krocie w rozwój nam jednostki badawczo-rozwojowe, która ma docelowo doprowadzi do komercjalizacji tego miejsca na rynku brazylijskim, a więc w stanach Zjednoczonych to chociażby takie po pracy potentaci Cargill czy Thai son Europie bez 2 grup szwajcarski potentat produkcji dystrybucji mięsa wchodzą także ten rynek, bo widzą, że on będzie także przynosić korzyści korzyści w tym przypadku ekonomiczne, dlaczego tak jest za chwilę Szczepana do pytań chciałbym go domknąć ten temat nazwijmy to wprost wyganiać gości takiego mięsa produkowanego w laboratoriach właśnie dałoby się je produkować bez żadnej krzywdy dla zwierząt, bo wcześniej mówił były problemy z tym, że trzeba było pobrać surowicy płodowym, więc tutaj dochodziło to chyba trzeba zabić całą krowę już nie pamięta dokładnie w każdym razie nie było to całkiem obojętne dla zwierzęcia przynajmniej 1, a teraz już bez żadnego problemu oczywiście zależy jak na ten problem spojrzymy, jeżeli oczekujemy, że rolnictwo komórkowe, bo tak nazywamy zasadniczo tą nową działalność przemysłu rolnego, która powstaje, jeżeli oczekujemy, że miałaby ona wyeliminować zwierzęta z hodowli no to oczywiście to nie jest możliwe to jest 1 tylko z elementów, który pozwoli nam na zmniejszenie wzrostu dalszego wzrostu pogłowia zwierząt sądowej Rzym, ale sama produkcja rolna chcę komórkowego czy ona musi korzystać jakoś ze zwierząt typ na takim poziomie, których musieliby zginąć, żeby uruchomić taką produkcję zginąć nie potrzebna jest tkanka, z której będziemy mogli pobrać komórki macierzyste dane różnicować hodować, aby pobrać je musimy wykonać biopsję biopsję wykonujemy również ludziom w celu pobrania materiału tkankowego np. do oceny i histologicznej no i wtedy nie giniemy na skutek tej biopsji podobnie też zwierzęta natomiast oczywiście zwierzęta będą nam potrzebne jako źródło tych komórek także za jakiś czas będzie trzeba na je od nich pobierać to jest nieporównywalnie mniejszy wpływ prawda, a względem tego, jaki obecnie odciska na zwierzętach chociażby hodowla przemysłowa w de to dlaczego te wielkie firmy inwestują może być tańsze naprawdę taką produkcję na początku na tańszą nie będzie już obecnie Singapore dopuścił do sprzedaży na do dystrybucji Anki dobra produkowane poza ustrojowo jednej z amerykańskich firm ich czas Ano jest wciąż znacznie droższe aniżeli ten konwencjonalny natomiast wejście dużego przemysłu gwarantuje, że wykorzystane zostaną już wypracowane wcześniej rozmaite kanały dystrybucji i doświadczenie docelowo też list produkcja będzie skanowana na takim poziomie, że produkt będzie tańsze to jest trochę tak jak ze szczepionkami RNA niemiecki mają tego czynu kandydatka na szczepionkę w życiu nie był w stanie przeprowadzić globalnej fazy trzeciej badania klinicznego muszą w tym celu współpracować swoje zerem i tak tu małe firmy, które tak naprawdę poczyniły najwięcej postępu dla stworzenia linii produkcyjnych mięsa pozaustrojowego potrzebują współpracy z przemysłem, który od lat wprowadza na gigantyczną skalę produkty tak jak wołowina wieprzowina drób inna więzienie na wszystkich robią wrażenie argumenty etyczne nam nie robią ogromne jeśli chodzi o skalę cierpienia zwierząt hodowanych w sposób przemysłowy, ale to nie jest jedyny argument, który właśnie kierujemy w stronę rolnictwa komórkowego ważnym argumentem jest też ulga dla środowiska, bo te obciążenia środowiska przez hodowlę zwierząt jest ogromne prawda oczywiście to prawda, ale nie mamy tego jako konsumenci bardzo często świadomości, że hodowla zwierząt kosztuje nas obecnie około 30% powierzchni ziemi odpowiada ponad 30% za globalne zużycie wody produkuje więcej gazów cieplarnianych niż wszystkie łącznie samochody ciężarówki pociągi statki samoloty na świecie razem wzięte przyczynia się 30% do globalnej utraty bioróżnorodności przyrodniczej ma bardzo duży udział w całkowitej emisji amoniaku ów wiele z wielką obszar nowych upraw zakłada się tylko po to, by zaspokoić potrzeby żywieniowe hodowanych zwierząt wyprodukować w pasie wyprodukuje przecież są to wcale nie dla wegan tylko dla krowy oczywiście, że tak co więcej jest to często Soja, która trafia na rynki europejskie Ameryki Południowej tam mogła być uprawiana trzeba wycinać Puszczę amazońską najbardziej nie tylko dla środowiska istotne na element biotopu lądowy, ale też najistotniejszy na biotop lądowe dla homeostazy klimatycznej od klimatu nie nasze istnienie na tej planecie zależy także są też argumenty środowiskowe dzisiaj mamy badania, które porównują na wprost konwencjonalną produkcję mięsa z tą, a produkcją właśnie z linii produkcyjnych mięsa pozaustrojowego i mięso in vitro jak czasami roboczo nazywamy po prostu bije na głowę mięso konwencjonalne, zwłaszcza jeżeli chodzi o takie produkty jak wołowina, które są wybitnie obciążające dla środowiska czytałam też jeśli chodzi o kwestie zdrowotne, bo część państwa może teraz kręcić nosem, że jak to przecież to nie wiadomo czy będzie zdrowe nawet tam może być nawet zdrowsze tłuszcze mogą być np. zamieniane na mniej obciążające organizm konsumenta, czyli oczywiście, że tak, dlatego że prawo, kontrolując produkcję takiego mięsa możemy modyfikować chociażby udziału, a to pani wspomniała poszczególnych tłuszcze możemy zwiększać obecność już korzystne możemy, nawet jeżeli ktoś bardzo by tego sobie życzył doprowadzi do sytuacji, w której miasto, które normalnie nie jest bogate kwasy omega 3 będzie zawierało możemy wzbogacać dodatkowe inne składniki możemy bardziej kontrolować w ogóle zawartość tłuszczu, a więc ten anten proces bardziej kontrolowany co więcej zresztą korzyści są tylko takie dla zdrowia indywidualnego dla zdrowia publicznego dzisiaj podobnie przemysłowej stosuje się na ogromną skalę antybiotyki co przyczynia się do zjawiska antybiotyk oporności ten problem nas też dotyczy antybiotyków oporność jest jednym z najważniejszych problemów zdrowia publicznego wg światowej organizacji zdrowia i z jej powodu będzie umierał coraz więcej ludzi, a z każdym rokiem, więc musimy podejmować różne działania mające na celu przeciwdziałanie ne czy zmniejszanie ilości używanych antybiotyków, które przedostają się również mamy do środowiska wreszcie hodowle przemysłowe dziś zwierzęta stłoczone są bardzo licznie na małych uproszczenia są też wylęgarnia rozmaitych patogenów w przypadku świń to chociażby kolejnych szczepów wirusów grypy, które są trudno przewidywalnej niektóre mogą potencjalnie mieć ze sobą po ryzyko kolejnych pandemii, a tu nie ma takich problemów nie ma problemów mikrobiologicznych co więcej proces jest o wiele szybszy, bo zamiast hodować bardzo długi okres czasu 2 wieże, które musi pić musi jesz tak naprawdę potrzebujemy 23 tygodnie by otrzymać od początku do końca już gotowy produkt to też pewien argument, bo w kontekście zmian klimatycznych istotne staje się coraz bardziej bezpieczeństwo przewidywalność produkcji żywności, toteż trzeba zadbać wiem, że w laboratoriach pracuje nad tworzeniem w ten sposób skóry, którą można wykorzystywać to w butach czy samochodach gdziekolwiek się taką skórę naturalną wykorzystuje, a co z produktami takimi jak nabiał czy też można wytworzyć w laboratorium i są pewne propozycje Melaka od krowy, które jest produkowane przez genetycznie zmodyfikowane droższa troszkę zmodyfikowana w taki sposób, aby produkowały sensu tego czym jest mleko krowie to jest propozycja amerykańska, która czeka na komercjalizację obecnie na, ale która daje możliwość produkowania dalej np. serów albo lodu ją w związku z tym nawet już takiego prototypu mleka, które nosi nazwę proszek dodaj od piosenki ulicę, bo wtedy to, że żartobliwie mówił o tym, że KOV, słuchając tej piosenki dają więcej mleka z takiego mleka krowiego, ale genetycznie zmodyfikowanych wdroży, w które produkowały je biuro aktorzy otrzymano kiedyś wprowadzono pilotażowo na amerykański rynek na lody także jest nadzieja i kończąc myśli pan, że to się przyjmie, bo wiemy, jakie są opory wobec słowa w ogóle modyfikowana jeszcze w połączeniu genetyczne to część osób już naprawdę się na Jeża sama Unia europejska przecież cały czas zachowuje takie poza racjonalne opory chociażby wobec GMO tutaj mówimy, o czym jeszcze bardziej zaawansowanym jak pan myśli warto zwrócić uwagę, że w przypadku mięsa in vitro na rynek europejski nie będziemy mówić o wykorzystaniu inżynier genetyczne nie będziemy mówić o GMO, bo te techniki nie będą wykorzystywane natomiast świat się zmienia Drodzy Państwo ja się zmienia także w kontekście tego co jemy dla mieszkańców miast Ameryki sprzed 10 000 lat wizja wyhodowania kukurydzę roślinę, która przypomina to, czyli taką trawę, która ma 612 czarnych ziarenek ziemniaczanym smaku brzmiałaby niemożliwie mieszkaniec Mezopotamii zaniósł się śmiechem na myśl, że potomkowie, którą będą w przyszłości produkować pod nasze dyktando mega litr mleka mega tony mięsa naszym przodkom, że nie śniły banany bez te bez pestek my żeśmy, tym bardziej koszenie nic, że będą w nocy z truskawkami dokładnie, a czy ktoś jeszcze pamięta, że w samolotach można było kiedyś państwo papierosy telefony stacjonarne, bo wypożyczalnie kaset wideo wszystko zastąpią już z tym ostatnim przypadku Netflix im podobne Platformy, dlaczego więc, ale nie mamy się zmieniać, jeżeli ta zmiana miałaby być korzystnym dla nas kierunku dla nas na kolejnych pokoleń dla przyszłości tak naprawdę nas na tej planecie prof. Piotr rzymski biolog medyczny Uniwersytet medyczny im Karola Marcinkowskiego w Poznaniu polecam państwu tekst profesora w tygodniku polityka europejskiej koalicji rolnictwa komórkowego, która została zawiązana dziękuję serdecznie panie profesorze pora na informację po informacjach porozmawiamy o nowym wojsku jak zostało powołane wojska obrony cyberprzestrzeni
Zwiń «
PODCASTY AUDYCJI: POPOŁUDNIE RADIA TOK FM
-
15:15 W studio: Hanna Liubakova
-
12:58 W studio: dr Ireneusz Bil
-
11:33 W studio: Mateusz Mazzini
-
09:01 W studio: dr Ludwika Włodek
-
28:22 W studio: Adam Michalski
REKLAMA
POSŁUCHAJ RÓWNIEŻ
-
30.05.2023 08:20 Poranek Radia TOK FM27:39 W studio: dr hab. Anna Wojciuk , Marcin Piasecki
-
30.05.2023 08:00 Poranek Radia TOK FM11:42 W studio: Dorota Zmarzlak
-
30.05.2023 07:40 Poranek Radia TOK FM17:28 W studio: Władysław Teofil Bartoszewski
-
-
-
30.05.2023 09:20 EKG - Ekonomia, Kapitał, Gospodarka27:08 W studio: Ignacy Morawski , Joanna Makowiecka-Gatza
-
30.05.2023 12:20 Popołudnie Radia TOK FM12:58 W studio: dr Ireneusz Bil
-
-
30.05.2023 13:40 Połączenie12:06 W studio: dr hab. Grzegorz Makowski
-
-
30.05.2023 12:40 Popołudnie Radia TOK FM15:15 W studio: Hanna Liubakova
-
30.05.2023 15:40 Światopodgląd14:33 W studio: płk Piotr Lewandowski.
-
-
30.05.2023 13:00 Połączenie10:57 W studio: dr Oskar Pietrewicz
-
30.05.2023 10:00 Przedpołudnie Radia TOK FM37:12 W studio: dr Barbara Bienias
-
-
30.05.2023 13:20 Połączenie14:08 W studio: dr Wojciech Woźniak
-
30.05.2023 14:00 Połączenie12:14 W studio: prof. Małgorzata Myśliwiec
-
30.05.2023 12:00 Popołudnie Radia TOK FM11:33 W studio: Mateusz Mazzini
-
30.05.2023 11:59 Podcast przedsiębiorczyDuże firmy już stosują zasady zrównoważonego rozwoju. A czy mniejsze mogą czerpać z ich doświadczeń?20:00 TYLKO W INTERNECIE
-
30.05.2023 17:20 Wywiad Polityczny29:05 W studio: Marcin Duma , Michał Fedorowicz
-
30.05.2023 15:20 Światopodgląd12:41 W studio: Piotr Barczak
-
30.05.2023 14:40 Raport Gospodarczy13:27 W studio: dr Mariusz Dziwulski
-
30.05.2023 15:00 Światopodgląd12:17 W studio: Piotr Czaban
-
30.05.2023 16:00 Światopodgląd10:35 W studio: Paweł Pieniążek
-
30.05.2023 16:59 Techstorie37:47 TYLKO W INTERNECIE
-
30.05.2023 16:39 Co z ciebie wyrośnie?
-
30.05.2023 16:20 Światopodgląd12:40 W studio: dr hab. Paulina Kramarz
-
30.05.2023 16:40 Jeszcze Więcej Sportu16:33 W studio: Przemysław Pozowski
-
30.05.2023 11:40 Kultura Osobista13:19 W studio: Renata Derejczyk
REKLAMA
DOSTĘP PREMIUM
W maju TOK FM Premium 40% taniej. Podcastowe produkcje oryginalne, Radio TOK FM bez reklam i podcasty z audycji.
KUP TERAZSERWIS INFORMACYJNY
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
-
TOK FM
-
Polecamy
-
Popularne
-
GOŚCIE TOK FM
-
Gazeta.pl
-
WYBORCZA.PL