REKLAMA

Atlas Mięsa 2022. Fakty i liczby na temat zwierząt, które zjadamy

Magazyn Radia TOK FM
Data emisji:
2022-02-13 14:00
Prowadzący:
Czas trwania:
24:55 min.
Udostępnij:

Uprzemysłowienie chowu zwierząt gospodarskich skupia w sobie problemy współczesnego rolnictwa.

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
w panią się państwo to jest kolejna odsłona naszego niedzielnego magazynu Radia TOK FM o godzinie czternastej naszymi gośćmi są pani Anna Jakubowska koordynatorka programu europejskiej polityki rolnej fundacji mienia chęć Isia Ebola w Warszawie kłaniam się pani Anno dzień dobry państwu jest z nami także pan prof. Zbigniew Karaczun szkoła główna gospodarstwa wiejskiego ekspert koalicji klimatycznej dzień dobry panie profesorze dzień dobry panu dzień dobry państwu będziemy Rozwiń » mówić o raporcie Atlas mięsa 2022, czyli fakty liczby na temat zwierząt, które zjadamy przyznam, że tytuł, a co za tym idzie temat naszego programu ono brzmi bardzo złowrogą to człowiek jest stawiane w pozycji tego, który w w jaki sposób robi wbrew naturze czyli, czyli zjada zjada zwierzęta tak to należy traktować pozwolę sobie taki wstęp, który państwo zaproponuje pani mamą ta dobrze to może ja zacznę to jest nowa publikacja, którą Fundacja imienia Henryka szabla, a w, której pracuje razem z Instytutem na rzecz Ekorozwoju UE właśnie wydała w oczy premiera będzie dopiero kilka dni, ale wydajemy to jest nowa publikacja, która rzeczywiście tytułu brzmi Atlas mięsa, ale ona dosyć kodeksowo opowiada właśnie różnych autach różnych aspektach produkcji mięsa przetwórstwa handlu mięsem konsumpcji niekoniecznie chodzi tutaj coś się prawna łóżeczek zwrócenie uwagi na rolę jednostki, która u osób, które jedzą mięso przekonamy się właściwie każdemu takiemu atakowi od od ceny przemysłowe czy bank gospodarstwa do właściwie z tą panie profesorze to jest nie tylko ocena Stanów faktycznego to jest także prognoza na najbliższe lata i jeśli czytamy to właściwie są takie prognozy powtarzające się, że zwiększy się światowa produkcja mięsa to zupełnie stoi to w sprzeczności do tych trendów, jakie zaczynają obowiązywać, żebyśmy jednak od tego odeszli w trosce o same zwierzęta w trosce o klimat 8 zaś może też od tego pierwszego pana pytania czy to jest coś się trafne orzeczenie pan tak jak pani Anna powiedziała ja też nie sądzę, żeby to było wbrew naturze, dlatego że na to, że mamy zarówno roślinożerców jak drapieżniki mięsożerców, a człowiek jestem wszystko sercem, który wszystko zje zjada zarówno rośliny jak zwierzęta, a w związku z tym to to to jest coś chyba zupełnie naturalnego to co można by było powiedzieć, że jest nienaturalne i chyba mówi wie na czym skupiamy się skupiamy naszą uwagę to jest taki przemysłowe podejście do istot z lewej do osobnego organizmu osobnej istoty, które jest dzik jest w wierze, a my je gromadzimy w obozach fabryka i produkujemy, traktując je zupełnie bez a by nie humanitarnie bezosobowo czy traktujemy to jak rzecz tak naprawdę jako produkt jako mięso mierze da istotę, żeby mięso, więc ja myślę, że tutaj jest ta to główny ciężar chyba myśli im tego tego raportu, bo też chciałbym 1 rzecz rozwijać myślę, że to jest ważne na sam początek naszej rozmowy, bo hodowla zwierząt w rolnictwie jest niezbędna jest czymś normalnym aleja pokój dalej powiem jest niezbędna, jeżeli popatrzy się np. no rolnictwo ekologiczna zwierzę to są istotnym ważnym elementem w gospodarstwie rolnym, dlatego że one, wytwarzając odchody wytwarzają 2 busy naturalny mogą, jakby są niezbędne po to, żeby powstawał nawóz naturalny, którym możemy wzbogacać glebę możemy wzbogacać nasze pola uprawne zachowywać w zachowywać ni to, że znoszą gleby żywność produkcji rolnej i możliwość produkcji rolnej natomiast problem jest w tym co powiedziałem wcześniej w tym oderwaniu rolnictwa takiego tradycyjnego mieszanego, gdzie mieliśmy w gospodarstwie rodzinnym mieliśmy zarówno prawdę, a roślinie, jaki hodowle zwierząt i ona się wzajemnie wspierała do takich bardzo wyspecjalizowanej im właśnie wprowadzenie przemysłowych metod hodowli zwierząt taki przemysłowego traktowania zwierząt i tu się z narodzin problem tego ogromnego wpływu tej hodowli tego sposobu postępowania na środowisko przyrodnicze na Klima i na to nakłada niestety coś co jest rzeczywiście trendem, która w ME od kilku lat, który z punktu widzenia środowiska ochrony środowiska dosyć niebezpiecznym-li wzrost apetytu na mięso my tego mięsa albo mamy coraz więcej co więcej bogacące się kraje tak jak inny także zaczynają szukać każdej ilości czy dodatkowe ilości mięsa i to my niestety bardzo negatywne konsekwencje, bo to oznacza nie tylko wzrost hodowli tej przemysłowej, a oznacza np. co Chińczycy robią na morze wokół siebie, czyli takie grabi jest grabież chce podejście drapieżne podejście do zasady morski i w zasadzie zabijanie wszystkiego co zawiera mięso polowanie na wszystko co zabiera nie są tu jest problem, dlatego że już dzisiaj produkcja rolna to mniej więcej 70% całej produkcji rolnej wykorzystujemy po to, żeby wyprodukować mięso czy, że dzień zwierzęcego, a dostarcza nam tylko 20% kolory do w takim razie wynika z nieświadomości, bo w nowo tutaj też chyba działa właściwie z tym pewien zasada popytu i podaży wydawałoby się, że jesteśmy coraz bardziej świadomi, że jednak zdajemy sobie sprawę, że mięso człowiekowi jest potrzebna, ale też w jaki sposób wpływa to na środowiska mimo to przemysłowa hodowla no zwiększa się jest coraz szersza prawda tak ja tutaj powiedział, że 2 rzeczy to znaczy z 1 strony to pewna tradycja na czyta tradycja wywodzi wywodząca się pewnie z naszej historii takiego rozumienia, że kiedy spożycie mięsa było takim elementem luksusu proszę o poparcie 25070 lat temu mięso nie było czymś codziennym tylko raczej zbytki, na które codziennie pozwolić sobie mogli bardzo nieliczni, a dzisiaj bardzo często kilogram mięsa jest tańsze niż kilogram warzyw owoców, a więc to jest drugi, jakby element to, że ta właśnie pozbawiona jakichkolwiek etycznych hamulców przemysłowa hodowla zwierząt w po doprowadziła do tego, że ceny mięsa są bardzo niskie wczoraj kilka dni temu ze w zeszłym tygodniu tak mieliśmy strajki rolników ja złapałem była pan 1 odpowiedź to były blokady dróg 1 wypowiedź rolników, który mówi, że w skupie kilogram wieprzowiny te 350 to to są to są ceny, które w zasadzie płacimy tak naprawdę za owoce i warzywa często za warzywa w skupie płaci się więcej niż za mięso o warto widzieć każdy, żeby produkować to mięso musimy przejść no wyższy poziom energetyczny, czyli musimy dziesięcio czy nawet stukrotnie więcej energii włożyć w to produkcja niż produkcje wśród i stąd bierze ten negatywny wpływ na środowisko to ten problem, dla którego moi koledzy ja mówimy powinniśmy jednak trochę przypatrzeć się tej diecie mięsnej jednak przypatrzeć się temu rolnictwo polityce rolnej, ale także politycy właśnie cenowej jeśli chodzi o produkty spożywcze produkty roślinne produkty zwierzęce za chwilkę pozwolą państwo wrócimy do naszej rozmowy Anna Jakubowska prof. Zbigniew Karaczun są naszymi gośćmi rozmawiamy o o mięsie o tym jakie są fakty liczby na temat zwierząt, które zjadamy tutaj ślad za słowami pana profesora też bank kilka wniosków, o które też słuchacze są bardzo czasami linię zadowoleni, bo nie, gdy uważają, że stereotypową nie należy nas traktować w tej w tej konsumpcji, ale może o tym już po skrócie informacji, które teraz serdecznie zapraszam wracamy do naszej rozmowy są z nami pani Anna Jakubowska koordynatorka programu europejskiej polityki rolnej fundacji imienia Henryka bolał w Warszawie dzień dobry pani Anno dzień dobry jest z nami także prof. Zbigniew Karaczun szkoła główna gospodarstwa wiejskiego ekspert koalicji klimatycznej dzień dobry kłaniam się witam ponownie dzień dobry tak dla przypomnienia już we wtorek 15lutego będzie miała premierę publikacja, a dla miejsca 2022, czyli fakty liczby na temat zwierząt, które zjadamy my sobie dyskutujemy na temat tych ustaleń i też ja idę za słowami pana profesora, że mięso to luksus, na który jeszcze pół wieku temu pozwalali sobie nieliczni, a teraz no konsumpcja tego mięsa jest duża biorąc pod uwagę skalę przemysłową hodowli czy to jest też tak i to raczej pytanie do socjologów, żeby gdzieś próbujemy powetować sobie okresy niedostatku terasy no pławi się w tym, że wszystko jest dostępny na wyciągnięcie ręki nie kosztuje nas majątek majątku pani Anno taty stojący każde pytanie no trzeba na początku może podkreślić, że rzeczywiście dla większości świata ta konsumpcja mięsa dalej jest fach luksus sami i przede wszystkim jednak tak dużej ilości mięsa stałe od dekady wyda to spożywają kraje Europy zachodniej, ale także Polska, a także stany Zjednoczone Australia wkład w inny kraj to produkt, a końca mięsa rośnie i ale rośnie też również przez to, że zwiększa nasze miasto ludzi na świecie to strzał oraz pod uwagę jeśli mówimy w ogóle w Polsce, ale podobne trendy obserwujemy w całej Europie to mi oczywiście próbujemy sobie jakoś pobytowe są okresy niedostatku być może wzrost wzrosły też dochody rzeczywiście dosyć tanie mięso stało się tak jak mówił wcześniej tam profesor koło codziennością właściwie tria prawicy dzielnie nas tu większości domów i można powiedzieć, że taka funkcja akurat w Polsce i wsparcia w niewielkim stopniu, ale jest dalej wysoka jest więcej 79 kg rocznie na osobę tak, ale jest to bardzo niepokojące tutaj też zwracam się do pana profesora nie dalej jak 1220 dziś w naszym cyklu niedzielny obiad opowiadali opowiadali opowiadały moje rozmówczynie swojej książce, czyli jak zaprzyjaźnić się weganizm do tych nurtów musi pan przyznać naprawdę wiele stron w ogóle nie mieliśmy do czynienia jeszcze dekadę czy czy więcej temu one wcale nie równoważą te od tej sprzedaży tego popytu na mięso wydawałoby się, że to weźmie górę, a nie nie nasze przyzwyczajenia nie to że, że wciąż wydaje nam się, że taka hodowla przemysłowa pozostaje bez konsekwencji czy rzeczywiście tak znaczyć i myślę, że są też trochę wracam do tego wcześniejszego pytania, do którego na, które odnosiła się swoją odpowiedzi pani Anna jak powiedział, że to też jest trochę w śpią różnic kulturowych różnic podejścia jeśli chodzi o generację, dlatego że wydaje mi się, że w młodszej generacji jest świadomość zarówno tego, że mięso pływać produkcja mięsa wpływa na klimat wpływa na środowisko, a więc tak naprawdę może wpływać no i przyszłość tych młodych ludzi, a z drugiej strony nie ma też takie nabożeństwa no to jest generacja, która żyje od od urodzenia w takim dostatku jeśli chodzi o możliwość pozyskiwania rzeczy jak mówią dostatku finansowym materialny, bo oczywiście w Polsce mamy ogromny także w Polsce mamy ogromny obszar biedy nie wszystkich NATO NATO stać nad natomiast myślę, że chyba głównie dla starszego pokolenia nie jest to jest takim fetyszem który, który rzeczywiście nie wyobrażają sobie np. uroczystości rodzinnych bez potraw mięsnych jam spotkałem się to zresztą moi znajomi młodzi ludzie, którzy mieli mieć wesele i chcieli zrobić to wesele właśnie wegetariańskie na co o jedno z rodziców i jednych jedno 1100 młodych ludzi powiedziała rzecz to w takim razie oni nie przyjdą na wesele, bo to będzie wstyd no to będzie po prostu pokazem pokazanie, że no bieda, że ich nie stać na miesiąc przez mięso jestem symbolem bogactwa i ja myślę, że myśmy się trochę w Polsce w Polsce za ten plamy na, zwłaszcza w tym starszym starszym pokoleniu, że miasto jest takim funkcjom na młodych ludzi to już nie jest tak ja myślę, że luksusem jest chyba większym tak naprawdę właśnie przejście na dietę wegańską Bona węgla wg wymaga większej dbałości o to co co jemy kupujemy jak to przyrządzamy jak to robimy to więcej czasu wymaga, więc ja tutaj tutaj widzę pewne pewną zmianę także kulturową no, gdybym się też miał odnieść jeszcze do tego jest mniej mięsa czy ja tego nie można narzucać to każdy musi nas tak naprawdę podziękuję dziękuję ja też, żeby być uczciwy to powiem, że jajem ocenieni, mimo że próbuje to ograniczać staram się ograniczać różnie to wychodzi, ale staram się kupować mięso świadomie znaczy kupować takie źródła, że wiem, że to nie jest produkcja tego zwierzęta nie była prowadzona Przemysłowo staram się ograniczać ilość miejsca bowiem że, gdybyśmy np. chcieli przejść dzisiaj na dietę amerykańską wysoko przetworzonych produktu głównie zwierzęcy to potrzebowalibyśmy 190% powierzchni naszej planety na to, żeby to jedno dla wszystkich żyjących na dzisiaj na ziemi produkować, więc zasadne jest ten dylemat, która w dniu re utrzymanie dotychczasowej jak ty i tak wysokiego udziału mięsa w tej diecie nie będzie w dłuższej perspektywie możliwe, bo po prostu zabraknie nam zasobu, żeby te zwierzęta utrzyma już dzisiaj masa zwierząt hodowlanych jest większa niż wszystkich innych, że dziko żyjących zwierząt nota rząd to co chcecie państwo powiedzieć ja właściwie taki wniosek wyciągam, że z mięsem jest troszeczkę jak z polskim węglem to też sztuka kompromisu między tym jak właściwie z niego korzystać tak by w przypadku mięsa w społeczeństwo pozostało zdrowe, ale też nie zanieczyszczać środowiska nie powodować efektu cieplarnianego w przypadku węgla zanieczyszczenie środowiska, a też utrzymać produkcję tych, którzy zajmują się hodowlą zwierząt bądź też per analogiam, którzy węgiel z budową wydobywają dzięki temu mają pracę myślę, że można pokusić o taki wniosek prawda myślę, że trak jakimś sensie oczywiście umowa tej i tacy to znaczy my też musimy myśląc o tym, że czeka nas transformacja rolnictwa myśleć o rolnikach rolniczka, które producent liczącym się zajmują zaczynamy od 20 jeśli nie więcej się więcej lat mówimy o tym, że polskie rolnictwo jest w słowie cofane czy zbyt rozdrobnione, że produkcję musimy intensyfikować się produkować więcej jak najmniejszym kosztem w skrócie także zwiększać konkurencyjność efektywność mniej więcej od właściwej transformacji ustrojowej, a już na pewno wejście do Unii Europejskiej często słyszę taką dotację i taki komunikat dostawali też rolnicy to znaczy musimy intensyfikować produkcję po prostu, choć trochę bardziej to produkcja przemysłowa wielu wielu osób dla rolników gospodarstwem protest wolnych zainwestowało w coś takiego w budowanie po prostu wielkich w obu tych chlewni o nim pamiętać, że wpis posła powiem mu potrzebny odpowiedni czas kontrreformacji odpowiednie środki z drugiej strony mu te nie są też tylko gospodarstwa jest też to również przemysł tylko korporacje, które mają wielkie przemysłowe w Polsce i to jest też znaczna część tego co produkujemy większych gospodarstw w Polsce tak notatnik ego produkcja, którą mamy w Polsce mięsa i także nabiału nie składa równo naszych gospodarstw, które mamy zdecydowanie większy produkuje mała część jest i też tak naprawdę ten system jest korzystne dla większości ciągników rolniczych w Polsce, dla których często jest właśnie wybór między taką intensyfikacja dużej kredytami, a tak naprawdę końcem gospodarowanie własnym jak na własnej ziemi, ponieważ nie możemy już na nie uda się już utrzymać miejsce w takiej właśnie tradycyjnego jak mówił pan prof. Karaczun modelu mamy kilka krów kilka świń, a trochę kur np. one wszystkie wygasają gdzieś na wolnym powietrzu w takich sposób, o które też wzmacnia odporność sklep żyzność gleby po prostu trochę ten sposób produkcji tego ma i czasach mówimy bardzo dobrze na wysokie koszty środowiskowe klimatyczne ma również społeczne to jest właśnie utrata tych gospodarstw rolnych praktyce ostatniej dekady stać się z 900 000 w Polsce wg ostatniego spisu rolnego i Nights tyle też oczywiście wiąże się bezpośrednio w sposób utrudniający sprzyja też ósmy, a w proc wobec tego zapytam państwa Polska wygląda na tle innych krajów europejskich, bo nie jesteśmy pewni samotną wyspą, gdzie wpisujemy się jakieś ogólne trendy czy też nie idziemy wręcz przeciwnie pod prąd panie profesorze czy banku my się w tym trochę takim trendem trendem, jaki tak rzeczywiście jest tron trend światowej i naszej, jeżeli miał powiedzieć to to trochę brakuje takiej takiego takiej debaty w Polsce i jasnego stanowiska jak ma wyglądać model polskiego rolnictwa, jakie byśmy chcieli, żeby to rolnictwo jak jak ono miałoby wyglądać, bo z ust tak naprawdę wielu polityków także dzisiaj rządzących od wielu lat słyszymy, że gasną oni robią wszystko, żeby zachować ten model gospodarstw rodzinnych no to jest uchronią klub powiedziałem robimy od wielu lat czy decyzje, które są od wielu lat prowadzone są decyzjami, które raczej wspierają wielkie korporacje produkująca właśnie takimi metodami przemysłowymi, a nie chronimy lokalnych producentów rolnych nie nieprawnie nie tych średnich i nieduży gospoda nawet tych, które mają szansę funkcjonować na rynku rząd nie chroni rząd mam takie wrażenie, że rząd poddał się w 1, jakby jego działanie jest to, że te zaklęcia, że dopłaty powierzchniowe muszą być takie same w Polsce jak w krajach Unii Europejskiej to jest jedyny, jakby postulat polityczny, który dotyczy rolnictwa, a nie mówi się o tym w jaki sposób można powinno się wspierać, czyli średni gospodarstwa rodzinne nieduże dla gospodarstwa rodzinne o to, aby one przetrwały na rynku po to, aby, produkując żywność one mogły również realizować inny zakres pewien zakres usług jako systemowe nasze to jest niezwykła i niezwykle istotne, bo rolnictwo jest takim rodzajem działalności, które może być wykorzystany do wzmacniania systemu Przyrodniczego i też nie niebywale potrzebne całej Europie w całej Polsce to wiele krajów dostrzega, bo jeżeli np. popatrzyliśmy na kraje skandynawskie Austrię, gdzie 70% gospodarstw rolnych albo prowadzi produkcję w oparł to są nieduże gospodarstwa w oparciu o metody ekologiczne albo korzysta z programów rolno-środowiskowych to właśnie to maksymalizowanie pozytywnych efektów środowiskowych działalności rolnych i to jest to co my słów on chce robić, a i co utrzymałoby tą strukturę tradycyjną polskiej wsi przeciwdziałał by temu co jest także niestety w Polsce przesunął panią o tym mówiła temu procesowi umierania polskiej wsi no bo trudno się spodziewać, że jeżeli z ławki budujemy pozwalamy, żeby firma wybudowała fermy na 100 000 kurczaków to, że osę pobliscy rolnicy będą mieli po 2330 kół czy nawet 50 kur, bo dla nich to będzie po prostu nieopłacalne i w ten sposób, podejmując takie decyzje o o takim możliwości wejścia tego wielkiego biznesu rolnego wielkich firm przemysłowy my zabijamy tradycyjną wieś przy pełnych ustach polityków, którzy mówią, że robi wszystko to wieś nadal żyła, żeby ono przetrwało pani Anno została na niespełna minutę ostatnie zdanie dla pani w Reno pełna zgoda oczywiście jest pan profesorem bardzo często w takiej dyskusji właśnie miejsce jego produkcji jest konsumpcja rośnie skupiamy się na takiej indywidualnej rezygnacji z mięsa wegetarianie zmienia w organizmie oczywiście test bardzo ważnych potrzebna, żeby ograniczać konsumpcję ale, ale ważne, żeby patrzeć na taką drugą stronę tak znaczy właśnie na tę politykę rolną na i Polski Unii Europejskiej i żeby zdawać sobie sprawę, że od tego właśnie czy będziemy mieli w przyszłości te niewielkie gospodarstwa zależy oczy będziemy mieć COP jako konsumenci dostałem konsumentki dostęp do lokalnej żywności produkowanej lokalnie, żebyście po prostu wysokiej jakości FTI produkowanej w sposób zrównoważony czy elekta będzie będzie miał nam przyszłości, którzy też produkować na razie zmierzamy w takim kierunku, że możemy po prostu nie zostać takiego gospodarstwa pani Anna Grabowska pan prof. Zbigniew Karaczun byli z nami dziękuję państwu bardzo za rozmowę dziękuję bardzo, naszych dziękuję bardzo, słuchaczy zapraszam teraz informacji Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: NIEDZIELNY MAGAZYN RADIA TOK FM - PRZEMYSŁAW IWAŃCZYK

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Posłuchaj o tym, co ważne w TOK FM Premium. Teraz podcastowe produkcje oryginalne, podcasty z audycji TOK FM oraz Radio TOK FM bez reklam 40% taniej! Bądź na bieżąco.

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA