REKLAMA

Przyszły ciepłe dni - branża gastronomiczna zaciera ręce

Raport Gospodarczy
Data emisji:
2022-05-04 14:40
Prowadzący:
Czas trwania:
15:12 min.
Udostępnij:

Po 2 latach pandemii branża gastronomiczna liczy na odbicie. Niestety zatrzymuje ją inflacja. O sytuacji rozmawiamy z prezesem Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej Jackiem Czauderną.

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
raport gospodarcze czternasta 43 Wojciech Kowalik dzień dobry to jest środowy raport gospodarczy w radiu TOK FM 4zł 68gr tyle trzeba płacić teraz za euro dolar kosztuje 443 frank szwajcarski po 453, a brytyjski funt po 5zł i 56gr na warszawskiej giełdzie na czerwono, ale nie są duże spadki na dźwigu o 1% na WIG 204% z najważniejszych informacji gospodarczych dziś rząd zakłada, że większość rozwiązań zawartych tzw. tarczach antyinflacyjnych zostanie przedłużona tak mówił Rozwiń » dziś minister rozwoju technologii i technologii Waldemar buda dodał, że decyzja wprawdzie jeszcze nie zapadła i póki co ciężko prognozować jak długo tarcze zostaną przedłużone jednocześnie minister zapowiada, że rząd czeka do jak to ujął po wakacjach na wypracowanie przez banki propozycji w sprawie zastąpienia obecnej stawki 3 sześciomiesięcznego WIBOR-u, a jeżeli do tego czasu nie zostaną wypracowane akceptowalne rozwiązania to rząd zaproponuje swoje zmiana WIBOR-u na inny wskaźnik jest jednym z elementów pakietu, który w ubiegłym tygodniu zaproponował premier, który ma pomagać kredytobiorcom w sytuacji mocnego wzrostu stóp procentowych ich racji drugim elementem jest rozszerzenie tzw. wakacji kredytowych i to rozwiązanie miałoby wejść w życie latem wysoka inflacja zostanie z nami przez najbliższe dwa-trzy lata co najmniej tak prognozuje prezes polskiego funduszu rozwoju Paweł Borys mamy nadzieję, że w perspektywie trzeciego kwartału inflacja uzyska swoje maksimum i zacznie spadać w perspektywie przyszłego roku dodaje Paweł Borys w rozmowie z TVN 24 jego zdaniem poziom, gdzie można próbować ustabilizować stopy procentowe jest między 5,5 aż 6%, jeżeli się okaże, że inflacja dalej rośnie to trzeba będzie zbliżyć się bardziej do poziomu około 7% dodawał szef PFR teraz podstawowa stopa procentowa wynosi 4,5% i ekonomiści spodziewają się, że rada polityki pieniężnej podniesie ją jutro nawet o 1 punkt procentowy komisja europejska chce w ciągu pół roku całkowicie zrezygnować z rosyjskiej ropy naftowej taka propozycja znajdzie się w szóstym pakiecie sankcji nakładanych przez Brukselę eksperci podkreślają jednak, że oprócz sankcji Europa musi też rozważyć jak ograniczyć popyt na ropę naftową, bo jeśli nasze zapotrzebowanie nie spadnie to ceny ropy na światowych giełdach będą rosły, a Rosja mimo ograniczenia sprzedaży wciąż będzie na tym zarabiała to była pierwsza część raportu gospodarczego już teraz rozmowa z naszym gościem raport gospodarcze Jacek Czauderna prezes Izby gospodarczej gastronomii polskiej dzień dobry dzień dobry państwu dobry Panie Senatorze przed państwa branżą gorący sezon komunijny weselny liczą państwo na odbicie po 2 trudnych pandemicznych latach no tak duże nadzieje na to co się dzieje teraz będzie się działo w maju i i nadchodzący sezon letni i branża nasza gastronomiczna o od tych bardzo trudnych latach raku przychodów jest bardzo zadłużona zmienił też zachowania konsumenckie coraz więcej naszych gości kupuje cały czas wywozu na wynos nie pomagają też Polski ład to mogę powiedzieć, ponieważ ogłoszenie zakupu żywności na 0% natomiast my musimy sprzedawać nasze usługi gastronomiczne cały czas na 8% nie pomagają nam czy utrzymaniu płynności finansowej i normalnym funkcjonowaniu myślę, że powinny również ta regulacja zakupu żywności na osi nadzoru procent powinna też obowiązywać przy sprzedaży usług gastronomicznych także ta stawka powinna wynosić 0% bo, gdybyśmy wtedy obniżyć ceny karta zmieni i czynić gastronomii bardziej przystępną dla naszych gości to by tzw. tarcza antyinflacyjna, która obniżyła ten VAT na żywność do zera procent normy państwo kupując żywność nie mogą sobie tego VAT-u odliczyć, ale muszą opłacić, sprzedając żywność restauracje mają pełne rezerwacje na ten nadchodzący sezon tych imprez właśnie komunijną weselnych no tutaj nie mogę powiedzieć, że są jakieś duże braki tak prezent komunijny i okolicznościowe wesela i wracają do do takiego dużo lepszego rytmu niż to było w czasie pandemii, kiedy nie mogliśmy organizować imprez przez większą ilością gości natomiast taka niepewność tego co się wydarzy albo co będzie za chwilę i powoduje bardzo dużą ostrożność inwestycyjną i przedsiębiorców gastronomicznych, jeżeli chodzi o jakieś nowe zakupy remonty lokali i przy nowej inwestycję, ponieważ nie wiemy co się zdarzy znowu na jesień aż nie chce myśleć, że rząd będzie ogłaszał być może nowe stany pandemii i gdzie cały czas i no mówi się, że tak gastronomia do takiej tylko zagrożenie pandemiczne szczyty nie tylko ja się nie zgadzam, ale wielu moich kolegów koleżanek z branży i pamiętajmy również, że wielu przedsiębiorców nie otrzymało żadnych subwencji finansowych od państwa i ci są w najtrudniejszej sytuacji i też te obroty w lokalach gastronomicznych takim okresie poniedziałek czwartek są o wiele wiele niższe w porównaniu do czasu sprzed pandemii weekendowe sprzedaże no można powiedzieć wyglądają o wiele lepiej domyślam się, że również inflacja nie omija państwa branży co scenami organizacji przyjęć w tym roku one mocno muszą iść w górę ze względu na te wyższe koszty państwa działalności no jesteśmy zmuszeni oczywiście podnosi chcemy część kartach najmniej, ponieważ galopujące ceny mediów szczególnie powodują, że właśnie tracimy płynność finansową nie ostatnio otrzymaliśmy informację, że zadłużenie branży gastronomicznej dostawców już ponad 1 000 000 000zł, więc tutaj musimy podnosić ceny w kartach, ale też nie możemy podnosić cen w nieskończoność no pod podnoszą nam one oczywiście dostawcy i tutaj z tym nic nie możemy zrobić, więc jesteśmy zmuszeni organizować sami jako branża tarczę antykryzysową czy antyinflacyjnych nią i takim rozwiązaniem wydają się grupy zakupowe tworzymy taką grupę zakupową w ramach Izby gospodarczej strony polskiej w ramach przede wszystkim na celu skrócenie łańcucha dostaw szczególnie żywności zdrowej, czyli żywności bio warzyw owoców świeżych wędlin i dlaczego mając skrócony łańcuch dostaw będziemy mogli płacić mniej za żywność i sprzedawać ją oczywiście po przetworzeniu naszą restaurację bardzo wszystkim w tej cenie w porównaniu do tzw. tradycyjnych dostaw drugi ważny projekt, który prowadzimy teraz dla naszej branży i to 5% VAT-u na wszystkie usługi gastronomiczne w tym napoje jest to bardzo ważny projekt myślę, że spokojnie możemy przeprowadzić inni takie regulacje i żeby miały zastosowanie w naszej branży nie tylko teraz w czasie kryzysu dużej inflacji ale, żeby stawka właśnie 5%owego VAT-u była wprowadzona na stałe oczywiście i rząd odpowiada nam przedstawiciele rządu Ministerstwa Finansów, że wprowadzenie takiej stawki to jest jakieś 1,5 to drugie 500 000 000zł kosztów, ale pamiętajmy, że możemy również wspólnie uszczelnić fiskalizacji transakcji i w tym momencie być może per saldo może to być dodatni wynik finansowy, bo uszczelniając fiskalizacji transakcji mogą być wpływy z VAT-u do Ministerstwa Finansów wg naszych ocen na poziomie około 10 000 000 000zł, więc per saldo byli Ministerstwo Finansów budżet państwa byłby na plusie około 7 000 000 000 natomiast trzeba usiąść do stołu trzeba rozmawiać i niższa stawka VAT na wszystkie usługi gastronomiczne i znowu wszystkim mniejsze przystępne ceny niższe ceny pan zmieni czy bardziej dostępna gastronomia dla dla polskich rodzin jak na działalność branży gastronomicznej wpływają te wysokie ceny gazu, o ile więcej państwu przychodzi teraz płacić właśnie za gaz w zależności od profilu lokalu to są i 34100%owe wyższe rachunki, jeżeli lokal gastronomiczny, który i powiedzmy robi obrotu na poziomie 2030 000zł dziennie i duże restauracje otrzymywały rachunki za gaz za media na poziomie 1520 000 to teraz mogą otrzymywać rachunki nawet 35 000zł więcej to wszystko też zależy, jakie produkty serwujemy jak mamy produkcję gastronomiczną są to bardzo duże wzrosty nie pomaga nam też nie nawet możliwość zatrudnienia Ukraińców czy cudzoziemców naszych restauracjach, ponieważ bez względu na czas pracy mamy takie regulacje minimalna stawka dla cudzoziemca 3010zł brutto, a przecież gastronomia pracuje głównie na godzinę więcej ludzi zatrudniamy weekendy mniej potrzebujemy personelu w czasie tygodnia też w zależności od lokalu, gdzie położony, gdzie funkcjonuje i te regulacje w stosunku do cudzoziemców, gdzie możemy zatrudniać cudzoziemców no nie pomagają w prowadzeniu biznesu, jeżeli chodzi o media czy energię elektryczną sytuacja jest też podobna nie mamy żadnych programów osłonowych dzisiaj przez rząd w stosunku do branż usługowy, jaką jest gastronomia branża, która najbardziej ucierpiała w czasie pandemii, a obok branży hotelarskiej branży turystycznej myślę, że tutaj duży apel nas miał strona mówi to przedstawicieli rządu, że jak wprowadzają jakieś programy osłonowe dla konsumentów powinni również pomyśleć od tych branżach, które konsumentów goszczą można powiedzieć codziennie albo właśnie na imprezach okolicznościowych, które pan tutaj w imieniu jak komunie urodziny imieniny i konsolacje i tak samo nie pomaga nam wprowadzeniu biznesu znowu warczą osłonowe 0% VAT-u na żywność, a my kompletnie pominięci bez żadnej stawki osłonowe na sprzedaż usług gastronomicznych nawet czasu właśnie też na dorobku no tak do tego wszystkiego dochodzi jeszcze wzrost cen żywności, bo ta żywność drożeje już z miesiąca na miesiąc to wyraźnie nota galopująca inflację w zakupach co widzimy każda dostawa, którą otrzymujemy właśnie ma wyższe ceny i tutaj kompletnie niezrozumiały jest pomijanie i naszej branży to też serwuje żywność napoje w programach osłonowych i myślę, że to powoduje i poza wypadkami zamykaniem restauracji wystarczy przejechać po ulicach większych mniejszych miast widzimy wszędzie duże plakaty zwłok z informacjami na wynajem wszystkie te lokale, które są ci parterze to są to były lokale gastronomiczne i inne tych zamknięć bankructw takiej desperacji przedsiębiorców jest naprawdę bardzo dużo dlatego i tak jak już powiedziałem w ramach Izby gospodarczej ze strony polskiej przygotowujemy program będzie teraz ogłoszony duża Platforma zakupowa pod nazwą cud by, że będzie można kupować korzystnie nie tylko żywność napoje, ale inne usługi ważność o funkcjonowaniu lokali gastronomicznych jest to nasza wewnętrzna tarcza antykryzysowa antyinflacyjne dlatego uważam, że jeżeli będziemy integrować przedsiębiorców gastronomicznych w ramach tej Izby gospodarczej swój polskiej będziemy mogli uzyskać korzystniejsze ceny zakupu surowców do naszego funkcjonowania i prowadzenia zyskownego biznesu gastronomicznego przede wszystkim zachowania płynności finansowej kończy nam się już powoli czas, ale jeszcze jedno pytanie no to biorąc pod uwagę wszystkie uwarunkowania i problemy jeśli ktoś w najbliższym czasie planuje np. wesele albo komunia dziecka na tory są, o ile większymi wydatkami na organizację takiego przedsięwzięcia musi się liczyć ile więcej musi odłożyć budżecie ja myślę, że taka stawka na osobę w imprezie okolicznościowej może być nawet 30% wyższa niestety jest właśnie związane i nic nie tylko z galopującą inflacją produktów, ale również z wyższymi wynagrodzeniami, jakie jesteśmy zmuszeni płacić pracownikom, ponieważ bardzo, że ludzi doświadczonych ludzi opuściło już branżę gastronomiczną pracują po prostu innych branżach, więc tak wydatek na imprezę okolicznościową może być 26% wyższy jest spotyka się to oczywiście z akceptacją osób, które zamawiają imprezy w lokalach, ale taka jest takie są realia i jaka jest bardzo smutna rzeczywistość taka rzeczywistość układ Jacek Czauderna prezes Izby gospodarczej gastronomii polskiej był naszym gościem bardzo dziękuję za rozmowę dziękuję bardzo, niegodnie, a to był raport gospodarczy Wojciech Kowalik do usłyszenia Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: RAPORT GOSPODARCZY

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

TOK FM Premium - Radio TOK FM bez reklam: czyli TOK + Muzyka, podcasty z audycji Radia TOK FM oraz podcastowe produkcje oryginalne TOK FM. Tylko teraz w cenie 15 zł za miesiąc. Na zawsze!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA