ekonomia kapitał gospodarka jest dziewiąta 4 to jest magazyn EKG Maciej Głogowski dzień dobry dziś naszym gościem jest pan prof. Bogdan Choiński z pracowni Piotr mato Logi Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu dzień dobry dzień dobry panu dzień dobry państwu grozi nam głód tak to znaczy niekoniecznie w tym Polakom, chociaż inflacja daje do wiwatu rzeczywiście ograniczony dostęp do żywności będzie coraz bardziej natomiast głos grozi nam gór globalnie ewidentnie należy się
Rozwiń »
tego w tym roku spodziewać po kolei to znaczy ograniczony dostęp do żywności w kontekście Polski no, jeżeli i płacy albo dochody pozostają na niezmienionym poziomie, a żywność ceny żywności rośnie to w populacji no nawet bogate w populacji Polaków znajdą się takie osoby, które będą miały ograniczone zasoby finansowe no i w ten sposób na pewno dostęp do żywności będzie utrudniony, a to nie oznacza głodu, ale na pewno jest także musimy się liczyć z tym, że to niewielka, ale jednak część populacji będzie musiała się liczyć z takimi problemami, a pan jak rozumiem nie ma żadnych wątpliwości żywność będzie tylko droższa w tym razem będzie coraz bardziej droższa od z powodu konfliktu na Ukrainie dlatego specjalne wspomniałem o o świecie, bo Ukraina po i Rosja produkowała żywność dla i wielu krajów nasze tu warto wspomnieć o Afryce północnej natomiast na Polski rynek żywnościowy no nie bazuje na na produktach z Ukrainy czy Rosji my potworem różnych ograniczeń wcześniejszych wytworzyliśmy zupełnie na strukturę rynku, więc tej perspektywy nie natomiast ceny globalny żywności na dotyczą tak jak wszystkich także na pewno drożeć będzie pan wspomniał, o co oczywiste wojnie, którą Rosja w wywołała w Ukrainie wypowiedziała Ukrainie to jest temat, który w kontekście żywności już znamy mówiliśmy o tym, że może być problem z opisaniem części pól ze zbiorem zbóż, a także z jego eksportem z terenów Ukrainy zboża słonecznik to takie eksportowe hity i Ukrainy czy towary, które eksportowała przez lata, ale z drugiej strony są kolejne problemy, które podpowiedziały nam, że warto raz jeszcze dzisiaj zapytać ten głód to są wysokie temperatury w Indiach i Pakistanie to jest rzecz, która powinna zajmować także nas tutaj w Polsce Otóż ta, a jak najbardziej po pierwsze, jeszcze raz powtórzę mamy rynek globalny żywności i rzeczywiście żywność drożeje drożeje także w Polsce globalny rynek ma tę zaletę, że w pewnym sensie można się na tym rynku najłatwiej odnaleźć, jeżeli chodzi o przerzucanie żywności na duże odległości, ale globalny rynek ma to do siebie, że jeżeli żywność drożeje to bogaci w miarę sobie radzą, chociaż tracą natomiast biedniejsi bardzo szybko dowiadują się o tym, że jest źle wracając do uwagi na temat wysokich temperatur już w Indiach Pakistanie rzeczywiście nie obserwowane zjawisko od 122 lat, czyli bardzo dużo ewidentnie w mojej ocenie należy przyporządkować globalnemu ociepleniu te zdarzenia będą się coraz częściej powtarzać i tu wspomniane wpływ zmiany klimatu z 1 strony mamy takich choćby optymistów, którzy uważają, że wyższa temperatura to lepszy rozwój roślin natomiast trzeba pamiętać, że temperatury muszą być optymalne dla rozwoju roślin w wniosek Invest nie mogą być zbyt niskie, ale też zbyt wysokie, a w przypadku gwałtownych uderzeń fal ciepła są po prostu często zbyt wysoki Ano właśnie, bo jeszcze jest to, że zaczyna coraz częściej nam towarzyszyć zjawisko, kiedy pomijane są te pośrednie temperatury nie staram się jakoś tak sobie tłumaczyć bez właściwy dla siebie sposób mam nadzieję, że nie popełnią tutaj błędna, ale jeśli umownie eliminujemy wiosnę, a za chwilę w Polsce np. mają być bardzo wysokie temperatury to rozumiem, że dla wielu roślin nie jest dobra informacja z tego, że są na pewno ludzie w Polsce, którzy nie będą narzekali na to, że jest ciepło, bo wolą jak jest ciepło zimno po prostu może zaczyna odkrył i ja zauważyłem będą na początku 2000 rozmawiając z ludźmi, gdy dostał dostał że, gdy doświadczaliśmy fal upałów coraz częściej wielu wielu osób było zadowolonych natomiast już w latach np. 20182019 tych osób zadowolonych tak wielu nie było wiele osób narzekało na najwyższą temperaturę miał oczywiście pracując, że tak powiem znaczy, żyjąc w krajach czy w takiej atmosferze chłodnej, bo żyjemy na północy czekamy na ciepło, ale za chwilę nam ciepło do pierwszej będziemy narzekać, że jest po prostu zbyt gorąco także do ostrożnej z tymi oczekiwaniami wracając do produkcji żywności w niemal nie należy się spodziewać takiego Armagedonu nagle który, który zmiecie wszystkich powierzchni ziemi tak będzie, jeżeli chodzi o zmianę klimatu natomiast proszę zauważyć, że ten 1 konflikt na Ukrainie między Ukrainą Rosją daje potężne reperkusje idea potężna perkusja na świecie są jeśli zmiana klimatu w kilku miejscach naraz bardzo mocno zaburzy produkcję rolniczą zrobi to, bo fale upałów to też susza wtedy może okazać, że cały system rynek światowy zostanie zaburzony takimi drobnymi sygnałami pojawi się taki efekt synergii, a koniec końców pojawi się też chęć do spekulacji cenami żywności, bo ewidentnie w każdy, kto chce zarobić na na czymkolwiek będzie spekulował no panie profesorze, ale to dochodzimy do kulminacyjnego punktu naszej rozmowy ja nie chcę przesadzać jeśli tak jest to oczywiście wycofam się, ale czy właśnie nie mamy do czynienia z tym tu i teraz nie kiedyś nie w przyszłości nie za jakiś czas nie w kolejnym pokoleniu wiedzieć czy wnęki tylko teraz wojna w Ukrainie i ograniczona produkcja i np. Indie Pakistan okej zaraz pan pewnie nie poprawi, że nie przesadzajmy z tą produkcją w tamtym regionie, ale ta produkcja żywności zboża całkiem spora być może nawet z ambicjami na zastąpienie brakujących dostaw z Ukrainy ci, którzy potrzebują żywności w północnej Afryce, a dostawali m.in. produkty wcześniej wymieniane z Ukrainy będą głodni Indie przez wysokie temperatury z ograniczoną możliwością produkcji to jest już mamy tytuł filmu Good oczywiście tu z nie będę pana mocno polemizował tylko powiem tak patrząc z perspektywy zmiany klimatu zagrożenie produkcji żywności żywności będzie ustawicznie wzrastać trafiła nam się brutalna tragiczna wojna, która tylko do tego coraz cieplej pierwszego atmosferycznego garnka dolała kolejną porcję tym razem rozważanego mówił to jest świat, który świat targany targany konfliktami wojennymi jest mniej odporne na zmianę klimatu przed nami potężne wyzwanie jak zatrzymać wzrost temperatury jak się dostosować do tego co już jest, a jeszcze sobie cywilizacyjnie no czy ktoś nam cywilizacyjny funduje funduje wam ten świat jest mniej odporny na zaburzenia i oczywiście, gdyby sobie wyobrazić, że w tym roku zdarzy się jeszcze jakiś jakaś np. poważna poważne zaburzenia produkcji rolniczej, chociaż w stanach Zjednoczonych czy też Argentynie i wynikające z gwałtownych z notowanych zdarzeń pogodowych no to no to trzeba się liczyć z tym że, że tu i teraz natomiast ewidentnie długofalowo coraz gorzej ich no nie chcę przesadzać NIK stany Zjednoczone to też ogromne producent dostawca wielu różnych produktów także jeśli chodzi o żywność, ale tam również te wysokie temperatury już do doskwiera ją będą wpływały na to co gospodarka będzie w stanie wyprodukować do to jest dokładnie to, o czym pan mówi dla mnie taką słów różną był luty 2022, kiedy na Antarktydzie trochę wskakujemy do tematu na Antarktydzie niczego nie produkuje jest jest mu związków w uproszczeniu biało rekord temperatury został pobity o 40 stopni i tak najbardziej należy się obawiać ta fala upałów w Pakistanie Indiach to była to tylko taka przygrywka, która od, które co jakiś czas będzie się zdarzać Jona i pamiętamy, że zaraz wrak czy w czasie tych fal upałów wydano ostrzeżenie o gwałtownym wytapiania się lodowców w Himalajach, bo pamiętamy, że perspektywa raportu IPC o tym mówimy, czyli raportu takie Międzynarodowego, który opisuje zmiany klimatu to perspektywa coraz większego zaniku lodowców także w Himalajach ten jest gorącego powietrza mógł to sprowokować z odbędzie będzie trzeba obserwować wodę w rzekach indyjskich, ale ewidentnie zasoby wodne będą z długu w dłuższym dystansie coraz mniejsze zasoby w postaci lodu ta średnia i długa perspektywa jest oczywiście niezwykle istotna, bo ona pozwoli czy pozwala dyskutować o tym co jeszcze możemy zrobić by powstrzymać skutki katastrofy klimatycznej, a staramy się stety lub niestety na co dzień, a w każdym razie bardzo często przekonywać, że i udowadniać, bo wciąż są osoby, które tego wymagają oczekują udowadnia, że ta katastrofa klimatyczna ma miejsce, ale wracam do tego tu i teraz, bo na moje pierwsze pytanie czy grozi nam głód nie powiedział pan nie ja ja potwierdzam, że groźnym łącznie mówi o Polakach mówi o świecie tu ewidentnie nam groził tak i mówimy o tym co się będzie działo w najbliższych najbliższym czasie takimi naprawdę już teraz tak niedobory żywności to jest i ja i tu niedobory żywności ta znaczy tak produkujemy zawsze mamy na produkcję, ale pamiętam, że pewnego czasu produkujemy w przeliczeniu na człowieka więcej na tym samym poziomie, więc każde zaburzenie musi wywołać taki efekt, a proszę pamiętać, że to jeszcze odzwierciedlenia w ekonomi nie każdy jest tak, bo tak bogaty jak Polak, który wydaje na żywność 1718 średnio procent swojego budżetu są kraje chociażby wspomniana Afryka Północna np. Egipt, gdzie na żywność wydaje się 7080% budżetu rodziny reperkusje w produkcji to zmiany w cenach zmiany w cenach to to zmiana w tym zmiana dostępu do żywności nadal można oczywiście różnie spojrzeć, bo jak się pan powiedział o tym ile budżet domowy pochłania jak się patrzy na zastawienie ile właśnie pieniędzy w budżecie domowym wydaje się na na żywność Polska no odstaje od swoich europejskich partnerów, czyli my wciąż musimy wydawać sporą część około 14 swojego budżetu na na żywność co co nie oznacza, że jesteśmy jeszcze aż tak bardzo bogaci to tak w odniesieniu do tego, o czym pan wcześniej wspomniał, bo ktoś mógłby ktoś, kto robi codziennie zakupy robimy wszyscy spożywcze robi się właśnie codziennie no pewnie nie Jagiellonia po każdy z nas prowadzi takie statystyczne badania mikro urząd statystyczny każdy ma w sobie tak, ale dziękuję panu o tym mówią, a ja użyłem tego słowa trochę prowokacja należy się domyślać jak pola dlatego chciałem wyjaśnić chciałbym chciałbym 1 rzecz powiedzieć my nie mamy świadomości mieszkańców, jeżeli nie podróżujemy, że tak naprawdę Polska, choć kraje nie nie najbogatszy pamiętamy zależy jak liczymy, ale powiedzmy pod względem dochodu Narodowego to pewnie jesteśmy w pierwszej dwudziestce na świecie tak naprawdę wokół nas na istnienie może biedy Indie Pakistan ca Afryka Północna to są kraje rozwijające się, które w, których zmiana cen żywności dotyczy bezpośrednio nie tak mocno jak nas w mikroskali wiadomo bogaci ludzie w ogóle nie zauważą biedniejsi ludzie zauważą bardzo szybko, ale w mikroskali w Polskim społeczeństwie natomiast otacza nas, bo może biedy, gdzie żywność z podstawą w ogóle funkcjonowała u nas też, ale stać na statut no tak, ale ta cała nasza rozmowa miała nam przybliżyć oddalone Indie czy Pakistan i wskazać, że okej i jakkolwiek brutalnie to zabrzmi nawet jeśli nam nie grożą najgorsze scenariusze to ty ceny żywności grożą nam coraz wyższe, więc będzie to miało dla nas znaczenie nie jest wprowadziliśmy to do wielu czynników tak jak pan powiedział ta brutalna wojna, którą Rosja wywoła tylko pogarsza tę do pana pogarsza ogarnia tylko Azja sytuację, a teraz skoro główną częścią naszej rozmowy była katastrofa klimatyczna jej konsekwencje to proszę powiedzieć na koniec czy coś jeszcze możemy zrobić to jest pytanie, którego pan się na pewno spodziewał ono zawsze zawsze pada ja powtarzam 3 słowa oszczędność umiar i długofalowe myślenie innymi słowy jak nie będziemy myśleć w kategoriach oszczędności, ale też wymiaru, czyli rozwoju w oparciu o umiarkowany potrzeby to bardzo dziwne, bo stoi w komplety jak w sprzeczności do rozwoju gospodarczego, który mówi, że nasze potrzeby są nieskończone długofalowe myślenie rozwiązywanie czy podejmowanie decyzji dróg, które długofalowo dają nam stabilizację, a nie decyzji, które krótko falowe dają nam pewien zysk, a długofalowo przynoszą przynoszą szkody nie wiem czy wystarczająco jasna, ale 3 słowa, jeżeli będą nam przyświecać to jedno to będziemy bezpieczniejsi, ale też będziemy lepiej oddziaływać zarówno na środowisko jak tak kapitalnie one pasują do naszego codziennego życia i decyzji, które powinny, których powinniśmy oczekiwać od rządzących naszych obecnych przyszłych i nie tylko w Polsce, ale i na świecie bardzo panu dziękuję za tę rozmowę pan prof. Bogdan chojnicki z pracowni bio Klimatologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu był gościem pierwszej części magazynu kadzie oraz informacja po informacjach w dalszej części EKG mówić będziemy m.in. o tym, jaka pomoc, jaką pomoc rząd oferuje zaoferuje powinien euro oferować lub nie powinien zaoferować osobom, które posiadają złotowy kredyt mieszkaniowy
Zwiń «
PODCASTY AUDYCJI: EKG - EKONOMIA, KAPITAŁ, GOSPODARKA
-
-
-
26:12 W studio: dr Anna Czarczyńska , dr Marcin Mrowiec , Monika Kurtek
-
12:04 W studio: Kamil Suchański
-
REKLAMA
POSŁUCHAJ RÓWNIEŻ
-
26.09.2023 17:20 Wywiad Polityczny23:02 W studio: Michał Danielewski
-
26.09.2023 12:00 A teraz na poważnie10:32 W studio: Jacek Trela
-
-
26.09.2023 12:40 A teraz na poważnie15:34 W studio: Tomasz Jagiełło
-
26.09.2023 13:40 Połączenie15:38 W studio: Patryk Kugiel
-
26.09.2023 11:00 OFF Czarek22:50 W studio: Dominika Bychawska
-
26.09.2023 11:40 Kultura Osobista13:06 W studio: Wojciech Szot
-
26.09.2023 13:00 Połączenie20:20 W studio: Robert Tomaszewski
-
26.09.2023 17:00 Wywiad Polityczny16:25 W studio: Paweł Zalewski
-
26.09.2023 16:00 Światopodgląd24:33 W studio: prof. Andrzej Leder
-
26.09.2023 14:20 Połączenie07:23 W studio: dr Dagmara Oszkiewicz
-
26.09.2023 14:40 Raport Gospodarczy15:28 W studio: Łukasz Tarnawa
-
26.09.2023 14:00 Połączenie09:51 W studio: Anna Słojewska
-
-
26.09.2023 15:00 Światopodgląd11:09 W studio: Tomasz Bielecki
-
26.09.2023 15:40 Światopodgląd14:47 W studio: Sylwia Czubkowska
-
-
26.09.2023 15:20 Światopodgląd12:17 W studio: Michał Ochnik.
-
26.09.2023 18:30 TOK36008:08 W studio: dr hab. Maria Wincławska
-
-
26.09.2023 16:40 Jeszcze Więcej Sportu14:42 W studio: Weronika Możejko
-
-
26.09.2023 18:20 TOK36006:01
-
26.09.2023 18:40 TOK36007:20 W studio: Katarzyna Batko-Tołuć
-
26.09.2023 18:50 TOK36006:55 W studio: mec. Sylwia Gregorczyk-Abram
-
26.09.2023 19:11 TOK36004:23 W studio: Wawrzyniec Zakrzewski
-
-
-
26.09.2023 19:02 TOK36003:06 W studio: Przemysław Pozowski
-
26.09.2023 19:21 Humor i Teraźniejszość23:04 W studio: Krzysztof Spór
REKLAMA
DOSTĘP PREMIUM
TOK FM Premium 40% taniej. Radio TOK FM bez reklam, podcasty z audycji i podcasty tylko dla Subskrybentów.
KUP TERAZSERWIS INFORMACYJNY
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
-
TOK FM
-
Polecamy
-
Popularne
-
GOŚCIE TOK FM
-
Gazeta.pl
-
WYBORCZA.PL