REKLAMA

Cukier krzepi! I pomyśleć, że kiedyś w to wierzono!

Przewodnik TOK FM Na Zdrowie
Data emisji:
18-01-2022 14:30 (Powtórka: 10-05-2022)
Prowadzący:
Czas trwania:
01:30 min.
Udostępnij:

Kiedyś cukru nie było. Czy to znaczy, że ludzie nie znali słodkiego smaku. Ależ skąd ! Zaczyna się już w brzuchu matki. Prawdopodobnie wody płodowe mają dla dziecka słodki smak. Mleko matki też jest słodkie. I to jedyny słodki smak jaki zna dziecko do 4-5 miesiąca życia. Kojarzy się z błogością, bliskością Rozwiń »

poczuciem bezpieczeństwa. I tak nam zostaje. Tyle że w życiu dorosłym nie wystarczy nam słodki smak marchewki, jabłka, banana,winogron. Wraz z tym jak ludzie opracowali produkcję cukru z roślin, zaczęli dosładzać. I utożsamili cukier ze zdrowiem. Ciekawe fakty przypomina Marta Pawłowska w książce „Jedzenie emocjonalne i inne podjadania”.

W latach 30 XX wieku została uchwalona ustawa o obrocie cukrem. To może dziś dziwnie brzmi, ale istniał bank cukrownictwa, a także Komisja Propagandy Konsumpcji Cukru. Rozpisano konkurs na hasło propagujące jedzenie cukru. Wygrał go Melchior Wańskowicz. Dostał nagrodę w wysokości ówczesnej ceny nowego Volwo. Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: PRZEWODNIK TOK FM NA ZDROWIE

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Posłuchaj o tym, co ważne w TOK FM Premium. Teraz podcastowe produkcje oryginalne, podcasty z audycji TOK FM oraz Radio TOK FM bez reklam 40% taniej! Bądź na bieżąco.

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA