REKLAMA

Jedzenie sezonowe. Dlaczego i jak jeść sezonowo?

Niedzielny obiad
Data emisji:
2022-02-20 12:20
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
13:28 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
niedzielny obiad w niedzielnym magazynie Radia TOK FM Przemysław Iwańczyk kłaniam się państwo z nami jest już pani Marianna darzył kie WICZ Wojcieska dzień dobry kłaniam się dzień dobry państwo reprezentuje pani pracownie edukacji ogrodu botanicznego Uniwersytetu Warszawskiego pani współautorką publikacji botaniczny od kuchni do dwojako można ten tytuł rozumieć prawda w tak jak najbardziej to był taki trochę, jakby to wiedzieć czym przewrotny tytuł, choć tak naprawdę o Rozwiń » kuchnię tutaj chodzi, ale też nasze działania o tak oni na nasza pracownia wiele razy miała okazje właśnie na polu takim związanym z jedzeniem ten się, że tak organizować tworzyć warsztaty i współpracować też m.in. niedawno przykład z Grzegorzem ciechanowskim i współtworzyć festiwal kulinarny, więc wokół kulinariów w ogrodzie botanicznym zawsze dużo się działo czy łatwiej pani zdaniem sięgać po po zdrowe produktem bardzo odżywcze i takie zbawienne dla naszych organizmów kiedy, kiedy wiemy, skąd biorą w jaki sposób one dojrzewają w jaki sposób się pielęgnuje tak by później rozkwitały nomen omen na naszych stołach ja myślę, że musimy się trochę cofnąć i spróbować pomyśleć tak jak nasi dziadkowie pradziadkowie, którzy korzystali tak naprawdę z dobrodziejstw tego co mieli w ogrodzie co znajdowali gdzieś wokół siebie, bo tak naprawdę to jest dużo prostsze to jest tak tak tak tzw. sezonowość i lokalności i wydaje mi się, że to jest dużo prostsze i takie nasze swojskie niż szukanie wśród egzotycznych smaków kupowanie produktów gdzieś z daleka ma przede wszystkim tu się pojawia też ten taki aspekt jeszcze ekologiczny prawda i w związku ze zmianami klimatu jak cały czas mówimy o tym, że ta sezonowość lokalność jest istotna, a takich sezonowych lokalnych produktów niemalże działki czy parapetu czy dzienniczki przez nas właśnie wyhodowanych możemy naprawdę fantastyczne potrafi skonstruować Boga ten odżywcze czasami dużo bardziej niż właśnie takie bazujące na produktach gdzieś daleka, czyli krótko mówiąc apeluje pani o to do wad botanicznego za chwilkę przejdziemy w obrazie bez maki nie wiem kuchni śródziemnomorskiej zachować na ten moment, kiedy tam rzeczywiście jesteśmy by tak nie próbować implementować tego azjatyckiego Street foodu skoro nie mamy możliwości by sięgać po produkty prosto prosto z pola czy też z innych miejsc, gdzie dzieje się uprawia tak no ja zawsze apeluje właśnie o to, abyśmy korzystali z tego co mamy pod ręką tak naprawdę co się dobrze przechowuje co możemy od lokalnego rolnika kupić jest to przede wszystkim warzywa owoce, które trafiają do nas właśnie dziś z daleka i nie są brane z twarzy, kiedy mają swoją najwyższą uwagą śledzą zebrane wtedy, kiedy uda jak ten moment jest tak uchwycony, aby to warzywo czy owoc spokojnie dotrwało całą drogę przetrwało tak astra finalna 100 w związku z tym nie wiem nawet to głupi pomidor czy kłócić, ale niewiele to jednak zmarł każdą prawda nie ma na nas buduje idzie oto mija trochę czasu, więc jest zebrany niedojrzały nie ma jeszcze sobie całą wszystkich tych wartości, które ma taki pomidor Scola zebrane latem czy działki nie wiem czy pani śledzi media społecznościowe czasami nawet nie chcę dostaje jakieś informacje na temat nie wiemy długowieczności rekordzisty rekordzistki świata jeśli chodzi o długość życia właśnie i bardzo często podkreśla się tam, że swoją przede wszystkim jest z w swoje zdrowie, bo bohater bohaterka zawdzięcza spożywaniu tylko wyłącznie produktów lokalnych nie wiem ile jest to zabieg marketingowy, ale coś musi być może to jest takim argumentem, który przemówi do naszej Jan Jan ja myślę, że to na pewno coś w tym jest na pewno coś jest i przede wszystkim jeśli jemy lokalnie to możemy się postarać o to, aby te ter i ta nasza dieta była nie była obarczona np. różnymi chemicznymi środkami oczywiście żyjemy tak sfeminizowane środowisku, że gdzieś ta chemia i tak do nas dociera, ale jeśli możemy świadomie wybierać produkty, które nie są nafaszerowane pestycydami nie są nafaszerowane, jakimi środkami nie wiem, które powodują, że coś szybciej rośnie, bo teraz nie możemy bazować na tym co właśnie lokalny rolnik wyhodował w zgodzie z naturą zgodzie z podporucznik okup po prostu tak wszystko jest ptakiem pomimo jak się to czy kolej rzeczy od tysięcy lat przyrodzie to jakby nie jesteś wtedy elementem tej środy i właśnie kultury wschodnie trochę bazują na atak na osadzeniu takim, a w w tym otaczający ich świecie nas świecie i myślę, że właśnie to się przekłada na zdrowie też nad na takie bycia w zgodzie ze sobą tak myślę mają jeszcze 1 aspekt aspekt społeczny nie ma granicy pewnie znajdą się takie rzeczy, ale to jest równie przyjemne jak chodzenie nie wiemy po Targu w piątek bądź we wtorek w zależności od miejsca dni są różne i wybieranie takich lokalnych specjałów od kogoś, kto no własnymi rękoma to tego dogląda i przewozowe prawda tak no nic nie smakuje tak wspaniale jak wyhodowane własnymi rękoma, a nawet zioła tak one inaczej pachną one inaczej smakują my prowadziliśmy 3 lata temu 4 lata temu zajęcia, a nie pandemia została prowadzimy zajęcia o sezonowości z dziećmi i współpracowaliśmy z reguły sam Wojciechów to jest taki interes rolnictwo wspierane społecznie, czyli właśnie taki lokalny rolnik ekologiczny, który proponuje tylko to co w danym momencie jest u niego na zagonach i przez cały rok dostawaliśmy paczki właśnie z produktami od tego rolnika dzieci miały okazję porównać, bo chcieliśmy grać trochę taki eksperyment na ile dzieciaki na zajęcia będą w stanie zobaczyć różnicę między tymi produktami takimi prosto z Kola aktywnie supermarketu okazało się sterujące jest kolosalna, że nie było wątpliwości co jest, skąd w to jest dowód na to że, że warto się postarać po prostu rozejrzeć dookoła sprawdzić możliwe, ale gdzieś sąsiad Anka wały czy dalej ma jakąś małą skrzynkę albo kawałek ogród ogrodu i po prostu może się z nami swoimi płodami rolnymi podzielić możemy od niego odkupić prawda jak jesteśmy w stanie się dogadać on no to co jest w supermarketach czy wiek i dyskontach no nie do końca wiemy co to jest tak naprawdę nie może certyfikowane, ale z każdej czułem się chce w to też zgłębiać prawda co tak naprawdę decyzje certyfikaty wszystkie oznaczają w pani Marianna, ale ja sobie przeglądam, przygotowując się do naszej rozmowy zagraniczne od kuchni tę publikację no mam tutaj 1 problem, bo przez kilka minut naszej rozmowy odwołujemy się by sięgać po to, co jest charakterystyczne dla danej szerokości geograficznej, a tu nagle nie w jednym z przepisów dostaje teraz uwagę rozgrzewająca herbata czarna sala to Toni to nie jest wytwór naszych pradziadków nie jest nie jest już panu tłumacze bo, bo tak to może tak w sumie trochę przejdziemy do tego botanicznego od kuchni no właśnie była, bo to jest taka lektura, które chcą się jeszcze na pewno tak, bo termiczną od kuchni to jest tak naprawdę zbiór przepisów, które pojawiały się na naszym Facebooku ogrodowym przez cały rok od 2007 cały 2019 im zaczynaliśmy w ogóle bez tej wizji sezonowo oznaczyć było wiadomo, że będą pojawiały sezonowe produkty ale jakby to się kształtowała wizja tego UE przez cały rok, ale tak naprawdę na początku się już kształtów obiekt jak wykształciła, ale to było jednym z pierwszych 5 takich przepisów i akurat Czeczeni sala to prawdę powiedziawszy tak jak pan powiedział no ba bazuje na takich rozgrzewających porządny przyprawa, gdzie zamorskich w ale to właśnie był jeden z pierwszych przepisów zimowych ją się bardziej opierał na na tym, że była zima, więc to jest akurat ten 1 taki tam jeszcze chyba ciasteczka czekoladowe, które też bazują w czekoladzie, która też nie jest nasza, ale tak poza tym to większość przepisów faktycznie jest oparta na takich idzie zgodnie z sezonem, czyli co mamy na straganie w marcu solo na straganie w kwietniu i po kolei tygodnia na tydzień pojawiały się nowe rzeczy i tak powstawały te przepisy no poza tymi paroma wyjątkami no i są różne też takie przyprawy faktycznie te przyprawy korzenne tu troszkę się przewijają nie są nasze lokalne to prawda można do państwa przez warsztaty Niewiem zasięgnąć języka być może poznacie rośliny, które w kuchni będą no właściwie składnikiem fundamentalnym dla osiągnięcia naszego kulinarnego sukcesu tak dalej no oczywiście, że tak trochę pandemia nas ograniczała przez ostatnie 2 lata i nie prowadziliśmy warsztatu takich osadzono nowości, ale mamy nadzieję, że w tym roku już, że wszystkie obostrzenia troszkę polują będziemy do tego wracać co rusz zapraszamy na jakieś nie wiem np. nawet noc muzeów czy czy jakiś festiwal nauki, gdzie mówimy o roślinach także tych jadalnych, więc jak najbardziej można się do nas wybrać i korzystać z wiedzy przekazywanej przez kuratorów opiekunów działów to są osoby, które naprawdę mają wielką wiedzę na ten rok dobrze czy państwo będziecie też uzupełniać o kolejne nie wiem przepisy albo też te publikacje cyklicznie wydawać dla tych, którzy będą zainteresowani na ten moment przyznał szczerze chyba nie planuje nie planowaliśmy tego mamy jeszcze spory zasób, kiedy takich przepisów powiedziałbym bardziej egzotyczne właściwie odwrotność botanicznego od kuchni, czyli nie są to nowość, a te egzotyczne rośliny wykorzystywaliśmy, które są rosną w naszych szklarniach Woźny Bano pana mamy panie mam różne takie rośliny, które no właśnie normalnie u nas nie rosną, ale my mamy szklarnie, więc oni też pisaliśmy tu tworzyć przepisy, ale póki co nie zanosi się na publikację póki co, a 100 to właśnie z rodu kierują wydaliśmy taką prawdę i listopadzie to cieszymy się tym co jest i co no dobrze, ponieważ w większości przypadków zawsze pytam naszych gości przepis na Super niedzielny obiad to to pani nie uniknie tej prośby i dobrze, ponieważ ja bazuję na roślinach i nie w miastach to moim hitem domowym są boczniaki usmażone z cebulką jabłkami podane z makaronem osoba co odrobinę sosu sojowego, który celnie sezonowy wiem no ale to jest mój PIT i polecam wszystkim serdecznie to tak można od ręki bez konieczności wybierania się gdzieś specjalne miejsce w kraju żeby, żeby dostać tam oczywiście boczniaki bez problemu wszędzie ten karą osoba to jest taki makaron też pustego za granicą, ale można go zastąpić każdym innym makaronem, który lubi dziękuję pani bardzo za rozmowę za to polecenie Mariana Marcinkiewicza Wojcieszka z pracowni edukacji ogrodu botanicznego Uniwersytetu Warszawskiego współautorka publikacji botaniczną w kuchni, na którym dziś polegliśmy rozmawiając właśnie, czego państwo byli świadkami dziękuję bardzo, dziękuję bardzo naszych słuchaczy zapraszam na informację Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: NIEDZIELNY OBIAD

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

TOK FM Premium teraz 40% taniej. Wybierz pakiet z aplikacją mobilną - podcasty, audycje i radio bez reklam zawsze pod ręką.

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA