REKLAMA

COVID-19 a smak i węch

Życie w COVIDzie
Data emisji:
2022-04-03 13:40
Prowadzący:
Czas trwania:
11:34 min.
Udostępnij:

Rozmówczynią Przemysława Iwańczyka był dr Agnieszka Dmowska-Koroblewska - otolaryngolog - Centrum Medyczne MML

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
w covidzie w niedzielnym magazynie Radia TOK FM kolejnym naszym gościem jest dr Agnieszka Dmowska niejako Rulewski oto laryngolog z centrum medycznego MMR dzień dobry kłaniam się witam serdecznie porozmawiamy dziś o konsekwencjach covidu wprawdzie tę pandemię odwołano w miniony poniedziałek, znosząc obostrzenia to jednak jej konsekwencje wielu z nas będzie odczuwać jeszcze długimi latami niektórzy być może nawet do końca życia chciał, żebyśmy porozmawiali o smaku węchu, bo Rozwiń » to była naj to był najczęstszy objaw tego, że zakazili się Korona koronawirusem niektórzy mieli szczęście ja miałem, bo po 3 dniach i paliw wrócił, ale wielu takiego szczęścia nie miało nie ma musi sobie radzić bez tych bez tych zmysłów mówiąc wprost tak okazuje się, że w ogóle dotyczy to 10% pacjentów zakażonych, że niestety ten weź nie wraca jak wiemy utrata węchu była jako jeden z pierwszych objawów, a czasami jedyny bardzo dobrze właśnie objawów koronawirusa, a także na pewno ta pandemia zwróciła uwagę naszą uwagę na ten bardzo ważny zmysłowe ku, który no jest bardzo potrzebny niezbędny i właśnie myślę, że to nam zaowocowało różnymi badaniami oczywiście one wcześniej trwały, bo były już wcześniej nagrody Nobla związane z badaniami genów, które odpowiadają za produkcję receptorów właśnie węchowych w związku z tym to wszystko się wiąże z bardzo ważnym naszym umysłem, jakim jest WEK czy pani zdaniem to w jaki sposób organizmy tych Polaków naszą ludzi na świecie zakażonych koronawirusem radziły sobie z węchem smakiem to jest predyspozycja osobnicza czy też Niewiem rodzaj koronawirusa, który mutacja jego tura, która atakowała jak jak zmienne wyglądają i co decydowało o tym, że niektórzy wrócili do stanu sprzed choroby niektórzy nie ja myślę, że to pytanie NATO na odpowiedź na to pytanie będziemy jeszcze oczekiwać bardzo długo oczywiście na cały czas trwają badania nad Pato mechanizmem uszkodzenia właśnie wirusa, czyli tego nabłonka oddechowego okazuje się, że właśnie budzi się o tym, że ten nabłonek węchowy może mieć zwiększone powinowactwo do tego wirusa mówi się też o tym, że te komórki ich tzw. pomocnicze podporowe i migawkowe mogą być uszkodzone i to też daje praw datę utratę rynku mówi się o uszkodzeniu raczej śródbłonka, które powoduje kaskadę reakcji zapalnych z wytworzeniem czy toki innych substancji euro toksycznych i tych różnych hipotez jest bardzo duża oczywiście taka takiej patowej mechanizm obrzęku szczelin węchowych jest też tutaj podnoszone i co tak naprawdę sprawia, że jedni mają tę utratę rynku, a drudzy nie mają albo też jak to się dzieje, że u niektórych dochodzi do regeneracji nabłonka węchowego, a jest ten procent pacjentów, którzy mają trwałą utratę rynku na te pytania myślę, że musimy jeszcze na odpowiedź poczeka wsi i ile ile w ilu Polaków zostało dotkniętych właśnie utratą węchu smaku wg szacunków bądź też badań, jakie zostały przeprowadzone od 30 do 70% natomiast podkreśla się cały czas, że jednak cały duży procent jest pacjentów, którym westchnie powrócili to jest najbardziej przykre bo, bo wiadomo, że ten we ma bardzo bardzo duże znaczenie jak sobie radzić bez bez smaku węchu czy, że nie ma takiej DCT, bo no, bo jesteśmy okaleczeni jakiś sposób przez przez choroby i trudno nam wrócić do normalnego życia, kiedy większość naszych czynności opiera się na węchu smaku narząd węchu jest takim narządem, który na szczęście na możliwość regeneracji do końca życia należy z tej możliwości skorzystać zalecane są właśnie, jeżeli ten we okresie infekcji powraca w tym okresie około 2 tygodni należy zastosować trening węchowy kolega na stymulacji receptorów poprzez zastosowanie olejków różanych eukaliptusowy cytrusowych kilka nawet raz dziennie przez 20 sekund należy wąchać tak, żeby stymulować receptory, żeby one właściwie pracowały odbierały 2 odbierały te nasze zapachy ponadto też nie należy się przyjmować, bo u pacjentów, u których dochodziło do regeneracji nabłonka węchowego i ci pacjenci mieli takie przykre odczucie spaleniznę zgnilizny to jest dobry sygnał na to, że dochodzi do procesów regeneracyjnych nabłonka węchowego także nie należy się tym przejmować, ponieważ część tych pacjentów już nawet odczuwała nieprzyjemny zapach wody podczas kąpieli to naprawdę bardzo nam uprzykrzał życie było to nieprzyjemne, ale to jest dobry sygnał czy ta specyfika nie chcę wiedzieć o pozostałościach, ale to ta specyfika konsekwencji covidowych jest taka sama dla mieszkańców wszystkich krajów czy ma też znaczenie położenie geograficzne ma też znaczenie jak wielu ludzi w danym kraju przechorowało covid jak te zmienne decydują o węchu i smaków przebiegu covid 19 ja myślę, że NATO składają się też predyspozycje chorób takich jak zapalenie zatok wiadomo, że w takim klimacie jak u nas w Polsce częściej pacjenci chorują na stany zapalne zatok, a to się wiąże oczywiście też obrzękiem z wydzielina z przewlekłym procesem zapalnym w obrębie właśnie nosa, czyli tego sklepienia jest to pole węchowe niż np. w klimacie niż Włochów, których jest ciepło i te stany zapalne zatok występują rzadziej, gdybyśmy zechcieli też przyjrzeć się z przychodnią specjalistycznym i tym, którzy tylko wyłącznie w tej dziedzinie się specjalizują to to jest wystarczająco dużo fachowców w Polsce by pomóc Polakom bez węchu smaku po covidzie ja myślę, że to jest taki troszkę niedoceniany i właśnie zmysł i oprócz oczywiście takich no badań endoskopowych tomograficznych, które obrazują to obrzęki niedrożność tych szczelin węchowych to np. wydaje mi się, że no są dostępne dania markerami tego zmysłowe ku, ale to jest wszystko takie jeszcze myślę, że mało precyzyjne i mało dokładne wydaje się, że tutaj badania rynku to jest bardzo trudne zmysł do zbadania, ale te prace trwają i specjaliści mają już możliwość właśnie zbadania przychodniach specjalistycznych we ku markerami utrata rynku to jedno, ale też jego upośledzenie to to zupełnie inna sprawa niektórzy wprost nie mogą znosić zapachu bądź też smaku niektórych rzeczy, które dotychczas wydawały się przyjemne tak to dochodzi do takich paradoksalnych odczuć myślę, że tutaj no nie ma jakiejś jednoznacznej metody leczenia natomiast bardzo zwróciła uwagę na to, żeby właśnie zadbać o stan naszych dróg oddechowych mówię tutaj o nawiezieniu błony śluzowej jamy nosa o tym też, żeby wzbogacać naszą dietę, żeby nie było żadnych niedoborów witaminowych ważne jest tutaj też rola przeciw zapalna cynku, które też pacjentów z covidem był bardzo zalecane działa bardzo silnie przeciwzapalnie myślę, że to wzbogacenie naszego organizmu witaminy mikroelementy jest bardzo ważne regeneracji właśnie węchu i całego organizmu powiedziała pani pani doktor, że są ćwiczenia, które można podejmować w tym procesie rehabilitacja czy można zrobić na własną rękę czy jednak lepienie można zrobić własną rękę to jest prosty sposób należy się jedynie zaopatrzyć w olejki cytrusowe eukaliptusowy różany nawet taka dostępna w naszej kuchni powszechna Gałka muszkatołowa też bardzo dobrze stymuluje nasze receptory także myślę, że należy wykorzystać te naturalne olejki i podkreślam nie należy się z jezdni nie można się zniechęcać, dlatego że ten zmysł jest bardzo czuły, ale też trzeba wierzyć w to, że ulega regeneracji i naprawdę stymulacja tych receptorów jest bardzo ważne w tym procesie dziękuję pani bardzo za rozmowę myślę, że bardzo istotną z punktu widzenia tych, którzy covid-19 przeszli dr Agnieszka Dmowska kołobrzeska otolaryngolog centrum medyczne MMR była naszym gościem naszych słuchaczy zapraszam do informacji Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: ŻYCIE W COVIDZIE

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POSŁUCHAJ RÓWNIEŻ

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

TOK FM Premium 40% taniej! Dostęp do nagradzanych podcastów, wszystkich audycji z anteny oraz Radio TOK FM bez reklam w świątecznej zniżce.

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA