niedzielny obiad w niedzielnym magazynie Radia TOK FM z nami jest dziś pani Jagna Niedzielska edukatorka doradczyni kulinarne dzień dobry kłaniam się dzień dobry witam serdecznie do chyba dobry temat to w jaki sposób obchodzić się z żywnością jak nie marnować jak ekonomicznie podaż do tej sprawy, zwłaszcza w obliczu chyba nadchodzącego nieuchronnie kryzysu wywołanego wojną proszę wybaczyć łączy te wątki ekonomiczne kulinarne, ale one są nierozerwalne no i właściwie 1
Rozwiń »
wynika z drugiego, chyba że pani ma zdanie odrębne proszę zgłosić zatem absolutnie się zgadzamy i aktywną częścią ekologii kulinarnej jest również ekonomia nie, więc też wskazuje jako jeden z argumentów, dla którego mielibyśmy się interesować nie marnowaniem żywności to jest właśnie ta ekonomia i bezwzględnie mamy nie kryzys i nie wiadomo co będzie jak długo będzie trwał natomiast, nawet jeżeli nie mamy problemów ekonomicznych pamiętajmy o tym, że to po prostu się nie opłaca dużo rzucać nam ani planecie mnie to są pieniądze to jest stan surowy, ale dotyczy zmarnowaniem body to jest ślad węglowy to jest powiedziałabym nawet zdarzyłoby się powiedzie brak szacunku do pracy ludzkiej jednak ludzie produkują NATO żywność transportują, więc nie powinniśmy wyrzucać co w takim razie pani proponuje, czego zacząć, bo wielu z nas potrafi nie wiem jest kultywowana z pokolenia na pokolenie tradycja planowania posiłków kupowania rzeczy tylko niezbędnych, ale też wielu z nas prowadzi takie kulinarnie hedonistyczne życie albo stołuje się tylko wyłącznie w mieście co też powoduje, że takie umiejętności i wielu z nas nie ma jak powiedział, że staraliśmy się do nisko, więc chyba jestem idealną przedstawicielką do tego, żeby mówić też o takim fajnym gospodarowaniu w naszych domach oczywiście ten inny świat nie jest czarno-biały nie ma tutaj 1 odpowiedzi co powinniśmy robić, żeby mniej marnować, ale mogę wskazać takich takie 5 głównych punktów mnie najpierw rozpoczniemy całą naszą historię od monitorowania, czyli od sprawdzenia co się dzieje w naszym co sobie ogródku spraw co najczęściej wyrzucamy możemy to zrobić poprzez zapisanie na kartce przestrzeni produktów, które po prostu wyrzucamy może to być np. Kogut, który w bliskiej terminowi ważności albo właśnie po terminie ważności zobaczymy co najczęściej wyrzucane, żeby po prostu lepiej potem planować nasze zakupy no i dochodzi do drugiego punktu, czyli właśnie planowanie robienie list zakupowych niewielu Polaków robi te listy zakupowe tylko 3 na 10 także wciąż naprawdę tutaj proszę o mobilizację ja sama może przyznać, że jeżeli pójdę do sklepu by listy zakupowej to robi się naprawdę ciężko planowanie apotem odpowiednie zakupy z oczywiście własnymi torbami, a po zakupach mamy przechowywanie to jest taka królowa 0 waste kuchni nie zresztą książka, którą ostatnio wydane publiczne kuchnia jak radzieckiej w połowie właśnie opowiada o zdrowym przechowywanie jeśli bardzo cieszy, bo ta wiedza płynąca z tej książki jest potwierdzona Laborde, aby widzą laboratoryjną dr Rosiak z SGGW to jest mikrobiolog mnie, która też określiła tę książkę komentarzami o zdrowym przechowywaniu no i zdrowe przechowywanie to musi być też gotowanie gotowanie takie, które wykorzystuje produkty najlepiej w całości do tego możemy dorzucić kompostowania, ale mniej każdy może sobie pozwolić na kompostowanie w domu, więc przede wszystkim te poprzednie punkty będą ważne dla nich marnowania żywności no dobrze tylko listy zakupowe mają tylko wyłącznie sens, kiedy koncepcyjnie jesteśmy do tego przygotowani wiemy co z tych produktów, które przyniesiemy chcemy zrobić to prawda zdecydowanie do tego inspirujemy się to nie jest także jest tej alfą omegą mistrzem nie gotowaniu moja głowa jest permanentnie nie inspirowana różnymi innymi kucharzami przepisami kulinarnymi i podróżami z przepisami, które są podawane z ust do ZUS przez moją mamę dlatego też moje się pojawiły się też nie przepisy kulinarne wydań ski wegetariańskie i co jest ciekawe, a tak naprawdę czytelnika zależy, jaki ten przepis w konsekwencji będzie czy wegetariański czy Gdański, ponieważ w liście składników podaje zamienniki iść tak, żebyśmy przede wszystkim mogli wykorzystywać te produkty, które mamy już w kuchni planuje pani inaczej proponuje pani planować na cały tydzień na połowę tygodnia na 12 dni mówi się tak, że wiele jest narzędzie do tego, żeby nie marnować, ale nie wszystkim narzędzie dla każdego dlatego wolałabym odnieść się do lekarzy powinien wpływać na swój tryb życia czy często wyjeżdża czy najbliższy weekend to będzie siedzenie w domu czy też przyjmowanie gości te wszystkie aspekty trzeba uwzględnić w planowaniu, ale minimum planowania to jednak takie 34 dni dobrze w preferuje pani w w swoim poradnictwo za chwilę przejdziemy też do punktu wyjścia, czyli książki, która być może z tego wszystkiego nauczy w pani wielkopowierzchniowe sklepy czy jednak te małe Manufaktury, które też bardzo często same produkują różne różne smakołyki i mamy pewność gwarancję, że pochodzi z takich przydomowych być może uprawnienie nie jest na skalę przemysłową dziś przetwarzane jak przede wszystkim proponuje sklepy, które do, których chodzimy na stałe do tych samych, dlatego że infrastruktura tego sklepu jest nam znana łatwiej nam robić mniej przemyślane zakupy możemy się skupić na zarówno sobie o wyborze tych produktów, które są na liście zakupowej, jaki czytaniu etykiet zawsze mówię o tym, że jeżeli nie czytamy książek to przynajmniej czytajmy etykiety to jest naprawdę źródło ogromnej wiedzy naszych produktów natomiast ja bym nie klasyfikowała skład na gorsze ich lepsze, bo bywają supermarkety, które naprawdę są przejrzyste transparentne mają dobrej jakości produkty, ale oczywiście nie tam, gdzie możemy wybrać rzemieślnicze produkty i one są dla nas możliwe jeśli chodzi oceny to też będzie to dobry wybór natomiast na pewno z pewnością bardzo ważne jest to, żebyśmy chodzili do tych sklepów zaufanych natomiast tym taki deptaki i nie tendencja mówi o tym, że targi są lepsze od supermarketów nie wydaje mi się, że to jest dobre rozwiązanie, bo o bardzo często nie zawsze, ale bardzo często tarki mają tych samych dostawców supermarket proszę powiedzieć do pani doświadczenia własne spowodowały, że postanowiła pani to wszystko spisać i dać też plan instrukcje innym i doświadczenia moje własne spowodowały że, że sam to ciężkie, ale dużo doświadczenia w połączeniu z rozmowami z osobami, z którymi dla, których robiłem warsztaty przez ostatnie lata ostatnie 5 lat to były liczne warsztaty spotkania online i nie też na żywo i bezwzględnie w tej całej dziedziny kuchni 0 łez przewijał się temat zdrowego przechowywania to z nim chyba najczęściej mamy problem wydawałoby się, że ten temat jest bardzo prosty no bo przecież wiemy jak przechowywać chleb, chociaż ciekawe to jest jeden z tych głównych produktów, które jest przez nas wyrzucane przecież wiemy, gdzie przechowywać cytrusy natomiast okazuje się, że jednak popełniamy bardzo dużo błędów akty złe przechowywanie może doprowadzać do marną wprowadzić do marnowania żywności Unia zdrowy przechowywanie stoi też na straży bezpieczeństwa naszej żywności, ponieważ książce pisze sporo oraz dr Rosiak pleśni, która wcale nie musi być do widoczna to jest tak, że proponuje pani książce przepisy, które być może nauczą nas albo dadzą przynajmniej poczucie wiary we własne możliwości kulinarne no moja mama zawsze mówi, że to nie jest tak, że ktoś nie potrafi gotować tylko po prostu ktoś nie potrafi kombinować, więc w tej książce staram się trochę nauczyć nas kombinować w tej kuchni i to dla mnie ważne tylko my, więc taki punkt ten mój plan na na edukację kulinarną, żeby nauczyć Polaków gotować Przedecz przede wszystkim instynktownie ja wam daje jakąś bazę od, od której już dziś odnieść nie, czyli możecie właśnie w tych dlatego w liście składników czy są zamienniki, żeby wykorzystywać te produkty, które nie mamy kuchni bądź też te, które lubimy nie te, które kucharz podaje w recepturze proszę powiedzieć tak naprawdę powinniśmy sięgać do tych zapisów naszych mam babć pani zdaniem czy też powinni powinniśmy jednak brać pod uwagę, że nasza nasz rynek produktowy wygląda nieco inaczej w tej chwili, że jednak się zmienił, że mamy różnorodność tych składników i po wszystkim możemy sięgać, które w zasadzie pani hołduje jest bardzo fajne i bardzo ważna uwaga, dlatego że bardzo często ludzie mówią o tym, że rolę to jest powód do korzeni ja nie do końca się z tym zgadzam, owszem, są pewne nawyki, które w naszych babć dziadków, które są dobre, ale podłoże historyczne tego niemarnowania żywności na bardziej dziadków zupełnie inne oni nie mieli my mamy za dużo mam ogromny chaos chaos produktowe różnorodność produktową, ale też chaos informacyjny dlatego też szósta książka, żeby troszeczkę uporządkować ten to ilość informacji, która też jest w sieci, a więc wydaje mi się, że musi troszeczkę to musi być pełna hybryda tych przeszłych nawyków, ale pamiętajmy o tym, że my jednak bijemy się z inną rzeczywistością czy z tą rzeczywistością, gdzie mamy za duża to jeszcze gdyby pani zechciała na koniec, podsumowując niejako naszą rozmowę dać 5 rad, dzięki którym od poniedziałku od jutra rozpoczniemy już nowe kulinarne życie polegające na tym, że nie marnujemy planujemy oszczędzamy, ale też zdrowo jemy i bez pośpiechu wprowadzajmy nasze nawyki powoli np. 1 nawet na miesiąc, iż przede wszystkim to już nie był to kolejny punkt to jest to monitorowanie czy najpierw sprawdź co wyrzucamy, czego wyrzucamy najwięcej planowanie zaglądanie do szafek do lodówki, ale nie tylko do lodówki pamiętajmy o tym szafkach kuchennych i ich Niewiem, która to zasada, ale tam jest cytat z mojej książce, że im więcej gotujesz tym więcej wiesz im więcej wiesz tym mniej marnuje im mniej marnuje też tym więcej masz chyba to jest ciąg zasad bardzo ważnych, a czy mogę dołożyć ze swoją zasadą być może ona okaże się przydatna tak jak najbardziej, zaglądając do zakamarków kuchennych warto, przygotowując obiad sięgnąć po ten produkt, który najdłużej leży w szafce zgadza się złota zasada bardzo cieszy, że nawyki naprawdę rozprzestrzeniają się o to naszych tutaj o ludziach gotujących osoba tak jeszcze na koniec zapytam pani ma nie wiem przedstawicieli jakiegoś nurtu kulinarnego, który marnuje najmniej jest wzorem do naśladowania i z pewnością jest to tak z McMaster, którego zresztą miałam staż to jest właściciel restauracji Sailor i to był człowiek, który nauczył mnie od tej strony restauracyjnej jak gospodarować restauracją jak najmniej marnować, ale to te zasady restauracyjnej wbrew pozorom można bardzo łatwy sposób wdrożyć to naszym domu w zdaniach DAG McMaster to jest pionier jeśli chodzi o tematy z rolek, a jeśli chodzi o polskich znawców kuchni chyba nie będzie tutaj się wyróżniać wśród tłumu, dlatego że ja absolutnie ubóstwiam pana Makłowicza względu NATO jak opowiada o jedzeniu i pamiętajmy o tym, że nie ma dla nas ogromną przyjemnością i to jakoś się cieszę z tego jedzenia no bardzo mi się tego słucha bardzo mi się ogląda i od wielu wielu lat pan Makłowicz jest taką osobą natomiast Unię trochę mniejsze osoby zmniejszeniu zasięga mi mamy mnóstwo też bardzo fajnych influencerów może bardziej wokół UE my takich tworzących informacje wokół ogólnie ekologii, a więc pozdrawiam z tej strony, a dziennikarz ograniczą się koncentrycznie te nie i to są przedstawicielki fajnego nut ekologii kulinarnej Eco run dziękuję pani bardzo za rozmowę na niedzielny obiad dziś pani Jagna Niedzielska edukatorką doradczynią kulinarną tak naprawdę autorką, która wie o tym jak nie marnować dobrze gotować wszystko kłaniam się dobry dzień bardzo dziękuję wzajemnie dobrego dnia naszych słuchaczy zapraszamy teraz na informacje
Zwiń «
PODCASTY AUDYCJI: NIEDZIELNY OBIAD
-
15:36 W studio: Joanna Żytkowska
-
14:05 W studio: Adrianna Stawska-Ostaszewska
-
13:47 W studio: Eugeniusz Twaróg
-
16:05 W studio: Szymon Czerwiński
-
15:28 W studio: Bartek Kieżun
REKLAMA
POPULARNE
-
28.01.2018 13:20 Niedzielny obiad15:54 W studio: Agnieszka Żelazko
-
10.04.2022 12:20 Niedzielny obiad14:14 W studio: Jagna Niedzielska
-
-
25.10.2020 12:20 Niedzielny obiad14:31 W studio: Paweł Zyner
-
-
03.01.2021 12:20 Niedzielny obiad12:36 W studio: dr Hanna Stolińska
-
10.05.2020 12:20 Niedzielny obiad14:32 W studio: dr Hanna Stolińska
-
09.10.2022 12:20 Niedzielny obiad14:59 W studio: Paweł Ochman
-
-
20.02.2022 12:20 Niedzielny obiad13:28 W studio: Marianna Darżynkiewicz-Wojcieska
-
08.11.2020 12:20 Niedzielny obiad14:30 W studio: Marta Dymek
-
02.10.2022 12:20 Niedzielny obiad15:08 W studio: Katarzyna Błażejewska-Stuhr
-
14.08.2022 12:20 Niedzielny obiad16:20 W studio: Katarzyna Błażejewska-Stuhr
-
16.10.2022 12:20 Niedzielny obiad13:58 W studio: Magdalena Maślak
-
11.10.2020 12:20 Niedzielny obiad15:56 W studio: dr inż. Przemysław Kowalczewski
-
04.09.2022 12:20 Niedzielny obiad15:11 W studio: Anna Brożyna
-
02.01.2022 12:20 Niedzielny obiad16:26 W studio: Andrzej Polan
-
25.09.2022 12:20 Niedzielny obiad13:36 W studio: Monika Turasiewicz
-
10.01.2021 12:20 Niedzielny obiad14:42 W studio: Maciej Otrębski
-
23.10.2022 12:20 Niedzielny obiad15:53 W studio: Małgorzata Minta
-
25.07.2021 12:20 Niedzielny obiad13:49 W studio: Joanna Jaczewska-Schuetz
-
30.05.2021 12:20 Niedzielny obiad15:14 W studio: Sylwia Majcher
-
11.09.2022 12:20 Niedzielny obiad15:56 W studio: dr Wanda Baltaza
-
-
24.10.2021 12:20 Niedzielny obiad14:12 W studio: Wioleta Błazucka
-
-
-
21.02.2021 12:20 Niedzielny obiad16:30 W studio: Paulina Nawrocka-Olejniczak
-
26.04.2020 12:20 Niedzielny obiad15:30 W studio: Robert Makłowicz
-
13.03.2022 12:20 Niedzielny obiad12:53 W studio: Agata Gwiazdowska
REKLAMA
DOSTĘP PREMIUM
Wszystkie audycje, kiedy chcesz! Teraz TOK FM Premium 30% taniej: podcastowe produkcje oryginalne, Radio TOK FM bez reklam i podcasty z audycji. Nie zwlekaj, słuchaj wygodniej!
KUP TERAZSERWIS INFORMACYJNY
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
-
TOK FM
-
Polecamy
-
Popularne
-
GOŚCIE TOK FM
-
Gazeta.pl
-
WYBORCZA.PL